Med smak av Amalfi och solmogna citroner

Varje år släpps en ny version av Blossa Årgångslögg. I år har turen kommit till den vackra kuststräckan mellan Positano i väst och Vietri sul Mare i öst. Längs kuststräckningen ligger städerna Cetara, Maiori, Minori, Ravello, Atrani, Amalfi, Praiano, Positano och Scala. De är otillgängliga smycken med vackra hus strödda över bergssidorna i städer som är kända för sina många trappsteg och en vidunderlig utsikt över hav och berg.

Amalfikusten kallas La Divina Costiera – den gudomliga kusten. I regionen växer stora, solmogna Ovale di Sorrento, citronerna som utgör grunden i tillverkningen av likören Limoncello. De har en ovanligt lätt syrlighet, som ger Blossa 18 di Limone en frisk smakton av citrus och sol. 

 Att hitta rätt blandning och smak för varje års glögg, som sticker ut men ändå är förankrad i tradionellt tillverkad glögg, är sedan länge Åsa Orsvärns uppgift. Hon är Chief Blender för Blossa:

– Smaken från citrus gifter sig bra med Blossas traditionella glöggkryddor och tonerna från rosmarin, timjan och basilika. Det är kryddor som förknippas med värme, hav och soldränkta landskap. Blossa 18 är en spännande kombination av Medelhavet och klassisk svensk jul, säger hon.

Flaskans turkosa nyans leder tankarna till det glittrande Medelhavet vid Amalfikusten. Årets design är inspirerad av klassiska italienska delikatessförpackningar och futurismens geometriska formspråk från början av 1900-talet. Den solgula korken är en hyllning till citronen och Limoncellon som inspirerat till smaken på Blossa 18 di Limone.

Blossa har lanserat en ny smak inför varje vintersäsong sedan 2003. Fram till 2010 hämtade Blossa inspiration från den nordiska vintern med smaker som lingon, saffran och vinteräpple. Efter det tog man fram smaker från olika resmål i världen.

Designen som är ny för varje år har gjort årgångsglöggen eftertraktad bland samlare.

 Det är en större apparat än man kan tro att ta fram en ny årgångsglögg. Åsa och ett team av experter börjar tidigt att undersöka ett antal olika smakinriktningar. När man bestämt sig för en idé, provat olika blandningar och konceptet mognat fram är det en omsorgsfull process att få till produktionen. Det är en utmaning i sig, eftersom det ska fram 500 000 liter till de nordiska länderna. Vinbasen av vitt vin är densamma. Det är också den tillsatta alkoholen och de traditonella nordiska glöggkryddorna. Till det tillförs ett nytt smakspår som vänder upp och ner på föreställningen om vad glögg kan vara:

– Vi försöker hitta en trend som ligger i tiden i flera branscher, inte bara inom dryck. Den här gången började det med citrus och landade så småningom i Amalfi. Årgångsglöggen är ett sätt för oss att försöka vidga glöggens användningsområde över året, säger hon.

Årgångsglöggen gör det möjligt att dricka glögg med friska toner av citrus och sol redan tidigt under hösten innan jultraditionerna startar. Det unnar sig även Åsa, även om det då blir på ett nytt sätt, värdigt årgångsglöggen:

– Jag dricker gärna årgångsglöggen i ett vinglas med is. Smakerna på glöggen ger en värmande känsla, fast det är kallt och mörkt ute. Det är också en trevlig smakupplevelse att blanda glöggen med mousserande vin, eller vanligt bubbelvatten, menar hon. 

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting

Mustig svampsoppa med sting

De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

Mousserande bergsvin från Italien

Mousserande bergsvin från Italien

Det italienska familjenamnet Ferrari har länge förknippats med lyxiga bilar och prestige. Men för varje årgång blir vinproducenten med samma namn från Trentino i norra Italien alltmer uppmärksammad. Ferrari tillverkar torrt, friskt och lätt fruktigt mousserande vin av...

Humlerikt öl från Hedemora

Humlerikt öl från Hedemora

Oppigårds är ett småskaligt hantverksbryggeri som ligger på en bondgård och på bygdens gamla fotbollsplan i södra Dalarna. Grundaren Björn Falkeström är småskalig och lokal som företagare, men han är nationell i sin ambition att tillverka och sälja öl. Efter 17 år är...

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

Den klassiska drinken Negroni har ett bittert bett som klöser det bästa ur röd vermouth och Campari. Lika delar gin, vermouth och Campari. Svårare behöver det inte vara att göra en elegant klassiker. Negroni har kommit i ropet igen. Det är inte så konstigt. Drinken är...

HÄRLIGA HUSMANSKOST

HÄRLIGA HUSMANSKOST

Den blivande klassikern i kokboksgenren Husmanskost - svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske ges ut i egen regi.Med en respektfull blinkning till kocklegendarer som Tore Wretman, Erik Lallerstedt och Leif Mannerström har Pontus Frithiof och Tor...

I år dricker vi  Brunello di Montalcino

I år dricker vi Brunello di Montalcino

Vi går ut från vårt lilla charmiga hotell mitt i byn Montalcino. Kullerstenar i sikte. Små trattorior och skyltar med Enoteca kantar de smala gränderna. Nypa-sig-i-armen-pittoreskt. Här bor bara omkring femtusen människor, men Montalcino är så levande. Mycket tack...

Köksdrömmar på italienska

Köksdrömmar på italienska

För livsnjutare med fäbless för mat, vin och samtal är köket ofta den naturliga samlingspunkten. Det fungerar i både fest och vardag. På senare år har form och funktion från restaurangköken hittat in i svenska hem. Det italienska familjeföretaget Smeg lever upp till...

Konsten att kombinera mat och vin

Konsten att kombinera mat och vin

Varför smakade vinet du drack på restaurangen häromdagen mycket bättre än när du själv bjuder på det? Hur kombinerar man mat och vin för bästa resultat? Efter många år som krögare och vinkännare vet Fredrik hur det går till. I själva verket är det ganska enkelt. Om...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!

ETT ÅR 360 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 620 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se