Pinot noir i Bourgogne
Albert Bichot är ett av de större familjeägda vin-husen i Bourgogne. Kärleken till druvan pinot noir har kommit för att stanna. Den ger ett alldeles eget uttryck. VIN&BAR fick en pratstund med Albéric Bichot som månar om både sina vingårdar och naturen. På många sätt är det det som är framtiden.
lbert Bichot är ett av de större familjeägda vinhusen i Bourgogne. Familjen har levt och verkat i trakten sedan 1350. Vinverksamheten startades av Bernard Bichot 1831. I slutet av 1800-talet tog sonsonen Albert över företaget. Familjeegendomen har ärvts från son till son. Redan i mellankrigstiden blev vinhuset internationellt och man sålde vin över stora delar av världen. Sedan dess finns Albert Bichots viner i ett hundratal länder.
Målet är att få fram bästa möjliga frukt och skapa ett så bra vin som möjligt som uttrycker Bourgognes olika terroirer. Vinhuset har genom åren köpt på sig 100 hektar på många av de bästa odlingsområdena i Bourgogne, hälften av den egna odlingsmarken ligger i Chablis.
Idag äger och driver Abert Bichot sex egendomar i Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Challonaise och Beaujolais. Varje egendom har sin egen verksamhet som strävar efter hållbarhet, hantverksmässighet och småskalighet, även om det är ett relativt stort vinföretag för att vara verksamt i Bourgogne. Vinhuset köper också en hel del druvor och juice.
I Sverige går det att få tag på bourgogne och chablis från Albert Bichot i flera olika prisklasser, bland annat Bichot Bourgogne Vieilles Vignes för 179 kronor, gjord på 100 procent pinot noir. Vinet finns i Systembolagets fasta sortiment. Det har en frisk bärighet med fruktiga toner av körsbär, hallon och örter med inslag av mineral och ek. Det här är ett instegsvin och det kan också vara spännande att prova dyrare viner från Albert Bichot. Nyligen kom också en ekologisk chablis och en ny pinot noir till Sverige som nu finns i beställningssortimentet. Det är bara några av det nittiotalet viner som Albert Bichot har i sin portfölj. Många av vinerna från vinhuset kommer i tillfälliga släpp, så håll utkik efter kommande årgångar.
Sedan 1996 leds vinhuset av Albéric Bichot som representerar den sjätte generationen. Han har varit starkt pådrivande när det gäller verksamhetens riktning mot ekologisk odling och hållbarhet. Albéric Bichot är också känd för sitt miljöintresse, sina forskningsresor och sitt engagemang för hotade djurarter.
– Jag har arbetat för vinfirman i 33 år och är 58 år. Jag är gift och har tre barn. Det äldsta är nitton år, så det dröjer några år innan nästa generation förhoppningsvis ansluter till Albert Bichot. Det jag gillar med vinhuset är att det är mellanstort. Det gör att jag får möjlighet att vara med i alla delar av arbetet, från vingården till mötet med vinkännarna och konsumenterna.
Albéric Bichot uppskattar att kunna bidra till alla delar av verksamheten tillsammans med de anställda som totalt är omkring 160. Det gör att Albert Bichot trots allt är ett av de få större husen som är familjeägda i Bourgogne numera. Investerare köper upp en hel del mark i Bourgogne, så det gäller att se upp och bevaka successionen, menar han.


Albert Bichot.
Albéric Bichot är genuint engagerad i naturen och känner en viss oro inför framtiden på grund av klimatförändringarna.
– På femton år skördar vi i snitt elva dagar tidigare. Vi har upplevt hagelstormar och vårfrost som aldrig förr och det påverkar vinodlingarna negativt. Det kommer både den här generationen och nästa behöva arbeta hårt med för att de ska kunna anpassa sig till den nya verkligheten. Den nya årgången som är på väg ut, 2021, var ett svårt år för oss. Vi förlorade 30 procent av druvorna på vissa ställen och 100 procent på andra platser. Både vi och odlarna som vi har långa samarbeten med har fått betydligt mindre skördar under de senaste åren. Det gör att tillgången på druvor och viner från Bourgogne minskar.
Ändå hade druvorna som överlevde året 2021 hög kvalitet. Det gör att det trots allt blir en riktigt bra årgång.
– Det blir en klassisk årgång för pinot noir. Vi tror att det är den ekologiska odlingen som gör att stockarna blir så livskraftiga och levererar så bra druvor. Det har vi mycket att lära oss av.
Albert Bichot odlar och använder både chardonnay och pinot noir. För en vinfirma med anor i Bourgogne ligger pinot noir kanske ändå närmast hjärtat.
– Vi strävar efter att vårt vin ska ha en vibrerande friskhet som sätter igång något hos den som dricker vinet och att det har en fin balans. Det är viktigt för oss att linjen från den första klunken vin till avslutet hänger ihop.
En riktigt bra pinot noir från Bourgogne är excellent med finess och elegans, menar han. Ofta är vinet ljust och lätt, vilket gör det relativt lätt att känna igen. Här finns också uttryck från den mineraliska terroiren.
– Pinot noir är som gjord för Bourgogne och Bourgogne är som gjord för pinot noir. Druvan kom hit för tvåtusen år sedan och vi har haft lång tid på oss att utveckla druvans uttryck här. Pinot noir från Borgogne har en alldeles egen stil.
Samtidigt är han medveten om att pinot noir gör bra ifrån sig på andra ställen i världen också.
– Vi gjorde nyligen en blindtestning av pinot noir-viner från andra ställen i världen. Det gav ett riktigt intressant resultat som visar att druvan ger vin av hög kvalitet som uttrycker ursprunget på ett tydligt sätt. Man kan göra bra pinot noir i Tyskland, Österrike, Oregon i USA och Nya Zeeland också. Inte bara i Bourgogne. Särskilt vinerna från Österrike och Nya Zeeland imponerade på mig.
På många sätt är Albert Bichot typiskt för vinhusen i Bourgogne. Man älskar pinot noir och vårdar druvans framtid. Den typen av engagemang lär den behöva. Ekologisk odling kan vara den enda rätta vägen framåt. Tuffa tider behöver tuffa vinrankor.

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes Pinot Noir 2021
Art nr 5470. Pris 179 kr
Ett av Albert Bichots instegsvin gjort på 100 procent pinot noir, som finns i Systembolagets fasta sortiment. Vinet har en frisk bärighet med fruktiga toner av körsbär, hallon och örter med inslag av mineral och ek.

Albert Bichot Bourgogne Pinot Noir Origines Bio 2020
Art nr 50089. Pris 229 kr
Friskt, fylligt och balanserat vin med pinot noir där toner av svarta vinbär, plommon, hallon och en aning ek öppnar upp smaklökarna. Servera en aning svalt till kött, vilt eller fågel.

Albert Bichot Gevrey Chambertin ”Les Murots” Domaine du Clos Frantin 2020
Art nr 75682. Pris 599 kr
Fylligt och balanserat vin med mjuka tanniner. Komplext vin som har en lång eftersmak med toner av ceder och mineral. Elegant vin som passar utmärkt till maträtter med nötkött, vilt och fågel.
Text: Anders Ström

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell
Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré
Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax
Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad
Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk
Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett
Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic
Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...
PRENUMERERA
Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration
498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer
Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!
Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.
Betala på faktura, kort eller Swish.
KLICKA HÄR!

Digital prenumeration
39 kr/månad, löpande
390 kr/helår
Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.
Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.
KLICKA HÄR!