Konsten att kombinera mat och vin

Varför smakade vinet du drack på restaurangen häromdagen mycket bättre än när du själv bjuder på det? Hur kombinerar man mat och vin för bästa resultat? Efter många år som krögare och vinkännare vet Fredrik hur det går till. I själva verket är det ganska enkelt. Om man håller sig till grunderna. Här är hans bästa tips. 

Hemligheten ligger i hur olika ingredienser i maten harmoniserar med olika druvor. Här får du lära dig vad man ska tänka på för att vinet man väljer ska harmonisera med sötman, syran, beskan, sältan och kryddigheten i den mat man planerar att äta till.

Det finns vin- och matupplevelser som inte kan gå dig obemärkt förbi och som påverkar din syn på vin för all framtid.

Vinvalet till maten har med tiden blivit alltmer i fokus. Många undrar idag vilket vin som passar till det som ligger på tallriken. Nu behöver man inte gå till överdrift när det gäller att hitta rätt kombination av vin och mat. I själva verket är det ganska enkelt. Om man håller sig till grunderna. Här följer några av riktlinjerna som jag utgår ifrån när jag väljer vin till mat. 

SURT

Om du använder tillbehör eller sås med hög syra som tomat, syrlig ost, citron och lime är det bra att matcha med syra i vinet. Men om vinet till en sådan rätt har låg syra förefaller det platt och utan struktur. Ett vin med hög syra som serveras till en rätt utan syrlighet framstår som otillgängligt, stramt och surt. Ännu mer om maträtten är lite söt. Syra till syra är alltså det som gäller. 

Champagne Taittinger Brut Réserve 
Art nr 7422. Pris 435 kr

Härligt frisk och extremt prisvärd champagne i en vacker ljusgul färg. Vinet uppvisar unga toner där chardonnay dominerar. Jag hittar en fruktig smak med inslag av brödighet, mineraler, gröna äpplen, och balanserad syra i avslutningen. Den här skulle jag vilja lagra i källaren, trots att det inte är en årgångschampagne. Mitt råd är att du köper flera flaskor, signerar med år i botten och lägger champagnen i källaren. Upprepa flera år i följd, sedan kan du efter några år ta upp och njuta av mognaden i ett mer utvecklat vin. Passar perfekt till en ceviche på räkor, mango och lime.

FYLLIGHET

Om maträtten är fyllig i form av fet sås, smörstekt eller panerat är det bra att matcha den med ett fylligt vitt vin, gärna lite smörigt och ekfatslagrat. Detta gäller också med rött vin. Matcha helt enkelt fyllig mat med fylligt vin. Fet mat gör vinet mildare. 

Ladoix Le Clou d’Orge Domaine, Gagey Louis Jadot 2017
Art nr 5387. Pris 295 kr  

Här visar årgången 2017 upp sig på bästa sätt. Underbar balans i vinet med finfin syra och bra frukt. Vinet har mycket av druvan chardonnay med sin goda gulfrukt när det lirar. Den lätta smörigheten utan påtagliga ekfatsaromer förför. Vinet är öppet och känns som ett bra val till hälleflundra med pepparrot. Avslutet är lite fett med bra balans och god syrlighet. Kan lagras, men man dricker vinet förträffligt redan idag. Passar utomordentligt till en wienerschnitzel serverad med råstekt potatis.

SÖTT

Om maträtten har sötma, matcha den med fruktsötma i vinet, som bör ha en nedtonad syra för att inte förefalla obalanserat och ”surt”, till exempel vin gjort på pinot blanc eller gewürtztraminer. Om maträtten är mycket söt går det utmärkt att matcha den med ett halvtorrt vin.

Trimbach Pinot Gris Réserve, Personnelle 2014. 
Art nr 71837. Pris 289 kr

Varför inte ett vin från en av Alsaces riktiga kändisar? Trimbach är en familjefirma som började göra vin redan 1626. Vinet är lika charmigt som ägaren Anne Trimbach själv. En pinot gris har ofta en mycket aromatisk doft och även lite finstämd sötma. Så är fallet med detta härliga vin. Doft av rosor, bergamottolja och fläderblom fyller din näsa. Smaken fyller på de aromatiska sensationerna med en lätt sötma och lätt kryddighet. Perfekt till smakrika, lite heta och kanske något sötare rätter. Som en kryddig indisk garam masala. 

