Människorna bakom Mandrarossa

Det sicilianska vinhuset Settesoli har gjort en nystart med sitt vin-varumärke från 1999, Mandrarossa, som redan finns i ett 40-tal länder i världen. I Sverige är Mandrarossa ett relativt nytt begrepp, men sedan några är görs det en rejäl satsning på att försöka etablera vinserien här.
Tanken bakom Mandrarossa är att vinhuset från Sicilien ska förena hög kvalitet med ett lite högre men ändå rimligt pris. Vinerna i serien ser exklusiva ut, men de är högst prisvärda och inte så mycket dyrare än andra viner i sin klass. Vinerna görs både på inhemska sicilianska druvor och internationella druvor.
I nuläget är det möjligt att få tag på sju olika produkter i serien Mandrarossa i Sverige. Kanske har du redan lagt märke till de bastanta men snygga, svarta flaskorna med ljusgula etiketter i butikerna. De syns verkligen och Mandrarossa bidrar till att göra det roligare att servera gäster vin ur en flaska med siciliansk stolthet än att hälla upp vin ur en pappersbox. Både Urra di mare, vitt vin på 100 procent sauvignon blanc, och Timperosse, rött vin på 100 procent petit verdot, serveras i 1,5-litersflaskor och finns i Systembolagets fasta sortiment.

Stephan Moccia, produktansvarig Mandrarossa och krögaren Karl Ljung, L’Avventura.
I början av september träffade Vin&Bar företrädarna för Mandrarossa, Stephan Moccia, som är produktansvarig för vinvarumärket, och Settesolis exportchef Sara Valeri för ett samtal om sicilianarnas satsning på kvalitet.
Mötet började med en siciliansk söndagslunch på restaurangen L’Avventura i de magnifika lokalerna nära Odenplan i Stockholm. Här bjöds på smakprov från en specialmeny sammansatt av krögaren Karl Ljung och hans medarbetare och även ett urval av Mandrarossas viner.
Dagen efter åt jag, Sara och Stephan lunch tillsammans på Agaton Bar och Restaurang som serverar italiensk mat på Västerlånggatan i hjärtat av Gamla Stan.
Sara Valeri träffade jag för ett par år sedan i Settesolis hemmatrakt Menfi, som ligger vid kusten på sydvästra Sicilien. Hon var nöjd med den sicilianska lunchen, vimlet och den nyfikna stämningen som rådde på L’Avventura. Sverige är ju ett land med många ”early adopters”, särskilt när det gäller it, men faktiskt också när det gäller vin. Det är Vin&Bars läsare ett utmärkt exmpel på. Mat- och vinintresserade svenskar provar gärna nytt. Det gör att Sverige är ett bra land att nylansera Mandrarossa i, tycker Sara:
– Vi har släppt några viner i taget i Sverige och intresset växer stadigt. Vi kommer att ta med oss erfarenheterna från lanseringen i Sverige och ha det som en modell för det fortsatta arbetet ute i världen, säger hon.
Stephan Moccia brinner för Mandrarossa. Han har ”nästan flyttat” till Sicilien från Neapel och lämnat vinområdet Campania bakom sig. Det var där han arbetade senast med vin. Stephan är fylld av lust att ta nya, större tag när det gäller nylanseringen av Mandrarossa, som inleddes 2014:
– Jag är mycket ute och reser i världen och tillbringar två veckor i olika exportländer, och sedan blir det en vecka hemma i Neapel och en vecka på Sicilien, berättar han.

RÖDA VINER
Mandrarossa Timperosse
1500 ml. Art nr: 71441.
Pris: 249 kr Sortiment: FS
Mandrarossa Cavadiserpe
750 ml. Art nr: 73761.
Pris: 169 kr. Sortiment: FS
Mandrarossa Nero D’Avola
750 ml. Art nr: 73896.
Pris: 119 kr. Sortiment: BS
Mandrarossa Frappato
750 ml. Art nr: 74080.
Pris: 149 kr. Sortiment: BS

VITA VINER
Mandrarossa Urra di Mare
1500 ml. Art nr: 73918
Pris: 249 kr. Sortiment: FS
Mandrarossa Santannella
750 ml. Art nr: 76694.
Pris: 189 kr. Sortiment: BS
Mandrarossa Grillo
750 ml. Art nr: 73155
Pris: 119 kr. Sortiment: BS

Spendrups Signatur
Familjebryggeriet Spendrup har satt sitt namn på ett nytt öl. Det var länge sedan sist. Vi har talat med vd Fredrik Spendrup och Lantmännens vd Magnus Kagevik om satsningen på att odla kornmalt och att brygga öl för nya generationer, där hållbarhet är en...

Pinot noir i Bourgogne
Albert Bichot är ett av de större familjeägda vin-husen i Bourgogne. Kärleken till druvan pinot noir har kommit för att stanna. Den ger ett alldeles eget uttryck. VIN&BAR fick en pratstund med Albéric Bichot som månar om både sina vingårdar och naturen. På många...

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott
Chiara Condello utsågs förra året till Italiens bästa vinmakare under 35 år av Food & Wine Italia. På kort tid har hon blivit erkänd för sina terroirdrivna viner gjorda på sangiovese. I Emilia-Romagna står maten i centrum. Den tätbefolkade regionen i norr med de...

Excellens i Rhônedalen
Familjefirman Domaine E. Guigal har under nära åttio år byggt ett av världens mest välrenommerade vinhus. Mest känt är Guigal för de ikoniska La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Den 17 augusti kl 10 kommer de exklusiva vinerna till Sverige i litet antal via...

Hartenberg
Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen
Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda
Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner
Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker
Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.
ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.se
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649