Portvin för finsmakare

Underligt nog är portvin ett underskattat vin i Sverige. Det portugisiska dessertvinet får ett uppsving under jul- och nyårshelgen. Det är både portvinets möjlighet och förbannelse. Det är ju ett utmärkt vin att dricka året om. Vi gör det alldeles för sällan. Portvin skulle kunna vara ett givet inslag i minimalismtrenden som sveper över världen. Less is more. Det räcker med ett eller två glas för att upptäcka starkvinets smakrymd. Det tar för sig i sin lågmäldhet. Börja gärna med en tawny port.

Tips: förvara den öppnade flaskan i kylskåpet och häll upp i ett lite mindre vinglas. Smutta på portvinet tills det har rätt temperatur. Vanligen rekommenderas en temperatur på omkring 15° C, men smaken är individuell, så prova dig fram.

Läs mer om portvin i Magasinet Vin&Bar nr 6 där Anders Levander ger en levande bakgrund till drycken.

Taylor’s 10 Years Tawny Port.
Art nr 76251.
Pris 259 kr

Mogen röd färg. Ett klassiskt portvin med mjuk och balanserad frukt. Leder tankarna till engelsk herrklubb med djupa läderfåtöljer och mörka ekbord. Vinet har en friskhet och lätthet som gör att det inte fastnar i traditionen. Eftersmaken är lång och omväxlande. 

Noval 10 Year Old Tawny.
Art nr 88299. Pris 269 kr

Lätt fruktdoft. Spirituell och lite annorlunda utan portvinets typiska fruktsötma. Lång spännande eftersmak som gör att man gärna vill ha ett glas till. Det här är ett konstverk med helt egen karaktär. Novals tioåring har en mystisk och undflyende känsla som gör portvinet riktigt spännande.

Graham’s 10 Year Old Tawny. Art nr 88121. Pris 299 kr

Lätt frisk doft av frukt, russin, ek. Klassiskt elegant portvin. Ett enkelt portvin som är typiskt för Graham’s stil. Förutom de typiska portvinstonerna finns här inslag av citrus, särskilt apelsin. Lång och finstämd eftersmak med mjuk och varm fruktsötma.

Grådask.
Art nr 8089. Pris 175 kr

Friskt och fruktigt. Söt smak med inslag av fat, torkad frukt och russin. Moget portvin med finstämd kryddighet. Det här är ett tillgängligt portvin, också prismässigt. Serveras vid 14 till 16° C eller något svalare. Grådask har anor i Sverige och lanserades av vinhandlaren J.D. Grönstedt i mitten av 1800-talet. Det sägs att det ursprungliga namnet var för krångligt och portvinet fick snart smeknamnet Grådask. Den grådaskiga etiketten kan också bidragit till att namnet Grådask registrerades 1906. En fördel med denna klassiker är att den ofta finns på Systembolagets butikshyllor. Portvin hittas annars ofta i beställningssortimentet.

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting

Mustig svampsoppa med sting

De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

Mousserande bergsvin från Italien

Mousserande bergsvin från Italien

Det italienska familjenamnet Ferrari har länge förknippats med lyxiga bilar och prestige. Men för varje årgång blir vinproducenten med samma namn från Trentino i norra Italien alltmer uppmärksammad. Ferrari tillverkar torrt, friskt och lätt fruktigt mousserande vin av...

Humlerikt öl från Hedemora

Humlerikt öl från Hedemora

Oppigårds är ett småskaligt hantverksbryggeri som ligger på en bondgård och på bygdens gamla fotbollsplan i södra Dalarna. Grundaren Björn Falkeström är småskalig och lokal som företagare, men han är nationell i sin ambition att tillverka och sälja öl. Efter 17 år är...

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

Den klassiska drinken Negroni har ett bittert bett som klöser det bästa ur röd vermouth och Campari. Lika delar gin, vermouth och Campari. Svårare behöver det inte vara att göra en elegant klassiker. Negroni har kommit i ropet igen. Det är inte så konstigt. Drinken är...

HÄRLIGA HUSMANSKOST

HÄRLIGA HUSMANSKOST

Den blivande klassikern i kokboksgenren Husmanskost - svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske ges ut i egen regi.Med en respektfull blinkning till kocklegendarer som Tore Wretman, Erik Lallerstedt och Leif Mannerström har Pontus Frithiof och Tor...

I år dricker vi  Brunello di Montalcino

I år dricker vi Brunello di Montalcino

Vi går ut från vårt lilla charmiga hotell mitt i byn Montalcino. Kullerstenar i sikte. Små trattorior och skyltar med Enoteca kantar de smala gränderna. Nypa-sig-i-armen-pittoreskt. Här bor bara omkring femtusen människor, men Montalcino är så levande. Mycket tack...

Köksdrömmar på italienska

Köksdrömmar på italienska

För livsnjutare med fäbless för mat, vin och samtal är köket ofta den naturliga samlingspunkten. Det fungerar i både fest och vardag. På senare år har form och funktion från restaurangköken hittat in i svenska hem. Det italienska familjeföretaget Smeg lever upp till...

Konsten att kombinera mat och vin

Konsten att kombinera mat och vin

Varför smakade vinet du drack på restaurangen häromdagen mycket bättre än när du själv bjuder på det? Hur kombinerar man mat och vin för bästa resultat? Efter många år som krögare och vinkännare vet Fredrik hur det går till. I själva verket är det ganska enkelt. Om...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!

ETT ÅR 360 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 620 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se