KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

Den klassiska drinken Negroni har ett bittert bett som klöser det bästa ur röd vermouth och Campari. Lika delar gin, vermouth och Campari. Svårare behöver det inte vara att göra en elegant klassiker. Negroni har kommit i ropet igen. Det är inte så konstigt. Drinken är lätt att göra men ett mästerverk i all sin enkelhet.

Det sägs att drinken kom till 1919 på baren Casoni i Florens när en av stamgästerna, greve Camillo Negroni, bad bartendern Fosco Scarselli att göra hans favoritdrink, Americano (bitter Campari och söt vemouth), starkare genom att byta ut sodavattnet mot gin. Men det dröjde ett bra tag innan drinken blev en barklassiker.

Första gången receptet återgavs i tryckt form var 1955. Då fanns drinken med i både The U.K.B.G. Guide to Drinks och i Cocktail and Wine Digest. Nära fyra decennier innan dess hade den legendariske bartendern Harry McElhone på New York bar i Paris beskrivit drinken The Boulevardier i sin bok Barflies and Cocktails. Det är en Negroni med bourbon istället för gin. Eller kanske är det tvärtom. De historiska trådarna leder ända fram till idag, när den klassiska drinken erövrar nya marker.

För många finsmakare är Negroni en av världens finaste cocktails. Om du vill prova något nytt efter gin&tonic-trenden är det här ett värdigt premiumalternativ.

Använd riktigt bra gin och känn hur smakerna i spriten gifter sig fint med smakrymden från vermouth (kryddig doft med inslag av malört och pomeran samt söt och kryddig smak med toner av pomerans och malört) och Campari (apelsin, malört och kryddor i doften samt söt, bitter och frisk smak av malört, citronskal och körsbär). Allt med ett lagom bittert bett. 

NEGRONI

Ingredienser:

1 del gin
1 del röd vermouth
1 del Campari

Gör så här:

Mät upp allt i ett rörglas, lägg i is och rör om. Smaka av under tiden. Vattna ur den tills du är nöjd, sila upp i ett kort glas, rocksglas. Lägg i ny is och en apelsinklyfta eller zest.

Blandad av Daniel Wasowski 

Hartenberg

Hartenberg

Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen

Matmagi i svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda

Vin med agenda

Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner

Nyskapande spanska viner

Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Drinkar från Norrbotten

Drinkar från Norrbotten

Blanda till drinkarna med smak av natur och skog. Här bjuder vi på tre härliga drinkrecept:BEES KNEES Detta är ett bra sätt att njuta av Mountain Dry Gin. Honungens lena smak passar perfekt tillsammans med citrus och den uppfriskande peppriga eftersmaken ger mersmak....

Med smak och doft från svenska fjällen

Med smak och doft från svenska fjällen

Norrbottens nya stjärnskott siktar på den globala marknaden för premiumgin. Med inspiration från naturen i landskapet vid Kalix älv är destilleriet på god väg. Norrbottens destilleris första produkter, Mountain och Forest, ger mersmak.Dennis Bejedal är vd och master...

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Familjefirman Domaine E. Guigal har under 75 år byggt en av världens mest erkända vinhus. Mest känt är Guigal för de exklusiva La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Det är fine wine på riktigt.Philippe och Marcel Guigal.Ingen annan producent har skapat fler...

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se