Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Familjefirman Domaine E. Guigal har under 75 år byggt en av världens mest erkända vinhus. Mest känt är Guigal för de exklusiva La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Det är fine wine på riktigt.

Philippe och Marcel Guigal.

Ingen annan producent har skapat fler 100-poängsviner än Guigal – mästaren i Rhônedalen. Philippe Guigal, som är vinmakare i tredje generationen, leder idag familjefirman mot nya framgångar på världsscenen för fine wine.

Mest känt är Guigal för de exklusiva vingårdsvinerna från Ermitage och Côte-Rôtie i norra Rhônedalen. De berömda La-La-La-vinerna från Côte-Rôtie – La Mouline, La Turque och La Londonne – är mästerstycken i genren, som har ett gemensamt grundackord men helt olika karaktärer som skiftar i personlighet, kraft och elegans. Vinerna lagras i 42 månader på nya franska ekfat och kan därefter lagras i hemmakällaren i decennier.

Sparsmakad produktion och stor efterfrågan från vinkännare över hela världen gör att prestigevinerna är riktigt svåra att få tag på och betingar ett pris i nivå med det. Druvorna kommer från tre högt rankade vingårdar på inte mer än totalt 4 hektar. Det ikoniska vinet La Mouline går under epitetet ”Världens bästa vin” efter att ha fått fler fullpoängare av den amerikanska vinskribenten Robert Parker än något annat vin.

 

VIN&BAR har provat de nya årgångarna av prestigevinerna från Domaine E. Guigal. Läs också artikeln om Guigal och intervjun med vinmakaren Philippe Guigal i VIN&BAR Magasinet nr 4. Provningsanteckningar av Anders Levander.   

Nyheter på Systembolaget:

Saint-Joseph Rouge Vignes de l’Hospice 2018. Art nr 921260. TS. Pris 699 kr. 100% syrah. Lagrat i  30 månader på nya franska ekfat.

Rund elegans, mjuka tanniner, vanilj, röd frukt, blåbär, kakao, tobak, integrerade fat. Idag är vinet ungt, men det kommer att blomma ut med tiden. Så ha tålamod, du som gillar elegant och kraftfull Saint-Joseph. 

Côte-Rôtie Chateau d’Ampuis 2017. Art nr 95219. 10.8. TS. Pris 998 kr. Syrah 93%, viognier 7%. Lagrat i  38 månader på nya franska ekfat.

Om du vill köpa ett La La La-vin utan att betala över tre tusen kronor är detta vinet för dig. Druvorna hämtas från vingårdar som omgärdar de mer kända vingårdarna. Frukten kommer från sju olika lägen och det ingår även 7 procent av den gröna duvan viognier i musten. Vinet får en rejäl duvning i ekfaten, 38 månader, men det känns faktiskt inte. Vinet är förvånansvärt elegant och öppet idag. Frukten är finstämd med röda och svarta bär med härlig syra som ger längd och kraft till vinet. Det som imponerar mest är elegansen.

Côte-Rôtie La Mouline 2017. Art nr 93668. Pris 3 295 kr. TS, webblansering 19.8 kl. 10. Syrah 89%, viognier 11%. 75 år gamla vinstockar. Lagrat i 42 månader på nya franska ekfat.

Detta är min favorit av de tre La La La-vinerna för närvarande. La Mouline står för elegans i jämförelse med de andra två. Intensiva aromer av mörk frukt. Växtplatsen är en av de äldsta i området med sin vackra vingård som är utformad som en romersk amfiteater skyddad från kalla vindar. Detta är i sanning ett aristokratiskt vin med mogen djup frukt och markerad fruktsyra. Trots sin ungdom är det redan idag balanserat och tillgängligt, även om det kommer att utvecklas vidare.

Côte-Rôtie La Turque 2017. Art nr 93669. TS, webblansering 19.8 kl. 10. Pris 3 295 kr. Syrah 93%, viognier 11%. 25 år gamla vinstockar. Lagrat i 42 månader på nya franska ekfat.

Om La Mouline står för elegansen, så har La Turque energin och kryddigheten. Skifferjordmånen med järnhalten ger både mer kraft och energi till vinet. Trots att det ingår 7 procent viognier i musten är vinet kraftfullt. Det här är ett vin som jag skulle spara lite längre i källaren. Årgången ger härligt lång lagringspotential för dig som har tålamod. Själv går jag nog på vinet lite tidigare, kanske om fem till sex år.

Côte-Rôtie La Londonne 2017. Art nr 93667. TS, webblansering 19.8 kl. 10.  Pris 3 295 kr. Syrah 100%. 35 år gamla vinstockar. Lagrat i 42 månader på nya franska ekfat.

Här har vi tungviktaren bland La La La-vinerna. Kraft och struktur är La Landonnes adelsmärke. Det blir tydligt när vinerna provas bredvid varandra. Jag får en omedelbar känsla av ett mycket fullmatat vin gjort på cabernet franc. Det förbryllar mig. Men det är nog kraften, och det faktum att druvklasarna inte avstjälkas före pressningen, som ger den lite örtiga och gröna känslan i aromerna. Detta är ett vin i den tyngre skolan som fortfarande har finess och elegans. Glöm inte att La La La-vinerna har både struktur och finess. Det är det som är hemligheten bakom storheten. Druvorna till La Landonne växer på en mycket brant vingård med 45 graders lutning som ger mycket sol. Det kan vara en av anledningarna till den mer strukturerade stilen.

