Portia – tjockare skal ger ökad koncentration

Några av Spaniens bästa röda viner produceras i området Ribera del Duero. Nu kommer ett nytt rött vin från Bodegas Portia som är det sjunde vineriet inom Faustino-gruppen, ett av de mest välrenommerade vinföretagen i landet.

Duero är en flod på den Iberiska halvön som rinner upp nära Duruelo de la Sierra i provinsen Soria i norra centrala Spanien. Den slingrar sig sedan västerut och passerar kända spanska vinursprung som Rueda, Toro och Léon. När floden passerar gränsen till Portugal byter den namn till Douro, här breder portvinets förlovade land ut sig, och floden har sitt utlopp vid staden Porto. 

Det första spanska vinområdet som frodas i flodens dalar är Ribera del Duero. Vinområdet ligger i de östra delarna av regionen Castilla y Léon och är ett av de viktigaste områdena i Spanien för kvalitetsdruvan tempranillo. Här går den under namnet tinto fino (eller Tinta del Pais). Tack vare det mer kontinentala klimatet (jämfört med Rioja) får druvorna som odlas här tjockare skal. Det ger viner med mörk färg och bra koncentration.

De röda vinerna måste bestå av tinto fino för minst 75 procent. Om man blandar med cabernet sauvignon, merlot och malbec måste de druvorna tillsammans med tinto fino stå för minst 95 procent. Det innebär att de två återstående druvsorterna som är tillåtna, garnacha och albillo (grön), får stå för max 5 procent. Även rosévin kan tillverkas under ursprungsbeteckningen DO Ribera del Duero.

De bästa vinerna görs på druvor som växt i sluttningar på hög höjd, där jordmånen är magrare och väldränerad. De enklare vinerna kommer från lägre vingårdar med bördiga jordar nära floden. Precis som i Rioja används beteckningarna Crianza, Reserva och Gran Reserva och de har också likvärdiga regler. Det innebär minst 12 månaders fatlagring för Crianza. Reserva lagras i minst 36 månader varav minimum 12 månader på fat. Gran Reserva lagras minst 60 månader varav minst 24 månader på fat. 

I vinområdet Ribera del Duero hittar vi en av Spaniens och världens mest kända och anrika producenter, Vega Sicilia. Men flera andra välrenommerade producenter har också verksamhet i området. Många vinälskare klassar Ribera del Duero och Rioja som Spaniens bästa vinregioner.

En producent som äger egendomar i båda dessa områden är Bodegas Faustino. Bodegas Portia är det sjunde vineriet inom Faustino-gruppen. Man satsade redan 1990 på Ribera del Duero och köpte 160 hektar i området. Vingårdarna omplanterades och det var först sexton år senare som man ansåg kvaliteten vara bra nog för att släppa sina viner.

Vineriet, som blev klart 2008, är designat av Sir Norman Foster och är något alldeles extra. Han har noga övervägt allt från materialval till flödet i huset. Byggnaden är byggd i betong, trä, glas och metall och formad som en treuddig stjärna.

Portia är namnet på den sjunde månen som cirklar runt Uranus och astrologiskt står den för upptäckare och pionjärsanda. På latin betyder Portia att ge gåvor och offer till gudarna som ett tecken på tillgivenhet och beundran.

Namnet tyder på att det lär komma fler spännande viner från Portia som har lyckan att komma från ett av Spaniens mest spännande vinområden.  

Vin&Bar vinochbar vin bar magasin tidning tidskrift drinkar drinktips vittvin rödvin röttvin rosevin

Portia Roble
Vinet har en frisk och fruktig doft av mogna röda bär med inslag av viol, kaffe, choklad och lakrits som ger vinet djup och komplexitet. Smaken är elegant och välbalanserad med stram syra, mjuk frukt, avrundade tanniner och lång eftersmak. Vinet är komplext och elegant på samma gång. Det har fått 91 poäng av den amerikanske vinexperten James Suckling.

Art nr 71256. Pris 119 kr

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting

Mustig svampsoppa med sting

De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

Mousserande bergsvin från Italien

Mousserande bergsvin från Italien

Det italienska familjenamnet Ferrari har länge förknippats med lyxiga bilar och prestige. Men för varje årgång blir vinproducenten med samma namn från Trentino i norra Italien alltmer uppmärksammad. Ferrari tillverkar torrt, friskt och lätt fruktigt mousserande vin av...

Humlerikt öl från Hedemora

Humlerikt öl från Hedemora

Oppigårds är ett småskaligt hantverksbryggeri som ligger på en bondgård och på bygdens gamla fotbollsplan i södra Dalarna. Grundaren Björn Falkeström är småskalig och lokal som företagare, men han är nationell i sin ambition att tillverka och sälja öl. Efter 17 år är...

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

Den klassiska drinken Negroni har ett bittert bett som klöser det bästa ur röd vermouth och Campari. Lika delar gin, vermouth och Campari. Svårare behöver det inte vara att göra en elegant klassiker. Negroni har kommit i ropet igen. Det är inte så konstigt. Drinken är...

HÄRLIGA HUSMANSKOST

HÄRLIGA HUSMANSKOST

Den blivande klassikern i kokboksgenren Husmanskost - svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske ges ut i egen regi.Med en respektfull blinkning till kocklegendarer som Tore Wretman, Erik Lallerstedt och Leif Mannerström har Pontus Frithiof och Tor...

I år dricker vi  Brunello di Montalcino

I år dricker vi Brunello di Montalcino

Vi går ut från vårt lilla charmiga hotell mitt i byn Montalcino. Kullerstenar i sikte. Små trattorior och skyltar med Enoteca kantar de smala gränderna. Nypa-sig-i-armen-pittoreskt. Här bor bara omkring femtusen människor, men Montalcino är så levande. Mycket tack...

Köksdrömmar på italienska

Köksdrömmar på italienska

För livsnjutare med fäbless för mat, vin och samtal är köket ofta den naturliga samlingspunkten. Det fungerar i både fest och vardag. På senare år har form och funktion från restaurangköken hittat in i svenska hem. Det italienska familjeföretaget Smeg lever upp till...

Konsten att kombinera mat och vin

Konsten att kombinera mat och vin

Varför smakade vinet du drack på restaurangen häromdagen mycket bättre än när du själv bjuder på det? Hur kombinerar man mat och vin för bästa resultat? Efter många år som krögare och vinkännare vet Fredrik hur det går till. I själva verket är det ganska enkelt. Om...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!

ETT ÅR 360 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 620 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se