Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Familjefirman Domaine E. Guigal har under 75 år byggt en av världens mest erkända vinhus. Mest känt är Guigal för de exklusiva La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Det är fine wine på riktigt.

Philippe och Marcel Guigal.

Ingen annan producent har skapat fler 100-poängsviner än Guigal – mästaren i Rhônedalen. Philippe Guigal, som är vinmakare i tredje generationen, leder idag familjefirman mot nya framgångar på världsscenen för fine wine.

Mest känt är Guigal för de exklusiva vingårdsvinerna från Ermitage och Côte-Rôtie i norra Rhônedalen. De berömda La-La-La-vinerna från Côte-Rôtie – La Mouline, La Turque och La Londonne – är mästerstycken i genren, som har ett gemensamt grundackord men helt olika karaktärer som skiftar i personlighet, kraft och elegans. Vinerna lagras i 42 månader på nya franska ekfat och kan därefter lagras i hemmakällaren i decennier.

Sparsmakad produktion och stor efterfrågan från vinkännare över hela världen gör att prestigevinerna är riktigt svåra att få tag på och betingar ett pris i nivå med det. Druvorna kommer från tre högt rankade vingårdar på inte mer än totalt 4 hektar. Det ikoniska vinet La Mouline går under epitetet ”Världens bästa vin” efter att ha fått fler fullpoängare av den amerikanska vinskribenten Robert Parker än något annat vin.

 

VIN&BAR har provat de nya årgångarna av prestigevinerna från Domaine E. Guigal. Läs också artikeln om Guigal och intervjun med vinmakaren Philippe Guigal i VIN&BAR Magasinet nr 4. Provningsanteckningar av Anders Levander.   

Nyheter på Systembolaget:

Saint-Joseph Rouge Vignes de l’Hospice 2018. Art nr 921260. TS. Pris 699 kr. 100% syrah. Lagrat i  30 månader på nya franska ekfat.

Rund elegans, mjuka tanniner, vanilj, röd frukt, blåbär, kakao, tobak, integrerade fat. Idag är vinet ungt, men det kommer att blomma ut med tiden. Så ha tålamod, du som gillar elegant och kraftfull Saint-Joseph. 

Côte-Rôtie Chateau d’Ampuis 2017. Art nr 95219. 10.8. TS. Pris 998 kr. Syrah 93%, viognier 7%. Lagrat i  38 månader på nya franska ekfat.

Om du vill köpa ett La La La-vin utan att betala över tre tusen kronor är detta vinet för dig. Druvorna hämtas från vingårdar som omgärdar de mer kända vingårdarna. Frukten kommer från sju olika lägen och det ingår även 7 procent av den gröna duvan viognier i musten. Vinet får en rejäl duvning i ekfaten, 38 månader, men det känns faktiskt inte. Vinet är förvånansvärt elegant och öppet idag. Frukten är finstämd med röda och svarta bär med härlig syra som ger längd och kraft till vinet. Det som imponerar mest är elegansen.

Côte-Rôtie La Mouline 2017. Art nr 93668. Pris 3 295 kr. TS, webblansering 19.8 kl. 10. Syrah 89%, viognier 11%. 75 år gamla vinstockar. Lagrat i 42 månader på nya franska ekfat.

Detta är min favorit av de tre La La La-vinerna för närvarande. La Mouline står för elegans i jämförelse med de andra två. Intensiva aromer av mörk frukt. Växtplatsen är en av de äldsta i området med sin vackra vingård som är utformad som en romersk amfiteater skyddad från kalla vindar. Detta är i sanning ett aristokratiskt vin med mogen djup frukt och markerad fruktsyra. Trots sin ungdom är det redan idag balanserat och tillgängligt, även om det kommer att utvecklas vidare.

Côte-Rôtie La Turque 2017. Art nr 93669. TS, webblansering 19.8 kl. 10. Pris 3 295 kr. Syrah 93%, viognier 11%. 25 år gamla vinstockar. Lagrat i 42 månader på nya franska ekfat.

Om La Mouline står för elegansen, så har La Turque energin och kryddigheten. Skifferjordmånen med järnhalten ger både mer kraft och energi till vinet. Trots att det ingår 7 procent viognier i musten är vinet kraftfullt. Det här är ett vin som jag skulle spara lite längre i källaren. Årgången ger härligt lång lagringspotential för dig som har tålamod. Själv går jag nog på vinet lite tidigare, kanske om fem till sex år.

