Konstnärligt Champagnehus
Familjen Taittingers champagne har serverats på Paris operahus och Nobelmiddagen. På många sätt är det en länk till framtiden. Inte minst för ordföranden Vitalie Taittinger som har konsten i blodet.
Vitalie och hennes bror Clovis, som är vd för firman, har jobbat ihop i mer än femton år. Kontinuiteten är avgörande för ett familjeägt vinhus i Champagne. Inte minst när det gäller att hantera odlingarna.
– Chefen för vingårdarna tog över efter sin pappa. Det gör att samma familj har haft ansvar för vinrankorna i åttio år. En av de viktigaste delarna av verksamheten är hållbarhetsarbetet som min pappa påbörjade. Sedan 2017 har vi två olika miljöcertifieringar på högsta nivå i Champagne. I våra vingårdar finns det gräs, blommor, bin, daggmaskar och vinstockar. Det ger en fantastisk känsla.
Att framställa champagne handlar ofta om att med små medel göra det man redan gör ännu bättre.
– Företagets filosofi är att basera odlingen på människorna som arbetar där. Många tillbringar en stor del av sina liv bland vinstockarna. Taittinger är ett mänskligt champagnevarumärke. Vår champagne ska man uppleva med hjärtat, inte med hjärnan.
Det enträgna arbetet i vingårdarna, vineriet och källaren under generationer har resulterat i champagne av hög kvalitet i olika prisklasser, från den populära cuvéen Brut Réserve, som står för 80 procenten av volymen, till den legendariska Comtes de Champagne Grand Crus Blanc de Blancs.
I sina cuvéer blandar Taittinger druvor från ett trettiotal olika växtplatser. Man utgår från ett basår och fyller på med 35 procent årgångsdruvor. I den mån det går försöker man hålla champagnehusets stil konstant, men det finns givetvis mindre variationer mellan åren.
Taittingers många grand cru-odlingar gör verklig skillnad för husets produktion. Inte minst när det gäller prestigechampagnen Comtes. Här är det chardonnay som regerar och ger champagnen en komplex exklusivitet, även om även den ska vara lättillgänglig. Det är alltid familjens utgångspunkt. Champagne ska inte vara svår. Den ska man njuta av.
– Odlingarna med chardonnay är familjens skatt. Druvan ger champagnen energi, friskhet och komplexitet. Comtes är lätt och precis samtidigt som druvan gör champagnen perfekt för lagring. Det är det som Taittinger handlar om; mineraler, energi och renhet.
Till att börja med var det inte självklart att Vitalies professionella liv skulle handla om champagne. Som ung ville hon bli konstnär. Det ligger i släkten. Men när möjligheten uppenbarade sig släppte hon konsten och blev en del av familjefirman. En del av känslan för det konstnärliga har hon tagit med sig in i arbetet på familjens champagnehus.
– Konstnärer ska våga gå sin egen väg och sticka ut. Det inspirerar mig i mitt arbete. Det förhållningssättet gäller också för oss på Taittinger. Vi måste odla vår särart och berätta vår egen historia. Det är bara på det sättet vi kan skilja ut oss från andra. Den samtida konsten är viktig för oss både i Frankrike och utomlands. Den är som vi vill vara.
Text: Anders Ström
Förstklassig mat och alkoholfri dryckesmatchning – med te!
Om man inte ska bjuda på alkohol till middagen, vad bjuder man på då? Jo, te! Precis som vin kan maträtter lyftas med rätt dryck och ge en härlig smakupplevelse utöver det vanliga. Pontus Frithiof och Mario E. Moronis mat- och te-matchning är både välarbetad och...
Taste of Gotland en mat- och dryckesresa
En specialkomponerad tredagarstur som erbjuder exklusiva smakupplevelser hos Gotlands finaste producenter. Boka en minnesvärd resa 27-29 september! Resan inkluderar färja till och från Visby med boende på Solhem Hotell i Visby samt mat och dryck. Du möts upp av vår...
Säsong för påsköl
Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...
Hallonpannacotta med OP Petronella, saltlakrits och citronmaräng
Bjud på en smakrik och vacker dessert till din kära. Passande är såklart rosa i glaset med antingen en liten shot som tar upp smakerna från desserten eller ett gott vin som harmoniserar helheten!Hallonpannacotta 4 1/2 dl grädde 40% 1 dl råsocker 3 1/2 st...
10 nyårsbubbel
Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...
Färskostbollar med Västerbottensost
Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...
10 glögg att njuta av
Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...
Gindrinkar att ha koll på!
David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...
The Botanist Gin & Tonic
The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...
PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.
ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.se
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649