Köksdrömmar på italienska

För livsnjutare med fäbless för mat, vin och samtal är köket ofta den naturliga samlingspunkten. Det fungerar i både fest och vardag. På senare år har form och funktion från restaurangköken hittat in i svenska hem. Det italienska familjeföretaget Smeg lever upp till tidens krav på design och avancerad teknik.

Smeg slog igenom med buller och bång i Sverige på 90-talet. Det italienska företagets bulliga och knallröda kylskåp med inspiration från 50-talet låg då mitt i retrotrenden som spred sig som en löpeld över världen. Idag finns det kylskåp i rött, svart, pastell och mer nertonade färger i serien. På senare år har Smeg också tagit fram en lyxig minibarvariant som går under namnet Happy Bar. Den utgör en färgstark accent i dagens sparsmakade köksmiljöer.

Vad inte många svenskar visste för nära tre decennier sedan var att Smeg ägdes av ett italienskt familjeföretag. Det grundades av Vittorio Bertazzoni 1948. Han var från den lilla staden Guastalla, som ligger i provinsen Reggio Emilia utanför Parma i norra Italien. Liksom många av vinfamiljerna i Italien har Bertazzoni en anrik historia. Familjen började med smide på 1800-talet och började så småningom att bygga kök. Det första Bertazzoni-köket presenterades på världsutställningen i Milano 1906.

Idag drivs företaget av tredje generationen och det är en av Italiens viktigaste tillverkare av vitvaror och hushållsmaskiner.

Smeg blev en del av tidens snabba utveckling när människors livsstil förändrades i mitten av 1900-talet. Även om kylskåpet hade uppfunnits i Sverige redan 1922 och gjorts till en global massmarknadsprodukt av Electrolux på 30-talet var det först nu som det blev ett självklart inslag i det moderna hushållet. Kylskåp, spisar, ugnar och diskmaskiner blev Smegs verklighet. 

Estetik och design har varit utmärkande för Smegs stil och uttryck ända sedan 70-talet då man började samarbeta med välrenommerade arkitekter och designer. Vitvarorna och köksutrustningen ingår i serier med olika stilar; från det rena, enkla och klassiska i rostfritt stål till lyxigt svart och mer färgstarka designserier som 50’s Retro Style och Portofino. Det mest spektakulära designinslaget står Dolce & Gabbana för som med temat ”Sicily is my love” bland annat tagit fram handmålade exklusiva kylskåp som leder tankarna till folklore och italiensk matkultur.

Dagens kök blir alltmer påverkade av professionella restaurangkök. Smeg står också för avancerade tekniska lösningar. Företaget har bland annat tagit fram en ”blast chiller” som både kyler och värmer råvaror blixtsnabbt. Även ugnarna är multifunktionella. Det sparar både tid och miljö.

Det italienska familjeföretaget tillverkar också fristående och inbyggda vinkylar som håller rekommenderade temperaturer för rött och vitt vin och champagne genom två temperaturzoner som justeras individuellt. Numera kan man övervaka och hantera sina hushållsmaskiner med en smart app. Med Smeg Connect håller man lättare reda på mat och vin. Genom att synka appen med sociala medier kan man dela med sig av favoritrecepten och den personliga vinlistan. På många sätt är Smeg signifikativt för den tid vi lever i där design, teknik och digitala relationer går hand i hand.

 

Text Anders Ström

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Drinkar från Norrbotten

Drinkar från Norrbotten

Blanda till drinkarna med smak av natur och skog. Här bjuder vi på tre härliga drinkrecept:BEES KNEES Detta är ett bra sätt att njuta av Mountain Dry Gin. Honungens lena smak passar perfekt tillsammans med citrus och den uppfriskande peppriga eftersmaken ger mersmak....

Med smak och doft från svenska fjällen

Med smak och doft från svenska fjällen

Norrbottens nya stjärnskott siktar på den globala marknaden för premiumgin. Med inspiration från naturen i landskapet vid Kalix älv är destilleriet på god väg. Norrbottens destilleris första produkter, Mountain och Forest, ger mersmak.Dennis Bejedal är vd och master...

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Familjefirman Domaine E. Guigal har under 75 år byggt en av världens mest erkända vinhus. Mest känt är Guigal för de exklusiva La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Det är fine wine på riktigt.Philippe och Marcel Guigal.Ingen annan producent har skapat fler...

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting

Mustig svampsoppa med sting

De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

Mousserande bergsvin från Italien

Mousserande bergsvin från Italien

Det italienska familjenamnet Ferrari har länge förknippats med lyxiga bilar och prestige. Men för varje årgång blir vinproducenten med samma namn från Trentino i norra Italien alltmer uppmärksammad. Ferrari tillverkar torrt, friskt och lätt fruktigt mousserande vin av...

Humlerikt öl från Hedemora

Humlerikt öl från Hedemora

Oppigårds är ett småskaligt hantverksbryggeri som ligger på en bondgård och på bygdens gamla fotbollsplan i södra Dalarna. Grundaren Björn Falkeström är småskalig och lokal som företagare, men han är nationell i sin ambition att tillverka och sälja öl. Efter 17 år är...

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

Den klassiska drinken Negroni har ett bittert bett som klöser det bästa ur röd vermouth och Campari. Lika delar gin, vermouth och Campari. Svårare behöver det inte vara att göra en elegant klassiker. Negroni har kommit i ropet igen. Det är inte så konstigt. Drinken är...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!

ETT ÅR 360 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 620 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se