Mästare med fokus på fatlagrat hantverks-öl

Vissa, de flesta yrken, är självklara: utbildningsvägarna finns och är upptrampade och det är inget underligt att i gymnasieåldern bestämma sig för att bli, säg, läkare, arkitekt eller civilingenjör. Men hur kommer man på att bli en av världens främsta ölmakare?
– Dåligt väder, säger Jeffers Richardson.

Han bodde på ön Lopez. Trots sitt spanska namn ligger denna ö i staten Washington på gränsen till Kanada, vilket förklaras av att den förste europé att upptäcka ön var den spanske sjökaptenen och upptäcktsresanden Gonzalo López de Haro (1788–1823).

– Vädret är snarlikt det ni har här i Stockholm, berättade Jeffers när jag träffade honom på Stockholm Beer & Whisky Festival på årets Nacka Strand-mässa.

  Under sommarhalvåret kommer många turister till Lopez med sina flashiga båtar, men sen, under vinterhalvåret, dör allt och jag behövde en sysselsättning för att inte tappa förståndet under de kalla, mörka månaderna.

Här ska man ha i minnet att den bofasta befolkningen på ön Lopez räknas till 2 177 personer. Kort sagt: nöjeslivet var och är begränsat.

– Det fanns en bar att gå till och när jag var trött på öl-utbudet där började jag brygga mitt eget öl hemma. Och på den vägen är det.

Jeffers hade egentligen andra planer för yrkeslivet. Han gick ut från college med en examen i statsvetenskap och ekonomi. Men ölen tog över, ja, blev en besatthet.

– Det är som det är sagt: Nöden är uppfinningarnas moder. Vem vet vad som hade hänt med mitt liv utan det dåliga, mörka vädret på ön Lopez. Den viktigaste egenskapen i min profession är PASSION. Man gör det inte för att bli rik, man gör det tack vare ett brinnande intresse.

Han återvände till skolbänken och tog kurser i ölbryggning på UC Davis (University of California, Davis) och klarade med glans de tuffa testerna i samma disciplin på IBD (Institute Of Brewing and Distilling). Närmare två år som bartender i Bryssel var också en ögon- och smaköppnare: Aha! Så här kan öl också göras.

Någorlunda samtidigt satt Adam Firestone – hans farfars far var Harvey Firestone som grundade den världskända däcktillverkaren Firestone Tire and Rubber Company – och svågern, David Walker, efter en arbetsdag på familjens vingård och kände sig nöjda, ja, men inte helt nöjda. Belöningen efter ett gott dagsverke saknades: en god öl.

De bestämde sig – året var 1996 – för att parallellt med vintillverkningen dra i gång ett ölbryggeri – Firestone Walker Brewing Company – och då dök Jeffers Richardsons namn upp, tack vare goda vitsord. Som det heter i filmen Gudfadern: ”They made him an offer he couldn’t refuse.”

I dag bär Jeffers en trippel av titlar: barrelmeister, director of Barrelworks och brand manager.

Det speciella med Firestone Walker Brewing Company är bland annat att de låter sina öl jäsa i vinfat av ek. En tradition de inspirerats av från anrika Marston’s Brewery upon Trent i England, som grundades 1834, och sen gjort sin egen version av.

Det ursprungliga bryggeriet grundades på vingården, men flyttade 2001 till Paso Robles, Kalifornien, 2001. Verksamheten utökades 2012 med Barrelworks, ett separat bryggeri beläget i Buellton, också i Kalifornien.

– Det var helt logiskt, det var i Buellton som Firestone Walker Brewery höll till under sina första fem år. Då var jag där, deras första ölbryggare, och så återvände jag i och med Barrelworks. En ny utmaning. Nu kunde vi experimentera med vilda jästsorter, sådana som sprids via luften och som man inte vill ha på traditionella bryggerier, och mikroflororna i ekfat som tidigare använts till vin. Ett öl vi skapat – Feral Vinifera – vann Brussels Beer Challenge 2017 och det är svårt att säga om det är ett öl eller ett vin. Där använder vi druvorna sauvignon blanc, chenin blanc eller muscat, och låter druvsaften jäsa tillsammans med vetebaserad vört. Resultat: ett alldeles utsökt öl.

Belöningarna har inte låtit vänta på sig: i dag är Firestone Walker Brewing Company ett av USA:s och världens ledande bryggerier av hantverksöl. Det har utnämnts till USA:s bästa mikrobryggeri fyra gånger på såväl Great American Beer Festival som på Beer World Cup.

Till glädje för svenska ölälskare går det att få tag på en del av skapelserna via vissa System-bolagsbutiker, liksom på utvalda krogar.

– Åaah … Att välja mitt favoritöl av dem jag skapat … Det är som att välja vem man älskar mest av sina barn. Men för att fortsätta på den analogin. Feral One är speciell för mig, för det var mitt första barn. Det är en otroligt bra öl och den satte i gång allt, säger Jeffers.

