Köksdrömmar på italienska

För livsnjutare med fäbless för mat, vin och samtal är köket ofta den naturliga samlingspunkten. Det fungerar i både fest och vardag. På senare år har form och funktion från restaurangköken hittat in i svenska hem. Det italienska familjeföretaget Smeg lever upp till tidens krav på design och avancerad teknik.

Smeg slog igenom med buller och bång i Sverige på 90-talet. Det italienska företagets bulliga och knallröda kylskåp med inspiration från 50-talet låg då mitt i retrotrenden som spred sig som en löpeld över världen. Idag finns det kylskåp i rött, svart, pastell och mer nertonade färger i serien. På senare år har Smeg också tagit fram en lyxig minibarvariant som går under namnet Happy Bar. Den utgör en färgstark accent i dagens sparsmakade köksmiljöer.

Vad inte många svenskar visste för nära tre decennier sedan var att Smeg ägdes av ett italienskt familjeföretag. Det grundades av Vittorio Bertazzoni 1948. Han var från den lilla staden Guastalla, som ligger i provinsen Reggio Emilia utanför Parma i norra Italien. Liksom många av vinfamiljerna i Italien har Bertazzoni en anrik historia. Familjen började med smide på 1800-talet och började så småningom att bygga kök. Det första Bertazzoni-köket presenterades på världsutställningen i Milano 1906.

Idag drivs företaget av tredje generationen och det är en av Italiens viktigaste tillverkare av vitvaror och hushållsmaskiner.

Smeg blev en del av tidens snabba utveckling när människors livsstil förändrades i mitten av 1900-talet. Även om kylskåpet hade uppfunnits i Sverige redan 1922 och gjorts till en global massmarknadsprodukt av Electrolux på 30-talet var det först nu som det blev ett självklart inslag i det moderna hushållet. Kylskåp, spisar, ugnar och diskmaskiner blev Smegs verklighet. 

Estetik och design har varit utmärkande för Smegs stil och uttryck ända sedan 70-talet då man började samarbeta med välrenommerade arkitekter och designer. Vitvarorna och köksutrustningen ingår i serier med olika stilar; från det rena, enkla och klassiska i rostfritt stål till lyxigt svart och mer färgstarka designserier som 50’s Retro Style och Portofino. Det mest spektakulära designinslaget står Dolce & Gabbana för som med temat ”Sicily is my love” bland annat tagit fram handmålade exklusiva kylskåp som leder tankarna till folklore och italiensk matkultur.

Dagens kök blir alltmer påverkade av professionella restaurangkök. Smeg står också för avancerade tekniska lösningar. Företaget har bland annat tagit fram en ”blast chiller” som både kyler och värmer råvaror blixtsnabbt. Även ugnarna är multifunktionella. Det sparar både tid och miljö.

Det italienska familjeföretaget tillverkar också fristående och inbyggda vinkylar som håller rekommenderade temperaturer för rött och vitt vin och champagne genom två temperaturzoner som justeras individuellt. Numera kan man övervaka och hantera sina hushållsmaskiner med en smart app. Med Smeg Connect håller man lättare reda på mat och vin. Genom att synka appen med sociala medier kan man dela med sig av favoritrecepten och den personliga vinlistan. På många sätt är Smeg signifikativt för den tid vi lever i där design, teknik och digitala relationer går hand i hand.

 

Text Anders Ström

Taste of Gotland en mat- och dryckesresa

Taste of Gotland en mat- och dryckesresa

En specialkomponerad tredagarstur som erbjuder exklusiva smakupplevelser hos Gotlands finaste producenter. Boka en minnesvärd resa 27-29 september! Resan inkluderar färja till och från Visby med boende på Solhem Hotell i Visby samt mat och dryck. Du möts upp av vår...

Säsong för påsköl

Säsong för påsköl

Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...

10 nyårsbubbel

10 nyårsbubbel

Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...

Färskostbollar med Västerbottensost

Färskostbollar med Västerbottensost

Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...

10 glögg att njuta av

10 glögg att njuta av

Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...

Gindrinkar att ha koll på!

Gindrinkar att ha koll på!

David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy 08-121 062 37

vinochbar@flowyinfo.se