Old fashioned

Old fashioned är själva definitionen av en cocktail som den var i början av 1800-talet. En blandning av sprit, socker, bitter och vatten. Cocktailen har dock på senare tid blivit ett samlingsnamn för flera olika typer av drinkar.

Old fashioned sägs komma från sättet man drack sprit ”the old fashioned way”. Då hade man inte den bästa spriten och var tvungen att göra något åt den. Då tillsatte man socker, vatten och bitter för att krydda och lätta upp spriten. Även när spriten blev bättre fortsatte man att göra detta för att sätta sin egen prägel på den.

Från början gjordes old fashioned på brandy, som många andra klassiska cocktails, bland annat Manhattan. Men när vinlusen slog till och dödade nästan alla vinrankor i världen blev tillgången på brandy mycket begränsad. Man började se sig om efter något annat och fick upp ögonen för bourbon och rye whiskey som är den sprit som används idag. 

Som med alla cocktails så finns det mängder av recept och varianter, men så här gör jag en standard-Old-fashioned:

 

OLD FASHIONED

 Ingredienser

50 ml bourbon av god kvalitet
5 ml sockerlag
3–4 droppar angostura bitter
apelsinzest
cocktailkörsbär (om man vill)

Gör så här

Mät upp sprit, socker och bitter i ett old fashioned-glas, lägg i en stor isbit (frys i stora formar eller i en glasslåda och såga till isbitarna med brödkniv), rör om och smaka av tills du fått den balans på vatten, kyla och sprit som du vill ha. Tänk på att den stora isbiten kommer att släppa ifrån sig mer vatten medan man dricker cocktailen. Undvik därför att röra för länge innan serveringen. Garnera med apelsinzest och eventuellt ett cocktailbär.

 

 

Prenumerera och få 6 nr direkt hem i brevlådan! 
Årsprenumeration 360 kr
Tvåårsprenumeration 620 kr
Anmäl dig här!

 

Psst... nu finns vi även på instagram! @vinochbar

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se