Savant Bar – Kaffe på dagen och vin på kvällen

Allt fler vinbarer öppnar runt om i Stockholms stadsdelar. Senast ut är Savant Bar på Tegnérgatan 4 som är både kaffe- och vinbar.

På nyöppnade Savant Bar serveras frukost, lunch och middag. Ett cafè på dagen som förvandlas till vinbar framåt kvällen. Köket fokuserar på snacks och rätter i mellanstorlek.

– Vi ska så långt det går välja ekologiskt och närodlat. Det finns inte färskt kött och fisk på menyn. Men jag vill inte kalla oss för en vegetarisk restaurang, här serveras både boquerones och chark, berättar krögaren Markus Welin.

Att lämna så lite avtryck på miljön som möjligt är en ledstjärna. Det ska märkas i valet av allt från råvaror och dryck till val av porslin.

Markus Welin är sommelierutbildad och har lång erfarenhet från restaurangvärlden. Bland tidigare arbetsgivare finns Daniel Berlin och Jonas Lundgren. Närmast kommer Markus från Gute Grill där han varit driftchef. Savant Bar är en betydligt mindre verksamhet. Lokalen på dryga 50 kvadratmeter har sittplatser för 28 gäster.

Vinerna hämtas gärna från mindre producenter och importörer. Han kommer inte att vrida vinlistan mot specifika länder eller appellationer utan istället köpa in lådor av viner som intresserar honom för tillfället. Naturviner ligger honom varmt om hjärtat, och torr sherry.

– Min ambition är att ha ett tjugotal viner i kylen, servera de flesta på glas och ha en vinlista i ständig rörelse.

Savant Bar har haft smygöppet en tid men öppnade officiellt 12 oktober 2018.

Text Richard Sigray
Foto Dan Lepp

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting

Mustig svampsoppa med sting

De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

Mousserande bergsvin från Italien

Mousserande bergsvin från Italien

Det italienska familjenamnet Ferrari har länge förknippats med lyxiga bilar och prestige. Men för varje årgång blir vinproducenten med samma namn från Trentino i norra Italien alltmer uppmärksammad. Ferrari tillverkar torrt, friskt och lätt fruktigt mousserande vin av...

Humlerikt öl från Hedemora

Humlerikt öl från Hedemora

Oppigårds är ett småskaligt hantverksbryggeri som ligger på en bondgård och på bygdens gamla fotbollsplan i södra Dalarna. Grundaren Björn Falkeström är småskalig och lokal som företagare, men han är nationell i sin ambition att tillverka och sälja öl. Efter 17 år är...

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

Den klassiska drinken Negroni har ett bittert bett som klöser det bästa ur röd vermouth och Campari. Lika delar gin, vermouth och Campari. Svårare behöver det inte vara att göra en elegant klassiker. Negroni har kommit i ropet igen. Det är inte så konstigt. Drinken är...

HÄRLIGA HUSMANSKOST

HÄRLIGA HUSMANSKOST

Den blivande klassikern i kokboksgenren Husmanskost - svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske ges ut i egen regi.Med en respektfull blinkning till kocklegendarer som Tore Wretman, Erik Lallerstedt och Leif Mannerström har Pontus Frithiof och Tor...

I år dricker vi  Brunello di Montalcino

I år dricker vi Brunello di Montalcino

Vi går ut från vårt lilla charmiga hotell mitt i byn Montalcino. Kullerstenar i sikte. Små trattorior och skyltar med Enoteca kantar de smala gränderna. Nypa-sig-i-armen-pittoreskt. Här bor bara omkring femtusen människor, men Montalcino är så levande. Mycket tack...

Köksdrömmar på italienska

Köksdrömmar på italienska

För livsnjutare med fäbless för mat, vin och samtal är köket ofta den naturliga samlingspunkten. Det fungerar i både fest och vardag. På senare år har form och funktion från restaurangköken hittat in i svenska hem. Det italienska familjeföretaget Smeg lever upp till...

Konsten att kombinera mat och vin

Konsten att kombinera mat och vin

Varför smakade vinet du drack på restaurangen häromdagen mycket bättre än när du själv bjuder på det? Hur kombinerar man mat och vin för bästa resultat? Efter många år som krögare och vinkännare vet Fredrik hur det går till. I själva verket är det ganska enkelt. Om...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!

ETT ÅR 360 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 620 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se