Den stora utmaningen inför framtiden är han klar över.

– Nyheter! Nyheter! Nyheter! Jag vet inte hur det är i Sverige, men i USA är unga öldrickare otåliga, inte alls som jag var när jag ung, du vet, man drack en riktigt god öl och tänkte: Jag tar en till. Ja, kanske drack man den ölen för resten av livet. Men idag är det tvärtom: Okej, den ölen var i och för sig väldigt god, men jag har redan druckit den en gång, ge mig nåt nytt!

3 GODA ÖL FRÅN FIRESTONE BREWING COMPANY

FERAL ONE

Det första ölet Jeffers Richardson skapade och det han håller närmast hjärtat, så som man gör med ”sitt förstfödda barn”. Lagrad i franska och amerikanska ekfat i mellan 12 och 48 månader. En jordig och skarp smak övergår snabbt i toner av aprikos, äpplen, guava och här finns inslag av apelsin.

En mindre upplaga av ölet släpps exklusivt av
Systembolaget en gång om året. Flaska 375 ml. Alkoholhalt: 6,1 procent Pris: 129 kr.

FIRESTONE WALKER HELLDORADO

En blond ale eller ett blont Barley Wine (ett begrepp som signalerar en ale med hög alkoholhalt). Smakrikt så det förslår: vanilj, toner av tjära, lavendel och honung. I finishen finns en len, söt, rostad smak av malt. Ett öl som blir bättre och bättre ju längre det lagras i tunnorna.

En mindre upplaga av ölet släpps exklusivt av Systembolaget en gång om året. Flaska 355 ml. Alkoholhalt: 12,8 procent. Pris: 119 kr.

FIRESTONE WALKER DOUBLE BARREL ALE

Firestone Walker Brewing Companys flaggskepp och ständigt mycket populär sen den introducerades på marknaden. En amerikansk ale som visar engelsmännen var skåpet ska stå. Bryggt i ektunnor på ett sätt inspirerat av traditionerna från det brittiska ale-bryggeriet Marston’s i Burton upon Trent. Smaker: rostad ek, plus vanilj och med en nyans av engelsk humle.

Kan köpas via Systembolagets beställningssortiment. Flaska 355 ml. Alkoholhalt: 5 procent Pris: 25,90 kr.

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting

Mustig svampsoppa med sting

De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

Mousserande bergsvin från Italien

Mousserande bergsvin från Italien

Det italienska familjenamnet Ferrari har länge förknippats med lyxiga bilar och prestige. Men för varje årgång blir vinproducenten med samma namn från Trentino i norra Italien alltmer uppmärksammad. Ferrari tillverkar torrt, friskt och lätt fruktigt mousserande vin av...

Humlerikt öl från Hedemora

Humlerikt öl från Hedemora

Oppigårds är ett småskaligt hantverksbryggeri som ligger på en bondgård och på bygdens gamla fotbollsplan i södra Dalarna. Grundaren Björn Falkeström är småskalig och lokal som företagare, men han är nationell i sin ambition att tillverka och sälja öl. Efter 17 år är...

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

Den klassiska drinken Negroni har ett bittert bett som klöser det bästa ur röd vermouth och Campari. Lika delar gin, vermouth och Campari. Svårare behöver det inte vara att göra en elegant klassiker. Negroni har kommit i ropet igen. Det är inte så konstigt. Drinken är...

HÄRLIGA HUSMANSKOST

HÄRLIGA HUSMANSKOST

Den blivande klassikern i kokboksgenren Husmanskost - svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske ges ut i egen regi.Med en respektfull blinkning till kocklegendarer som Tore Wretman, Erik Lallerstedt och Leif Mannerström har Pontus Frithiof och Tor...

I år dricker vi  Brunello di Montalcino

I år dricker vi Brunello di Montalcino

Vi går ut från vårt lilla charmiga hotell mitt i byn Montalcino. Kullerstenar i sikte. Små trattorior och skyltar med Enoteca kantar de smala gränderna. Nypa-sig-i-armen-pittoreskt. Här bor bara omkring femtusen människor, men Montalcino är så levande. Mycket tack...

Köksdrömmar på italienska

Köksdrömmar på italienska

För livsnjutare med fäbless för mat, vin och samtal är köket ofta den naturliga samlingspunkten. Det fungerar i både fest och vardag. På senare år har form och funktion från restaurangköken hittat in i svenska hem. Det italienska familjeföretaget Smeg lever upp till...

Konsten att kombinera mat och vin

Konsten att kombinera mat och vin

Varför smakade vinet du drack på restaurangen häromdagen mycket bättre än när du själv bjuder på det? Hur kombinerar man mat och vin för bästa resultat? Efter många år som krögare och vinkännare vet Fredrik hur det går till. I själva verket är det ganska enkelt. Om...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!

ETT ÅR 360 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 620 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se