Prisbelönta viner från Rhônedalen erövrar ny mark

Rött vingårdslägen, satsning på kvalitet och ekologisk odling har lönat sig för Alain Jaume. Med utgångspunkt från Rhônedeltat och Châteauneuf-du-Pape har vinhuset fått toppbetyg för flera av sina kvalitetsviner. Nu kommer de på allvar till Sverige.

Côtes du Rhône är samlingsnamnet för alla viner som kommer från druvor som odlats på Rhônedalens sluttningar, men det är också en strikt fransk kvalitetsmärkning, AOC (Appellation d’Origine Contrôlée). Vinregionen ligger i sydöstra Frankrike och sträcker sig längs floden Rhône, från Vienne i norr till Medelhavet i söder. I väst finner vi vinregionen Languedoc och i öst Côtes de Provence.

Merparten av vinet som produceras här kommer från södra Rhônedalen. Det mesta är rött vin och den dominerande druvan är grenache, som ofta blandas med andra druvor, till exempel mourvèdre, syrah och cinsault. Många av de röda vinerna är framställda för att intas unga, friska och fylliga. Rhônevinerna har upptäckts med förtjusning i Sverige för inte alltför länge sedan. 

I vinregionens mest exklusiva område, Châteauneuf-du-Pape, är det vanligare med högkvalitativa viner som växer i smak och intensitet med åren. Det gör vinet värt att lagras, i många år om så önskas. Namnet har historiska kopplingar. 

På 1300-talet lät påvarna Clemnt V och John XXII bygga ett sommarpalats i samhället Châteauneuf-du-Pape, som blev ett landmärke i området. Ruinerna efter påvepalatset kan ses än idag. Kyrkans män var imponerade av områdets terroir och anlade vingårdar kring palatset. Jordmånen i terrassodlingarna har en speciell karaktär och på marken ligger stora runda stenar som lagrar värme. Medelhavsklimatet och den hårda, uttorkande Mistralvinden från Alperna ger goda förhållanden för druvodling. Förhållandena ger kraft och koncentration till druvorna. 

Ett av de mest välrenommerade och prisbelönta vinhusen i Châteauneuf-du-Pape är Alain Jaume, som funnits i området sedan 1826. Producentens utomordentliga vingårdslägen, höga kvalitetsanspråk och högt rankade viner har gett betydande framgångar i världen. Robert Parker och Jeb Dunnuck har flera gånger gett Alain Jaumes Châteauneuf-du-Pape-viner toppresultatet 100 poäng.

Familjens egendom Domaine Grand Veneur är belägen vid floden Rhône, söder om Orange. Den omfattar 80 hektar fördelat på appellationerna Châteauneuf-du-Pape, Lirac, Côtes du Rhône, Vacqueyras och Côte du Rhône Villages.

Odlingen på egendomarna Grand Veneur och Clos de Sixte genomförs enligt reglerna för biologisk odling och certifierades 2012.

Vinerna från Alain Jaume har börjat hitta till Sverige sedan några år. Domaine Grand Veneur Châteauneuf-du-Pape ”Le Miocène” Organic (2016) finns i två storlekar och ingår i Systembolagets fasta sortiment. Vinet har sålts i Sverige sedan september 2015. Genom beställningssortimentet går det också bland annat att få tag i Domaine Grand Veneur ”Les Champauvins” Organic (2015) och Côtes du Rhône Grand Veneur Organic Reserve (2017), som också säljs i ett 40-tal butiker. Den 7 december kommer dessutom vinet Lirac ”Domaine du Clos De Sixte” Organic (2015) som exklusiv lansering.

Det är bra exempel på att det går att få tag på kvalitetsviner från Alain Jaume i flera olika prislägen, från dryga hundralappen och uppåt.

 

Domaine Grand Veneur Châteauneuf-du-Pape ”Le Miocène” Organic, 2016.
Rött vin. Systembolagets fasta sortiment. Art nr 2845.
Flaska 750 ml. Pris 275 kr.
Flaska 375 ml. Pris 145 kr.

