Prisbelönta viner från Rhônedalen erövrar ny mark

Rött vingårdslägen, satsning på kvalitet och ekologisk odling har lönat sig för Alain Jaume. Med utgångspunkt från Rhônedeltat och Châteauneuf-du-Pape har vinhuset fått toppbetyg för flera av sina kvalitetsviner. Nu kommer de på allvar till Sverige.

Côtes du Rhône är samlingsnamnet för alla viner som kommer från druvor som odlats på Rhônedalens sluttningar, men det är också en strikt fransk kvalitetsmärkning, AOC (Appellation d’Origine Contrôlée). Vinregionen ligger i sydöstra Frankrike och sträcker sig längs floden Rhône, från Vienne i norr till Medelhavet i söder. I väst finner vi vinregionen Languedoc och i öst Côtes de Provence.

Merparten av vinet som produceras här kommer från södra Rhônedalen. Det mesta är rött vin och den dominerande druvan är grenache, som ofta blandas med andra druvor, till exempel mourvèdre, syrah och cinsault. Många av de röda vinerna är framställda för att intas unga, friska och fylliga. Rhônevinerna har upptäckts med förtjusning i Sverige för inte alltför länge sedan. 

I vinregionens mest exklusiva område, Châteauneuf-du-Pape, är det vanligare med högkvalitativa viner som växer i smak och intensitet med åren. Det gör vinet värt att lagras, i många år om så önskas. Namnet har historiska kopplingar. 

På 1300-talet lät påvarna Clemnt V och John XXII bygga ett sommarpalats i samhället Châteauneuf-du-Pape, som blev ett landmärke i området. Ruinerna efter påvepalatset kan ses än idag. Kyrkans män var imponerade av områdets terroir och anlade vingårdar kring palatset. Jordmånen i terrassodlingarna har en speciell karaktär och på marken ligger stora runda stenar som lagrar värme. Medelhavsklimatet och den hårda, uttorkande Mistralvinden från Alperna ger goda förhållanden för druvodling. Förhållandena ger kraft och koncentration till druvorna. 

Ett av de mest välrenommerade och prisbelönta vinhusen i Châteauneuf-du-Pape är Alain Jaume, som funnits i området sedan 1826. Producentens utomordentliga vingårdslägen, höga kvalitetsanspråk och högt rankade viner har gett betydande framgångar i världen. Robert Parker och Jeb Dunnuck har flera gånger gett Alain Jaumes Châteauneuf-du-Pape-viner toppresultatet 100 poäng.

Familjens egendom Domaine Grand Veneur är belägen vid floden Rhône, söder om Orange. Den omfattar 80 hektar fördelat på appellationerna Châteauneuf-du-Pape, Lirac, Côtes du Rhône, Vacqueyras och Côte du Rhône Villages.

Odlingen på egendomarna Grand Veneur och Clos de Sixte genomförs enligt reglerna för biologisk odling och certifierades 2012.

Vinerna från Alain Jaume har börjat hitta till Sverige sedan några år. Domaine Grand Veneur Châteauneuf-du-Pape ”Le Miocène” Organic (2016) finns i två storlekar och ingår i Systembolagets fasta sortiment. Vinet har sålts i Sverige sedan september 2015. Genom beställningssortimentet går det också bland annat att få tag i Domaine Grand Veneur ”Les Champauvins” Organic (2015) och Côtes du Rhône Grand Veneur Organic Reserve (2017), som också säljs i ett 40-tal butiker. Den 7 december kommer dessutom vinet Lirac ”Domaine du Clos De Sixte” Organic (2015) som exklusiv lansering.

Det är bra exempel på att det går att få tag på kvalitetsviner från Alain Jaume i flera olika prislägen, från dryga hundralappen och uppåt.

 

Domaine Grand Veneur Châteauneuf-du-Pape ”Le Miocène” Organic, 2016.
Rött vin. Systembolagets fasta sortiment. Art nr 2845.
Flaska 750 ml. Pris 275 kr.
Flaska 375 ml. Pris 145 kr.

Domaine Grand Veneur ”Les Champauvins” Organic, 2015.
Rött vin. Beställningssortimentet.
Art nr 76800. Pris 139 kr

 

Grand Veneur Côtes du Rhône Organic Reserve, 2017.
Rött vin. Beställningssortimentet, men vinet finns också till försäljning hos ett 40-tal butiker.
Art nr 72034. Pris 109 kr.

Det nyaste vinet är Grand Veneur Côtes du Rhône Organic Reserve, 2017 som började säljas i Sverige så sent som i augusti. Det är ett välbalanserat och fylligt vin med karaktär, som redan tycks ha hittat hem hos svenskarna. Det röda vinet, som är gjort på druvor från AOP Côtes du Rhône, är veganvänligt och ekocertifierat. Druvorna är 60 procent grenache och 40 procent syrah. Alkoholhalten är 14,5 procent. Den lite högre alkoholstyrkan är vanlig i viner från området, men den balanserar väl mot syra och restsocker.

Vinet har en djupröd färg och en intensiv, kryddig och fruktig doft av hallon, björnbär, plommon och färska örter. Vinet är medelfylligt, välbalanserat, fruktigt och kryddigt. Här finns också inslag av blåbär, björnbär, sötlaktrits, peppar och örter. Avslutet är långt och elegant med en fin struktur. 

Grand Veneur Côtes du Rhône Organic Reserve, 2017 passar bra till lamm, vilt, och nötkött. Det fylliga vinet passar särskilt bra till mustiga grytor.

