Matmagi i svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. 

I början av december förra året startade andra säsongen för Pontus! I Sälen, som ingår i buketten av restauranger som drivs av Pontus Frithiof som gastronomisk ledare. Efter framgångarna med La Tour högst upp i DN-skrapan, förändringar i verksamheten på Arlanda och allt bistrare tider var det nog inte så dumt att inleda vintern med en magisk föreställning med Joe Labero strax före jul. Vi behöver alla lite mer magi i vardagen. Inte minst efter pandemiåren.

Kanske är det därför som svenska fjällen har blivit en sådan magnet för storstadsbor som söker efter naturnära upplevelser extra allt. Vintervistelserna förgylls numera av bekväma boenden, spa, aktiviteter, underhållning och god mat och dryck efter skidturerna nerför berget och över vidderna. 
    Petter Stordalen, med Copperhill Mountain Lodge, och Petter Aleksis Askergren, som har klivit in som delägare i Granen Hotell & Restaurang och bygger upp en fin vinkällare, är bara två av de många drivna personer som har hittat till Åre på senare år. Tillsammans med många aktiva lokala ortsbor, som gör fjällen levande året runt, har entreprenörerna höjt pulsen på skidorterna som idag är mer av resorter.

Lite utanför huvudspåret Åre har Pontus Frithiof slagit sig ner i Sälen för att vara med och forma en fjälldestination med internationell känsla där restaurangerna Pontus! I Sälen och Mondo samt en generös lodgebar på SkiStar Lodge Hundfjället är navet. 
    – Åre har blivit något av Stockholm-krögarnas område och därför uppskattar vi att få möjlighet att bygga något eget och annorlunda i Sälen tillsammans med andra. Det är vackert här och familjeanpassat. Vi vill höja det en nivå till och bryta ny mark. Från i år kommer vi också att ha öppet i stort sett året runt, säger Pontus Frithiof. 
    Satsningen på mat och dryck i fjällmiljö sker i en expansiv del av Sälen. Lodgen har nära 800 bäddar och Hundfjället är en del av ett nytt Sälen som ska utvecklas till en internationell resort med hög mysfaktor och bra läge nära Scandinavian Mountains Airport (SCR), nya nerfarter och utökade snösystem.

På restaurangen Pontus! I Sälen möts gästerna av en varm och ombonad lodgeatmosfär av internationellt snitt. Gästerna bjuds in till en casual dining där den svenska fjällvärden möter det uttrycksfulla Nordamerika – Sälen goes Colorado, som Pontus Frithiof kallar det. Det märks både på maten och miljön.  

I Lodgebaren är det Champagne Hour mellan klockan 15 och 17 med utsikt över skidbackarna.

Kom in i värmen med mysiga brasor och en avslappnad skön stämning.

Alaska Crabcocktail med snökrabba, kronärtskocka, krispigt äpple, rökt forellrom och tomatiserad pepparotsmajonnäs.

En krispig blanc de blancs med hög syra och mineralitet passar utmärkt till krabbans skaldjurssötma. 

Restaurangen har ett brett utbud av maträtter, där grillat och sashimi är framträdande tillsammans med ett omfattande utbud av viner som är speciellt utvalda av chefssommelieren Mario E. Moroni.

Den stora och stilrena lodgebaren är en passande miljö för en sofistikerad afterski med servering av champagne direkt från champagnevagnen. Skönt och bekvämt, och mer mysigt än superlyxigt, även om inredningen är lika väl utförd som på La Tour. Det här är något helt annat än after ski med en stor stark och coverband. Det är också meningen. 

 – Vi vill göra något som är lite mer nyskapande och dynamiskt. På sikt är ambitionen att nå en internationell toppnivå, säger Pontus Frithiof.

Lodgebaren är öppen under hela dagen och en given samlingsplats för gästerna, oavsett om de bor på hotellet eller inte. Champagne Hour mellan klockan 15 och 17 är något att se fram emot.
    På restaurangen serveras också buffé som passar de många skidfamiljer som besöker området.

