Köksdrömmar på italienska

För livsnjutare med fäbless för mat, vin och samtal är köket ofta den naturliga samlingspunkten. Det fungerar i både fest och vardag. På senare år har form och funktion från restaurangköken hittat in i svenska hem. Det italienska familjeföretaget Smeg lever upp till tidens krav på design och avancerad teknik.
Smeg slog igenom med buller och bång i Sverige på 90-talet. Det italienska företagets bulliga och knallröda kylskåp med inspiration från 50-talet låg då mitt i retrotrenden som spred sig som en löpeld över världen. Idag finns det kylskåp i rött, svart, pastell och mer nertonade färger i serien. På senare år har Smeg också tagit fram en lyxig minibarvariant som går under namnet Happy Bar. Den utgör en färgstark accent i dagens sparsmakade köksmiljöer.
Vad inte många svenskar visste för nära tre decennier sedan var att Smeg ägdes av ett italienskt familjeföretag. Det grundades av Vittorio Bertazzoni 1948. Han var från den lilla staden Guastalla, som ligger i provinsen Reggio Emilia utanför Parma i norra Italien. Liksom många av vinfamiljerna i Italien har Bertazzoni en anrik historia. Familjen började med smide på 1800-talet och började så småningom att bygga kök. Det första Bertazzoni-köket presenterades på världsutställningen i Milano 1906.
Idag drivs företaget av tredje generationen och det är en av Italiens viktigaste tillverkare av vitvaror och hushållsmaskiner.
Smeg blev en del av tidens snabba utveckling när människors livsstil förändrades i mitten av 1900-talet. Även om kylskåpet hade uppfunnits i Sverige redan 1922 och gjorts till en global massmarknadsprodukt av Electrolux på 30-talet var det först nu som det blev ett självklart inslag i det moderna hushållet. Kylskåp, spisar, ugnar och diskmaskiner blev Smegs verklighet.
Estetik och design har varit utmärkande för Smegs stil och uttryck ända sedan 70-talet då man började samarbeta med välrenommerade arkitekter och designer. Vitvarorna och köksutrustningen ingår i serier med olika stilar; från det rena, enkla och klassiska i rostfritt stål till lyxigt svart och mer färgstarka designserier som 50’s Retro Style och Portofino. Det mest spektakulära designinslaget står Dolce & Gabbana för som med temat ”Sicily is my love” bland annat tagit fram handmålade exklusiva kylskåp som leder tankarna till folklore och italiensk matkultur.
Dagens kök blir alltmer påverkade av professionella restaurangkök. Smeg står också för avancerade tekniska lösningar. Företaget har bland annat tagit fram en ”blast chiller” som både kyler och värmer råvaror blixtsnabbt. Även ugnarna är multifunktionella. Det sparar både tid och miljö.
Det italienska familjeföretaget tillverkar också fristående och inbyggda vinkylar som håller rekommenderade temperaturer för rött och vitt vin och champagne genom två temperaturzoner som justeras individuellt. Numera kan man övervaka och hantera sina hushållsmaskiner med en smart app. Med Smeg Connect håller man lättare reda på mat och vin. Genom att synka appen med sociala medier kan man dela med sig av favoritrecepten och den personliga vinlistan. På många sätt är Smeg signifikativt för den tid vi lever i där design, teknik och digitala relationer går hand i hand.
Text Anders Ström

Hartenberg
Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen
Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda
Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner
Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker
Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Drinkar från Norrbotten
Blanda till drinkarna med smak av natur och skog. Här bjuder vi på tre härliga drinkrecept:BEES KNEES Detta är ett bra sätt att njuta av Mountain Dry Gin. Honungens lena smak passar perfekt tillsammans med citrus och den uppfriskande peppriga eftersmaken ger mersmak....

Med smak och doft från svenska fjällen
Norrbottens nya stjärnskott siktar på den globala marknaden för premiumgin. Med inspiration från naturen i landskapet vid Kalix älv är destilleriet på god väg. Norrbottens destilleris första produkter, Mountain och Forest, ger mersmak.Dennis Bejedal är vd och master...

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône
Familjefirman Domaine E. Guigal har under 75 år byggt en av världens mest erkända vinhus. Mest känt är Guigal för de exklusiva La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Det är fine wine på riktigt.Philippe och Marcel Guigal.Ingen annan producent har skapat fler...

Klassiska drinkar Cuba Libre
Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.
ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.se
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649