Vinmakaren Christophe Jaume, ett av tre syskon som numera driver Alain Jaume, är nöjd med mottagandet i Sverige. Det är anledningen till att vinhuset planerar att lansera nya viner på den svenska marknaden. Det är värt att hålla ett extra öga på det franska vinhuset Alain Jaume framöver. Under det närmaste året kommer det flera nya viner till Sverige. Några av dem presenteras i relativt små volymer som exklusiva lanseringar och som tillfälliga, mindre partier. Då gäller det att vara ute i god tid.

På vinhuset Alain Jaume vill man göra något mer än populära och lättillgängliga viner som inte kan lagras längre än tre, fyra år innan de når sin topp. Som kvalitetsproducent med världsrykte sätter man kvalitet, hantverk och tid främst. 

Med så goda förutsättningar för odling av druvor från jord och klimat har man möjlighet att framställa kraftfulla och välbalanserade viner som kan åldras länge med behag. På Alain Jaume menar man att ett vin måste vara bra när det är ungt, men att vinets verkliga storhet testas av tiden. Det är bara på det sättet man får veta vinets verkliga värde.

Provning av 8 viner från Alain Jaume på Vinkällaren Grappe

Provade av Anette Rosvall

 1. Domaine Grand Veneur ”Blanc de Viognier” Organic 2017

Det här vita vinet är gjort till 100 procent av druvan viognier. Druvorna växer i lerjord med inslag av sand och kalksten. Det vita vinet har en härlig intensitet i doft och smak med toner av saftig frukt som persika och päron samt en fin blommighet. Det är lite lent och oljigt i texturen. Vinet har en ganska låg men balanserad syra och är lätt, elegant och spritsigt av mineral med en matvänlig skalbeska i avslutet.
Säljs inte i Sverige idag

2. Grand Veneur Côtes du Rhône Organic Reserve 2017
Ett klart djuprött vin som bjuder på härliga blåa bär, t.ex. blåbär och björnbär, samt svartpeppar och örter. Lite obalanserat alkoholstick i början som snart försvinner när vinet luftas i glaset. Mjuka men tydliga tanniner, en fin syra och en lätt och elegant eftersmak som dröjer sig kvar länge i munnen.
Art nr 72034. Säljs genom beställningssortimentet sedan augusti i år. Finns också i ett 40-tal butiker. Pris 109 kr

3. Domaine Grand Veneur ”Les Champauvins” Organic 2015
Ett klart blårött vin som har en mörk fruktighet med toner av svarta vinbär, blåbär och friska körsbär men även en härlig örtighet. Detta är ett balanserat vin med många lager, fin syra och tydliga tanniner. Vinet har en torr, frisk eftersmak där frukten kommer igen och får sällskap av en svag men angenäm ton av järn.
Art nr 76800. Beställningssortimentet. Pris 139 kr

4. Lirac ”Domaine du Clos de Sixte” Organic 2015
I det här röda vinet hittar vi massor av härlig frukt, svarta vinbär, körsbär och körsbärssaft, och en fin örtighet. Vinet är balanserat och elegant med en bra eftersmak där det även dyker upp lite torkade körsbär och kanske till och med lite likör.
Art nr 90688. Exlusiv lansering 7.12. Pris 159 kr

5. Domaine Grand Veneur Château Neuf du Pape ”Le Miocène” Organic 2016
I det här röda vinet får den härliga frukten med toner av plommon och mörka körsbär sällskap av mineral som doftar torr granit. I vinet finns fina och tydliga silkeslena tanniner, en härlig syra och en eftersmak som aldrig tar slut.
Art nr 2845. Fasta sortimentet. Flaska 375 ml. Pris 145 kr. Flaska 750 ml. Pris 275 kr

6. Domaine Grand Veneur ”Vielle Vignes” Organic 2015
Det här röda vinet har en fin färg med lite fällningar och en frisk fuktighet med toner av syltiga björnbär och plommon. Mineraltonen i doften pratar om torr granit och så lite torra söta körsbär. Tanninerna känns som sidentyg i munnen. Vinet är härligt, elegant och komplext, och smaken bara fortsätter.
Säljs inte i Sverige för närvarande, men lär lanserad via Systembolagets webblanseringar som det har gjorts vid tidigare tillfällen när det gäller speciella årgångar.

 7. Domaine Grand Veneur Château Neuf du Pape”La Fontaine” Organic 2016
Ett vitt vin som doftar grönt örtigt. Låg syra och lite oljig textur, men vinet känns också friskt och fräscht på grund av att örtigheten innehåller en ton av mynta. Den får sällskap av härliga toner av solmogen citron och vita blommor.
Art nr 96015. Finns ett fåtal flaskor kvar från Systembolagets lansering i tillfälliga sortimentet. Pris 399 kr

8. Vacqueryras ”Grande Garrique”
Det här är ett djupt blårött vin med en flörtig doft av skogshallon och blåbär, massor av torkade örter. En fin syra och mjuka balanserade tanniner. Den härliga frukten ligger kvar länge i eftersmaken.
Säljs enbart via restauranger idag.

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell

Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré

Lammracks med jordärtskockspuré

Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax

Smördegsflarn med kallrökt lax

Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad

Minestrone med buketter och blad

Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk

Klosterplommon med gräddmjölk

Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett

Persiska Kycklingspett

Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic

Pink Gin & Tonic

Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni

Blodapelsin Negroni

Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger!   Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee

Bushmills Irish Coffee

Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger!  Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...

PRENUMERERA

Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration

498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer

Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!

Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.

Betala på faktura, kort eller Swish.

KLICKA HÄR!

Digital prenumeration

39 kr/månad, löpande
390 kr/helår

Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.

Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.

KLICKA HÄR!

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy 08-121 062 37

vinochbar@flowyinfo.se

Hantera ärenden på Mina Sidor »

VIN&BAR FÖRLAG AB

info@vinochbar.se

BG 5274-7649