Côte-Rôtie La Londonne 2017. Art nr 93667. TS, webblansering 19.8 kl. 10.  Pris 3 295 kr. Syrah 100%. 35 år gamla vinstockar. Lagrat i 42 månader på nya franska ekfat.

Här har vi tungviktaren bland La La La-vinerna. Kraft och struktur är La Landonnes adelsmärke. Det blir tydligt när vinerna provas bredvid varandra. Jag får en omedelbar känsla av ett mycket fullmatat vin gjort på cabernet franc. Det förbryllar mig. Men det är nog kraften, och det faktum att druvklasarna inte avstjälkas före pressningen, som ger den lite örtiga och gröna känslan i aromerna. Detta är ett vin i den tyngre skolan som fortfarande har finess och elegans. Glöm inte att La La La-vinerna har både struktur och finess. Det är det som är hemligheten bakom storheten. Druvorna till La Landonne växer på en mycket brant vingård med 45 graders lutning som ger mycket sol. Det kan vara en av anledningarna till den mer strukturerade stilen.

Ermitage Ex Voto Blanc 2017. TS, webblansering 19.8 kl. 10.  Art nr 95410. Pris 1 795 kr. Marsanne 90%, roussanne 10%. 40- till 90-åriga vinstockar. Lagrat i 30 månader på nya franska ekfat.

Här kommer det tyngre vita artilleriet från Rhône. För dig som gillar det unga, drick vinet idag, det funkar fint, men du som gillar det mer nötiga och komplexa i aromerna kan vänta i upp till fyrtio år. Här finns intensiva aromer av mullrande frukt som inte släpps fram riktigt än. Men vinet har en angenäm blommighet i attacken. Det utmärkande idag är de salta mineralerna som ger en fin ryggrad åt vinet. Marsanne till 93 procent och resten roussanne. Samtliga druvor är från mycket gamla vinstockar varav merparten är mer än hundra år gamla. En av de bästa Ex Voto Blanc jag provat som jag ger mycket höga poäng.

Ermitage Ex Voto Rouge 2017. TS, webblansering 19.8 kl. 10. Art nr 95387. Pris 2 999 kr. Syrah 100%. 40- till 90-åriga vinstockar. Lagrat i 42 månader på nya franska ekfat.

Jag har precis provat ett antal Ex Voto Rouge från tidigare årgångar. Det är en markant skillnad i stilen jämfört med de yngre årgångarna. Idag ser jag framför allt det eleganta i vinerna från att tidigare främst upplevt det intensiva och koncentrerade. Jag gillar den nya stilen för Ex Voto Rouge ännu mer. Doften har den sedvanliga uppsättningen av syrah-karaktär, som man upplever i Guigals finviner. Mineralisk sälta, torkat kött och en angenäm doft av järnmalm. Ännu är faten påtagliga, men lugn bara lugn. Tiden kommer att kupera detta vin. Ett underbart vin i högsta skolan. 

Observera att prestigevinerna kommer till Sverige i små upplagor och är försvinnande populära. En del av vinerna från Domaine E. Guigal ingår i fasta sortimentet. Priserna varierar från 129 kr till några hundralappar och upp till drygt 3 000 kr. Prestigevinerna kommer till Sverige oregelbundet i begränsade upplagor, ofta via tillfälliga sortimentet och webblanseringar. Ibland går det att få tag på tidigare årgångar.

Text Anders Ström
Foto högst upp: Château d’Ampuis. 

Hartenberg

Hartenberg

Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen

Matmagi i svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda

Vin med agenda

Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner

Nyskapande spanska viner

Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Drinkar från Norrbotten

Drinkar från Norrbotten

Blanda till drinkarna med smak av natur och skog. Här bjuder vi på tre härliga drinkrecept:BEES KNEES Detta är ett bra sätt att njuta av Mountain Dry Gin. Honungens lena smak passar perfekt tillsammans med citrus och den uppfriskande peppriga eftersmaken ger mersmak....

Med smak och doft från svenska fjällen

Med smak och doft från svenska fjällen

Norrbottens nya stjärnskott siktar på den globala marknaden för premiumgin. Med inspiration från naturen i landskapet vid Kalix älv är destilleriet på god väg. Norrbottens destilleris första produkter, Mountain och Forest, ger mersmak.Dennis Bejedal är vd och master...

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting

Mustig svampsoppa med sting

De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se