Nyskapande spanska viner

Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.

Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd vinplotter, hela 355 stycken, spridda över Spanien på totalt 80 hektar där det odlas 43 lokala druvsorter. Här odlas druvor och görs vin i världsklass. Varje vin har sin egen historia.

Många gånger handlar det om gamla vingårdar i svårtillgänglig terräng som har räddats från en säker död av Telmo Rodriguez och hans medarbetare och samarbetspartner. Dessa är belägna i både traditionella vinområden, som Rioja, och helt nya områden som bjuder in till gränsöverskridande experiment. Det är inte så konstigt att unga vinmakare söker sig till just honom för att utveckla viner som världen inte sett förut.

Samtidigt har drivkraften hela tiden varit att väcka liv i gamla vingårdar och lokala druvsorter. I början av 1990-talet startade han eget tillsammans med vinmakaren Pablo Eguzkiza som han sedan dess har haft ett nära samarbete med. I en tid när traditionella spanska vinstockar drogs upp för att ge plats åt internationella druvsorter koncentrerade de sig på inhemska varianter och ursprunglig terroir.

Telmo Rodriguez har varit en av de ledande krafterna när det gäller att höja kvaliteten på druvodlingen och vinproduktionen i Spanien. Oftast är antalet flaskor mycket begränsat. Hellre ett nytt spännande vin än massproduktion av populära viner. Vi lär se mycket mer av Telmo Rodriguez framöver. Han är i framkant när det nya vinlandet Spanien växer fram.

Ett tiotal av Telmo Rodriguez viner webblanseras på systembolaget.se med start klockan 10 onsdag 4 november i mycket små upplagor. Det finns också en del viner i beställningssortimentet.

Nya viner i urval:

Molino Real 2017
Art nr 9576402.
Pris 365 kr
500 ml. 72 flaskor
Ursprunget är Malaga och druvan Muscat of Alexandria. Sött och mycket friskt vin med intensiv frukt och en utmärkt balans mellan sötma och syra. Ger ett mycket elegant intryck. Vinet görs med den traditionella metoden asoleo där man låter druvorna torka i solen för att öka koncentrationen.

As Caborcas 2018
Art nr 95099.
Pris 495 kr
120 flaskor
Rött vin med druvblandningen garnacha, godello, mencia, merenzao och sousón. Mörka bär, mineral och lite blommor. Intensiv karaktär med tydliga tanniner. Kryddigt avslut.

Bodega Lanzaga Tabuerniga 2018. Art nr 94009. Pris 859 kr
48 flaskor
Rött vin från Rioja som är gjort på garnacha, graciano och tempranillo som växer på kalkstensrik lerjord. I dalen Tabuerniga har det odlats vin i 1 300 år. Vingårdarna ligger terrasserade på 540 till 630 meters höjd och är ekologiska. Komplext, nyanserat vin med fin syra och mörk frukt, viol och en aning kryddighet. Mjuka tanniner. Långt och kryddigt avslut.

Las Beatas Rioja 2018
Art nr 90123. Pris 1 795 kr
24 flaskor
Ett enastående vin. Mycket pengar, men värt varje krona. Mörka bär och mineral i fullkomlig harmoni, elegans och finess. Torrt, lite kryddigt avslut. Tydliga tanniner som ger karaktär men aldrig är krävande. Tvärtom.

Text Anders Ström

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Drinkar från Norrbotten

Drinkar från Norrbotten

Blanda till drinkarna med smak av natur och skog. Här bjuder vi på tre härliga drinkrecept:BEES KNEES Detta är ett bra sätt att njuta av Mountain Dry Gin. Honungens lena smak passar perfekt tillsammans med citrus och den uppfriskande peppriga eftersmaken ger mersmak....

Med smak och doft från svenska fjällen

Med smak och doft från svenska fjällen

Norrbottens nya stjärnskott siktar på den globala marknaden för premiumgin. Med inspiration från naturen i landskapet vid Kalix älv är destilleriet på god väg. Norrbottens destilleris första produkter, Mountain och Forest, ger mersmak.Dennis Bejedal är vd och master...

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Familjefirman Domaine E. Guigal har under 75 år byggt en av världens mest erkända vinhus. Mest känt är Guigal för de exklusiva La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Det är fine wine på riktigt.Philippe och Marcel Guigal.Ingen annan producent har skapat fler...

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting

Mustig svampsoppa med sting

De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

Mousserande bergsvin från Italien

Mousserande bergsvin från Italien

Det italienska familjenamnet Ferrari har länge förknippats med lyxiga bilar och prestige. Men för varje årgång blir vinproducenten med samma namn från Trentino i norra Italien alltmer uppmärksammad. Ferrari tillverkar torrt, friskt och lätt fruktigt mousserande vin av...

Humlerikt öl från Hedemora

Humlerikt öl från Hedemora

Oppigårds är ett småskaligt hantverksbryggeri som ligger på en bondgård och på bygdens gamla fotbollsplan i södra Dalarna. Grundaren Björn Falkeström är småskalig och lokal som företagare, men han är nationell i sin ambition att tillverka och sälja öl. Efter 17 år är...

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

Den klassiska drinken Negroni har ett bittert bett som klöser det bästa ur röd vermouth och Campari. Lika delar gin, vermouth och Campari. Svårare behöver det inte vara att göra en elegant klassiker. Negroni har kommit i ropet igen. Det är inte så konstigt. Drinken är...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!

ETT ÅR 360 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 620 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se