BESKT

När det finns beska i maträtten, matcha den gärna med mycket fruktighet, och möjligen lite sötma i vinet, eftersom vinet blir stramare av beska i maten. Även tanninerna förstärks i röda viner när det finns beska i det du äter. Undvik alltså alltför sträva viner till mat med beska.

Domaine de la Bournaire 2016.
ART Nr 5799. Pris 109 kr

Charmigt vin från Loire och vingårdar som ligger mycket nära atlantkusten. Vinet andas saltstänkt fräschör, syrlig frukt och har en fin koncentration. Den lilla fina sötman matchar vinets höga syra och skapar balans. Det här är ett gott vin som passar till allt från fördrinken till mer seriösa maträtter. Passar perfekt till exempelvis ostron och skaldjur som toppas med citrus.

SALT

Salt i maten gör vinet mildare. Alla viner tycker om salt.

Château Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape 2014
Art nr 2811. Pris 289 kr

Påvevinet, Châteauneuf-du-Pape, kommer från den mest prestigefyllda appellationen i södra Rhône. På 1300-talet flyttade påvarna till Avignon och valde Châteauneuf-du-Pape som sitt sommarresidens. Under en period fanns det två läger. Ett i Frankrike och ett i Rom, där det gamla gänget fanns kvar. Här har du ett vin som kräver mat. Det är kryddigt och fruktigt med tydliga toner av björnbär, plommon, röda bär, peppar och kakao. Serveras till kött, gärna vilt. Frankrike är på väg tillbaka för de svenska konsumenterna visar Systembolagets senaste statistik. Det här är ett prisvärt vin från Châteauneuf-du-Pape. Vinerna är inte billiga här-ifrån. Passar till grillat, precis som i distriktet där man ofta grillar. Och helst på öppen eld där veden består av gamla vinstockar. Man rubbar gärna grillråvaran med färska örter och olja.

KRYDDA

Örtkryddor hittar matchning i gröna, örtiga toner i vinet. Starka kryddor är ingen vinvän, men försök att dämpa en kryddstark maträtt med sälta och fett. Kombinera gärna med ett smakrikt vin. Tänk på att öl ofta kan vara ett bra alternativ. Om du serverar ett rött vin är det bra att undvika för mycket tanninstruktur och ekfatslagring eftersom starka kryddor tar fram strävheten i vinet. Även syran framträder tydligare i kombination med kryddstark mat. Alkoholen i vinet bör vara så låg som möjligt. Annars framträder den alltför tydligt med kryddig mat.

Dr Charles NiehausRoodeberg 2016
Art nr 74100. Pris 179 kr

Toppvinet hos vinhuset KWV. Jag blev riktigt betagen av detta vin när jag provade det i Sydafrika nyligen. Vinet levererar inte bara kraft, utan även balanserad njutning. Givetvis känner man både solen och den sydafrikanska terroiren i det här vinet. Men smakerna framträdde på ett nytt och elegantare sätt. Det överraskade positivt. Sydafrika är sannerligen på gång även med fine wine. Vinet är rökigt, köttigt, maffigt och mörkfruktigt. Svarta vinbär, charkuterier och sötlakrits tillsammans med balanserad strävhet och liten kryddighet ger en fin helhet. Njut till en kolgrillad hamburgare eller biff precis som i Sydafrika.

Text Fredrik Schelin

Säsong för påsköl

Säsong för påsköl

Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...

10 nyårsbubbel

10 nyårsbubbel

Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...

Färskostbollar med Västerbottensost

Färskostbollar med Västerbottensost

Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...

10 glögg att njuta av

10 glögg att njuta av

Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...

Gindrinkar att ha koll på!

Gindrinkar att ha koll på!

David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...

Drinken Cointreau Hot

Drinken Cointreau Hot

Gräddig varm choklad med whiskytoner till kyligare kvällar!Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som...

Grythyttans Polkaglögg

Grythyttans Polkaglögg

Nu är det juletider och självklart vill man ha varma glöggdrinkar i glasen! Grythyttan bjuder på en härlig polkavariant.Ingredienser75 cl Grythyttans SkogsglöggSkalet av 3 citroner10 g kanelstång8 cl Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple Rum3 dl vispgrädde2 msk malen...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se