Konstnärligt Champagnehus
Familjen Taittingers champagne har serverats på Paris operahus och Nobelmiddagen. På många sätt är det en länk till framtiden. Inte minst för ordföranden Vitalie Taittinger som har konsten i blodet.
Vitalie och hennes bror Clovis, som är vd för firman, har jobbat ihop i mer än femton år. Kontinuiteten är avgörande för ett familjeägt vinhus i Champagne. Inte minst när det gäller att hantera odlingarna.
– Chefen för vingårdarna tog över efter sin pappa. Det gör att samma familj har haft ansvar för vinrankorna i åttio år. En av de viktigaste delarna av verksamheten är hållbarhetsarbetet som min pappa påbörjade. Sedan 2017 har vi två olika miljöcertifieringar på högsta nivå i Champagne. I våra vingårdar finns det gräs, blommor, bin, daggmaskar och vinstockar. Det ger en fantastisk känsla.
Att framställa champagne handlar ofta om att med små medel göra det man redan gör ännu bättre.
– Företagets filosofi är att basera odlingen på människorna som arbetar där. Många tillbringar en stor del av sina liv bland vinstockarna. Taittinger är ett mänskligt champagnevarumärke. Vår champagne ska man uppleva med hjärtat, inte med hjärnan.
Det enträgna arbetet i vingårdarna, vineriet och källaren under generationer har resulterat i champagne av hög kvalitet i olika prisklasser, från den populära cuvéen Brut Réserve, som står för 80 procenten av volymen, till den legendariska Comtes de Champagne Grand Crus Blanc de Blancs.
I sina cuvéer blandar Taittinger druvor från ett trettiotal olika växtplatser. Man utgår från ett basår och fyller på med 35 procent årgångsdruvor. I den mån det går försöker man hålla champagnehusets stil konstant, men det finns givetvis mindre variationer mellan åren.
Taittingers många grand cru-odlingar gör verklig skillnad för husets produktion. Inte minst när det gäller prestigechampagnen Comtes. Här är det chardonnay som regerar och ger champagnen en komplex exklusivitet, även om även den ska vara lättillgänglig. Det är alltid familjens utgångspunkt. Champagne ska inte vara svår. Den ska man njuta av.
– Odlingarna med chardonnay är familjens skatt. Druvan ger champagnen energi, friskhet och komplexitet. Comtes är lätt och precis samtidigt som druvan gör champagnen perfekt för lagring. Det är det som Taittinger handlar om; mineraler, energi och renhet.
Till att börja med var det inte självklart att Vitalies professionella liv skulle handla om champagne. Som ung ville hon bli konstnär. Det ligger i släkten. Men när möjligheten uppenbarade sig släppte hon konsten och blev en del av familjefirman. En del av känslan för det konstnärliga har hon tagit med sig in i arbetet på familjens champagnehus.
– Konstnärer ska våga gå sin egen väg och sticka ut. Det inspirerar mig i mitt arbete. Det förhållningssättet gäller också för oss på Taittinger. Vi måste odla vår särart och berätta vår egen historia. Det är bara på det sättet vi kan skilja ut oss från andra. Den samtida konsten är viktig för oss både i Frankrike och utomlands. Den är som vi vill vara.
Text: Anders Ström

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell
Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré
Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax
Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad
Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk
Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett
Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic
Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...
PRENUMERERA
Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration
498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer
Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!
Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.
Betala på faktura, kort eller Swish.
KLICKA HÄR!

Digital prenumeration
39 kr/månad, löpande
390 kr/helår
Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.
Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.
KLICKA HÄR!