Ostron på Myllymäkis vis

Tommy Myllymäkis stolthet, restaurangen Aira, på Kungliga Djurgården utsågs i dagarna till Årets affärskrog av Dagens Industri och DI Weekend. Det återstår att se om restaurangen också föräras med en eller flera michelinstjärnor en bit in på det nya året. Här bjuder vi på ett av hans många läckra recept i boken Myllymäkis menyer. Ostron och champagne är en naturlig kombination, men prova också att laga en varm rätt med ostron. Det ger en förhöjd dimension till måltidsupplevelsen.

Ostron i smörsås med rättika & vattenkrasse

Ingredienser

12 färska ostron, gärna svenska
10 cm skalad rättika, finskivad
1 dl plockade blad av vattenkrasse
salt 

Smörsås

2 msk finskuren schalottenlök
1 msk vitvinsvin
1 dl torrt vitt vin
250 g smör
salt

Gör så här

Ånga hela oöppnade ostron i ugn på full ånga 2 minuter eller något kortare i bambuångkokare. Låt stå under tiden du gör smörsåsen. 

Smörsås: Koka ihop schalottenlök, vinäger och vin tills hälften återstår. Vispa ner smöret i omgångar i såsen. Låt såsen koka upp varje gång du vispat ner mer smör, mixa även såsen med stavmixer mellan varje gång (det minskar risken att den skär sig). Smaka av såsen med salt och eventuellt lite vinäger.

Öppna och ta ur ostronen ur skalen. Värm dem snabbt i såsen. Lägg på tallrikar. Värm rättikan snabbt genom att doppa den i såsen och krydda med salt. Lägg den på ostronen och skeda över rikligt med smörsås. Avsluta med vattenkrasse.

Winkl Sauvignon 2019
Art nr 2799. Pris 169 kr
Vinet uppvisar en otrolig elegans med tydliga druvrena drag. Ett torrt vin med inslag av gula äpplen, mandarin, fläder, nässlor och mineraler i eftersmaken. Syran är massivt elegant och passar perfekt till denna fina rätt med sin mineraliska ton.

Titel Myllymäkis menyer
Foto Björn Ceder
Förlag Natur & Kultur 

 

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting

Mustig svampsoppa med sting

De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

Mousserande bergsvin från Italien

Mousserande bergsvin från Italien

Det italienska familjenamnet Ferrari har länge förknippats med lyxiga bilar och prestige. Men för varje årgång blir vinproducenten med samma namn från Trentino i norra Italien alltmer uppmärksammad. Ferrari tillverkar torrt, friskt och lätt fruktigt mousserande vin av...

Humlerikt öl från Hedemora

Humlerikt öl från Hedemora

Oppigårds är ett småskaligt hantverksbryggeri som ligger på en bondgård och på bygdens gamla fotbollsplan i södra Dalarna. Grundaren Björn Falkeström är småskalig och lokal som företagare, men han är nationell i sin ambition att tillverka och sälja öl. Efter 17 år är...

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

Den klassiska drinken Negroni har ett bittert bett som klöser det bästa ur röd vermouth och Campari. Lika delar gin, vermouth och Campari. Svårare behöver det inte vara att göra en elegant klassiker. Negroni har kommit i ropet igen. Det är inte så konstigt. Drinken är...

HÄRLIGA HUSMANSKOST

HÄRLIGA HUSMANSKOST

Den blivande klassikern i kokboksgenren Husmanskost - svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske ges ut i egen regi.Med en respektfull blinkning till kocklegendarer som Tore Wretman, Erik Lallerstedt och Leif Mannerström har Pontus Frithiof och Tor...

I år dricker vi  Brunello di Montalcino

I år dricker vi Brunello di Montalcino

Vi går ut från vårt lilla charmiga hotell mitt i byn Montalcino. Kullerstenar i sikte. Små trattorior och skyltar med Enoteca kantar de smala gränderna. Nypa-sig-i-armen-pittoreskt. Här bor bara omkring femtusen människor, men Montalcino är så levande. Mycket tack...

Köksdrömmar på italienska

Köksdrömmar på italienska

För livsnjutare med fäbless för mat, vin och samtal är köket ofta den naturliga samlingspunkten. Det fungerar i både fest och vardag. På senare år har form och funktion från restaurangköken hittat in i svenska hem. Det italienska familjeföretaget Smeg lever upp till...

Konsten att kombinera mat och vin

Konsten att kombinera mat och vin

Varför smakade vinet du drack på restaurangen häromdagen mycket bättre än när du själv bjuder på det? Hur kombinerar man mat och vin för bästa resultat? Efter många år som krögare och vinkännare vet Fredrik hur det går till. I själva verket är det ganska enkelt. Om...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!

ETT ÅR 360 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 620 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se