Med smak av Amalfi och solmogna citroner
Varje år släpps en ny version av Blossa Årgångslögg. I år har turen kommit till den vackra kuststräckan mellan Positano i väst och Vietri sul Mare i öst. Längs kuststräckningen ligger städerna Cetara, Maiori, Minori, Ravello, Atrani, Amalfi, Praiano, Positano och Scala. De är otillgängliga smycken med vackra hus strödda över bergssidorna i städer som är kända för sina många trappsteg och en vidunderlig utsikt över hav och berg.
Amalfikusten kallas La Divina Costiera – den gudomliga kusten. I regionen växer stora, solmogna Ovale di Sorrento, citronerna som utgör grunden i tillverkningen av likören Limoncello. De har en ovanligt lätt syrlighet, som ger Blossa 18 di Limone en frisk smakton av citrus och sol.
Att hitta rätt blandning och smak för varje års glögg, som sticker ut men ändå är förankrad i tradionellt tillverkad glögg, är sedan länge Åsa Orsvärns uppgift. Hon är Chief Blender för Blossa:
– Smaken från citrus gifter sig bra med Blossas traditionella glöggkryddor och tonerna från rosmarin, timjan och basilika. Det är kryddor som förknippas med värme, hav och soldränkta landskap. Blossa 18 är en spännande kombination av Medelhavet och klassisk svensk jul, säger hon.
Flaskans turkosa nyans leder tankarna till det glittrande Medelhavet vid Amalfikusten. Årets design är inspirerad av klassiska italienska delikatessförpackningar och futurismens geometriska formspråk från början av 1900-talet. Den solgula korken är en hyllning till citronen och Limoncellon som inspirerat till smaken på Blossa 18 di Limone.
Blossa har lanserat en ny smak inför varje vintersäsong sedan 2003. Fram till 2010 hämtade Blossa inspiration från den nordiska vintern med smaker som lingon, saffran och vinteräpple. Efter det tog man fram smaker från olika resmål i världen.
Designen som är ny för varje år har gjort årgångsglöggen eftertraktad bland samlare.
Det är en större apparat än man kan tro att ta fram en ny årgångsglögg. Åsa och ett team av experter börjar tidigt att undersöka ett antal olika smakinriktningar. När man bestämt sig för en idé, provat olika blandningar och konceptet mognat fram är det en omsorgsfull process att få till produktionen. Det är en utmaning i sig, eftersom det ska fram 500 000 liter till de nordiska länderna. Vinbasen av vitt vin är densamma. Det är också den tillsatta alkoholen och de traditonella nordiska glöggkryddorna. Till det tillförs ett nytt smakspår som vänder upp och ner på föreställningen om vad glögg kan vara:
– Vi försöker hitta en trend som ligger i tiden i flera branscher, inte bara inom dryck. Den här gången började det med citrus och landade så småningom i Amalfi. Årgångsglöggen är ett sätt för oss att försöka vidga glöggens användningsområde över året, säger hon.
Årgångsglöggen gör det möjligt att dricka glögg med friska toner av citrus och sol redan tidigt under hösten innan jultraditionerna startar. Det unnar sig även Åsa, även om det då blir på ett nytt sätt, värdigt årgångsglöggen:
– Jag dricker gärna årgångsglöggen i ett vinglas med is. Smakerna på glöggen ger en värmande känsla, fast det är kallt och mörkt ute. Det är också en trevlig smakupplevelse att blanda glöggen med mousserande vin, eller vanligt bubbelvatten, menar hon.

Hartenberg
Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen
Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda
Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner
Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker
Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Drinkar från Norrbotten
Blanda till drinkarna med smak av natur och skog. Här bjuder vi på tre härliga drinkrecept:BEES KNEES Detta är ett bra sätt att njuta av Mountain Dry Gin. Honungens lena smak passar perfekt tillsammans med citrus och den uppfriskande peppriga eftersmaken ger mersmak....

Med smak och doft från svenska fjällen
Norrbottens nya stjärnskott siktar på den globala marknaden för premiumgin. Med inspiration från naturen i landskapet vid Kalix älv är destilleriet på god väg. Norrbottens destilleris första produkter, Mountain och Forest, ger mersmak.Dennis Bejedal är vd och master...

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône
Familjefirman Domaine E. Guigal har under 75 år byggt en av världens mest erkända vinhus. Mest känt är Guigal för de exklusiva La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Det är fine wine på riktigt.Philippe och Marcel Guigal.Ingen annan producent har skapat fler...

Klassiska drinkar Cuba Libre
Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.
ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.se
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649