Domaine Grand Veneur ”Les Champauvins” Organic, 2015.
Rött vin. Beställningssortimentet.
Art nr 76800. Pris 139 kr

 

Grand Veneur Côtes du Rhône Organic Reserve, 2017.
Rött vin. Beställningssortimentet, men vinet finns också till försäljning hos ett 40-tal butiker.
Art nr 72034. Pris 109 kr.

Det nyaste vinet är Grand Veneur Côtes du Rhône Organic Reserve, 2017 som började säljas i Sverige så sent som i augusti. Det är ett välbalanserat och fylligt vin med karaktär, som redan tycks ha hittat hem hos svenskarna. Det röda vinet, som är gjort på druvor från AOP Côtes du Rhône, är veganvänligt och ekocertifierat. Druvorna är 60 procent grenache och 40 procent syrah. Alkoholhalten är 14,5 procent. Den lite högre alkoholstyrkan är vanlig i viner från området, men den balanserar väl mot syra och restsocker.

Vinet har en djupröd färg och en intensiv, kryddig och fruktig doft av hallon, björnbär, plommon och färska örter. Vinet är medelfylligt, välbalanserat, fruktigt och kryddigt. Här finns också inslag av blåbär, björnbär, sötlaktrits, peppar och örter. Avslutet är långt och elegant med en fin struktur. 

Grand Veneur Côtes du Rhône Organic Reserve, 2017 passar bra till lamm, vilt, och nötkött. Det fylliga vinet passar särskilt bra till mustiga grytor.

Vinmakaren Christophe Jaume, ett av tre syskon som numera driver Alain Jaume, är nöjd med mottagandet i Sverige. Det är anledningen till att vinhuset planerar att lansera nya viner på den svenska marknaden. Det är värt att hålla ett extra öga på det franska vinhuset Alain Jaume framöver. Under det närmaste året kommer det flera nya viner till Sverige. Några av dem presenteras i relativt små volymer som exklusiva lanseringar och som tillfälliga, mindre partier. Då gäller det att vara ute i god tid.

På vinhuset Alain Jaume vill man göra något mer än populära och lättillgängliga viner som inte kan lagras längre än tre, fyra år innan de når sin topp. Som kvalitetsproducent med världsrykte sätter man kvalitet, hantverk och tid främst. 

Med så goda förutsättningar för odling av druvor från jord och klimat har man möjlighet att framställa kraftfulla och välbalanserade viner som kan åldras länge med behag. På Alain Jaume menar man att ett vin måste vara bra när det är ungt, men att vinets verkliga storhet testas av tiden. Det är bara på det sättet man får veta vinets verkliga värde.

Provning av 8 viner från Alain Jaume på Vinkällaren Grappe

Provade av Anette Rosvall

 1. Domaine Grand Veneur ”Blanc de Viognier” Organic 2017

Det här vita vinet är gjort till 100 procent av druvan viognier. Druvorna växer i lerjord med inslag av sand och kalksten. Det vita vinet har en härlig intensitet i doft och smak med toner av saftig frukt som persika och päron samt en fin blommighet. Det är lite lent och oljigt i texturen. Vinet har en ganska låg men balanserad syra och är lätt, elegant och spritsigt av mineral med en matvänlig skalbeska i avslutet.
Säljs inte i Sverige idag

2. Grand Veneur Côtes du Rhône Organic Reserve 2017
Ett klart djuprött vin som bjuder på härliga blåa bär, t.ex. blåbär och björnbär, samt svartpeppar och örter. Lite obalanserat alkoholstick i början som snart försvinner när vinet luftas i glaset. Mjuka men tydliga tanniner, en fin syra och en lätt och elegant eftersmak som dröjer sig kvar länge i munnen.
Art nr 72034. Säljs genom beställningssortimentet sedan augusti i år. Finns också i ett 40-tal butiker. Pris 109 kr

