Köksdrömmar på italienska

För livsnjutare med fäbless för mat, vin och samtal är köket ofta den naturliga samlingspunkten. Det fungerar i både fest och vardag. På senare år har form och funktion från restaurangköken hittat in i svenska hem. Det italienska familjeföretaget Smeg lever upp till tidens krav på design och avancerad teknik.

Smeg slog igenom med buller och bång i Sverige på 90-talet. Det italienska företagets bulliga och knallröda kylskåp med inspiration från 50-talet låg då mitt i retrotrenden som spred sig som en löpeld över världen. Idag finns det kylskåp i rött, svart, pastell och mer nertonade färger i serien. På senare år har Smeg också tagit fram en lyxig minibarvariant som går under namnet Happy Bar. Den utgör en färgstark accent i dagens sparsmakade köksmiljöer.

Vad inte många svenskar visste för nära tre decennier sedan var att Smeg ägdes av ett italienskt familjeföretag. Det grundades av Vittorio Bertazzoni 1948. Han var från den lilla staden Guastalla, som ligger i provinsen Reggio Emilia utanför Parma i norra Italien. Liksom många av vinfamiljerna i Italien har Bertazzoni en anrik historia. Familjen började med smide på 1800-talet och började så småningom att bygga kök. Det första Bertazzoni-köket presenterades på världsutställningen i Milano 1906.

Idag drivs företaget av tredje generationen och det är en av Italiens viktigaste tillverkare av vitvaror och hushållsmaskiner.

Smeg blev en del av tidens snabba utveckling när människors livsstil förändrades i mitten av 1900-talet. Även om kylskåpet hade uppfunnits i Sverige redan 1922 och gjorts till en global massmarknadsprodukt av Electrolux på 30-talet var det först nu som det blev ett självklart inslag i det moderna hushållet. Kylskåp, spisar, ugnar och diskmaskiner blev Smegs verklighet. 

Estetik och design har varit utmärkande för Smegs stil och uttryck ända sedan 70-talet då man började samarbeta med välrenommerade arkitekter och designer. Vitvarorna och köksutrustningen ingår i serier med olika stilar; från det rena, enkla och klassiska i rostfritt stål till lyxigt svart och mer färgstarka designserier som 50’s Retro Style och Portofino. Det mest spektakulära designinslaget står Dolce & Gabbana för som med temat ”Sicily is my love” bland annat tagit fram handmålade exklusiva kylskåp som leder tankarna till folklore och italiensk matkultur.

Dagens kök blir alltmer påverkade av professionella restaurangkök. Smeg står också för avancerade tekniska lösningar. Företaget har bland annat tagit fram en ”blast chiller” som både kyler och värmer råvaror blixtsnabbt. Även ugnarna är multifunktionella. Det sparar både tid och miljö.

Det italienska familjeföretaget tillverkar också fristående och inbyggda vinkylar som håller rekommenderade temperaturer för rött och vitt vin och champagne genom två temperaturzoner som justeras individuellt. Numera kan man övervaka och hantera sina hushållsmaskiner med en smart app. Med Smeg Connect håller man lättare reda på mat och vin. Genom att synka appen med sociala medier kan man dela med sig av favoritrecepten och den personliga vinlistan. På många sätt är Smeg signifikativt för den tid vi lever i där design, teknik och digitala relationer går hand i hand.

 

Text Anders Ström

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell

Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré

Lammracks med jordärtskockspuré

Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax

Smördegsflarn med kallrökt lax

Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad

Minestrone med buketter och blad

Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk

Klosterplommon med gräddmjölk

Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett

Persiska Kycklingspett

Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic

Pink Gin & Tonic

Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni

Blodapelsin Negroni

Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger!   Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee

Bushmills Irish Coffee

Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger!  Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...

PRENUMERERA

Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration

498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer

Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!

Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.

Betala på faktura, kort eller Swish.

KLICKA HÄR!

Digital prenumeration

39 kr/månad, löpande
390 kr/helår

Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.

Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.

KLICKA HÄR!

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy 08-121 062 37

vinochbar@flowyinfo.se

Hantera ärenden på Mina Sidor »

VIN&BAR FÖRLAG AB

info@vinochbar.se

BG 5274-7649