Ermitage Ex Voto Blanc 2017. TS, webblansering 19.8 kl. 10.  Art nr 95410. Pris 1 795 kr. Marsanne 90%, roussanne 10%. 40- till 90-åriga vinstockar. Lagrat i 30 månader på nya franska ekfat.

Här kommer det tyngre vita artilleriet från Rhône. För dig som gillar det unga, drick vinet idag, det funkar fint, men du som gillar det mer nötiga och komplexa i aromerna kan vänta i upp till fyrtio år. Här finns intensiva aromer av mullrande frukt som inte släpps fram riktigt än. Men vinet har en angenäm blommighet i attacken. Det utmärkande idag är de salta mineralerna som ger en fin ryggrad åt vinet. Marsanne till 93 procent och resten roussanne. Samtliga druvor är från mycket gamla vinstockar varav merparten är mer än hundra år gamla. En av de bästa Ex Voto Blanc jag provat som jag ger mycket höga poäng.

Ermitage Ex Voto Rouge 2017. TS, webblansering 19.8 kl. 10. Art nr 95387. Pris 2 999 kr. Syrah 100%. 40- till 90-åriga vinstockar. Lagrat i 42 månader på nya franska ekfat.

Jag har precis provat ett antal Ex Voto Rouge från tidigare årgångar. Det är en markant skillnad i stilen jämfört med de yngre årgångarna. Idag ser jag framför allt det eleganta i vinerna från att tidigare främst upplevt det intensiva och koncentrerade. Jag gillar den nya stilen för Ex Voto Rouge ännu mer. Doften har den sedvanliga uppsättningen av syrah-karaktär, som man upplever i Guigals finviner. Mineralisk sälta, torkat kött och en angenäm doft av järnmalm. Ännu är faten påtagliga, men lugn bara lugn. Tiden kommer att kupera detta vin. Ett underbart vin i högsta skolan. 

Observera att prestigevinerna kommer till Sverige i små upplagor och är försvinnande populära. En del av vinerna från Domaine E. Guigal ingår i fasta sortimentet. Priserna varierar från 129 kr till några hundralappar och upp till drygt 3 000 kr. Prestigevinerna kommer till Sverige oregelbundet i begränsade upplagor, ofta via tillfälliga sortimentet och webblanseringar. Ibland går det att få tag på tidigare årgångar.

Text Anders Ström
Foto högst upp: Château d’Ampuis. 

Biodynamisk pionjär i Languedoc-Roussillon

Biodynamisk pionjär i Languedoc-Roussillon

Gérard Bertrand går i spetsen för utvecklingen av ekologisk och biodynamisk vinframställning i Europa. Det varma och havsnära läget i sydfrankrike intill södra Rhône och Provence har gjort kvalitetsrevolutionen möjlig. Men det är vinmakarens övertygelse som har fällt...

La Tour öppnar upp Le Bar

La Tour öppnar upp Le Bar

Pontus Frithiof med team fortsätter att utveckla La Tours vin- och cocktailbar på hög höjd. Le Bar har en härlig utsikt över Riddarfjärden. Nu har baren också fått generösare öppettider med drop-in och nya menyer för både cocktails och mat.Sedan sensommaren 2020 har...

Mästerligt vin från Baskien

Mästerligt vin från Baskien

Mot alla odds gjorde Alain Brumont druvan tannat till en världsstjärna. Vinerna passar lika bra till lokala maträtter som till gastronomin på många ställen i världen. Inte minst i Sverige.Alain Brumont ärvde 1979 egendomen Château Bouscassé i Madiran som ligger i...

Spendrups Signatur

Spendrups Signatur

Familjebryggeriet Spendrup har satt sitt namn på ett nytt öl. Det var länge sedan sist. Vi har talat med vd Fredrik Spendrup och Lantmännens vd Magnus Kagevik om satsningen på att odla kornmalt och att brygga öl för nya generationer, där hållbarhet är en...

Pinot noir i Bourgogne

Pinot noir i Bourgogne

Albert Bichot är ett av de större familjeägda vin-husen i Bourgogne. Kärleken till druvan pinot noir har kommit för att stanna. Den ger ett alldeles eget uttryck. VIN&BAR fick en pratstund med Albéric Bichot som månar om både sina vingårdar och naturen. På många...

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Chiara Condello utsågs förra året till Italiens bästa vinmakare under 35 år av Food & Wine Italia. På kort tid har hon blivit erkänd för sina terroirdrivna viner gjorda på sangiovese. I Emilia-Romagna står maten i centrum. Den tätbefolkade regionen i norr med de...

Excellens i Rhônedalen

Excellens i Rhônedalen

Familjefirman Domaine E. Guigal har under nära åttio år byggt ett av världens mest välrenommerade vinhus. Mest känt är Guigal för de ikoniska La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Den 17 augusti kl 10 kommer de exklusiva vinerna till Sverige i litet antal via...

Hartenberg

Hartenberg

Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen

Matmagi i svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se