Portvin för finsmakare

Underligt nog är portvin ett underskattat vin i Sverige. Det portugisiska dessertvinet får ett uppsving under jul- och nyårshelgen. Det är både portvinets möjlighet och förbannelse. Det är ju ett utmärkt vin att dricka året om. Vi gör det alldeles för sällan. Portvin skulle kunna vara ett givet inslag i minimalismtrenden som sveper över världen. Less is more. Det räcker med ett eller två glas för att upptäcka starkvinets smakrymd. Det tar för sig i sin lågmäldhet. Börja gärna med en tawny port.

Tips: förvara den öppnade flaskan i kylskåpet och häll upp i ett lite mindre vinglas. Smutta på portvinet tills det har rätt temperatur. Vanligen rekommenderas en temperatur på omkring 15° C, men smaken är individuell, så prova dig fram.

Läs mer om portvin i Magasinet Vin&Bar nr 6 där Anders Levander ger en levande bakgrund till drycken.

Taylor’s 10 Years Tawny Port.
Art nr 76251.
Pris 259 kr

Mogen röd färg. Ett klassiskt portvin med mjuk och balanserad frukt. Leder tankarna till engelsk herrklubb med djupa läderfåtöljer och mörka ekbord. Vinet har en friskhet och lätthet som gör att det inte fastnar i traditionen. Eftersmaken är lång och omväxlande. 

Noval 10 Year Old Tawny.
Art nr 88299. Pris 269 kr

Lätt fruktdoft. Spirituell och lite annorlunda utan portvinets typiska fruktsötma. Lång spännande eftersmak som gör att man gärna vill ha ett glas till. Det här är ett konstverk med helt egen karaktär. Novals tioåring har en mystisk och undflyende känsla som gör portvinet riktigt spännande.

Graham’s 10 Year Old Tawny. Art nr 88121. Pris 299 kr

Lätt frisk doft av frukt, russin, ek. Klassiskt elegant portvin. Ett enkelt portvin som är typiskt för Graham’s stil. Förutom de typiska portvinstonerna finns här inslag av citrus, särskilt apelsin. Lång och finstämd eftersmak med mjuk och varm fruktsötma.

Grådask.
Art nr 8089. Pris 175 kr

Friskt och fruktigt. Söt smak med inslag av fat, torkad frukt och russin. Moget portvin med finstämd kryddighet. Det här är ett tillgängligt portvin, också prismässigt. Serveras vid 14 till 16° C eller något svalare. Grådask har anor i Sverige och lanserades av vinhandlaren J.D. Grönstedt i mitten av 1800-talet. Det sägs att det ursprungliga namnet var för krångligt och portvinet fick snart smeknamnet Grådask. Den grådaskiga etiketten kan också bidragit till att namnet Grådask registrerades 1906. En fördel med denna klassiker är att den ofta finns på Systembolagets butikshyllor. Portvin hittas annars ofta i beställningssortimentet.

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell

Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré

Lammracks med jordärtskockspuré

Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax

Smördegsflarn med kallrökt lax

Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad

Minestrone med buketter och blad

Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk

Klosterplommon med gräddmjölk

Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett

Persiska Kycklingspett

Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic

Pink Gin & Tonic

Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni

Blodapelsin Negroni

Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger!   Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee

Bushmills Irish Coffee

Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger!  Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...

PRENUMERERA

Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration

498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer

Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!

Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.

Betala på faktura, kort eller Swish.

KLICKA HÄR!

Digital prenumeration

39 kr/månad, löpande
390 kr/helår

Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.

Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.

KLICKA HÄR!

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy 08-121 062 37

vinochbar@flowyinfo.se

Hantera ärenden på Mina Sidor »

VIN&BAR FÖRLAG AB

info@vinochbar.se

BG 5274-7649