Portvin för finsmakare

Underligt nog är portvin ett underskattat vin i Sverige. Det portugisiska dessertvinet får ett uppsving under jul- och nyårshelgen. Det är både portvinets möjlighet och förbannelse. Det är ju ett utmärkt vin att dricka året om. Vi gör det alldeles för sällan. Portvin skulle kunna vara ett givet inslag i minimalismtrenden som sveper över världen. Less is more. Det räcker med ett eller två glas för att upptäcka starkvinets smakrymd. Det tar för sig i sin lågmäldhet. Börja gärna med en tawny port.

Tips: förvara den öppnade flaskan i kylskåpet och häll upp i ett lite mindre vinglas. Smutta på portvinet tills det har rätt temperatur. Vanligen rekommenderas en temperatur på omkring 15° C, men smaken är individuell, så prova dig fram.

Läs mer om portvin i Magasinet Vin&Bar nr 6 där Anders Levander ger en levande bakgrund till drycken.

Taylor’s 10 Years Tawny Port.
Art nr 76251.
Pris 259 kr

Mogen röd färg. Ett klassiskt portvin med mjuk och balanserad frukt. Leder tankarna till engelsk herrklubb med djupa läderfåtöljer och mörka ekbord. Vinet har en friskhet och lätthet som gör att det inte fastnar i traditionen. Eftersmaken är lång och omväxlande. 

Noval 10 Year Old Tawny.
Art nr 88299. Pris 269 kr

Lätt fruktdoft. Spirituell och lite annorlunda utan portvinets typiska fruktsötma. Lång spännande eftersmak som gör att man gärna vill ha ett glas till. Det här är ett konstverk med helt egen karaktär. Novals tioåring har en mystisk och undflyende känsla som gör portvinet riktigt spännande.

Graham’s 10 Year Old Tawny. Art nr 88121. Pris 299 kr

Lätt frisk doft av frukt, russin, ek. Klassiskt elegant portvin. Ett enkelt portvin som är typiskt för Graham’s stil. Förutom de typiska portvinstonerna finns här inslag av citrus, särskilt apelsin. Lång och finstämd eftersmak med mjuk och varm fruktsötma.

Grådask.
Art nr 8089. Pris 175 kr

Friskt och fruktigt. Söt smak med inslag av fat, torkad frukt och russin. Moget portvin med finstämd kryddighet. Det här är ett tillgängligt portvin, också prismässigt. Serveras vid 14 till 16° C eller något svalare. Grådask har anor i Sverige och lanserades av vinhandlaren J.D. Grönstedt i mitten av 1800-talet. Det sägs att det ursprungliga namnet var för krångligt och portvinet fick snart smeknamnet Grådask. Den grådaskiga etiketten kan också bidragit till att namnet Grådask registrerades 1906. En fördel med denna klassiker är att den ofta finns på Systembolagets butikshyllor. Portvin hittas annars ofta i beställningssortimentet.

HÄRLIGA HUSMANSKOST

HÄRLIGA HUSMANSKOST

Den blivande klassikern i kokboksgenren Husmanskost - svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske ges ut i egen regi.Med en respektfull blinkning till kocklegendarer som Tore Wretman, Erik Lallerstedt och Leif Mannerström har Pontus Frithiof och Tor...

I år dricker vi  Brunello di Montalcino

I år dricker vi Brunello di Montalcino

Vi går ut från vårt lilla charmiga hotell mitt i byn Montalcino. Kullerstenar i sikte. Små trattorior och skyltar med Enoteca kantar de smala gränderna. Nypa-sig-i-armen-pittoreskt. Här bor bara omkring femtusen människor, men Montalcino är så levande. Mycket tack...

Köksdrömmar på italienska

Köksdrömmar på italienska

För livsnjutare med fäbless för mat, vin och samtal är köket ofta den naturliga samlingspunkten. Det fungerar i både fest och vardag. På senare år har form och funktion från restaurangköken hittat in i svenska hem. Det italienska familjeföretaget Smeg lever upp till...

Konsten att kombinera mat och vin

Konsten att kombinera mat och vin

Varför smakade vinet du drack på restaurangen häromdagen mycket bättre än när du själv bjuder på det? Hur kombinerar man mat och vin för bästa resultat? Efter många år som krögare och vinkännare vet Fredrik hur det går till. I själva verket är det ganska enkelt. Om...

Vin med karaktär från vinmakarens trädgård

Vin med karaktär från vinmakarens trädgård

Xavier Vignon har efter en lång karriär som vinmakare på uppdrag bestämt sig för att satsa ännu mer på sitt eget lilla vinhus med rötterna i södra Rhônedalen. Med kärlek till vinet och regionen har hans cuvèer gjort stort avtryck i vinvärlden. Och det är bara...

Ströms bubbelfavoriter

Ströms bubbelfavoriter

Årets bästa tid är nu. Tid för möten med människor, utrymme för tankar om året som varit och njutningen av att skissa på planer för framtiden. Viktiga saker som tar form. Annat som avvecklas. Listor, musik och bubbel. Det hör tiden till.  För mig innebär den här...

Nytt år med Vin&Bar

Nytt år med Vin&Bar

Att göra en tidning är som att göra vin. Vi börjar inse det efter två år och tolv nummer med Magasinet Vin&Bar. Med varje årgång vi lämnar bakom oss vill vi göra nästa säsong ännu lite bättre. Terroiren, klimatet och vädret kan vi inte göra mycket åt, men vi kan...

Fredriks bubblande nyårstips!

Fredriks bubblande nyårstips!

  Champagne mycket mer än en festlig välkomstdrink. Champagne är ett vin som passar utmärkt ihop med mat. Man kan med fördel servera ett glas champagne som den perfekta aperitifen. Låt sedan vinet följa med in i middagsserveringen. När mat och champagne...

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR! 6 NR PER ÅR.

Ett år 360 kr, 6 nummer.

Två år 620 kr, 12 nummer.

Psst... nu finns vi även på instagram! @vinochbar

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se