Savant Bar – Kaffe på dagen och vin på kvällen

På nyöppnade Savant Bar serveras frukost, lunch och middag. Ett cafè på dagen som förvandlas till vinbar framåt kvällen. Köket fokuserar på snacks och rätter i mellanstorlek.
– Vi ska så långt det går välja ekologiskt och närodlat. Det finns inte färskt kött och fisk på menyn. Men jag vill inte kalla oss för en vegetarisk restaurang, här serveras både boquerones och chark, berättar krögaren Markus Welin.
Att lämna så lite avtryck på miljön som möjligt är en ledstjärna. Det ska märkas i valet av allt från råvaror och dryck till val av porslin.
Markus Welin är sommelierutbildad och har lång erfarenhet från restaurangvärlden. Bland tidigare arbetsgivare finns Daniel Berlin och Jonas Lundgren. Närmast kommer Markus från Gute Grill där han varit driftchef. Savant Bar är en betydligt mindre verksamhet. Lokalen på dryga 50 kvadratmeter har sittplatser för 28 gäster.
Vinerna hämtas gärna från mindre producenter och importörer. Han kommer inte att vrida vinlistan mot specifika länder eller appellationer utan istället köpa in lådor av viner som intresserar honom för tillfället. Naturviner ligger honom varmt om hjärtat, och torr sherry.
– Min ambition är att ha ett tjugotal viner i kylen, servera de flesta på glas och ha en vinlista i ständig rörelse.

Text Richard Sigray
Foto Dan Lepp

Spendrups Signatur
Familjebryggeriet Spendrup har satt sitt namn på ett nytt öl. Det var länge sedan sist. Vi har talat med vd Fredrik Spendrup och Lantmännens vd Magnus Kagevik om satsningen på att odla kornmalt och att brygga öl för nya generationer, där hållbarhet är en...

Pinot noir i Bourgogne
Albert Bichot är ett av de större familjeägda vin-husen i Bourgogne. Kärleken till druvan pinot noir har kommit för att stanna. Den ger ett alldeles eget uttryck. VIN&BAR fick en pratstund med Albéric Bichot som månar om både sina vingårdar och naturen. På många...

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott
Chiara Condello utsågs förra året till Italiens bästa vinmakare under 35 år av Food & Wine Italia. På kort tid har hon blivit erkänd för sina terroirdrivna viner gjorda på sangiovese. I Emilia-Romagna står maten i centrum. Den tätbefolkade regionen i norr med de...

Excellens i Rhônedalen
Familjefirman Domaine E. Guigal har under nära åttio år byggt ett av världens mest välrenommerade vinhus. Mest känt är Guigal för de ikoniska La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Den 17 augusti kl 10 kommer de exklusiva vinerna till Sverige i litet antal via...

Hartenberg
Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen
Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda
Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner
Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker
Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.
ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.se
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649