Old fashioned
Old fashioned är själva definitionen av en cocktail som den var i början av 1800-talet. En blandning av sprit, socker, bitter och vatten. Cocktailen har dock på senare tid blivit ett samlingsnamn för flera olika typer av drinkar.

Old fashioned sägs komma från sättet man drack sprit ”the old fashioned way”. Då hade man inte den bästa spriten och var tvungen att göra något åt den. Då tillsatte man socker, vatten och bitter för att krydda och lätta upp spriten. Även när spriten blev bättre fortsatte man att göra detta för att sätta sin egen prägel på den.
Från början gjordes old fashioned på brandy, som många andra klassiska cocktails, bland annat Manhattan. Men när vinlusen slog till och dödade nästan alla vinrankor i världen blev tillgången på brandy mycket begränsad. Man började se sig om efter något annat och fick upp ögonen för bourbon och rye whiskey som är den sprit som används idag.
Som med alla cocktails så finns det mängder av recept och varianter, men så här gör jag en standard-Old-fashioned:
OLD FASHIONED
Ingredienser
50 ml bourbon av god kvalitet
5 ml sockerlag
3–4 droppar angostura bitter
apelsinzest
cocktailkörsbär (om man vill)
Gör så här
Mät upp sprit, socker och bitter i ett old fashioned-glas, lägg i en stor isbit (frys i stora formar eller i en glasslåda och såga till isbitarna med brödkniv), rör om och smaka av tills du fått den balans på vatten, kyla och sprit som du vill ha. Tänk på att den stora isbiten kommer att släppa ifrån sig mer vatten medan man dricker cocktailen. Undvik därför att röra för länge innan serveringen. Garnera med apelsinzest och eventuellt ett cocktailbär.

Klassiska drinkar Cuba Libre
Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting
De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

Mousserande bergsvin från Italien
Det italienska familjenamnet Ferrari har länge förknippats med lyxiga bilar och prestige. Men för varje årgång blir vinproducenten med samma namn från Trentino i norra Italien alltmer uppmärksammad. Ferrari tillverkar torrt, friskt och lätt fruktigt mousserande vin av...

Humlerikt öl från Hedemora
Oppigårds är ett småskaligt hantverksbryggeri som ligger på en bondgård och på bygdens gamla fotbollsplan i södra Dalarna. Grundaren Björn Falkeström är småskalig och lokal som företagare, men han är nationell i sin ambition att tillverka och sälja öl. Efter 17 år är...

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI
Den klassiska drinken Negroni har ett bittert bett som klöser det bästa ur röd vermouth och Campari. Lika delar gin, vermouth och Campari. Svårare behöver det inte vara att göra en elegant klassiker. Negroni har kommit i ropet igen. Det är inte så konstigt. Drinken är...

HÄRLIGA HUSMANSKOST
Den blivande klassikern i kokboksgenren Husmanskost - svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske ges ut i egen regi.Med en respektfull blinkning till kocklegendarer som Tore Wretman, Erik Lallerstedt och Leif Mannerström har Pontus Frithiof och Tor...

I år dricker vi Brunello di Montalcino
Vi går ut från vårt lilla charmiga hotell mitt i byn Montalcino. Kullerstenar i sikte. Små trattorior och skyltar med Enoteca kantar de smala gränderna. Nypa-sig-i-armen-pittoreskt. Här bor bara omkring femtusen människor, men Montalcino är så levande. Mycket tack...

Köksdrömmar på italienska
För livsnjutare med fäbless för mat, vin och samtal är köket ofta den naturliga samlingspunkten. Det fungerar i både fest och vardag. På senare år har form och funktion från restaurangköken hittat in i svenska hem. Det italienska familjeföretaget Smeg lever upp till...

Konsten att kombinera mat och vin
Varför smakade vinet du drack på restaurangen häromdagen mycket bättre än när du själv bjuder på det? Hur kombinerar man mat och vin för bästa resultat? Efter många år som krögare och vinkännare vet Fredrik hur det går till. I själva verket är det ganska enkelt. Om...

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!
ETT ÅR 360 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 620 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.com
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649