Portia – tjockare skal ger ökad koncentration

Några av Spaniens bästa röda viner produceras i området Ribera del Duero. Nu kommer ett nytt rött vin från Bodegas Portia som är det sjunde vineriet inom Faustino-gruppen, ett av de mest välrenommerade vinföretagen i landet.

Duero är en flod på den Iberiska halvön som rinner upp nära Duruelo de la Sierra i provinsen Soria i norra centrala Spanien. Den slingrar sig sedan västerut och passerar kända spanska vinursprung som Rueda, Toro och Léon. När floden passerar gränsen till Portugal byter den namn till Douro, här breder portvinets förlovade land ut sig, och floden har sitt utlopp vid staden Porto. 

Det första spanska vinområdet som frodas i flodens dalar är Ribera del Duero. Vinområdet ligger i de östra delarna av regionen Castilla y Léon och är ett av de viktigaste områdena i Spanien för kvalitetsdruvan tempranillo. Här går den under namnet tinto fino (eller Tinta del Pais). Tack vare det mer kontinentala klimatet (jämfört med Rioja) får druvorna som odlas här tjockare skal. Det ger viner med mörk färg och bra koncentration.

De röda vinerna måste bestå av tinto fino för minst 75 procent. Om man blandar med cabernet sauvignon, merlot och malbec måste de druvorna tillsammans med tinto fino stå för minst 95 procent. Det innebär att de två återstående druvsorterna som är tillåtna, garnacha och albillo (grön), får stå för max 5 procent. Även rosévin kan tillverkas under ursprungsbeteckningen DO Ribera del Duero.

De bästa vinerna görs på druvor som växt i sluttningar på hög höjd, där jordmånen är magrare och väldränerad. De enklare vinerna kommer från lägre vingårdar med bördiga jordar nära floden. Precis som i Rioja används beteckningarna Crianza, Reserva och Gran Reserva och de har också likvärdiga regler. Det innebär minst 12 månaders fatlagring för Crianza. Reserva lagras i minst 36 månader varav minimum 12 månader på fat. Gran Reserva lagras minst 60 månader varav minst 24 månader på fat. 

I vinområdet Ribera del Duero hittar vi en av Spaniens och världens mest kända och anrika producenter, Vega Sicilia. Men flera andra välrenommerade producenter har också verksamhet i området. Många vinälskare klassar Ribera del Duero och Rioja som Spaniens bästa vinregioner.

En producent som äger egendomar i båda dessa områden är Bodegas Faustino. Bodegas Portia är det sjunde vineriet inom Faustino-gruppen. Man satsade redan 1990 på Ribera del Duero och köpte 160 hektar i området. Vingårdarna omplanterades och det var först sexton år senare som man ansåg kvaliteten vara bra nog för att släppa sina viner.

Vineriet, som blev klart 2008, är designat av Sir Norman Foster och är något alldeles extra. Han har noga övervägt allt från materialval till flödet i huset. Byggnaden är byggd i betong, trä, glas och metall och formad som en treuddig stjärna.

Portia är namnet på den sjunde månen som cirklar runt Uranus och astrologiskt står den för upptäckare och pionjärsanda. På latin betyder Portia att ge gåvor och offer till gudarna som ett tecken på tillgivenhet och beundran.

Namnet tyder på att det lär komma fler spännande viner från Portia som har lyckan att komma från ett av Spaniens mest spännande vinområden.  

Vin&Bar vinochbar vin bar magasin tidning tidskrift drinkar drinktips vittvin rödvin röttvin rosevin

Portia Roble
Vinet har en frisk och fruktig doft av mogna röda bär med inslag av viol, kaffe, choklad och lakrits som ger vinet djup och komplexitet. Smaken är elegant och välbalanserad med stram syra, mjuk frukt, avrundade tanniner och lång eftersmak. Vinet är komplext och elegant på samma gång. Det har fått 91 poäng av den amerikanske vinexperten James Suckling.

Art nr 71256. Pris 119 kr

10 nyårsbubbel

10 nyårsbubbel

Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...

Färskostbollar med Västerbottensost

Färskostbollar med Västerbottensost

Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...

10 glögg att njuta av

10 glögg att njuta av

Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...

Gindrinkar att ha koll på!

Gindrinkar att ha koll på!

David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...

Drinken Cointreau Hot

Drinken Cointreau Hot

Gräddig varm choklad med whiskytoner till kyligare kvällar!Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som...

Grythyttans Polkaglögg

Grythyttans Polkaglögg

Nu är det juletider och självklart vill man ha varma glöggdrinkar i glasen! Grythyttan bjuder på en härlig polkavariant.Ingredienser75 cl Grythyttans SkogsglöggSkalet av 3 citroner10 g kanelstång8 cl Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple Rum3 dl vispgrädde2 msk malen...

Ljummen pumpakräm och Cointreaukräm på farinkaka

Ljummen pumpakräm och Cointreaukräm på farinkaka

En härlig dessert som inte är så söt! Med kryddiga toner av pomerans, muskot, vanilj och kola.Alkohol i maten lyfter smaker och ger rätter en ny prägel! Min inspiration till att använda alkohol i maten fick jag på Oaxen skärgårdskrog. Där använde vi spritdrycker både...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se