Julens snaps från Sverige, Norge och Danmark

I sista numret för i år har vi gjort en provning av akvavit och kryddat brännvin där vi skiljer agnarna från vetet. Smaken är högst personlig och det bästa inför julen är att det finns så många spännande snapsar att välja mellan. I Magasinet Vin&Bar nr 6 skriver vi också om det passande att välja snaps till maten. När spriten inte är för kall blommar smakerna ut i samklang med de olika rätterna på julbordet. Var och en efter sin fason. Här bjuder vi på ytterligare några tips. Varför inte prova en eller flera snapslådor eller en dansk julakvavit?

Aalborg Juleakvavit 2020
Art nr 11262. 700 ml. Pris 299 kr
Aalborg akvavit är en klassiker som bygger på mer än 160 års erfarenhet i konsten att bränna brännvin. Firman gör varje år sedan 1982 även en julakvavit med kummin. Varje årgång får en estetiskt tilltalande flaska. Aalborg Jule Akvavit 2020 har designats av bröderna Adam och James Price som går under namnet Brdr. Price och är ett fenomen inom den danska mat- och kulturvärlden.

Norsk Aquavit
Art nr 23. 10 fl x 50 ml. Pris 240 kr
LysholmTrondhjems, Gammel Reserve, Gammel Opland, Lysholms Linie, Løitens Linie, Løitens Sommer, Løitens Export, Løiten tur, Siemers Taffel och Bergens aquavit.

 

Svenska nubbar
Art nr 180. 10 fl x 50 ml. Pris 244 kr
Bäska Droppar, Gammal Norrlands, Hallands Fläder, Läckö, O.P. Anderson, Örtagårdsbrännvin, Skåne, Herrgårds, Östgötasädes och Rånäs.

 

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting

Mustig svampsoppa med sting

De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

Mousserande bergsvin från Italien

Mousserande bergsvin från Italien

Det italienska familjenamnet Ferrari har länge förknippats med lyxiga bilar och prestige. Men för varje årgång blir vinproducenten med samma namn från Trentino i norra Italien alltmer uppmärksammad. Ferrari tillverkar torrt, friskt och lätt fruktigt mousserande vin av...

Humlerikt öl från Hedemora

Humlerikt öl från Hedemora

Oppigårds är ett småskaligt hantverksbryggeri som ligger på en bondgård och på bygdens gamla fotbollsplan i södra Dalarna. Grundaren Björn Falkeström är småskalig och lokal som företagare, men han är nationell i sin ambition att tillverka och sälja öl. Efter 17 år är...

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

Den klassiska drinken Negroni har ett bittert bett som klöser det bästa ur röd vermouth och Campari. Lika delar gin, vermouth och Campari. Svårare behöver det inte vara att göra en elegant klassiker. Negroni har kommit i ropet igen. Det är inte så konstigt. Drinken är...

HÄRLIGA HUSMANSKOST

HÄRLIGA HUSMANSKOST

Den blivande klassikern i kokboksgenren Husmanskost - svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske ges ut i egen regi.Med en respektfull blinkning till kocklegendarer som Tore Wretman, Erik Lallerstedt och Leif Mannerström har Pontus Frithiof och Tor...

I år dricker vi  Brunello di Montalcino

I år dricker vi Brunello di Montalcino

Vi går ut från vårt lilla charmiga hotell mitt i byn Montalcino. Kullerstenar i sikte. Små trattorior och skyltar med Enoteca kantar de smala gränderna. Nypa-sig-i-armen-pittoreskt. Här bor bara omkring femtusen människor, men Montalcino är så levande. Mycket tack...

Köksdrömmar på italienska

Köksdrömmar på italienska

För livsnjutare med fäbless för mat, vin och samtal är köket ofta den naturliga samlingspunkten. Det fungerar i både fest och vardag. På senare år har form och funktion från restaurangköken hittat in i svenska hem. Det italienska familjeföretaget Smeg lever upp till...

Konsten att kombinera mat och vin

Konsten att kombinera mat och vin

Varför smakade vinet du drack på restaurangen häromdagen mycket bättre än när du själv bjuder på det? Hur kombinerar man mat och vin för bästa resultat? Efter många år som krögare och vinkännare vet Fredrik hur det går till. I själva verket är det ganska enkelt. Om...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!

ETT ÅR 360 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 620 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se