Portia – tjockare skal ger ökad koncentration

Några av Spaniens bästa röda viner produceras i området Ribera del Duero. Nu kommer ett nytt rött vin från Bodegas Portia som är det sjunde vineriet inom Faustino-gruppen, ett av de mest välrenommerade vinföretagen i landet.

Duero är en flod på den Iberiska halvön som rinner upp nära Duruelo de la Sierra i provinsen Soria i norra centrala Spanien. Den slingrar sig sedan västerut och passerar kända spanska vinursprung som Rueda, Toro och Léon. När floden passerar gränsen till Portugal byter den namn till Douro, här breder portvinets förlovade land ut sig, och floden har sitt utlopp vid staden Porto. 

Det första spanska vinområdet som frodas i flodens dalar är Ribera del Duero. Vinområdet ligger i de östra delarna av regionen Castilla y Léon och är ett av de viktigaste områdena i Spanien för kvalitetsdruvan tempranillo. Här går den under namnet tinto fino (eller Tinta del Pais). Tack vare det mer kontinentala klimatet (jämfört med Rioja) får druvorna som odlas här tjockare skal. Det ger viner med mörk färg och bra koncentration.

De röda vinerna måste bestå av tinto fino för minst 75 procent. Om man blandar med cabernet sauvignon, merlot och malbec måste de druvorna tillsammans med tinto fino stå för minst 95 procent. Det innebär att de två återstående druvsorterna som är tillåtna, garnacha och albillo (grön), får stå för max 5 procent. Även rosévin kan tillverkas under ursprungsbeteckningen DO Ribera del Duero.

De bästa vinerna görs på druvor som växt i sluttningar på hög höjd, där jordmånen är magrare och väldränerad. De enklare vinerna kommer från lägre vingårdar med bördiga jordar nära floden. Precis som i Rioja används beteckningarna Crianza, Reserva och Gran Reserva och de har också likvärdiga regler. Det innebär minst 12 månaders fatlagring för Crianza. Reserva lagras i minst 36 månader varav minimum 12 månader på fat. Gran Reserva lagras minst 60 månader varav minst 24 månader på fat. 

I vinområdet Ribera del Duero hittar vi en av Spaniens och världens mest kända och anrika producenter, Vega Sicilia. Men flera andra välrenommerade producenter har också verksamhet i området. Många vinälskare klassar Ribera del Duero och Rioja som Spaniens bästa vinregioner.

En producent som äger egendomar i båda dessa områden är Bodegas Faustino. Bodegas Portia är det sjunde vineriet inom Faustino-gruppen. Man satsade redan 1990 på Ribera del Duero och köpte 160 hektar i området. Vingårdarna omplanterades och det var först sexton år senare som man ansåg kvaliteten vara bra nog för att släppa sina viner.

Vineriet, som blev klart 2008, är designat av Sir Norman Foster och är något alldeles extra. Han har noga övervägt allt från materialval till flödet i huset. Byggnaden är byggd i betong, trä, glas och metall och formad som en treuddig stjärna.

Portia är namnet på den sjunde månen som cirklar runt Uranus och astrologiskt står den för upptäckare och pionjärsanda. På latin betyder Portia att ge gåvor och offer till gudarna som ett tecken på tillgivenhet och beundran.

Namnet tyder på att det lär komma fler spännande viner från Portia som har lyckan att komma från ett av Spaniens mest spännande vinområden.  

Vin&Bar vinochbar vin bar magasin tidning tidskrift drinkar drinktips vittvin rödvin röttvin rosevin

Portia Roble
Vinet har en frisk och fruktig doft av mogna röda bär med inslag av viol, kaffe, choklad och lakrits som ger vinet djup och komplexitet. Smaken är elegant och välbalanserad med stram syra, mjuk frukt, avrundade tanniner och lång eftersmak. Vinet är komplext och elegant på samma gång. Det har fått 91 poäng av den amerikanske vinexperten James Suckling.

Art nr 71256. Pris 119 kr

Spendrups Signatur

Spendrups Signatur

Familjebryggeriet Spendrup har satt sitt namn på ett nytt öl. Det var länge sedan sist. Vi har talat med vd Fredrik Spendrup och Lantmännens vd Magnus Kagevik om satsningen på att odla kornmalt och att brygga öl för nya generationer, där hållbarhet är en...

Pinot noir i Bourgogne

Pinot noir i Bourgogne

Albert Bichot är ett av de större familjeägda vin-husen i Bourgogne. Kärleken till druvan pinot noir har kommit för att stanna. Den ger ett alldeles eget uttryck. VIN&BAR fick en pratstund med Albéric Bichot som månar om både sina vingårdar och naturen. På många...

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Chiara Condello utsågs förra året till Italiens bästa vinmakare under 35 år av Food & Wine Italia. På kort tid har hon blivit erkänd för sina terroirdrivna viner gjorda på sangiovese. I Emilia-Romagna står maten i centrum. Den tätbefolkade regionen i norr med de...

Excellens i Rhônedalen

Excellens i Rhônedalen

Familjefirman Domaine E. Guigal har under nära åttio år byggt ett av världens mest välrenommerade vinhus. Mest känt är Guigal för de ikoniska La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Den 17 augusti kl 10 kommer de exklusiva vinerna till Sverige i litet antal via...

Hartenberg

Hartenberg

Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen

Matmagi i svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda

Vin med agenda

Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner

Nyskapande spanska viner

Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se