Människorna bakom Mandrarossa

Det sicilianska vinhuset Settesoli har gjort en nystart med sitt vin-varumärke från 1999, Mandrarossa, som redan finns i ett 40-tal länder i världen. I Sverige är Mandrarossa ett relativt nytt begrepp, men sedan några är görs det en rejäl satsning på att försöka etablera vinserien här.
Tanken bakom Mandrarossa är att vinhuset från Sicilien ska förena hög kvalitet med ett lite högre men ändå rimligt pris. Vinerna i serien ser exklusiva ut, men de är högst prisvärda och inte så mycket dyrare än andra viner i sin klass. Vinerna görs både på inhemska sicilianska druvor och internationella druvor.
I nuläget är det möjligt att få tag på sju olika produkter i serien Mandrarossa i Sverige. Kanske har du redan lagt märke till de bastanta men snygga, svarta flaskorna med ljusgula etiketter i butikerna. De syns verkligen och Mandrarossa bidrar till att göra det roligare att servera gäster vin ur en flaska med siciliansk stolthet än att hälla upp vin ur en pappersbox. Både Urra di mare, vitt vin på 100 procent sauvignon blanc, och Timperosse, rött vin på 100 procent petit verdot, serveras i 1,5-litersflaskor och finns i Systembolagets fasta sortiment.

Stephan Moccia, produktansvarig Mandrarossa och krögaren Karl Ljung, L’Avventura.
I början av september träffade Vin&Bar företrädarna för Mandrarossa, Stephan Moccia, som är produktansvarig för vinvarumärket, och Settesolis exportchef Sara Valeri för ett samtal om sicilianarnas satsning på kvalitet.
Mötet började med en siciliansk söndagslunch på restaurangen L’Avventura i de magnifika lokalerna nära Odenplan i Stockholm. Här bjöds på smakprov från en specialmeny sammansatt av krögaren Karl Ljung och hans medarbetare och även ett urval av Mandrarossas viner.
Dagen efter åt jag, Sara och Stephan lunch tillsammans på Agaton Bar och Restaurang som serverar italiensk mat på Västerlånggatan i hjärtat av Gamla Stan.
Sara Valeri träffade jag för ett par år sedan i Settesolis hemmatrakt Menfi, som ligger vid kusten på sydvästra Sicilien. Hon var nöjd med den sicilianska lunchen, vimlet och den nyfikna stämningen som rådde på L’Avventura. Sverige är ju ett land med många ”early adopters”, särskilt när det gäller it, men faktiskt också när det gäller vin. Det är Vin&Bars läsare ett utmärkt exmpel på. Mat- och vinintresserade svenskar provar gärna nytt. Det gör att Sverige är ett bra land att nylansera Mandrarossa i, tycker Sara:
– Vi har släppt några viner i taget i Sverige och intresset växer stadigt. Vi kommer att ta med oss erfarenheterna från lanseringen i Sverige och ha det som en modell för det fortsatta arbetet ute i världen, säger hon.
Stephan Moccia brinner för Mandrarossa. Han har ”nästan flyttat” till Sicilien från Neapel och lämnat vinområdet Campania bakom sig. Det var där han arbetade senast med vin. Stephan är fylld av lust att ta nya, större tag när det gäller nylanseringen av Mandrarossa, som inleddes 2014:
– Jag är mycket ute och reser i världen och tillbringar två veckor i olika exportländer, och sedan blir det en vecka hemma i Neapel och en vecka på Sicilien, berättar han.

RÖDA VINER
Mandrarossa Timperosse
1500 ml. Art nr: 71441.
Pris: 249 kr Sortiment: FS
Mandrarossa Cavadiserpe
750 ml. Art nr: 73761.
Pris: 169 kr. Sortiment: FS
Mandrarossa Nero D’Avola
750 ml. Art nr: 73896.
Pris: 119 kr. Sortiment: BS
Mandrarossa Frappato
750 ml. Art nr: 74080.
Pris: 149 kr. Sortiment: BS

VITA VINER
Mandrarossa Urra di Mare
1500 ml. Art nr: 73918
Pris: 249 kr. Sortiment: FS
Mandrarossa Santannella
750 ml. Art nr: 76694.
Pris: 189 kr. Sortiment: BS
Mandrarossa Grillo
750 ml. Art nr: 73155
Pris: 119 kr. Sortiment: BS

Matmagi i den svenska fjällen
Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda
Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner
Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker
Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Drinkar från Norrbotten
Blanda till drinkarna med smak av natur och skog. Här bjuder vi på tre härliga drinkrecept:BEES KNEES Detta är ett bra sätt att njuta av Mountain Dry Gin. Honungens lena smak passar perfekt tillsammans med citrus och den uppfriskande peppriga eftersmaken ger mersmak....

Med smak och doft från svenska fjällen
Norrbottens nya stjärnskott siktar på den globala marknaden för premiumgin. Med inspiration från naturen i landskapet vid Kalix älv är destilleriet på god väg. Norrbottens destilleris första produkter, Mountain och Forest, ger mersmak.Dennis Bejedal är vd och master...

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône
Familjefirman Domaine E. Guigal har under 75 år byggt en av världens mest erkända vinhus. Mest känt är Guigal för de exklusiva La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Det är fine wine på riktigt.Philippe och Marcel Guigal.Ingen annan producent har skapat fler...

Klassiska drinkar Cuba Libre
Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting
De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!
ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.se
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649