Ströms bubbelfavoriter

Årets bästa tid är nu. Tid för möten med människor, utrymme för tankar om året som varit och njutningen av att skissa på planer för framtiden. Viktiga saker som tar form. Annat som avvecklas. Listor, musik och bubbel. Det hör tiden till.

 För mig innebär den här perioden i skiftet mellan gammalt och nytt också frihet att läsa och skriva. Även att uppleva konst tillsammans med människor jag tycker om. Strax före jul besökte jag och äldste sonen sydafrikanen William Kentridges installation The refusal of time i den gamla nerlagda panncentralen i Vårberg. En suggestiv och tänkvärd betraktelse över tiden som fenomen.

 Det är intressant att reflektera över vad tiden gjort med champagneupplevelsen i Sverige. På åttiotalet drack vi ett fåtal märken med en sötma som vi inte skulle drömma om idag. Sedan millennieskiftet har den lyxiga festdrycken blivit alltmer tillgänglig. Numera är utbudet och variationen något helt annat än för fyra decennier sedan.

Champagne är konst, hantverk och historia. Det lockar mig nästan lika mycket som den eleganta och smakrika drycken i sig. Under 2020 kommer vi att skriva ännu mer om champagne och annat mousserande vin i Magasinet Vin&Bar. Om människorna, miljöerna och magin bakom bubblorna.

Här är några av mina favoriter.

Anders Ström

Moët & Chandon Impérial.
Art nr 7518.
Pris 409 kr

Klassiker med 150 år på nacken. Bröd, frukt och friskhet i en välbalanserad cuvée på pinot noir, pinot meunier och chardonnay som med en lätt touch av citrus får en att känna igen sig från år till år. För den som gillar det är Moët & Chandon ett säkert val. För en hundralapp till får du en Grand Vintage 2012, en årgångschampagne som är utsökt torr, stram och fruktig.

 

Pierre Peters Cuvée de Réserve.
Art nr 7350. Pris 379 kr

Högst prisvärd champagne. Elegant, fruktig och frisk smak med toner av citrus, äpplen och kex. Mogen och fyllig champagne som ger mersmak.

Louis Roederer Brut Vintage 2012.
Art nr 76510. Pris 619 kr

Mogen och mäktig årgångschampagne som är en av årets höjdare. Nyansrik champagne med inslag av äpplen, rostat bröd och apelsin. Kostar lite mer men ger så mycket mer i smak och karaktär. Med lite tur går det att hitta champagnen i en del av Systembolagets butiker fortfarande.

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne.
Art nr 7725. Pris 149 kr

Fruktig, nyanserad och frisk smak med toner av gröna äpplen, kex och grapefrukt. Gjort enligt den klassiska metoden på pinot noir 60 procent och chardonnay 40 procent. Druvorna har skördats i norra Bourgogne nära Chablis. Crémant tillverkas i flera vindistrikt utanför Champagne, bland annat i Loire, Alsace och Bourgogne. Det är ofta ett prisvärt alternativ.

 

Ferrari Brut Organic.
Art nr 7721. Pris 165 kr

Fruktig och frisk smak med toner av gula äpplen, ljust bröd, nötter, persika och grapefrukt. Ferrari är verksamt i Trentino i norra Italien där man har en relativt sparsmakad produktion av mousserande vin som gjorts på druvor som skördats på hög höjd vid Dolomiterna.

Taste of Gotland en mat- och dryckesresa

Taste of Gotland en mat- och dryckesresa

En specialkomponerad tredagarstur som erbjuder exklusiva smakupplevelser hos Gotlands finaste producenter. Boka en minnesvärd resa 27-29 september! Resan inkluderar färja till och från Visby med boende på Solhem Hotell i Visby samt mat och dryck. Du möts upp av vår...

Säsong för påsköl

Säsong för påsköl

Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...

10 nyårsbubbel

10 nyårsbubbel

Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...

Färskostbollar med Västerbottensost

Färskostbollar med Västerbottensost

Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...

10 glögg att njuta av

10 glögg att njuta av

Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...

Gindrinkar att ha koll på!

Gindrinkar att ha koll på!

David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...

Drinken Cointreau Hot

Drinken Cointreau Hot

Gräddig varm choklad med whiskytoner till kyligare kvällar!Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se