Mästare med fokus på fatlagrat hantverks-öl
Vissa, de flesta yrken, är självklara: utbildningsvägarna finns och är upptrampade och det är inget underligt att i gymnasieåldern bestämma sig för att bli, säg, läkare, arkitekt eller civilingenjör. Men hur kommer man på att bli en av världens främsta ölmakare?
– Dåligt väder, säger Jeffers Richardson.
Han bodde på ön Lopez. Trots sitt spanska namn ligger denna ö i staten Washington på gränsen till Kanada, vilket förklaras av att den förste europé att upptäcka ön var den spanske sjökaptenen och upptäcktsresanden Gonzalo López de Haro (1788–1823).
– Vädret är snarlikt det ni har här i Stockholm, berättade Jeffers när jag träffade honom på Stockholm Beer & Whisky Festival på årets Nacka Strand-mässa.
– Under sommarhalvåret kommer många turister till Lopez med sina flashiga båtar, men sen, under vinterhalvåret, dör allt och jag behövde en sysselsättning för att inte tappa förståndet under de kalla, mörka månaderna.
Här ska man ha i minnet att den bofasta befolkningen på ön Lopez räknas till 2 177 personer. Kort sagt: nöjeslivet var och är begränsat.
– Det fanns en bar att gå till och när jag var trött på öl-utbudet där började jag brygga mitt eget öl hemma. Och på den vägen är det.
Jeffers hade egentligen andra planer för yrkeslivet. Han gick ut från college med en examen i statsvetenskap och ekonomi. Men ölen tog över, ja, blev en besatthet.
– Det är som det är sagt: Nöden är uppfinningarnas moder. Vem vet vad som hade hänt med mitt liv utan det dåliga, mörka vädret på ön Lopez. Den viktigaste egenskapen i min profession är PASSION. Man gör det inte för att bli rik, man gör det tack vare ett brinnande intresse.

Han återvände till skolbänken och tog kurser i ölbryggning på UC Davis (University of California, Davis) och klarade med glans de tuffa testerna i samma disciplin på IBD (Institute Of Brewing and Distilling). Närmare två år som bartender i Bryssel var också en ögon- och smaköppnare: Aha! Så här kan öl också göras.
Någorlunda samtidigt satt Adam Firestone – hans farfars far var Harvey Firestone som grundade den världskända däcktillverkaren Firestone Tire and Rubber Company – och svågern, David Walker, efter en arbetsdag på familjens vingård och kände sig nöjda, ja, men inte helt nöjda. Belöningen efter ett gott dagsverke saknades: en god öl.
De bestämde sig – året var 1996 – för att parallellt med vintillverkningen dra i gång ett ölbryggeri – Firestone Walker Brewing Company – och då dök Jeffers Richardsons namn upp, tack vare goda vitsord. Som det heter i filmen Gudfadern: ”They made him an offer he couldn’t refuse.”
I dag bär Jeffers en trippel av titlar: barrelmeister, director of Barrelworks och brand manager.
Det speciella med Firestone Walker Brewing Company är bland annat att de låter sina öl jäsa i vinfat av ek. En tradition de inspirerats av från anrika Marston’s Brewery upon Trent i England, som grundades 1834, och sen gjort sin egen version av.
Det ursprungliga bryggeriet grundades på vingården, men flyttade 2001 till Paso Robles, Kalifornien, 2001. Verksamheten utökades 2012 med Barrelworks, ett separat bryggeri beläget i Buellton, också i Kalifornien.
– Det var helt logiskt, det var i Buellton som Firestone Walker Brewery höll till under sina första fem år. Då var jag där, deras första ölbryggare, och så återvände jag i och med Barrelworks. En ny utmaning. Nu kunde vi experimentera med vilda jästsorter, sådana som sprids via luften och som man inte vill ha på traditionella bryggerier, och mikroflororna i ekfat som tidigare använts till vin. Ett öl vi skapat – Feral Vinifera – vann Brussels Beer Challenge 2017 och det är svårt att säga om det är ett öl eller ett vin. Där använder vi druvorna sauvignon blanc, chenin blanc eller muscat, och låter druvsaften jäsa tillsammans med vetebaserad vört. Resultat: ett alldeles utsökt öl.
Belöningarna har inte låtit vänta på sig: i dag är Firestone Walker Brewing Company ett av USA:s och världens ledande bryggerier av hantverksöl. Det har utnämnts till USA:s bästa mikrobryggeri fyra gånger på såväl Great American Beer Festival som på Beer World Cup.
Till glädje för svenska ölälskare går det att få tag på en del av skapelserna via vissa System-bolagsbutiker, liksom på utvalda krogar.
– Åaah … Att välja mitt favoritöl av dem jag skapat … Det är som att välja vem man älskar mest av sina barn. Men för att fortsätta på den analogin. Feral One är speciell för mig, för det var mitt första barn. Det är en otroligt bra öl och den satte i gång allt, säger Jeffers.
Den stora utmaningen inför framtiden är han klar över.
– Nyheter! Nyheter! Nyheter! Jag vet inte hur det är i Sverige, men i USA är unga öldrickare otåliga, inte alls som jag var när jag ung, du vet, man drack en riktigt god öl och tänkte: Jag tar en till. Ja, kanske drack man den ölen för resten av livet. Men idag är det tvärtom: Okej, den ölen var i och för sig väldigt god, men jag har redan druckit den en gång, ge mig nåt nytt!
3 GODA ÖL FRÅN FIRESTONE BREWING COMPANY

FERAL ONE
Det första ölet Jeffers Richardson skapade och det han håller närmast hjärtat, så som man gör med ”sitt förstfödda barn”. Lagrad i franska och amerikanska ekfat i mellan 12 och 48 månader. En jordig och skarp smak övergår snabbt i toner av aprikos, äpplen, guava och här finns inslag av apelsin.
En mindre upplaga av ölet släpps exklusivt av
Systembolaget en gång om året. Flaska 375 ml. Alkoholhalt: 6,1 procent Pris: 129 kr.

FIRESTONE WALKER HELLDORADO
En blond ale eller ett blont Barley Wine (ett begrepp som signalerar en ale med hög alkoholhalt). Smakrikt så det förslår: vanilj, toner av tjära, lavendel och honung. I finishen finns en len, söt, rostad smak av malt. Ett öl som blir bättre och bättre ju längre det lagras i tunnorna.
En mindre upplaga av ölet släpps exklusivt av Systembolaget en gång om året. Flaska 355 ml. Alkoholhalt: 12,8 procent. Pris: 119 kr.

FIRESTONE WALKER DOUBLE BARREL ALE
Firestone Walker Brewing Companys flaggskepp och ständigt mycket populär sen den introducerades på marknaden. En amerikansk ale som visar engelsmännen var skåpet ska stå. Bryggt i ektunnor på ett sätt inspirerat av traditionerna från det brittiska ale-bryggeriet Marston’s i Burton upon Trent. Smaker: rostad ek, plus vanilj och med en nyans av engelsk humle.
Kan köpas via Systembolagets beställningssortiment. Flaska 355 ml. Alkoholhalt: 5 procent Pris: 25,90 kr.

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell
Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré
Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax
Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad
Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk
Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett
Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic
Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...
PRENUMERERA
Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration
498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer
Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!
Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.
Betala på faktura, kort eller Swish.
KLICKA HÄR!

Digital prenumeration
39 kr/månad, löpande
390 kr/helår
Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.
Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.
KLICKA HÄR!