Menyn består av förrätter som hummersoppa, Alaska crab cocktail, Löjrom och Tångcaviar, som serveras med dillvåffla. I rawbaren är det Hjorttataki, Tonfisk och Fjordlax som gäller. På grillen hittar man Fjordlaxrygg, Majs-kycklingbröst och Black Angus-biff med kappa. Som varmrätt serveras bland annat Hjortburgare från svenskt gårdsvilt. Som avslutning på måltiden kan man njuta av läckra efterrätter som friterad Camembert med myltade hjortron och Baked Alaska med hallonglass på browniebotten och rårörda hallon. 
    Efter en lång dag i backarna lovar den här menyn gott. Kanske med ett glas champagne eller två till att börja med.

Torskrygg med Sandefjordsås, rökt forellrom, vintergrönsaker och dillslungad potatis.

Tonsäkra vinval som passar rätterna och ger en ytterligare dimension. Det vita vinet matchar torskryggen perfekt och det röda vinet lyfter älgköttbullarna.

Älgköttbullar med cognacsgräddsås, potatispurré smaksatt med Karl-Johan svamp, syltade tranbär och pressgurka.

Baked Alaska med hallonglass på browniebotten och rårörda hallon. Serveras med en sås som hälls upp med sprit som brinner. 

MAT & VIN

maten förenas Colorado med svenska fjällvärlden och råvaror från Sverige och Norge. Mario E. Moroni ser alltid till att det finns någon eller några riktiga bra ”jänkare”, som han uttrycker det, på vinlistan (gärna en cabernet sauvignon) och en av signaturdrinkarna är Colorado Bulldog, den episka cocktailen med vodka, Kahlua och Coca Cola.
   
Vinvalet är tonsäkert.

 – Till förrätten Alaska Crabcocktail har vi valt en champagne av sonen i familjen som driver det spännande projektet Champagne Valentin Laflaive. En krispig blanc de blancs med hög syra och mineralitet passar utmärkt till krabbans skaldjurssötma.

Till älgköttbullarna blir det rött vin, men ett lite annorlunda val.
    – Här vill vi ha ett vin som kan möta viltets smakdjup. Då passar det bra med Nespolino från Emilia-Romagna i norra Italien. Körsbären i sangiovesen och en lite flörtig merlot är en fantastisk kombination med älgköttbullarna.
    Till torskryggen med Sandefjordsås och forellrom passar det bra med en italiensk chardonnay från Nespoli.

Efterrätten Baked Alaska serveras med en sås som hälls upp med sprit som brinner. Och med elden uppstår en alldeles speciell matmagi som fulländar måltidsupplevelsen på Pontus! I Sälen.

Text Anders Ström Foto Jessica Nyström

10 nyårsbubbel

10 nyårsbubbel

Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...

Färskostbollar med Västerbottensost

Färskostbollar med Västerbottensost

Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...

10 glögg att njuta av

10 glögg att njuta av

Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...

Gindrinkar att ha koll på!

Gindrinkar att ha koll på!

David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...

Drinken Cointreau Hot

Drinken Cointreau Hot

Gräddig varm choklad med whiskytoner till kyligare kvällar!Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som...

Grythyttans Polkaglögg

Grythyttans Polkaglögg

Nu är det juletider och självklart vill man ha varma glöggdrinkar i glasen! Grythyttan bjuder på en härlig polkavariant.Ingredienser75 cl Grythyttans SkogsglöggSkalet av 3 citroner10 g kanelstång8 cl Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple Rum3 dl vispgrädde2 msk malen...

Ljummen pumpakräm och Cointreaukräm på farinkaka

Ljummen pumpakräm och Cointreaukräm på farinkaka

En härlig dessert som inte är så söt! Med kryddiga toner av pomerans, muskot, vanilj och kola.Alkohol i maten lyfter smaker och ger rätter en ny prägel! Min inspiration till att använda alkohol i maten fick jag på Oaxen skärgårdskrog. Där använde vi spritdrycker både...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se