Pinot noir i Bourgogne

Albert Bichot är ett av de större familjeägda vin-husen i Bourgogne. Kärleken till druvan pinot noir har kommit för att stanna. Den ger ett alldeles eget uttryck. VIN&BAR fick en pratstund med Albéric Bichot som månar om både sina vingårdar och naturen. På många sätt är det det som är framtiden.

Kategorier: Vin / Vingård

lbert Bichot är ett av de större familjeägda vinhusen i Bourgogne. Familjen har levt och verkat i trakten sedan 1350. Vinverksamheten startades av Bernard Bichot 1831. I slutet av 1800-talet tog sonsonen Albert över företaget. Familjeegendomen har ärvts från son till son. Redan i mellankrigstiden blev vinhuset internationellt och man sålde vin över stora delar av världen. Sedan dess finns Albert Bichots viner i ett hundratal länder.
    Målet är att få fram bästa möjliga frukt och skapa ett så bra vin som möjligt som uttrycker Bourgognes olika terroirer. Vinhuset har genom åren köpt på sig 100 hektar på många av de bästa odlingsområdena i Bourgogne, hälften av den egna odlingsmarken ligger i Chablis. 
    Idag äger och driver Abert Bichot sex egendomar i Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Challonaise och Beaujolais. Varje egendom har sin egen verksamhet som strävar efter hållbarhet, hantverksmässighet och småskalighet, även om det är ett relativt stort vinföretag för att vara verksamt i Bourgogne. Vinhuset köper också en hel del druvor och juice.

I Sverige går det att få tag på bourgogne och chablis från Albert Bichot i flera olika prisklasser, bland annat Bichot Bourgogne Vieilles Vignes för 179 kronor, gjord på 100 procent pinot noir. Vinet finns i Systembolagets fasta sortiment. Det har en frisk bärighet med fruktiga toner av körsbär, hallon och örter med inslag av mineral och ek. Det här är ett instegsvin och det kan också vara spännande att prova dyrare viner från Albert Bichot. Nyligen kom också en ekologisk chablis och en ny pinot noir till Sverige som nu finns i beställningssortimentet. Det är bara några av det nittiotalet viner som Albert Bichot har i sin portfölj. Många av vinerna från vinhuset kommer i tillfälliga släpp, så håll utkik efter kommande årgångar.

Sedan 1996 leds vinhuset av Albéric Bichot som representerar den sjätte generationen. Han har varit starkt pådrivande när det gäller verksamhetens riktning mot ekologisk odling och hållbarhet. Albéric Bichot är också känd för sitt miljöintresse, sina forskningsresor och sitt engagemang för hotade djurarter.
    – Jag har arbetat för vinfirman i 33 år och är 58 år. Jag är gift och har tre barn. Det äldsta är nitton år, så det dröjer några år innan nästa generation förhoppningsvis ansluter till Albert Bichot. Det jag gillar med vinhuset är att det är mellanstort. Det gör att jag får möjlighet att vara med i alla delar av arbetet, från vingården till mötet med vinkännarna och konsumenterna.
    Albéric Bichot uppskattar att kunna bidra till alla delar av verksamheten tillsammans med de anställda som totalt är omkring 160. Det gör att Albert Bichot trots allt är ett av de få större husen som är familjeägda i Bourgogne numera. Investerare köper upp en hel del mark i Bourgogne, så det gäller att se upp och bevaka successionen, menar han.

Albert Bichot.

Albéric Bichot är genuint engagerad i naturen och känner en viss oro inför framtiden på grund av klimatförändringarna.
    – På femton år skördar vi i snitt elva dagar tidigare. Vi har upplevt hagelstormar och vårfrost som aldrig förr och det påverkar vinodlingarna negativt. Det kommer både den här generationen och nästa behöva arbeta hårt med för att de ska kunna anpassa sig till den nya verkligheten. Den nya årgången som är på väg ut, 2021, var ett svårt år för oss. Vi förlorade 30 procent av druvorna på vissa ställen och 100 procent på andra platser. Både vi och odlarna som vi har långa samarbeten med har fått betydligt mindre skördar under de senaste åren. Det gör att tillgången på druvor och viner från Bourgogne minskar.
    Ändå hade druvorna som överlevde året 2021 hög kvalitet. Det gör att det trots allt blir en riktigt bra årgång. 
    – Det blir en klassisk årgång för pinot noir. Vi tror att det är den ekologiska odlingen som gör att stockarna blir så livskraftiga och levererar så bra druvor. Det har vi mycket att lära oss av.

