Ströms bubbelfavoriter

Årets bästa tid är nu. Tid för möten med människor, utrymme för tankar om året som varit och njutningen av att skissa på planer för framtiden. Viktiga saker som tar form. Annat som avvecklas. Listor, musik och bubbel. Det hör tiden till.

 För mig innebär den här perioden i skiftet mellan gammalt och nytt också frihet att läsa och skriva. Även att uppleva konst tillsammans med människor jag tycker om. Strax före jul besökte jag och äldste sonen sydafrikanen William Kentridges installation The refusal of time i den gamla nerlagda panncentralen i Vårberg. En suggestiv och tänkvärd betraktelse över tiden som fenomen.

 Det är intressant att reflektera över vad tiden gjort med champagneupplevelsen i Sverige. På åttiotalet drack vi ett fåtal märken med en sötma som vi inte skulle drömma om idag. Sedan millennieskiftet har den lyxiga festdrycken blivit alltmer tillgänglig. Numera är utbudet och variationen något helt annat än för fyra decennier sedan.

Champagne är konst, hantverk och historia. Det lockar mig nästan lika mycket som den eleganta och smakrika drycken i sig. Under 2020 kommer vi att skriva ännu mer om champagne och annat mousserande vin i Magasinet Vin&Bar. Om människorna, miljöerna och magin bakom bubblorna.

Här är några av mina favoriter.

Anders Ström

Moët & Chandon Impérial.
Art nr 7518.
Pris 409 kr

Klassiker med 150 år på nacken. Bröd, frukt och friskhet i en välbalanserad cuvée på pinot noir, pinot meunier och chardonnay som med en lätt touch av citrus får en att känna igen sig från år till år. För den som gillar det är Moët & Chandon ett säkert val. För en hundralapp till får du en Grand Vintage 2012, en årgångschampagne som är utsökt torr, stram och fruktig.

 

Pierre Peters Cuvée de Réserve.
Art nr 7350. Pris 379 kr

Högst prisvärd champagne. Elegant, fruktig och frisk smak med toner av citrus, äpplen och kex. Mogen och fyllig champagne som ger mersmak.

Louis Roederer Brut Vintage 2012.
Art nr 76510. Pris 619 kr

Mogen och mäktig årgångschampagne som är en av årets höjdare. Nyansrik champagne med inslag av äpplen, rostat bröd och apelsin. Kostar lite mer men ger så mycket mer i smak och karaktär. Med lite tur går det att hitta champagnen i en del av Systembolagets butiker fortfarande.

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne.
Art nr 7725. Pris 149 kr

Fruktig, nyanserad och frisk smak med toner av gröna äpplen, kex och grapefrukt. Gjort enligt den klassiska metoden på pinot noir 60 procent och chardonnay 40 procent. Druvorna har skördats i norra Bourgogne nära Chablis. Crémant tillverkas i flera vindistrikt utanför Champagne, bland annat i Loire, Alsace och Bourgogne. Det är ofta ett prisvärt alternativ.

 

Ferrari Brut Organic.
Art nr 7721. Pris 165 kr

Fruktig och frisk smak med toner av gula äpplen, ljust bröd, nötter, persika och grapefrukt. Ferrari är verksamt i Trentino i norra Italien där man har en relativt sparsmakad produktion av mousserande vin som gjorts på druvor som skördats på hög höjd vid Dolomiterna.

HÄRLIGA HUSMANSKOST

HÄRLIGA HUSMANSKOST

Den blivande klassikern i kokboksgenren Husmanskost - svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske ges ut i egen regi.Med en respektfull blinkning till kocklegendarer som Tore Wretman, Erik Lallerstedt och Leif Mannerström har Pontus Frithiof och Tor...

I år dricker vi  Brunello di Montalcino

I år dricker vi Brunello di Montalcino

Vi går ut från vårt lilla charmiga hotell mitt i byn Montalcino. Kullerstenar i sikte. Små trattorior och skyltar med Enoteca kantar de smala gränderna. Nypa-sig-i-armen-pittoreskt. Här bor bara omkring femtusen människor, men Montalcino är så levande. Mycket tack...

Köksdrömmar på italienska

Köksdrömmar på italienska

För livsnjutare med fäbless för mat, vin och samtal är köket ofta den naturliga samlingspunkten. Det fungerar i både fest och vardag. På senare år har form och funktion från restaurangköken hittat in i svenska hem. Det italienska familjeföretaget Smeg lever upp till...

Konsten att kombinera mat och vin

Konsten att kombinera mat och vin

Varför smakade vinet du drack på restaurangen häromdagen mycket bättre än när du själv bjuder på det? Hur kombinerar man mat och vin för bästa resultat? Efter många år som krögare och vinkännare vet Fredrik hur det går till. I själva verket är det ganska enkelt. Om...

Vin med karaktär från vinmakarens trädgård

Vin med karaktär från vinmakarens trädgård

Xavier Vignon har efter en lång karriär som vinmakare på uppdrag bestämt sig för att satsa ännu mer på sitt eget lilla vinhus med rötterna i södra Rhônedalen. Med kärlek till vinet och regionen har hans cuvèer gjort stort avtryck i vinvärlden. Och det är bara...

Portvin för finsmakare

Portvin för finsmakare

Underligt nog är portvin ett underskattat vin i Sverige. Det portugisiska dessertvinet får ett uppsving under jul- och nyårshelgen. Det är både portvinets möjlighet och förbannelse. Det är ju ett utmärkt vin att dricka året om. Vi gör det alldeles för sällan. Portvin...

Nytt år med Vin&Bar

Nytt år med Vin&Bar

Att göra en tidning är som att göra vin. Vi börjar inse det efter två år och tolv nummer med Magasinet Vin&Bar. Med varje årgång vi lämnar bakom oss vill vi göra nästa säsong ännu lite bättre. Terroiren, klimatet och vädret kan vi inte göra mycket åt, men vi kan...

Fredriks bubblande nyårstips!

Fredriks bubblande nyårstips!

  Champagne mycket mer än en festlig välkomstdrink. Champagne är ett vin som passar utmärkt ihop med mat. Man kan med fördel servera ett glas champagne som den perfekta aperitifen. Låt sedan vinet följa med in i middagsserveringen. När mat och champagne...

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR! 6 NR PER ÅR.

Ett år 360 kr, 6 nummer.

Två år 620 kr, 12 nummer.

Psst... nu finns vi även på instagram! @vinochbar

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se