Humlerikt öl från Hedemora
Oppigårds är ett småskaligt hantverksbryggeri som ligger på en bondgård och på bygdens gamla fotbollsplan i södra Dalarna. Grundaren Björn Falkeström är småskalig och lokal som företagare, men han är nationell i sin ambition att tillverka och sälja öl. Efter 17 år är han högst medveten om att det både handlar om att ständigt utveckla arbetet i bryggeriet och att tjäna pengar.
– Det enda vi kan göra är att förbättra kvaliteten på ölet vi producerar och göra det lite bättre en bit i taget. Allt måste fungera tekniskt och miljömässigt. Vi behöver också hålla syret borta från flaskorna och hålla en jämn kvalitet. Idag är konkurrensen mycket tuffare än när jag började brygga i liten skala på mina föräldrars gård, säger han.
I Sverige finns det omkring 400 hantverksbryggerier efter det senaste decenniets boom för småskalig svensk ölproduktion. I mycket har det varit en global trend, men det lokalt producerade ölet har fått ett uppsving under de senaste åren.
När Björn startade Oppigårds 1996 fanns det inte många mikrobryggerier i landet. Det gjorde att Hedemorabryggeriet var tidigt ute på den nya ölmarknaden som växte fram. De första ölen som tog plats på Systembolagets hyllor var julölet Winter Ale 2005 och Golden Ale ett år senare. Båda finns fortfarande kvar. Bryggeriet har drygt tio öl i det fasta sortimentet på Systembolaget. Resten går att beställa. Varje ölpub värd namnet har några av Oppigårds öl i kylen. Några av de populäraste är New Sweden, Norn Pale Ale och Utah.

Björn Falkeström.
Oppigårds var också tidigt ute när det gäller den starka trenden för humlestinna öl som kanske har nått en platå nu, men efterfrågan är fortfarande stark. Även om suröl, traditionell lager och mer eller mindre experimentella blandningar tävlar om ölkonsumenternas uppmärksamhet.
– Vi var även tidiga med humleintensiva öl. Vår Pale Ale Amarillo kom för nästan tio år sedan. Trenden kom från USA som så många gånger förut. Men idag har vi en sådan stark bas av hantverksbryggerier i Europa att jag tror att det kommer att spela en större roll framöver. Själv gillar jag vår traditionella lager, säger han.
Namnet Hedemora Pilsner sätter det lokala bryggeriet på världskartan som en vinkning till tysk och tjeckisk öltradition som har flera hundra år på nacken. Den traditionella lagern har fått sällskap av Hedemora Weissbier i serien.
Björn brinner också för hållbarhet. På Oppigårds tar man hand om alla restprodukter efter bland annat jäst och malt. Allt får användning i det lokala kretsloppet och blir till nyttigheter som matjord och djurfoder. Kanske är det till slut det som gör att det lilla lokala ölbryggeriet blir starkare i en allt hårdare konkurrens där det gäller att sticka ut och gå sin egen väg.

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell
Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré
Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax
Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad
Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk
Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett
Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic
Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...
PRENUMERERA
Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration
498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer
Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!
Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.
Betala på faktura, kort eller Swish.
KLICKA HÄR!

Digital prenumeration
39 kr/månad, löpande
390 kr/helår
Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.
Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.
KLICKA HÄR!