Köksdrömmar på italienska

För livsnjutare med fäbless för mat, vin och samtal är köket ofta den naturliga samlingspunkten. Det fungerar i både fest och vardag. På senare år har form och funktion från restaurangköken hittat in i svenska hem. Det italienska familjeföretaget Smeg lever upp till tidens krav på design och avancerad teknik.

Smeg slog igenom med buller och bång i Sverige på 90-talet. Det italienska företagets bulliga och knallröda kylskåp med inspiration från 50-talet låg då mitt i retrotrenden som spred sig som en löpeld över världen. Idag finns det kylskåp i rött, svart, pastell och mer nertonade färger i serien. På senare år har Smeg också tagit fram en lyxig minibarvariant som går under namnet Happy Bar. Den utgör en färgstark accent i dagens sparsmakade köksmiljöer.

Vad inte många svenskar visste för nära tre decennier sedan var att Smeg ägdes av ett italienskt familjeföretag. Det grundades av Vittorio Bertazzoni 1948. Han var från den lilla staden Guastalla, som ligger i provinsen Reggio Emilia utanför Parma i norra Italien. Liksom många av vinfamiljerna i Italien har Bertazzoni en anrik historia. Familjen började med smide på 1800-talet och började så småningom att bygga kök. Det första Bertazzoni-köket presenterades på världsutställningen i Milano 1906.

Idag drivs företaget av tredje generationen och det är en av Italiens viktigaste tillverkare av vitvaror och hushållsmaskiner.

Smeg blev en del av tidens snabba utveckling när människors livsstil förändrades i mitten av 1900-talet. Även om kylskåpet hade uppfunnits i Sverige redan 1922 och gjorts till en global massmarknadsprodukt av Electrolux på 30-talet var det först nu som det blev ett självklart inslag i det moderna hushållet. Kylskåp, spisar, ugnar och diskmaskiner blev Smegs verklighet. 

Estetik och design har varit utmärkande för Smegs stil och uttryck ända sedan 70-talet då man började samarbeta med välrenommerade arkitekter och designer. Vitvarorna och köksutrustningen ingår i serier med olika stilar; från det rena, enkla och klassiska i rostfritt stål till lyxigt svart och mer färgstarka designserier som 50’s Retro Style och Portofino. Det mest spektakulära designinslaget står Dolce & Gabbana för som med temat ”Sicily is my love” bland annat tagit fram handmålade exklusiva kylskåp som leder tankarna till folklore och italiensk matkultur.

Dagens kök blir alltmer påverkade av professionella restaurangkök. Smeg står också för avancerade tekniska lösningar. Företaget har bland annat tagit fram en ”blast chiller” som både kyler och värmer råvaror blixtsnabbt. Även ugnarna är multifunktionella. Det sparar både tid och miljö.

Det italienska familjeföretaget tillverkar också fristående och inbyggda vinkylar som håller rekommenderade temperaturer för rött och vitt vin och champagne genom två temperaturzoner som justeras individuellt. Numera kan man övervaka och hantera sina hushållsmaskiner med en smart app. Med Smeg Connect håller man lättare reda på mat och vin. Genom att synka appen med sociala medier kan man dela med sig av favoritrecepten och den personliga vinlistan. På många sätt är Smeg signifikativt för den tid vi lever i där design, teknik och digitala relationer går hand i hand.

 

Text Anders Ström

HÄRLIGA HUSMANSKOST

HÄRLIGA HUSMANSKOST

Den blivande klassikern i kokboksgenren Husmanskost - svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske ges ut i egen regi.Med en respektfull blinkning till kocklegendarer som Tore Wretman, Erik Lallerstedt och Leif Mannerström har Pontus Frithiof och Tor...

I år dricker vi  Brunello di Montalcino

I år dricker vi Brunello di Montalcino

Vi går ut från vårt lilla charmiga hotell mitt i byn Montalcino. Kullerstenar i sikte. Små trattorior och skyltar med Enoteca kantar de smala gränderna. Nypa-sig-i-armen-pittoreskt. Här bor bara omkring femtusen människor, men Montalcino är så levande. Mycket tack...

Konsten att kombinera mat och vin

Konsten att kombinera mat och vin

Varför smakade vinet du drack på restaurangen häromdagen mycket bättre än när du själv bjuder på det? Hur kombinerar man mat och vin för bästa resultat? Efter många år som krögare och vinkännare vet Fredrik hur det går till. I själva verket är det ganska enkelt. Om...

Vin med karaktär från vinmakarens trädgård

Vin med karaktär från vinmakarens trädgård

Xavier Vignon har efter en lång karriär som vinmakare på uppdrag bestämt sig för att satsa ännu mer på sitt eget lilla vinhus med rötterna i södra Rhônedalen. Med kärlek till vinet och regionen har hans cuvèer gjort stort avtryck i vinvärlden. Och det är bara...

Portvin för finsmakare

Portvin för finsmakare

Underligt nog är portvin ett underskattat vin i Sverige. Det portugisiska dessertvinet får ett uppsving under jul- och nyårshelgen. Det är både portvinets möjlighet och förbannelse. Det är ju ett utmärkt vin att dricka året om. Vi gör det alldeles för sällan. Portvin...

Ströms bubbelfavoriter

Ströms bubbelfavoriter

Årets bästa tid är nu. Tid för möten med människor, utrymme för tankar om året som varit och njutningen av att skissa på planer för framtiden. Viktiga saker som tar form. Annat som avvecklas. Listor, musik och bubbel. Det hör tiden till.  För mig innebär den här...

Nytt år med Vin&Bar

Nytt år med Vin&Bar

Att göra en tidning är som att göra vin. Vi börjar inse det efter två år och tolv nummer med Magasinet Vin&Bar. Med varje årgång vi lämnar bakom oss vill vi göra nästa säsong ännu lite bättre. Terroiren, klimatet och vädret kan vi inte göra mycket åt, men vi kan...

Fredriks bubblande nyårstips!

Fredriks bubblande nyårstips!

  Champagne mycket mer än en festlig välkomstdrink. Champagne är ett vin som passar utmärkt ihop med mat. Man kan med fördel servera ett glas champagne som den perfekta aperitifen. Låt sedan vinet följa med in i middagsserveringen. När mat och champagne...

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR! 6 NR PER ÅR.

Ett år 360 kr, 6 nummer.

Två år 620 kr, 12 nummer.

Psst... nu finns vi även på instagram! @vinochbar

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se