Nyskapande spanska viner
Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.

Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd vinplotter, hela 355 stycken, spridda över Spanien på totalt 80 hektar där det odlas 43 lokala druvsorter. Här odlas druvor och görs vin i världsklass. Varje vin har sin egen historia.
Många gånger handlar det om gamla vingårdar i svårtillgänglig terräng som har räddats från en säker död av Telmo Rodriguez och hans medarbetare och samarbetspartner. Dessa är belägna i både traditionella vinområden, som Rioja, och helt nya områden som bjuder in till gränsöverskridande experiment. Det är inte så konstigt att unga vinmakare söker sig till just honom för att utveckla viner som världen inte sett förut.
Samtidigt har drivkraften hela tiden varit att väcka liv i gamla vingårdar och lokala druvsorter. I början av 1990-talet startade han eget tillsammans med vinmakaren Pablo Eguzkiza som han sedan dess har haft ett nära samarbete med. I en tid när traditionella spanska vinstockar drogs upp för att ge plats åt internationella druvsorter koncentrerade de sig på inhemska varianter och ursprunglig terroir.
Telmo Rodriguez har varit en av de ledande krafterna när det gäller att höja kvaliteten på druvodlingen och vinproduktionen i Spanien. Oftast är antalet flaskor mycket begränsat. Hellre ett nytt spännande vin än massproduktion av populära viner. Vi lär se mycket mer av Telmo Rodriguez framöver. Han är i framkant när det nya vinlandet Spanien växer fram.
Ett tiotal av Telmo Rodriguez viner webblanseras på systembolaget.se med start klockan 10 onsdag 4 november i mycket små upplagor. Det finns också en del viner i beställningssortimentet.
Nya viner i urval:

Molino Real 2017
Art nr 9576402. Pris 365 kr
500 ml. 72 flaskor
Ursprunget är Malaga och druvan Muscat of Alexandria. Sött och mycket friskt vin med intensiv frukt och en utmärkt balans mellan sötma och syra. Ger ett mycket elegant intryck. Vinet görs med den traditionella metoden asoleo där man låter druvorna torka i solen för att öka koncentrationen.

As Caborcas 2018
Art nr 95099. Pris 495 kr
120 flaskor
Rött vin med druvblandningen garnacha, godello, mencia, merenzao och sousón. Mörka bär, mineral och lite blommor. Intensiv karaktär med tydliga tanniner. Kryddigt avslut.

Bodega Lanzaga Tabuerniga 2018. Art nr 94009. Pris 859 kr
48 flaskor
Rött vin från Rioja som är gjort på garnacha, graciano och tempranillo som växer på kalkstensrik lerjord. I dalen Tabuerniga har det odlats vin i 1 300 år. Vingårdarna ligger terrasserade på 540 till 630 meters höjd och är ekologiska. Komplext, nyanserat vin med fin syra och mörk frukt, viol och en aning kryddighet. Mjuka tanniner. Långt och kryddigt avslut.

Las Beatas Rioja 2018
Art nr 90123. Pris 1 795 kr
24 flaskor
Ett enastående vin. Mycket pengar, men värt varje krona. Mörka bär och mineral i fullkomlig harmoni, elegans och finess. Torrt, lite kryddigt avslut. Tydliga tanniner som ger karaktär men aldrig är krävande. Tvärtom.
Text Anders Ström

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell
Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré
Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax
Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad
Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk
Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett
Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic
Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...
PRENUMERERA
Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration
498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer
Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!
Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.
Betala på faktura, kort eller Swish.
KLICKA HÄR!

Digital prenumeration
39 kr/månad, löpande
390 kr/helår
Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.
Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.
KLICKA HÄR!