Portia – tjockare skal ger ökad koncentration

Några av Spaniens bästa röda viner produceras i området Ribera del Duero. Nu kommer ett nytt rött vin från Bodegas Portia som är det sjunde vineriet inom Faustino-gruppen, ett av de mest välrenommerade vinföretagen i landet.

Duero är en flod på den Iberiska halvön som rinner upp nära Duruelo de la Sierra i provinsen Soria i norra centrala Spanien. Den slingrar sig sedan västerut och passerar kända spanska vinursprung som Rueda, Toro och Léon. När floden passerar gränsen till Portugal byter den namn till Douro, här breder portvinets förlovade land ut sig, och floden har sitt utlopp vid staden Porto. 

Det första spanska vinområdet som frodas i flodens dalar är Ribera del Duero. Vinområdet ligger i de östra delarna av regionen Castilla y Léon och är ett av de viktigaste områdena i Spanien för kvalitetsdruvan tempranillo. Här går den under namnet tinto fino (eller Tinta del Pais). Tack vare det mer kontinentala klimatet (jämfört med Rioja) får druvorna som odlas här tjockare skal. Det ger viner med mörk färg och bra koncentration.

De röda vinerna måste bestå av tinto fino för minst 75 procent. Om man blandar med cabernet sauvignon, merlot och malbec måste de druvorna tillsammans med tinto fino stå för minst 95 procent. Det innebär att de två återstående druvsorterna som är tillåtna, garnacha och albillo (grön), får stå för max 5 procent. Även rosévin kan tillverkas under ursprungsbeteckningen DO Ribera del Duero.

De bästa vinerna görs på druvor som växt i sluttningar på hög höjd, där jordmånen är magrare och väldränerad. De enklare vinerna kommer från lägre vingårdar med bördiga jordar nära floden. Precis som i Rioja används beteckningarna Crianza, Reserva och Gran Reserva och de har också likvärdiga regler. Det innebär minst 12 månaders fatlagring för Crianza. Reserva lagras i minst 36 månader varav minimum 12 månader på fat. Gran Reserva lagras minst 60 månader varav minst 24 månader på fat. 

I vinområdet Ribera del Duero hittar vi en av Spaniens och världens mest kända och anrika producenter, Vega Sicilia. Men flera andra välrenommerade producenter har också verksamhet i området. Många vinälskare klassar Ribera del Duero och Rioja som Spaniens bästa vinregioner.

En producent som äger egendomar i båda dessa områden är Bodegas Faustino. Bodegas Portia är det sjunde vineriet inom Faustino-gruppen. Man satsade redan 1990 på Ribera del Duero och köpte 160 hektar i området. Vingårdarna omplanterades och det var först sexton år senare som man ansåg kvaliteten vara bra nog för att släppa sina viner.

Vineriet, som blev klart 2008, är designat av Sir Norman Foster och är något alldeles extra. Han har noga övervägt allt från materialval till flödet i huset. Byggnaden är byggd i betong, trä, glas och metall och formad som en treuddig stjärna.

Portia är namnet på den sjunde månen som cirklar runt Uranus och astrologiskt står den för upptäckare och pionjärsanda. På latin betyder Portia att ge gåvor och offer till gudarna som ett tecken på tillgivenhet och beundran.

Namnet tyder på att det lär komma fler spännande viner från Portia som har lyckan att komma från ett av Spaniens mest spännande vinområden.  

Vin&Bar vinochbar vin bar magasin tidning tidskrift drinkar drinktips vittvin rödvin röttvin rosevin

Portia Roble
Vinet har en frisk och fruktig doft av mogna röda bär med inslag av viol, kaffe, choklad och lakrits som ger vinet djup och komplexitet. Smaken är elegant och välbalanserad med stram syra, mjuk frukt, avrundade tanniner och lång eftersmak. Vinet är komplext och elegant på samma gång. Det har fått 91 poäng av den amerikanske vinexperten James Suckling.

Art nr 71256. Pris 119 kr

Matmagi i den svenska fjällen

Matmagi i den svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda

Vin med agenda

Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner

Nyskapande spanska viner

Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Drinkar från Norrbotten

Drinkar från Norrbotten

Blanda till drinkarna med smak av natur och skog. Här bjuder vi på tre härliga drinkrecept:BEES KNEES Detta är ett bra sätt att njuta av Mountain Dry Gin. Honungens lena smak passar perfekt tillsammans med citrus och den uppfriskande peppriga eftersmaken ger mersmak....

Med smak och doft från svenska fjällen

Med smak och doft från svenska fjällen

Norrbottens nya stjärnskott siktar på den globala marknaden för premiumgin. Med inspiration från naturen i landskapet vid Kalix älv är destilleriet på god väg. Norrbottens destilleris första produkter, Mountain och Forest, ger mersmak.Dennis Bejedal är vd och master...

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Familjefirman Domaine E. Guigal har under 75 år byggt en av världens mest erkända vinhus. Mest känt är Guigal för de exklusiva La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Det är fine wine på riktigt.Philippe och Marcel Guigal.Ingen annan producent har skapat fler...

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting

Mustig svampsoppa med sting

De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!

ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se