Lamm! Vad dricker vi till?

Eftersom lammkött är relativt fett så behöver du både syra och alkohol för att balansera det. Men tänk på att det ofta är tillbehören som avgör. Om du väljer lammstek med klassiska tillbehör så passar ett vin med mycket frukt, medelhög syra och en balanserad ek och alkohol, till exempel följande viner:

Château Bouscassé

Detta rödvin är en hemlighet som jag egentligen borde hålla för mig själv. Ett vin i denna prisklass som fungerar bra nu men som också kan lagras och bli i världsklass om 10 till 20 år är egentligen alldeles för billigt. Tät färg, massor av fyllig smak och kraftfulla tanniner som jobbar bra med den feta lammsteken. 

Art nr 2204. Pris 149 kr

Gigondas Aux Lieux-Dits 2015 från Domaine Santa Duc

Rött ekovin från Rhônedalen. Vinet är av hög kvalitet, elegant och nyanserat, och det bjuder på en härlig fruktighet med inslag av skogsbär, blommig örtighet, lakritsrot, peppar och en lång, härlig eftersmak.

Art nr 74048. Pris 229 kr

Rua Pinot Noir 2017

Pinot Noir är en druva som för det mesta bjuder på jordgubbstoner. Här har de mogna röda bären fått sällskap av en varm röd järnton, medelhög syra och en behaglig kryddighet. 

Art nr 6265. Pris 159 kr

Om du vill laga lammkotletter med het rattatouille och vispat smör så kan det vara gott med lite fruktsötma i vinet för att balansera de heta kryddorna. Dessutom är det bra om vinet har lite mer tryck i smakerna för att inte överskuggas av maten. I det fallet kan följande viner passa:

Mother’s Milk

Det här är ett smakrikt och generöst rödvin från Australien. I vinet hittar du mörka solvarma körsbär som samsas med en härlig kryddighet och mjuka silkiga tanniner. 

Art nr 99156. Pris 159 kr

Quinta de Chocapalha

Detta vin kommer från Portugal och har en mjuk, mogen frukt med toner av plommon och mörka bär. I vinet finns härlig choklad, peppar och så lite vanilj från fatet. 

Art nr 95581. Pris 139 kr

Periquita

Även detta vin kommer från soliga Portugal. Här hittar vi massor av solmogen frukt som plommon och körsbär. I detta vin är smaken från faten mer framträdande i form av kaffe, rostad kakao och vanilj.

Art nr 2560. Pris 99 kr

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting

Mustig svampsoppa med sting

De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

Mousserande bergsvin från Italien

Mousserande bergsvin från Italien

Det italienska familjenamnet Ferrari har länge förknippats med lyxiga bilar och prestige. Men för varje årgång blir vinproducenten med samma namn från Trentino i norra Italien alltmer uppmärksammad. Ferrari tillverkar torrt, friskt och lätt fruktigt mousserande vin av...

Humlerikt öl från Hedemora

Humlerikt öl från Hedemora

Oppigårds är ett småskaligt hantverksbryggeri som ligger på en bondgård och på bygdens gamla fotbollsplan i södra Dalarna. Grundaren Björn Falkeström är småskalig och lokal som företagare, men han är nationell i sin ambition att tillverka och sälja öl. Efter 17 år är...

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

Den klassiska drinken Negroni har ett bittert bett som klöser det bästa ur röd vermouth och Campari. Lika delar gin, vermouth och Campari. Svårare behöver det inte vara att göra en elegant klassiker. Negroni har kommit i ropet igen. Det är inte så konstigt. Drinken är...

HÄRLIGA HUSMANSKOST

HÄRLIGA HUSMANSKOST

Den blivande klassikern i kokboksgenren Husmanskost - svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske ges ut i egen regi.Med en respektfull blinkning till kocklegendarer som Tore Wretman, Erik Lallerstedt och Leif Mannerström har Pontus Frithiof och Tor...

I år dricker vi  Brunello di Montalcino

I år dricker vi Brunello di Montalcino

Vi går ut från vårt lilla charmiga hotell mitt i byn Montalcino. Kullerstenar i sikte. Små trattorior och skyltar med Enoteca kantar de smala gränderna. Nypa-sig-i-armen-pittoreskt. Här bor bara omkring femtusen människor, men Montalcino är så levande. Mycket tack...

Köksdrömmar på italienska

Köksdrömmar på italienska

För livsnjutare med fäbless för mat, vin och samtal är köket ofta den naturliga samlingspunkten. Det fungerar i både fest och vardag. På senare år har form och funktion från restaurangköken hittat in i svenska hem. Det italienska familjeföretaget Smeg lever upp till...

Konsten att kombinera mat och vin

Konsten att kombinera mat och vin

Varför smakade vinet du drack på restaurangen häromdagen mycket bättre än när du själv bjuder på det? Hur kombinerar man mat och vin för bästa resultat? Efter många år som krögare och vinkännare vet Fredrik hur det går till. I själva verket är det ganska enkelt. Om...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!

ETT ÅR 360 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 620 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se