Nyskapande spanska viner

Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.

Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd vinplotter, hela 355 stycken, spridda över Spanien på totalt 80 hektar där det odlas 43 lokala druvsorter. Här odlas druvor och görs vin i världsklass. Varje vin har sin egen historia.

Många gånger handlar det om gamla vingårdar i svårtillgänglig terräng som har räddats från en säker död av Telmo Rodriguez och hans medarbetare och samarbetspartner. Dessa är belägna i både traditionella vinområden, som Rioja, och helt nya områden som bjuder in till gränsöverskridande experiment. Det är inte så konstigt att unga vinmakare söker sig till just honom för att utveckla viner som världen inte sett förut.

Samtidigt har drivkraften hela tiden varit att väcka liv i gamla vingårdar och lokala druvsorter. I början av 1990-talet startade han eget tillsammans med vinmakaren Pablo Eguzkiza som han sedan dess har haft ett nära samarbete med. I en tid när traditionella spanska vinstockar drogs upp för att ge plats åt internationella druvsorter koncentrerade de sig på inhemska varianter och ursprunglig terroir.

Telmo Rodriguez har varit en av de ledande krafterna när det gäller att höja kvaliteten på druvodlingen och vinproduktionen i Spanien. Oftast är antalet flaskor mycket begränsat. Hellre ett nytt spännande vin än massproduktion av populära viner. Vi lär se mycket mer av Telmo Rodriguez framöver. Han är i framkant när det nya vinlandet Spanien växer fram.

Ett tiotal av Telmo Rodriguez viner webblanseras på systembolaget.se med start klockan 10 onsdag 4 november i mycket små upplagor. Det finns också en del viner i beställningssortimentet.

Nya viner i urval:

Molino Real 2017
Art nr 9576402.
Pris 365 kr
500 ml. 72 flaskor
Ursprunget är Malaga och druvan Muscat of Alexandria. Sött och mycket friskt vin med intensiv frukt och en utmärkt balans mellan sötma och syra. Ger ett mycket elegant intryck. Vinet görs med den traditionella metoden asoleo där man låter druvorna torka i solen för att öka koncentrationen.

As Caborcas 2018
Art nr 95099.
Pris 495 kr
120 flaskor
Rött vin med druvblandningen garnacha, godello, mencia, merenzao och sousón. Mörka bär, mineral och lite blommor. Intensiv karaktär med tydliga tanniner. Kryddigt avslut.

Bodega Lanzaga Tabuerniga 2018. Art nr 94009. Pris 859 kr
48 flaskor
Rött vin från Rioja som är gjort på garnacha, graciano och tempranillo som växer på kalkstensrik lerjord. I dalen Tabuerniga har det odlats vin i 1 300 år. Vingårdarna ligger terrasserade på 540 till 630 meters höjd och är ekologiska. Komplext, nyanserat vin med fin syra och mörk frukt, viol och en aning kryddighet. Mjuka tanniner. Långt och kryddigt avslut.

Las Beatas Rioja 2018
Art nr 90123. Pris 1 795 kr
24 flaskor
Ett enastående vin. Mycket pengar, men värt varje krona. Mörka bär och mineral i fullkomlig harmoni, elegans och finess. Torrt, lite kryddigt avslut. Tydliga tanniner som ger karaktär men aldrig är krävande. Tvärtom.

Text Anders Ström

Biodynamisk pionjär i Languedoc-Roussillon

Biodynamisk pionjär i Languedoc-Roussillon

Gérard Bertrand går i spetsen för utvecklingen av ekologisk och biodynamisk vinframställning i Europa. Det varma och havsnära läget i sydfrankrike intill södra Rhône och Provence har gjort kvalitetsrevolutionen möjlig. Men det är vinmakarens övertygelse som har fällt...

La Tour öppnar upp Le Bar

La Tour öppnar upp Le Bar

Pontus Frithiof med team fortsätter att utveckla La Tours vin- och cocktailbar på hög höjd. Le Bar har en härlig utsikt över Riddarfjärden. Nu har baren också fått generösare öppettider med drop-in och nya menyer för både cocktails och mat.Sedan sensommaren 2020 har...

Mästerligt vin från Baskien

Mästerligt vin från Baskien

Mot alla odds gjorde Alain Brumont druvan tannat till en världsstjärna. Vinerna passar lika bra till lokala maträtter som till gastronomin på många ställen i världen. Inte minst i Sverige.Alain Brumont ärvde 1979 egendomen Château Bouscassé i Madiran som ligger i...

Spendrups Signatur

Spendrups Signatur

Familjebryggeriet Spendrup har satt sitt namn på ett nytt öl. Det var länge sedan sist. Vi har talat med vd Fredrik Spendrup och Lantmännens vd Magnus Kagevik om satsningen på att odla kornmalt och att brygga öl för nya generationer, där hållbarhet är en...

Pinot noir i Bourgogne

Pinot noir i Bourgogne

Albert Bichot är ett av de större familjeägda vin-husen i Bourgogne. Kärleken till druvan pinot noir har kommit för att stanna. Den ger ett alldeles eget uttryck. VIN&BAR fick en pratstund med Albéric Bichot som månar om både sina vingårdar och naturen. På många...

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Chiara Condello utsågs förra året till Italiens bästa vinmakare under 35 år av Food & Wine Italia. På kort tid har hon blivit erkänd för sina terroirdrivna viner gjorda på sangiovese. I Emilia-Romagna står maten i centrum. Den tätbefolkade regionen i norr med de...

Excellens i Rhônedalen

Excellens i Rhônedalen

Familjefirman Domaine E. Guigal har under nära åttio år byggt ett av världens mest välrenommerade vinhus. Mest känt är Guigal för de ikoniska La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Den 17 augusti kl 10 kommer de exklusiva vinerna till Sverige i litet antal via...

Hartenberg

Hartenberg

Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen

Matmagi i svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se