3. Domaine Grand Veneur ”Les Champauvins” Organic 2015
Ett klart blårött vin som har en mörk fruktighet med toner av svarta vinbär, blåbär och friska körsbär men även en härlig örtighet. Detta är ett balanserat vin med många lager, fin syra och tydliga tanniner. Vinet har en torr, frisk eftersmak där frukten kommer igen och får sällskap av en svag men angenäm ton av järn.
Art nr 76800. Beställningssortimentet. Pris 139 kr

4. Lirac ”Domaine du Clos de Sixte” Organic 2015
I det här röda vinet hittar vi massor av härlig frukt, svarta vinbär, körsbär och körsbärssaft, och en fin örtighet. Vinet är balanserat och elegant med en bra eftersmak där det även dyker upp lite torkade körsbär och kanske till och med lite likör.
Art nr 90688. Exlusiv lansering 7.12. Pris 159 kr

5. Domaine Grand Veneur Château Neuf du Pape ”Le Miocène” Organic 2016
I det här röda vinet får den härliga frukten med toner av plommon och mörka körsbär sällskap av mineral som doftar torr granit. I vinet finns fina och tydliga silkeslena tanniner, en härlig syra och en eftersmak som aldrig tar slut.
Art nr 2845. Fasta sortimentet. Flaska 375 ml. Pris 145 kr. Flaska 750 ml. Pris 275 kr

6. Domaine Grand Veneur ”Vielle Vignes” Organic 2015
Det här röda vinet har en fin färg med lite fällningar och en frisk fuktighet med toner av syltiga björnbär och plommon. Mineraltonen i doften pratar om torr granit och så lite torra söta körsbär. Tanninerna känns som sidentyg i munnen. Vinet är härligt, elegant och komplext, och smaken bara fortsätter.
Säljs inte i Sverige för närvarande, men lär lanserad via Systembolagets webblanseringar som det har gjorts vid tidigare tillfällen när det gäller speciella årgångar.

 7. Domaine Grand Veneur Château Neuf du Pape”La Fontaine” Organic 2016
Ett vitt vin som doftar grönt örtigt. Låg syra och lite oljig textur, men vinet känns också friskt och fräscht på grund av att örtigheten innehåller en ton av mynta. Den får sällskap av härliga toner av solmogen citron och vita blommor.
Art nr 96015. Finns ett fåtal flaskor kvar från Systembolagets lansering i tillfälliga sortimentet. Pris 399 kr

8. Vacqueryras ”Grande Garrique”
Det här är ett djupt blårött vin med en flörtig doft av skogshallon och blåbär, massor av torkade örter. En fin syra och mjuka balanserade tanniner. Den härliga frukten ligger kvar länge i eftersmaken.
Säljs enbart via restauranger idag.

Spendrups Signatur

Spendrups Signatur

Familjebryggeriet Spendrup har satt sitt namn på ett nytt öl. Det var länge sedan sist. Vi har talat med vd Fredrik Spendrup och Lantmännens vd Magnus Kagevik om satsningen på att odla kornmalt och att brygga öl för nya generationer, där hållbarhet är en...

Pinot noir i Bourgogne

Pinot noir i Bourgogne

Albert Bichot är ett av de större familjeägda vin-husen i Bourgogne. Kärleken till druvan pinot noir har kommit för att stanna. Den ger ett alldeles eget uttryck. VIN&BAR fick en pratstund med Albéric Bichot som månar om både sina vingårdar och naturen. På många...

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Chiara Condello utsågs förra året till Italiens bästa vinmakare under 35 år av Food & Wine Italia. På kort tid har hon blivit erkänd för sina terroirdrivna viner gjorda på sangiovese. I Emilia-Romagna står maten i centrum. Den tätbefolkade regionen i norr med de...

Excellens i Rhônedalen

Excellens i Rhônedalen

Familjefirman Domaine E. Guigal har under nära åttio år byggt ett av världens mest välrenommerade vinhus. Mest känt är Guigal för de ikoniska La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Den 17 augusti kl 10 kommer de exklusiva vinerna till Sverige i litet antal via...

Hartenberg

Hartenberg

Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen

Matmagi i svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda

Vin med agenda

Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner

Nyskapande spanska viner

Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se