Mousserande bergsvin från Italien

Det italienska familjenamnet Ferrari har länge förknippats med lyxiga bilar och prestige. Men för varje årgång blir vinproducenten med samma namn från Trentino i norra Italien alltmer uppmärksammad. Ferrari tillverkar torrt, friskt och lätt fruktigt mousserande vin av yppersta kvalitet. 

Efter de senaste årens extrema hausse för prosecco med sin insmickrande sötma, som många svenskar älskar, tenderar vi att glömma bort att mousserande vin finns i flera olika former i Italien. Guldbubblor av annat slag riskerar att hamna i popularitetens skugga.

Men torrt mousserande vin efterfrågas av alltfler i Sverige. Det öppnar dörrarna på vid gavel för en kvalitetsproducent som Ferrari. Det anrika vinhusets mousserande vin tillverkas med den klassiska metoden.

Ferrari är verksamt i Trentino i norra Italien som fick DOC-status 1993. Vingårdarna ligger i branta och oländiga sluttningar vid Alpernas fot. I området har man en relativt liten produktion av mousserande bergsvin. Ferrari står för en betydande del av den. Det mindre antalet flaskor jämfört med prosecco gör att priserna blir något dyrare. Men i det här fallet är det värt det.

 Vinhuset har en charmerande historia. Den unge oenologen Giulio Ferrari sökte sig till Epernay i Frankrike kring förra sekelskiftet för att lära sig allt om champagne, så att han kunde starta en liknande verksamhet i Italien. Det var en framsynt tanke eftersom jordmånen och klimatet i Trentino liknande den i Champagne. Han startade eget 1902 och tog fram ett exklusivt mousserande vin som vann berömmelse i världen.

Nuvarande ägaren, familjen Lunelli, förvärvade vinhuset och varumärket 1952. Idag förvaltas Ferrari av fyra kusiner som utvecklar verksamheten på ett medvetet och innovativt sätt.

Kvaliteten på produktionen som i hög grad är organisk är välrenommerad internationellt och de mousserande vinerna har belönats med många priser.

Druvorna är handplockade på familjen Lunellis vingårdar vid Dolomiterna. Det svala bergsklimatet ger idealiska förutsättningar för att göra torra, friska och lätt fruktiga mousserande viner. Ferraris mousserande viner är ett utmärkt val i sig, men de står sig också väl i jämförelse med champagner i det lägre prisspannet.

Ferrari Brut Organic
Art nr 7721. BS. Pris 165 kr

Friskt och fräscht mousserande vin som slår det mesta i sin prisklass. Torrt och organiskt. Gula äpplen, mogen citrus och med en finstämd mineralitet i finishen. Jag betalar gärna några tior till för få möjlighet att njuta av riktigt bra bergsbubbel från Trentino i norra Italien.

Ferrari Rosé
Art nr 76293. BS. Pris 199 kr

Mm. Torrt, friskt och elegant rosévin med toner av smultron, röda äpplen och örter. Härligt torrt avslut med lite rå frukt och sälta. Sprudlande lätta bubblor inledningsvis som inte klarar sig lika länge med stopper som de två vita vinerna från Ferrari.

Ferrari Perlé 2015
Art nr 97714. Pris 219 kr

Frisk citrus och brödighet i både doft och smak. Druvan är chardonnay med toner av gula äpplen. Det här är ett utmärkt mousserande vin med små pigga bubblor och en härlig syrlighet. Avslutet är proffsigt torrt, brödigt och mineraligt.

Tillfälligt sortiment 4200 flaskor från 23.10

Text och vinprovning av Anders Ström

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting

Mustig svampsoppa med sting

De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

Humlerikt öl från Hedemora

Humlerikt öl från Hedemora

Oppigårds är ett småskaligt hantverksbryggeri som ligger på en bondgård och på bygdens gamla fotbollsplan i södra Dalarna. Grundaren Björn Falkeström är småskalig och lokal som företagare, men han är nationell i sin ambition att tillverka och sälja öl. Efter 17 år är...

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

Den klassiska drinken Negroni har ett bittert bett som klöser det bästa ur röd vermouth och Campari. Lika delar gin, vermouth och Campari. Svårare behöver det inte vara att göra en elegant klassiker. Negroni har kommit i ropet igen. Det är inte så konstigt. Drinken är...

HÄRLIGA HUSMANSKOST

HÄRLIGA HUSMANSKOST

Den blivande klassikern i kokboksgenren Husmanskost - svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske ges ut i egen regi.Med en respektfull blinkning till kocklegendarer som Tore Wretman, Erik Lallerstedt och Leif Mannerström har Pontus Frithiof och Tor...

I år dricker vi  Brunello di Montalcino

I år dricker vi Brunello di Montalcino

Vi går ut från vårt lilla charmiga hotell mitt i byn Montalcino. Kullerstenar i sikte. Små trattorior och skyltar med Enoteca kantar de smala gränderna. Nypa-sig-i-armen-pittoreskt. Här bor bara omkring femtusen människor, men Montalcino är så levande. Mycket tack...

Köksdrömmar på italienska

Köksdrömmar på italienska

För livsnjutare med fäbless för mat, vin och samtal är köket ofta den naturliga samlingspunkten. Det fungerar i både fest och vardag. På senare år har form och funktion från restaurangköken hittat in i svenska hem. Det italienska familjeföretaget Smeg lever upp till...

Konsten att kombinera mat och vin

Konsten att kombinera mat och vin

Varför smakade vinet du drack på restaurangen häromdagen mycket bättre än när du själv bjuder på det? Hur kombinerar man mat och vin för bästa resultat? Efter många år som krögare och vinkännare vet Fredrik hur det går till. I själva verket är det ganska enkelt. Om...

Vin med karaktär från vinmakarens trädgård

Vin med karaktär från vinmakarens trädgård

Xavier Vignon har efter en lång karriär som vinmakare på uppdrag bestämt sig för att satsa ännu mer på sitt eget lilla vinhus med rötterna i södra Rhônedalen. Med kärlek till vinet och regionen har hans cuvèer gjort stort avtryck i vinvärlden. Och det är bara...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!

ETT ÅR 360 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 620 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se