Lamm! Vad dricker vi till?
Eftersom lammkött är relativt fett så behöver du både syra och alkohol för att balansera det. Men tänk på att det ofta är tillbehören som avgör. Om du väljer lammstek med klassiska tillbehör så passar ett vin med mycket frukt, medelhög syra och en balanserad ek och alkohol, till exempel följande viner:

Château Bouscassé
Detta rödvin är en hemlighet som jag egentligen borde hålla för mig själv. Ett vin i denna prisklass som fungerar bra nu men som också kan lagras och bli i världsklass om 10 till 20 år är egentligen alldeles för billigt. Tät färg, massor av fyllig smak och kraftfulla tanniner som jobbar bra med den feta lammsteken.
Art nr 2204. Pris 149 kr

Gigondas Aux Lieux-Dits 2015 från Domaine Santa Duc
Rött ekovin från Rhônedalen. Vinet är av hög kvalitet, elegant och nyanserat, och det bjuder på en härlig fruktighet med inslag av skogsbär, blommig örtighet, lakritsrot, peppar och en lång, härlig eftersmak.
Art nr 74048. Pris 229 kr

Rua Pinot Noir 2017
Pinot Noir är en druva som för det mesta bjuder på jordgubbstoner. Här har de mogna röda bären fått sällskap av en varm röd järnton, medelhög syra och en behaglig kryddighet.
Art nr 6265. Pris 159 kr
Om du vill laga lammkotletter med het rattatouille och vispat smör så kan det vara gott med lite fruktsötma i vinet för att balansera de heta kryddorna. Dessutom är det bra om vinet har lite mer tryck i smakerna för att inte överskuggas av maten. I det fallet kan följande viner passa:

Mother’s Milk
Det här är ett smakrikt och generöst rödvin från Australien. I vinet hittar du mörka solvarma körsbär som samsas med en härlig kryddighet och mjuka silkiga tanniner.
Art nr 99156. Pris 159 kr

Quinta de Chocapalha
Detta vin kommer från Portugal och har en mjuk, mogen frukt med toner av plommon och mörka bär. I vinet finns härlig choklad, peppar och så lite vanilj från fatet.
Art nr 95581. Pris 139 kr

Periquita
Även detta vin kommer från soliga Portugal. Här hittar vi massor av solmogen frukt som plommon och körsbär. I detta vin är smaken från faten mer framträdande i form av kaffe, rostad kakao och vanilj.
Art nr 2560. Pris 99 kr

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell
Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré
Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax
Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad
Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk
Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett
Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic
Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...
PRENUMERERA
Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration
498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer
Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!
Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.
Betala på faktura, kort eller Swish.
KLICKA HÄR!

Digital prenumeration
39 kr/månad, löpande
390 kr/helår
Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.
Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.
KLICKA HÄR!