Ströms bubbelfavoriter

Årets bästa tid är nu. Tid för möten med människor, utrymme för tankar om året som varit och njutningen av att skissa på planer för framtiden. Viktiga saker som tar form. Annat som avvecklas. Listor, musik och bubbel. Det hör tiden till.

 För mig innebär den här perioden i skiftet mellan gammalt och nytt också frihet att läsa och skriva. Även att uppleva konst tillsammans med människor jag tycker om. Strax före jul besökte jag och äldste sonen sydafrikanen William Kentridges installation The refusal of time i den gamla nerlagda panncentralen i Vårberg. En suggestiv och tänkvärd betraktelse över tiden som fenomen.

 Det är intressant att reflektera över vad tiden gjort med champagneupplevelsen i Sverige. På åttiotalet drack vi ett fåtal märken med en sötma som vi inte skulle drömma om idag. Sedan millennieskiftet har den lyxiga festdrycken blivit alltmer tillgänglig. Numera är utbudet och variationen något helt annat än för fyra decennier sedan.

Champagne är konst, hantverk och historia. Det lockar mig nästan lika mycket som den eleganta och smakrika drycken i sig. Under 2020 kommer vi att skriva ännu mer om champagne och annat mousserande vin i Magasinet Vin&Bar. Om människorna, miljöerna och magin bakom bubblorna.

Här är några av mina favoriter.

Anders Ström

Moët & Chandon Impérial.
Art nr 7518.
Pris 409 kr

Klassiker med 150 år på nacken. Bröd, frukt och friskhet i en välbalanserad cuvée på pinot noir, pinot meunier och chardonnay som med en lätt touch av citrus får en att känna igen sig från år till år. För den som gillar det är Moët & Chandon ett säkert val. För en hundralapp till får du en Grand Vintage 2012, en årgångschampagne som är utsökt torr, stram och fruktig.

 

Pierre Peters Cuvée de Réserve.
Art nr 7350. Pris 379 kr

Högst prisvärd champagne. Elegant, fruktig och frisk smak med toner av citrus, äpplen och kex. Mogen och fyllig champagne som ger mersmak.

Louis Roederer Brut Vintage 2012.
Art nr 76510. Pris 619 kr

Mogen och mäktig årgångschampagne som är en av årets höjdare. Nyansrik champagne med inslag av äpplen, rostat bröd och apelsin. Kostar lite mer men ger så mycket mer i smak och karaktär. Med lite tur går det att hitta champagnen i en del av Systembolagets butiker fortfarande.

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne.
Art nr 7725. Pris 149 kr

Fruktig, nyanserad och frisk smak med toner av gröna äpplen, kex och grapefrukt. Gjort enligt den klassiska metoden på pinot noir 60 procent och chardonnay 40 procent. Druvorna har skördats i norra Bourgogne nära Chablis. Crémant tillverkas i flera vindistrikt utanför Champagne, bland annat i Loire, Alsace och Bourgogne. Det är ofta ett prisvärt alternativ.

 

Ferrari Brut Organic.
Art nr 7721. Pris 165 kr

Fruktig och frisk smak med toner av gula äpplen, ljust bröd, nötter, persika och grapefrukt. Ferrari är verksamt i Trentino i norra Italien där man har en relativt sparsmakad produktion av mousserande vin som gjorts på druvor som skördats på hög höjd vid Dolomiterna.

Spendrups Signatur

Spendrups Signatur

Familjebryggeriet Spendrup har satt sitt namn på ett nytt öl. Det var länge sedan sist. Vi har talat med vd Fredrik Spendrup och Lantmännens vd Magnus Kagevik om satsningen på att odla kornmalt och att brygga öl för nya generationer, där hållbarhet är en...

Pinot noir i Bourgogne

Pinot noir i Bourgogne

Albert Bichot är ett av de större familjeägda vin-husen i Bourgogne. Kärleken till druvan pinot noir har kommit för att stanna. Den ger ett alldeles eget uttryck. VIN&BAR fick en pratstund med Albéric Bichot som månar om både sina vingårdar och naturen. På många...

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Chiara Condello utsågs förra året till Italiens bästa vinmakare under 35 år av Food & Wine Italia. På kort tid har hon blivit erkänd för sina terroirdrivna viner gjorda på sangiovese. I Emilia-Romagna står maten i centrum. Den tätbefolkade regionen i norr med de...

Excellens i Rhônedalen

Excellens i Rhônedalen

Familjefirman Domaine E. Guigal har under nära åttio år byggt ett av världens mest välrenommerade vinhus. Mest känt är Guigal för de ikoniska La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Den 17 augusti kl 10 kommer de exklusiva vinerna till Sverige i litet antal via...

Hartenberg

Hartenberg

Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen

Matmagi i svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda

Vin med agenda

Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner

Nyskapande spanska viner

Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se