Albert Bichot odlar och använder både chardonnay och pinot noir. För en vinfirma med anor i Bourgogne ligger pinot noir kanske ändå närmast hjärtat.
    – Vi strävar efter att vårt vin ska ha en vibrerande friskhet som sätter igång något hos den som dricker vinet och att det har en fin balans. Det är viktigt för oss att linjen från den första klunken vin till avslutet hänger ihop.
    En riktigt bra pinot noir från Bourgogne är excellent med finess och elegans, menar han. Ofta är vinet ljust och lätt, vilket gör det relativt lätt att känna igen. Här finns också uttryck från den mineraliska terroiren.
    – Pinot noir är som gjord för Bourgogne och Bourgogne är som gjord för pinot noir. Druvan kom hit för tvåtusen år sedan och vi har haft lång tid på oss att utveckla druvans uttryck här. Pinot noir från Borgogne har en alldeles egen stil.
    Samtidigt är han medveten om att pinot noir gör bra ifrån sig på andra ställen i världen också.
    – Vi gjorde nyligen en blindtestning av pinot noir-viner från andra ställen i världen. Det gav ett riktigt intressant resultat som visar att druvan ger vin av hög kvalitet som uttrycker ursprunget på ett tydligt sätt. Man kan göra bra pinot noir i Tyskland, Österrike, Oregon i USA och Nya Zeeland också. Inte bara i Bourgogne. Särskilt vinerna från Österrike och Nya Zeeland imponerade på mig.

På många sätt är Albert Bichot typiskt för vinhusen i Bourgogne. Man älskar pinot noir och vårdar druvans framtid. Den typen av engagemang lär den behöva. Ekologisk odling kan vara den enda rätta vägen framåt. Tuffa tider behöver tuffa vinrankor.

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes Pinot Noir 2021

Art nr 5470. Pris 179 kr

Ett av Albert Bichots instegsvin gjort på 100 procent pinot noir, som finns i Systembolagets fasta sortiment. Vinet har en frisk bärighet med fruktiga toner av körsbär, hallon och örter med inslag av mineral och ek.

Albert Bichot Bourgogne Pinot Noir Origines Bio 2020

Art nr 50089. Pris 229 kr

Friskt, fylligt och balanserat vin med pinot noir där toner av svarta vinbär, plommon, hallon och en aning ek öppnar upp smaklökarna. Servera en aning svalt till kött, vilt eller fågel.

Albert Bichot Gevrey Chambertin ”Les Murots” Domaine du Clos Frantin 2020

Art nr 75682. Pris 599 kr

Fylligt och balanserat vin med mjuka tanniner. Komplext vin som har en lång eftersmak med toner av ceder och mineral. Elegant vin som passar utmärkt till maträtter med nötkött, vilt och fågel.

 

Text: Anders Ström

Säsong för påsköl

Säsong för påsköl

Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...

10 nyårsbubbel

10 nyårsbubbel

Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...

Färskostbollar med Västerbottensost

Färskostbollar med Västerbottensost

Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...

10 glögg att njuta av

10 glögg att njuta av

Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...

Gindrinkar att ha koll på!

Gindrinkar att ha koll på!

David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...

Drinken Cointreau Hot

Drinken Cointreau Hot

Gräddig varm choklad med whiskytoner till kyligare kvällar!Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som...

Grythyttans Polkaglögg

Grythyttans Polkaglögg

Nu är det juletider och självklart vill man ha varma glöggdrinkar i glasen! Grythyttan bjuder på en härlig polkavariant.Ingredienser75 cl Grythyttans SkogsglöggSkalet av 3 citroner10 g kanelstång8 cl Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple Rum3 dl vispgrädde2 msk malen...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se