Mästerligt vin från Baskien

Mot alla odds gjorde Alain Brumont druvan tannat till en världsstjärna. Vinerna passar lika bra till lokala maträtter som till gastronomin på många ställen i världen. Inte minst i Sverige.

Kategorier: Rött vin / Vin

Alain Brumont ärvde 1979 egendomen Château Bouscassé i Madiran som ligger i sydvästra Frankrike. Hans vision var att göra vin i världsklass på den lokala druvan tannat. Terroiren var perfekt för tannat, som enligt lokala traditioner ger sträva, fylliga och smakrika viner som kan lagras mycket länge.
    – Vi har deltagit i provningar och analyser som visar att 80 procent av de undersökta vinerna gjorda på tannat kan lagras i hundra år, medan bara drygt vart femte vin gjort på andra välkända kvalitetsdruvor kan lagras lika länge, säger Alain Brumont, som trots sin höga ålder fortfarande är engagerad i vinhuset, även om styvsonen Antoine Veiry numera leder det operativa arbetet

Alain Brumont är ödmjuk och inte en person som förhäver sig. Ändå är han medveten om att fyra decenniers hårt arbete lett till något som det finns skäl att vara stolt över. Genom åren har han köpt på sig mark billigt, anlagt druvodlingar enligt konstens alla regler och gjort många experiment med fokus på olika viner, processen i vineriet och lagring. Idag är verksamheten betydligt större och familjefirman gör viner av toppklass.
    En av de viktigaste nycklarna till vinhusets framgång är förvärvet av familjens andra egendom Château Montus 1981. Ett år senare kom det första prestigevinet från vingården. Men det var det magiska året 1985 som förändrade livet för alltid för vinmakaren med ambitioner.
    – Nog blev jag förvånad när Montus Prestige vann blindprovningen i tävlan mot viner från de främsta slotten i Bordeaux. Hade det blivit något fel? Men allt stämde. Snart kom skickliga vinmänniskor och framgångsrika producenter från hela världen till oss i Madiran för att få veta hur ett vin gjort på tannat kunde ha placerat sig i världstoppen.

Under den här tiden fick han det bekräftat av experter att terroiren var perfekt för tannat, att klimatet passade druvan och att övriga förhållanden gjorde det möjligt att göra toppviner i franska delen av Baskien, trots att odlingarna inte låg i Bourgogne eller Bordeaux. Från den tidpunkten tog han på sig en livsuppgift att göra excellenta viner på druvan.
    Alain Brumont var pionjär i området med ett ekologiskt arbetssätt i både vingårdarna och på lantbruket. Familjens egendom Château Bouscassé är självförsörjande. Det gör att man har en särskild känsla för kombinationen av mat och vin. Husets viner har naturlig syra, djup färg och är välbalanserade med tanniner som ger en distinkt struktur. Trots det är vinerna ofta mjuka och följsamma. Tannat verkar också stå emot klimatförändringarna bättre än många andra druvor. Det gör den till en framtidsdruva.

Alain Brumont Château Montus 2019
På hösten är vi vana vid att Alain Brumonts vin Château Montus kommer till Sverige på tillfälligt besök. Årgången 2019 gav druvor av hög kvalitet. Den milda vintern följdes av en sval vår. Vädret var stabilt under hösten och man kunde skörda druvorna i omgångar. Årgången har jämförts med toppår som 2010 och 2012. Vinet är en blend av druvorna cabernet sauvignon och tannat från drygt 30-åriga stockar. Alain Brumont Château Montus 2019 kan man njuta av redan idag men vinet går också att lagra i många år. Vinet har en mäktig fyllighet, fin mörk frukt, kryddighet och en robust karaktär och ett långt torrt avslut med tydliga tanniner. Det gör att vinet passar utmärkt till höstens grytor, vilt och grillat. Det omtalade vinet, Château Montus Prestige, gjort på 100 procent tannat, finns i flera årgångar och går att beställa som ordervara hos Systembolaget för 595 kronor.

Alain Brumont Château Montus 2019

Art nr 92208. Pris 279 kr

Text: Anders Ström

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell

Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré

Lammracks med jordärtskockspuré

Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax

Smördegsflarn med kallrökt lax

Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad

Minestrone med buketter och blad

Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk

Klosterplommon med gräddmjölk

Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett

Persiska Kycklingspett

Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic

Pink Gin & Tonic

Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni

Blodapelsin Negroni

Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger!   Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee

Bushmills Irish Coffee

Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger!  Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...

PRENUMERERA

Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration

498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer

Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!

Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.

Betala på faktura, kort eller Swish.

KLICKA HÄR!

Digital prenumeration

39 kr/månad, löpande
390 kr/helår

Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.

Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.

KLICKA HÄR!

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy 08-121 062 37

vinochbar@flowyinfo.se

Hantera ärenden på Mina Sidor »

VIN&BAR FÖRLAG AB

info@vinochbar.se

BG 5274-7649