Portvin för finsmakare
Underligt nog är portvin ett underskattat vin i Sverige. Det portugisiska dessertvinet får ett uppsving under jul- och nyårshelgen. Det är både portvinets möjlighet och förbannelse. Det är ju ett utmärkt vin att dricka året om. Vi gör det alldeles för sällan. Portvin skulle kunna vara ett givet inslag i minimalismtrenden som sveper över världen. Less is more. Det räcker med ett eller två glas för att upptäcka starkvinets smakrymd. Det tar för sig i sin lågmäldhet. Börja gärna med en tawny port.
Tips: förvara den öppnade flaskan i kylskåpet och häll upp i ett lite mindre vinglas. Smutta på portvinet tills det har rätt temperatur. Vanligen rekommenderas en temperatur på omkring 15° C, men smaken är individuell, så prova dig fram.
Läs mer om portvin i Magasinet Vin&Bar nr 6 där Anders Levander ger en levande bakgrund till drycken.

Taylor’s 10 Years Tawny Port.
Art nr 76251. Pris 259 kr
Mogen röd färg. Ett klassiskt portvin med mjuk och balanserad frukt. Leder tankarna till engelsk herrklubb med djupa läderfåtöljer och mörka ekbord. Vinet har en friskhet och lätthet som gör att det inte fastnar i traditionen. Eftersmaken är lång och omväxlande.

Noval 10 Year Old Tawny.
Art nr 88299. Pris 269 kr
Lätt fruktdoft. Spirituell och lite annorlunda utan portvinets typiska fruktsötma. Lång spännande eftersmak som gör att man gärna vill ha ett glas till. Det här är ett konstverk med helt egen karaktär. Novals tioåring har en mystisk och undflyende känsla som gör portvinet riktigt spännande.

Graham’s 10 Year Old Tawny. Art nr 88121. Pris 299 kr
Lätt frisk doft av frukt, russin, ek. Klassiskt elegant portvin. Ett enkelt portvin som är typiskt för Graham’s stil. Förutom de typiska portvinstonerna finns här inslag av citrus, särskilt apelsin. Lång och finstämd eftersmak med mjuk och varm fruktsötma.

Grådask.
Art nr 8089. Pris 175 kr
Friskt och fruktigt. Söt smak med inslag av fat, torkad frukt och russin. Moget portvin med finstämd kryddighet. Det här är ett tillgängligt portvin, också prismässigt. Serveras vid 14 till 16° C eller något svalare. Grådask har anor i Sverige och lanserades av vinhandlaren J.D. Grönstedt i mitten av 1800-talet. Det sägs att det ursprungliga namnet var för krångligt och portvinet fick snart smeknamnet Grådask. Den grådaskiga etiketten kan också bidragit till att namnet Grådask registrerades 1906. En fördel med denna klassiker är att den ofta finns på Systembolagets butikshyllor. Portvin hittas annars ofta i beställningssortimentet.

Spendrups Signatur
Familjebryggeriet Spendrup har satt sitt namn på ett nytt öl. Det var länge sedan sist. Vi har talat med vd Fredrik Spendrup och Lantmännens vd Magnus Kagevik om satsningen på att odla kornmalt och att brygga öl för nya generationer, där hållbarhet är en...

Pinot noir i Bourgogne
Albert Bichot är ett av de större familjeägda vin-husen i Bourgogne. Kärleken till druvan pinot noir har kommit för att stanna. Den ger ett alldeles eget uttryck. VIN&BAR fick en pratstund med Albéric Bichot som månar om både sina vingårdar och naturen. På många...

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott
Chiara Condello utsågs förra året till Italiens bästa vinmakare under 35 år av Food & Wine Italia. På kort tid har hon blivit erkänd för sina terroirdrivna viner gjorda på sangiovese. I Emilia-Romagna står maten i centrum. Den tätbefolkade regionen i norr med de...

Excellens i Rhônedalen
Familjefirman Domaine E. Guigal har under nära åttio år byggt ett av världens mest välrenommerade vinhus. Mest känt är Guigal för de ikoniska La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Den 17 augusti kl 10 kommer de exklusiva vinerna till Sverige i litet antal via...

Hartenberg
Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen
Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda
Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner
Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker
Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.
ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.se
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649