I år dricker vi Brunello di Montalcino

Vi går ut från vårt lilla charmiga hotell mitt i byn Montalcino. Kullerstenar i sikte. Små trattorior och skyltar med Enoteca kantar de smala gränderna. Nypa-sig-i-armen-pittoreskt. Här bor bara omkring femtusen människor, men Montalcino är så levande. Mycket tack vare vinet; Brunello di Montalcino.

Montalcino ligger bara drygt fyra mil söder om välkända Siena. Och från den lika pittoreska och mer besökta Greve in Chianti är avståendet lite drygt åtta mil. Ändå väljer de flesta Toscana-resenärerna att hålla sig till de norra och mellersta delarna av regionen. Jag hör till den skaran också, eller hörde till snarare. Min förhoppning är att Brunello ska bli återupptäckt under 2020 – på plats och i vinglasen.

Staden och kommunen Montalcino ligger i provinsen Siena. Den är också hemvist för vinet Brunello di Montalcino DOCG, den högsta kvalitetsklassen för italienska viner. En klassificering man erhöll 1980, den första i Italien. Här produceras även Rosso di Montalcino som är gjort på samma druvor men utan lika hårt regelverk som Brunello, då det har den lägre DOC-klassificeringen.

Området är planterat med omkring 3 500 hektar vingårdar. Det är en bråkdel jämfört med Chianti som har hela 17 000 hektar. Då står Brunello för 2 100 hektar och Rosso för endast 510 hektar. Visst har storleken betydelse, fast Montalcino kan ändå producera viner med stor komplexitet och många nyanser.

Jordmånen är en viktig faktor. Den är rik på allt från skiffer till lera, kalksten och vulkaniska inslag. Montalcinos höga höjder bidrar också med friskhet och en lång mognadsperiod för druvorna. Vingårdarnas altitud börjar på 200 meter över havet och tar sig upp till 500 meter. 

Sangiovese, Italiens darling, dominerar även i Montalcino. Druvan är anpassningsbar och mångfasetterad. Det är dock inte riktigt samma sangiovese som vi hittar i en Chianti. Vin ska ju aldrig vara enkelt. Istället talar man om en särskild klon i Montalcino, med namnet brunello. Det syftar på vinets färg som drar mer åt det rost- och rödbruna än ”vanlig” sangiovese.

En Brunello di Montalcino ska alltid innehålla 100 procent brunello enligt lag. Lagring ska ske på ek i två år och därefter minst fyra månader på flaska. För en Riserva gäller sex månader på flaska. Vinet får säljas först fem år efter skörden. En Riserva måste lagras ytterligare ett år.

Reglerna för en Rosso är mycket snällare. Vinet kan börja säljas redan den 1 september året efter skörden. Det är också gjort i en mer direkt stil som är tillgänglig vid lansering. Många producenter väljer dock att lagra sin Rosso längre än så. 

Brunello kommer aldrig att vara ett billigt vin. Det kan säkert få en fyndstämpel i något magasin ändå, tack vare sin kvalitet och lagringskapacitet. Och för att det på många vis är ett kultvin.

Några namn att hålla kolla på är bland andra Il Poggione, Casanova di Neri, Altesino, Poggio di Sotto, Barbi, Col d’Orcia, Cupano, Val di Suga, Le Ragnaie, Talenti, Campogiovanni och sist men inte minst Biondi-Santi.

Det är tack vare Biondi-Santi, eller egentligen på grund av, som Brunello har sin höga svansföring och framför allt den höga prisnivån.

Clemente Santi var den som skapade namnet Brunello di Montalcino. Han såg till att Brunello blev ett kännetecken och något synonymt med den lilla byn och området Montalcino. Detta var redan i mitten på 1800-talet. Ytterligare bevis på druvans storhet fastställdes 1869 då Signore Santi fick ett fint silverpris i en viktig vintävling i Toscana för sin röda från 1865. De följande åren fortsatte priserna och utmärkelserna att ramla in för Brunello, nationellt som internationellt. 

Sonsonen Ferruccio ärvde så småningom Clementes gård och även passionen för vin. I slutet på 1800-talet, när vinlusen härjade som värst, tog många producenter en genväg och valde att blanda sina sangiovesebaserade viner med andra lokala druvor. Men inte Ferruccio Biondi-Santi. Han valde istället ut de allra bästa och tåliga vinstockarna. De ympades på amerikanska vinstockar och planterades om för att undvika den förödande vinlusens frammarsch. Han valde också att lagra sina viner under länge tid på stora ekliggare.

Ferruccio var långt före sin tid och tack vare hans framsynthet har namnet Biondi-Santi kunna leva vidare generation efter generation och förbli en av landets och hela världens stora vinikoner.

Text Sofia Ander

Hartenberg

Hartenberg

Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen

Matmagi i svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda

Vin med agenda

Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner

Nyskapande spanska viner

Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Drinkar från Norrbotten

Drinkar från Norrbotten

Blanda till drinkarna med smak av natur och skog. Här bjuder vi på tre härliga drinkrecept:BEES KNEES Detta är ett bra sätt att njuta av Mountain Dry Gin. Honungens lena smak passar perfekt tillsammans med citrus och den uppfriskande peppriga eftersmaken ger mersmak....

Med smak och doft från svenska fjällen

Med smak och doft från svenska fjällen

Norrbottens nya stjärnskott siktar på den globala marknaden för premiumgin. Med inspiration från naturen i landskapet vid Kalix älv är destilleriet på god väg. Norrbottens destilleris första produkter, Mountain och Forest, ger mersmak.Dennis Bejedal är vd och master...

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Familjefirman Domaine E. Guigal har under 75 år byggt en av världens mest erkända vinhus. Mest känt är Guigal för de exklusiva La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Det är fine wine på riktigt.Philippe och Marcel Guigal.Ingen annan producent har skapat fler...

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se