Ströms bubbelfavoriter

Årets bästa tid är nu. Tid för möten med människor, utrymme för tankar om året som varit och njutningen av att skissa på planer för framtiden. Viktiga saker som tar form. Annat som avvecklas. Listor, musik och bubbel. Det hör tiden till.

 För mig innebär den här perioden i skiftet mellan gammalt och nytt också frihet att läsa och skriva. Även att uppleva konst tillsammans med människor jag tycker om. Strax före jul besökte jag och äldste sonen sydafrikanen William Kentridges installation The refusal of time i den gamla nerlagda panncentralen i Vårberg. En suggestiv och tänkvärd betraktelse över tiden som fenomen.

 Det är intressant att reflektera över vad tiden gjort med champagneupplevelsen i Sverige. På åttiotalet drack vi ett fåtal märken med en sötma som vi inte skulle drömma om idag. Sedan millennieskiftet har den lyxiga festdrycken blivit alltmer tillgänglig. Numera är utbudet och variationen något helt annat än för fyra decennier sedan.

Champagne är konst, hantverk och historia. Det lockar mig nästan lika mycket som den eleganta och smakrika drycken i sig. Under 2020 kommer vi att skriva ännu mer om champagne och annat mousserande vin i Magasinet Vin&Bar. Om människorna, miljöerna och magin bakom bubblorna.

Här är några av mina favoriter.

Anders Ström

Moët & Chandon Impérial.
Art nr 7518.
Pris 409 kr

Klassiker med 150 år på nacken. Bröd, frukt och friskhet i en välbalanserad cuvée på pinot noir, pinot meunier och chardonnay som med en lätt touch av citrus får en att känna igen sig från år till år. För den som gillar det är Moët & Chandon ett säkert val. För en hundralapp till får du en Grand Vintage 2012, en årgångschampagne som är utsökt torr, stram och fruktig.

 

Pierre Peters Cuvée de Réserve.
Art nr 7350. Pris 379 kr

Högst prisvärd champagne. Elegant, fruktig och frisk smak med toner av citrus, äpplen och kex. Mogen och fyllig champagne som ger mersmak.

Louis Roederer Brut Vintage 2012.
Art nr 76510. Pris 619 kr

Mogen och mäktig årgångschampagne som är en av årets höjdare. Nyansrik champagne med inslag av äpplen, rostat bröd och apelsin. Kostar lite mer men ger så mycket mer i smak och karaktär. Med lite tur går det att hitta champagnen i en del av Systembolagets butiker fortfarande.

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne.
Art nr 7725. Pris 149 kr

Fruktig, nyanserad och frisk smak med toner av gröna äpplen, kex och grapefrukt. Gjort enligt den klassiska metoden på pinot noir 60 procent och chardonnay 40 procent. Druvorna har skördats i norra Bourgogne nära Chablis. Crémant tillverkas i flera vindistrikt utanför Champagne, bland annat i Loire, Alsace och Bourgogne. Det är ofta ett prisvärt alternativ.

 

Ferrari Brut Organic.
Art nr 7721. Pris 165 kr

Fruktig och frisk smak med toner av gula äpplen, ljust bröd, nötter, persika och grapefrukt. Ferrari är verksamt i Trentino i norra Italien där man har en relativt sparsmakad produktion av mousserande vin som gjorts på druvor som skördats på hög höjd vid Dolomiterna.

Matmagi i den svenska fjällen

Matmagi i den svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda

Vin med agenda

Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner

Nyskapande spanska viner

Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Drinkar från Norrbotten

Drinkar från Norrbotten

Blanda till drinkarna med smak av natur och skog. Här bjuder vi på tre härliga drinkrecept:BEES KNEES Detta är ett bra sätt att njuta av Mountain Dry Gin. Honungens lena smak passar perfekt tillsammans med citrus och den uppfriskande peppriga eftersmaken ger mersmak....

Med smak och doft från svenska fjällen

Med smak och doft från svenska fjällen

Norrbottens nya stjärnskott siktar på den globala marknaden för premiumgin. Med inspiration från naturen i landskapet vid Kalix älv är destilleriet på god väg. Norrbottens destilleris första produkter, Mountain och Forest, ger mersmak.Dennis Bejedal är vd och master...

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Familjefirman Domaine E. Guigal har under 75 år byggt en av världens mest erkända vinhus. Mest känt är Guigal för de exklusiva La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Det är fine wine på riktigt.Philippe och Marcel Guigal.Ingen annan producent har skapat fler...

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting

Mustig svampsoppa med sting

De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!

ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se