Pinot noir i Bourgogne

Albert Bichot är ett av de större familjeägda vin-husen i Bourgogne. Kärleken till druvan pinot noir har kommit för att stanna. Den ger ett alldeles eget uttryck. VIN&BAR fick en pratstund med Albéric Bichot som månar om både sina vingårdar och naturen. På många sätt är det det som är framtiden.

Kategorier: Vin / Vingård

lbert Bichot är ett av de större familjeägda vinhusen i Bourgogne. Familjen har levt och verkat i trakten sedan 1350. Vinverksamheten startades av Bernard Bichot 1831. I slutet av 1800-talet tog sonsonen Albert över företaget. Familjeegendomen har ärvts från son till son. Redan i mellankrigstiden blev vinhuset internationellt och man sålde vin över stora delar av världen. Sedan dess finns Albert Bichots viner i ett hundratal länder.
    Målet är att få fram bästa möjliga frukt och skapa ett så bra vin som möjligt som uttrycker Bourgognes olika terroirer. Vinhuset har genom åren köpt på sig 100 hektar på många av de bästa odlingsområdena i Bourgogne, hälften av den egna odlingsmarken ligger i Chablis. 
    Idag äger och driver Abert Bichot sex egendomar i Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Challonaise och Beaujolais. Varje egendom har sin egen verksamhet som strävar efter hållbarhet, hantverksmässighet och småskalighet, även om det är ett relativt stort vinföretag för att vara verksamt i Bourgogne. Vinhuset köper också en hel del druvor och juice.

I Sverige går det att få tag på bourgogne och chablis från Albert Bichot i flera olika prisklasser, bland annat Bichot Bourgogne Vieilles Vignes för 179 kronor, gjord på 100 procent pinot noir. Vinet finns i Systembolagets fasta sortiment. Det har en frisk bärighet med fruktiga toner av körsbär, hallon och örter med inslag av mineral och ek. Det här är ett instegsvin och det kan också vara spännande att prova dyrare viner från Albert Bichot. Nyligen kom också en ekologisk chablis och en ny pinot noir till Sverige som nu finns i beställningssortimentet. Det är bara några av det nittiotalet viner som Albert Bichot har i sin portfölj. Många av vinerna från vinhuset kommer i tillfälliga släpp, så håll utkik efter kommande årgångar.

Sedan 1996 leds vinhuset av Albéric Bichot som representerar den sjätte generationen. Han har varit starkt pådrivande när det gäller verksamhetens riktning mot ekologisk odling och hållbarhet. Albéric Bichot är också känd för sitt miljöintresse, sina forskningsresor och sitt engagemang för hotade djurarter.
    – Jag har arbetat för vinfirman i 33 år och är 58 år. Jag är gift och har tre barn. Det äldsta är nitton år, så det dröjer några år innan nästa generation förhoppningsvis ansluter till Albert Bichot. Det jag gillar med vinhuset är att det är mellanstort. Det gör att jag får möjlighet att vara med i alla delar av arbetet, från vingården till mötet med vinkännarna och konsumenterna.
    Albéric Bichot uppskattar att kunna bidra till alla delar av verksamheten tillsammans med de anställda som totalt är omkring 160. Det gör att Albert Bichot trots allt är ett av de få större husen som är familjeägda i Bourgogne numera. Investerare köper upp en hel del mark i Bourgogne, så det gäller att se upp och bevaka successionen, menar han.

Albert Bichot.

Albéric Bichot är genuint engagerad i naturen och känner en viss oro inför framtiden på grund av klimatförändringarna.
    – På femton år skördar vi i snitt elva dagar tidigare. Vi har upplevt hagelstormar och vårfrost som aldrig förr och det påverkar vinodlingarna negativt. Det kommer både den här generationen och nästa behöva arbeta hårt med för att de ska kunna anpassa sig till den nya verkligheten. Den nya årgången som är på väg ut, 2021, var ett svårt år för oss. Vi förlorade 30 procent av druvorna på vissa ställen och 100 procent på andra platser. Både vi och odlarna som vi har långa samarbeten med har fått betydligt mindre skördar under de senaste åren. Det gör att tillgången på druvor och viner från Bourgogne minskar.
    Ändå hade druvorna som överlevde året 2021 hög kvalitet. Det gör att det trots allt blir en riktigt bra årgång. 
    – Det blir en klassisk årgång för pinot noir. Vi tror att det är den ekologiska odlingen som gör att stockarna blir så livskraftiga och levererar så bra druvor. Det har vi mycket att lära oss av.

