Med smak av Amalfi och solmogna citroner
Varje år släpps en ny version av Blossa Årgångslögg. I år har turen kommit till den vackra kuststräckan mellan Positano i väst och Vietri sul Mare i öst. Längs kuststräckningen ligger städerna Cetara, Maiori, Minori, Ravello, Atrani, Amalfi, Praiano, Positano och Scala. De är otillgängliga smycken med vackra hus strödda över bergssidorna i städer som är kända för sina många trappsteg och en vidunderlig utsikt över hav och berg.
Amalfikusten kallas La Divina Costiera – den gudomliga kusten. I regionen växer stora, solmogna Ovale di Sorrento, citronerna som utgör grunden i tillverkningen av likören Limoncello. De har en ovanligt lätt syrlighet, som ger Blossa 18 di Limone en frisk smakton av citrus och sol.
Att hitta rätt blandning och smak för varje års glögg, som sticker ut men ändå är förankrad i tradionellt tillverkad glögg, är sedan länge Åsa Orsvärns uppgift. Hon är Chief Blender för Blossa:
– Smaken från citrus gifter sig bra med Blossas traditionella glöggkryddor och tonerna från rosmarin, timjan och basilika. Det är kryddor som förknippas med värme, hav och soldränkta landskap. Blossa 18 är en spännande kombination av Medelhavet och klassisk svensk jul, säger hon.
Flaskans turkosa nyans leder tankarna till det glittrande Medelhavet vid Amalfikusten. Årets design är inspirerad av klassiska italienska delikatessförpackningar och futurismens geometriska formspråk från början av 1900-talet. Den solgula korken är en hyllning till citronen och Limoncellon som inspirerat till smaken på Blossa 18 di Limone.
Blossa har lanserat en ny smak inför varje vintersäsong sedan 2003. Fram till 2010 hämtade Blossa inspiration från den nordiska vintern med smaker som lingon, saffran och vinteräpple. Efter det tog man fram smaker från olika resmål i världen.
Designen som är ny för varje år har gjort årgångsglöggen eftertraktad bland samlare.
Det är en större apparat än man kan tro att ta fram en ny årgångsglögg. Åsa och ett team av experter börjar tidigt att undersöka ett antal olika smakinriktningar. När man bestämt sig för en idé, provat olika blandningar och konceptet mognat fram är det en omsorgsfull process att få till produktionen. Det är en utmaning i sig, eftersom det ska fram 500 000 liter till de nordiska länderna. Vinbasen av vitt vin är densamma. Det är också den tillsatta alkoholen och de traditonella nordiska glöggkryddorna. Till det tillförs ett nytt smakspår som vänder upp och ner på föreställningen om vad glögg kan vara:
– Vi försöker hitta en trend som ligger i tiden i flera branscher, inte bara inom dryck. Den här gången började det med citrus och landade så småningom i Amalfi. Årgångsglöggen är ett sätt för oss att försöka vidga glöggens användningsområde över året, säger hon.
Årgångsglöggen gör det möjligt att dricka glögg med friska toner av citrus och sol redan tidigt under hösten innan jultraditionerna startar. Det unnar sig även Åsa, även om det då blir på ett nytt sätt, värdigt årgångsglöggen:
– Jag dricker gärna årgångsglöggen i ett vinglas med is. Smakerna på glöggen ger en värmande känsla, fast det är kallt och mörkt ute. Det är också en trevlig smakupplevelse att blanda glöggen med mousserande vin, eller vanligt bubbelvatten, menar hon.

Biodynamisk pionjär i Languedoc-Roussillon
Gérard Bertrand går i spetsen för utvecklingen av ekologisk och biodynamisk vinframställning i Europa. Det varma och havsnära läget i sydfrankrike intill södra Rhône och Provence har gjort kvalitetsrevolutionen möjlig. Men det är vinmakarens övertygelse som har fällt...

La Tour öppnar upp Le Bar
Pontus Frithiof med team fortsätter att utveckla La Tours vin- och cocktailbar på hög höjd. Le Bar har en härlig utsikt över Riddarfjärden. Nu har baren också fått generösare öppettider med drop-in och nya menyer för både cocktails och mat.Sedan sensommaren 2020 har...

Mästerligt vin från Baskien
Mot alla odds gjorde Alain Brumont druvan tannat till en världsstjärna. Vinerna passar lika bra till lokala maträtter som till gastronomin på många ställen i världen. Inte minst i Sverige.Alain Brumont ärvde 1979 egendomen Château Bouscassé i Madiran som ligger i...

Spendrups Signatur
Familjebryggeriet Spendrup har satt sitt namn på ett nytt öl. Det var länge sedan sist. Vi har talat med vd Fredrik Spendrup och Lantmännens vd Magnus Kagevik om satsningen på att odla kornmalt och att brygga öl för nya generationer, där hållbarhet är en...

Pinot noir i Bourgogne
Albert Bichot är ett av de större familjeägda vin-husen i Bourgogne. Kärleken till druvan pinot noir har kommit för att stanna. Den ger ett alldeles eget uttryck. VIN&BAR fick en pratstund med Albéric Bichot som månar om både sina vingårdar och naturen. På många...

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott
Chiara Condello utsågs förra året till Italiens bästa vinmakare under 35 år av Food & Wine Italia. På kort tid har hon blivit erkänd för sina terroirdrivna viner gjorda på sangiovese. I Emilia-Romagna står maten i centrum. Den tätbefolkade regionen i norr med de...

Excellens i Rhônedalen
Familjefirman Domaine E. Guigal har under nära åttio år byggt ett av världens mest välrenommerade vinhus. Mest känt är Guigal för de ikoniska La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Den 17 augusti kl 10 kommer de exklusiva vinerna till Sverige i litet antal via...

Hartenberg
Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen
Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.
ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.se
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649