Mustig svampsoppa med sting

De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har bland annat varit matsvampsexpert i Nyhetsmorgon på TV4.

Hennes pappa var sovjetisk mästare i störtlopp under åttiotalet och de tillbringade mycket tid i bergen tillsammans. I backen serverades karpatisk svampsoppa i en kopp för att värma kropp och själ inför nästa åk. Hon minns också barndomens marknader i Lviv där stånden dignade av svamp från de karpatiska skogarna. Sextio procent av den vuxna befolkningen i dagens Ryssland plockar svamp varje år. Där har vi i Sverige mycket mer att göra.

Hennes bok är en inspirerande och personlig guide till de tjugo godaste matsvamparna i Sverige. Här finns också spännande och välsmakande recept. Vad sägs om Schnitzel på stolt fjällskivling, Filodegsrullar med svamp och fetaost eller Rysk svampsallad? Nog vattnas det i munnen.

De läckra recepten är vegetariska och går att göra på både färsk och torkad svamp. Det gör det till en året runt-bok.

En av Elles favoriträtter är Kokosgryta med quinoa och trattkantarell. Till den värmande höstgrytan med lite sting använder hon torkade trattkantareller. Den lite kryddiga smaken passar bra ihop med övriga ingredienser och lyfter maträtten tillsammans med ingefära och chili.

Kokosgryta med quinoa och trattkantarell

ingredienser, 4 portioner
3 dl quinoa
3 dl tärnad butternut squash
En näve torkade trattisar (eller några nävar färska)
7 dl vatten
2 dl kokosmjölk
1 tärning grönsaksbuljong
2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 skivad färsk chili
En skvätt citron eller vinäger
Salt och peppar
Olja till stekning
 

Gör så här

  1. Blötlägg trattisarna i lite vatten i cirka 15 minuter.
  2. Fräs sedan svampen i en gryta och tillsätt vitlök och ingefära mot slutet.
  3. Tillsätt quinoa, butternut squash, grönsaksbuljong och vatten och låt det koka upp.
  4. Låt sjuda i cirka 15 minuter för att sist tillsätta kokosmjölken. Låt grytan koka ihop i några minuter till.
  5. Smaka av med salt och peppar och kläm i en skvätt citron eller vinäger för att balansera sötman i grytan. Detta blir en sopp-gryta. Vill du ha en tjockare konsistens, minska mängden vatten till 6 dl och tillsätt kokosmjölken tidigare i processen. 
  6. Garnera med den färska chilin och njut av en fusiongryta, framtagen med kärlek och inspirerad av tre olika kontinenter.  

District 7 Pinot Noir 2018
Art nr 6578. Pris 139 kr

Krämig och flörtig pinot noir från soliga Kalifornien med varmmulliga smaker av hallon, jordgubbar, rostat kaffe och söta kryddor. Mycket pinot för pengarna!

Vintips av Fredrik Schelin

Titel: Svampbok för matälskare – plocka och laga våra 20 godaste matsvampar
Författare och recept: Elle Nikishkova
Foto: Rania Rönntoft
Förlag: Calazo

 

Säsong för påsköl

Säsong för påsköl

Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...

10 nyårsbubbel

10 nyårsbubbel

Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...

Färskostbollar med Västerbottensost

Färskostbollar med Västerbottensost

Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...

10 glögg att njuta av

10 glögg att njuta av

Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...

Gindrinkar att ha koll på!

Gindrinkar att ha koll på!

David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...

Drinken Cointreau Hot

Drinken Cointreau Hot

Gräddig varm choklad med whiskytoner till kyligare kvällar!Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som...

Grythyttans Polkaglögg

Grythyttans Polkaglögg

Nu är det juletider och självklart vill man ha varma glöggdrinkar i glasen! Grythyttan bjuder på en härlig polkavariant.Ingredienser75 cl Grythyttans SkogsglöggSkalet av 3 citroner10 g kanelstång8 cl Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple Rum3 dl vispgrädde2 msk malen...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se