Albert Bichot odlar och använder både chardonnay och pinot noir. För en vinfirma med anor i Bourgogne ligger pinot noir kanske ändå närmast hjärtat.
    – Vi strävar efter att vårt vin ska ha en vibrerande friskhet som sätter igång något hos den som dricker vinet och att det har en fin balans. Det är viktigt för oss att linjen från den första klunken vin till avslutet hänger ihop.
    En riktigt bra pinot noir från Bourgogne är excellent med finess och elegans, menar han. Ofta är vinet ljust och lätt, vilket gör det relativt lätt att känna igen. Här finns också uttryck från den mineraliska terroiren.
    – Pinot noir är som gjord för Bourgogne och Bourgogne är som gjord för pinot noir. Druvan kom hit för tvåtusen år sedan och vi har haft lång tid på oss att utveckla druvans uttryck här. Pinot noir från Borgogne har en alldeles egen stil.
    Samtidigt är han medveten om att pinot noir gör bra ifrån sig på andra ställen i världen också.
    – Vi gjorde nyligen en blindtestning av pinot noir-viner från andra ställen i världen. Det gav ett riktigt intressant resultat som visar att druvan ger vin av hög kvalitet som uttrycker ursprunget på ett tydligt sätt. Man kan göra bra pinot noir i Tyskland, Österrike, Oregon i USA och Nya Zeeland också. Inte bara i Bourgogne. Särskilt vinerna från Österrike och Nya Zeeland imponerade på mig.

På många sätt är Albert Bichot typiskt för vinhusen i Bourgogne. Man älskar pinot noir och vårdar druvans framtid. Den typen av engagemang lär den behöva. Ekologisk odling kan vara den enda rätta vägen framåt. Tuffa tider behöver tuffa vinrankor.

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes Pinot Noir 2021

Art nr 5470. Pris 179 kr

Ett av Albert Bichots instegsvin gjort på 100 procent pinot noir, som finns i Systembolagets fasta sortiment. Vinet har en frisk bärighet med fruktiga toner av körsbär, hallon och örter med inslag av mineral och ek.

Albert Bichot Bourgogne Pinot Noir Origines Bio 2020

Art nr 50089. Pris 229 kr

Friskt, fylligt och balanserat vin med pinot noir där toner av svarta vinbär, plommon, hallon och en aning ek öppnar upp smaklökarna. Servera en aning svalt till kött, vilt eller fågel.

Albert Bichot Gevrey Chambertin ”Les Murots” Domaine du Clos Frantin 2020

Art nr 75682. Pris 599 kr

Fylligt och balanserat vin med mjuka tanniner. Komplext vin som har en lång eftersmak med toner av ceder och mineral. Elegant vin som passar utmärkt till maträtter med nötkött, vilt och fågel.

 

Text: Anders Ström

Spendrups Signatur

Spendrups Signatur

Familjebryggeriet Spendrup har satt sitt namn på ett nytt öl. Det var länge sedan sist. Vi har talat med vd Fredrik Spendrup och Lantmännens vd Magnus Kagevik om satsningen på att odla kornmalt och att brygga öl för nya generationer, där hållbarhet är en...

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Chiara Condello utsågs förra året till Italiens bästa vinmakare under 35 år av Food & Wine Italia. På kort tid har hon blivit erkänd för sina terroirdrivna viner gjorda på sangiovese. I Emilia-Romagna står maten i centrum. Den tätbefolkade regionen i norr med de...

Excellens i Rhônedalen

Excellens i Rhônedalen

Familjefirman Domaine E. Guigal har under nära åttio år byggt ett av världens mest välrenommerade vinhus. Mest känt är Guigal för de ikoniska La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Den 17 augusti kl 10 kommer de exklusiva vinerna till Sverige i litet antal via...

Hartenberg

Hartenberg

Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen

Matmagi i svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda

Vin med agenda

Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner

Nyskapande spanska viner

Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Drinkar från Norrbotten

Drinkar från Norrbotten

Blanda till drinkarna med smak av natur och skog. Här bjuder vi på tre härliga drinkrecept:BEES KNEES Detta är ett bra sätt att njuta av Mountain Dry Gin. Honungens lena smak passar perfekt tillsammans med citrus och den uppfriskande peppriga eftersmaken ger mersmak....

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se