Mästerligt vin från Baskien

Mot alla odds gjorde Alain Brumont druvan tannat till en världsstjärna. Vinerna passar lika bra till lokala maträtter som till gastronomin på många ställen i världen. Inte minst i Sverige.

Kategorier: Rött vin / Vin

Alain Brumont ärvde 1979 egendomen Château Bouscassé i Madiran som ligger i sydvästra Frankrike. Hans vision var att göra vin i världsklass på den lokala druvan tannat. Terroiren var perfekt för tannat, som enligt lokala traditioner ger sträva, fylliga och smakrika viner som kan lagras mycket länge.
    – Vi har deltagit i provningar och analyser som visar att 80 procent av de undersökta vinerna gjorda på tannat kan lagras i hundra år, medan bara drygt vart femte vin gjort på andra välkända kvalitetsdruvor kan lagras lika länge, säger Alain Brumont, som trots sin höga ålder fortfarande är engagerad i vinhuset, även om styvsonen Antoine Veiry numera leder det operativa arbetet

Alain Brumont är ödmjuk och inte en person som förhäver sig. Ändå är han medveten om att fyra decenniers hårt arbete lett till något som det finns skäl att vara stolt över. Genom åren har han köpt på sig mark billigt, anlagt druvodlingar enligt konstens alla regler och gjort många experiment med fokus på olika viner, processen i vineriet och lagring. Idag är verksamheten betydligt större och familjefirman gör viner av toppklass.
    En av de viktigaste nycklarna till vinhusets framgång är förvärvet av familjens andra egendom Château Montus 1981. Ett år senare kom det första prestigevinet från vingården. Men det var det magiska året 1985 som förändrade livet för alltid för vinmakaren med ambitioner.
    – Nog blev jag förvånad när Montus Prestige vann blindprovningen i tävlan mot viner från de främsta slotten i Bordeaux. Hade det blivit något fel? Men allt stämde. Snart kom skickliga vinmänniskor och framgångsrika producenter från hela världen till oss i Madiran för att få veta hur ett vin gjort på tannat kunde ha placerat sig i världstoppen.

Under den här tiden fick han det bekräftat av experter att terroiren var perfekt för tannat, att klimatet passade druvan och att övriga förhållanden gjorde det möjligt att göra toppviner i franska delen av Baskien, trots att odlingarna inte låg i Bourgogne eller Bordeaux. Från den tidpunkten tog han på sig en livsuppgift att göra excellenta viner på druvan.
    Alain Brumont var pionjär i området med ett ekologiskt arbetssätt i både vingårdarna och på lantbruket. Familjens egendom Château Bouscassé är självförsörjande. Det gör att man har en särskild känsla för kombinationen av mat och vin. Husets viner har naturlig syra, djup färg och är välbalanserade med tanniner som ger en distinkt struktur. Trots det är vinerna ofta mjuka och följsamma. Tannat verkar också stå emot klimatförändringarna bättre än många andra druvor. Det gör den till en framtidsdruva.

Alain Brumont Château Montus 2019
På hösten är vi vana vid att Alain Brumonts vin Château Montus kommer till Sverige på tillfälligt besök. Årgången 2019 gav druvor av hög kvalitet. Den milda vintern följdes av en sval vår. Vädret var stabilt under hösten och man kunde skörda druvorna i omgångar. Årgången har jämförts med toppår som 2010 och 2012. Vinet är en blend av druvorna cabernet sauvignon och tannat från drygt 30-åriga stockar. Alain Brumont Château Montus 2019 kan man njuta av redan idag men vinet går också att lagra i många år. Vinet har en mäktig fyllighet, fin mörk frukt, kryddighet och en robust karaktär och ett långt torrt avslut med tydliga tanniner. Det gör att vinet passar utmärkt till höstens grytor, vilt och grillat. Det omtalade vinet, Château Montus Prestige, gjort på 100 procent tannat, finns i flera årgångar och går att beställa som ordervara hos Systembolaget för 595 kronor.

Alain Brumont Château Montus 2019

Art nr 92208. Pris 279 kr

Text: Anders Ström

Biodynamisk pionjär i Languedoc-Roussillon

Biodynamisk pionjär i Languedoc-Roussillon

Gérard Bertrand går i spetsen för utvecklingen av ekologisk och biodynamisk vinframställning i Europa. Det varma och havsnära läget i sydfrankrike intill södra Rhône och Provence har gjort kvalitetsrevolutionen möjlig. Men det är vinmakarens övertygelse som har fällt...

La Tour öppnar upp Le Bar

La Tour öppnar upp Le Bar

Pontus Frithiof med team fortsätter att utveckla La Tours vin- och cocktailbar på hög höjd. Le Bar har en härlig utsikt över Riddarfjärden. Nu har baren också fått generösare öppettider med drop-in och nya menyer för både cocktails och mat.Sedan sensommaren 2020 har...

Spendrups Signatur

Spendrups Signatur

Familjebryggeriet Spendrup har satt sitt namn på ett nytt öl. Det var länge sedan sist. Vi har talat med vd Fredrik Spendrup och Lantmännens vd Magnus Kagevik om satsningen på att odla kornmalt och att brygga öl för nya generationer, där hållbarhet är en...

Pinot noir i Bourgogne

Pinot noir i Bourgogne

Albert Bichot är ett av de större familjeägda vin-husen i Bourgogne. Kärleken till druvan pinot noir har kommit för att stanna. Den ger ett alldeles eget uttryck. VIN&BAR fick en pratstund med Albéric Bichot som månar om både sina vingårdar och naturen. På många...

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Chiara Condello utsågs förra året till Italiens bästa vinmakare under 35 år av Food & Wine Italia. På kort tid har hon blivit erkänd för sina terroirdrivna viner gjorda på sangiovese. I Emilia-Romagna står maten i centrum. Den tätbefolkade regionen i norr med de...

Excellens i Rhônedalen

Excellens i Rhônedalen

Familjefirman Domaine E. Guigal har under nära åttio år byggt ett av världens mest välrenommerade vinhus. Mest känt är Guigal för de ikoniska La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Den 17 augusti kl 10 kommer de exklusiva vinerna till Sverige i litet antal via...

Hartenberg

Hartenberg

Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen

Matmagi i svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda

Vin med agenda

Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se