Lamm! Vad dricker vi till?
Eftersom lammkött är relativt fett så behöver du både syra och alkohol för att balansera det. Men tänk på att det ofta är tillbehören som avgör. Om du väljer lammstek med klassiska tillbehör så passar ett vin med mycket frukt, medelhög syra och en balanserad ek och alkohol, till exempel följande viner:

Château Bouscassé
Detta rödvin är en hemlighet som jag egentligen borde hålla för mig själv. Ett vin i denna prisklass som fungerar bra nu men som också kan lagras och bli i världsklass om 10 till 20 år är egentligen alldeles för billigt. Tät färg, massor av fyllig smak och kraftfulla tanniner som jobbar bra med den feta lammsteken.
Art nr 2204. Pris 149 kr

Gigondas Aux Lieux-Dits 2015 från Domaine Santa Duc
Rött ekovin från Rhônedalen. Vinet är av hög kvalitet, elegant och nyanserat, och det bjuder på en härlig fruktighet med inslag av skogsbär, blommig örtighet, lakritsrot, peppar och en lång, härlig eftersmak.
Art nr 74048. Pris 229 kr

Rua Pinot Noir 2017
Pinot Noir är en druva som för det mesta bjuder på jordgubbstoner. Här har de mogna röda bären fått sällskap av en varm röd järnton, medelhög syra och en behaglig kryddighet.
Art nr 6265. Pris 159 kr
Om du vill laga lammkotletter med het rattatouille och vispat smör så kan det vara gott med lite fruktsötma i vinet för att balansera de heta kryddorna. Dessutom är det bra om vinet har lite mer tryck i smakerna för att inte överskuggas av maten. I det fallet kan följande viner passa:

Mother’s Milk
Det här är ett smakrikt och generöst rödvin från Australien. I vinet hittar du mörka solvarma körsbär som samsas med en härlig kryddighet och mjuka silkiga tanniner.
Art nr 99156. Pris 159 kr

Quinta de Chocapalha
Detta vin kommer från Portugal och har en mjuk, mogen frukt med toner av plommon och mörka bär. I vinet finns härlig choklad, peppar och så lite vanilj från fatet.
Art nr 95581. Pris 139 kr

Periquita
Även detta vin kommer från soliga Portugal. Här hittar vi massor av solmogen frukt som plommon och körsbär. I detta vin är smaken från faten mer framträdande i form av kaffe, rostad kakao och vanilj.
Art nr 2560. Pris 99 kr

Spendrups Signatur
Familjebryggeriet Spendrup har satt sitt namn på ett nytt öl. Det var länge sedan sist. Vi har talat med vd Fredrik Spendrup och Lantmännens vd Magnus Kagevik om satsningen på att odla kornmalt och att brygga öl för nya generationer, där hållbarhet är en...

Pinot noir i Bourgogne
Albert Bichot är ett av de större familjeägda vin-husen i Bourgogne. Kärleken till druvan pinot noir har kommit för att stanna. Den ger ett alldeles eget uttryck. VIN&BAR fick en pratstund med Albéric Bichot som månar om både sina vingårdar och naturen. På många...

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott
Chiara Condello utsågs förra året till Italiens bästa vinmakare under 35 år av Food & Wine Italia. På kort tid har hon blivit erkänd för sina terroirdrivna viner gjorda på sangiovese. I Emilia-Romagna står maten i centrum. Den tätbefolkade regionen i norr med de...

Excellens i Rhônedalen
Familjefirman Domaine E. Guigal har under nära åttio år byggt ett av världens mest välrenommerade vinhus. Mest känt är Guigal för de ikoniska La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Den 17 augusti kl 10 kommer de exklusiva vinerna till Sverige i litet antal via...

Hartenberg
Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen
Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda
Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner
Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker
Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.
ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.se
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649