Mousserande bergsvin från Italien

Det italienska familjenamnet Ferrari har länge förknippats med lyxiga bilar och prestige. Men för varje årgång blir vinproducenten med samma namn från Trentino i norra Italien alltmer uppmärksammad. Ferrari tillverkar torrt, friskt och lätt fruktigt mousserande vin av yppersta kvalitet. 

Efter de senaste årens extrema hausse för prosecco med sin insmickrande sötma, som många svenskar älskar, tenderar vi att glömma bort att mousserande vin finns i flera olika former i Italien. Guldbubblor av annat slag riskerar att hamna i popularitetens skugga.

Men torrt mousserande vin efterfrågas av alltfler i Sverige. Det öppnar dörrarna på vid gavel för en kvalitetsproducent som Ferrari. Det anrika vinhusets mousserande vin tillverkas med den klassiska metoden.

Ferrari är verksamt i Trentino i norra Italien som fick DOC-status 1993. Vingårdarna ligger i branta och oländiga sluttningar vid Alpernas fot. I området har man en relativt liten produktion av mousserande bergsvin. Ferrari står för en betydande del av den. Det mindre antalet flaskor jämfört med prosecco gör att priserna blir något dyrare. Men i det här fallet är det värt det.

 Vinhuset har en charmerande historia. Den unge oenologen Giulio Ferrari sökte sig till Epernay i Frankrike kring förra sekelskiftet för att lära sig allt om champagne, så att han kunde starta en liknande verksamhet i Italien. Det var en framsynt tanke eftersom jordmånen och klimatet i Trentino liknande den i Champagne. Han startade eget 1902 och tog fram ett exklusivt mousserande vin som vann berömmelse i världen.

Nuvarande ägaren, familjen Lunelli, förvärvade vinhuset och varumärket 1952. Idag förvaltas Ferrari av fyra kusiner som utvecklar verksamheten på ett medvetet och innovativt sätt.

Kvaliteten på produktionen som i hög grad är organisk är välrenommerad internationellt och de mousserande vinerna har belönats med många priser.

Druvorna är handplockade på familjen Lunellis vingårdar vid Dolomiterna. Det svala bergsklimatet ger idealiska förutsättningar för att göra torra, friska och lätt fruktiga mousserande viner. Ferraris mousserande viner är ett utmärkt val i sig, men de står sig också väl i jämförelse med champagner i det lägre prisspannet.

Ferrari Brut Organic
Art nr 7721. BS. Pris 165 kr

Friskt och fräscht mousserande vin som slår det mesta i sin prisklass. Torrt och organiskt. Gula äpplen, mogen citrus och med en finstämd mineralitet i finishen. Jag betalar gärna några tior till för få möjlighet att njuta av riktigt bra bergsbubbel från Trentino i norra Italien.

Ferrari Rosé
Art nr 76293. BS. Pris 199 kr

Mm. Torrt, friskt och elegant rosévin med toner av smultron, röda äpplen och örter. Härligt torrt avslut med lite rå frukt och sälta. Sprudlande lätta bubblor inledningsvis som inte klarar sig lika länge med stopper som de två vita vinerna från Ferrari.

Ferrari Perlé 2015
Art nr 97714. Pris 219 kr

Frisk citrus och brödighet i både doft och smak. Druvan är chardonnay med toner av gula äpplen. Det här är ett utmärkt mousserande vin med små pigga bubblor och en härlig syrlighet. Avslutet är proffsigt torrt, brödigt och mineraligt.

Tillfälligt sortiment 4200 flaskor från 23.10

Text och vinprovning av Anders Ström

Taste of Gotland en mat- och dryckesresa

Taste of Gotland en mat- och dryckesresa

En specialkomponerad tredagarstur som erbjuder exklusiva smakupplevelser hos Gotlands finaste producenter. Boka en minnesvärd resa 27-29 september! Resan inkluderar färja till och från Visby med boende på Solhem Hotell i Visby samt mat och dryck. Du möts upp av vår...

Säsong för påsköl

Säsong för påsköl

Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...

10 nyårsbubbel

10 nyårsbubbel

Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...

Färskostbollar med Västerbottensost

Färskostbollar med Västerbottensost

Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...

10 glögg att njuta av

10 glögg att njuta av

Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...

Gindrinkar att ha koll på!

Gindrinkar att ha koll på!

David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy 08-121 062 37

vinochbar@flowyinfo.se