Mustig svampsoppa med sting
De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har bland annat varit matsvampsexpert i Nyhetsmorgon på TV4.
Hennes pappa var sovjetisk mästare i störtlopp under åttiotalet och de tillbringade mycket tid i bergen tillsammans. I backen serverades karpatisk svampsoppa i en kopp för att värma kropp och själ inför nästa åk. Hon minns också barndomens marknader i Lviv där stånden dignade av svamp från de karpatiska skogarna. Sextio procent av den vuxna befolkningen i dagens Ryssland plockar svamp varje år. Där har vi i Sverige mycket mer att göra.
Hennes bok är en inspirerande och personlig guide till de tjugo godaste matsvamparna i Sverige. Här finns också spännande och välsmakande recept. Vad sägs om Schnitzel på stolt fjällskivling, Filodegsrullar med svamp och fetaost eller Rysk svampsallad? Nog vattnas det i munnen.
De läckra recepten är vegetariska och går att göra på både färsk och torkad svamp. Det gör det till en året runt-bok.
En av Elles favoriträtter är Kokosgryta med quinoa och trattkantarell. Till den värmande höstgrytan med lite sting använder hon torkade trattkantareller. Den lite kryddiga smaken passar bra ihop med övriga ingredienser och lyfter maträtten tillsammans med ingefära och chili.

Kokosgryta med quinoa och trattkantarell
ingredienser, 4 portioner
3 dl quinoa
3 dl tärnad butternut squash
En näve torkade trattisar (eller några nävar färska)
7 dl vatten
2 dl kokosmjölk
1 tärning grönsaksbuljong
2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 skivad färsk chili
En skvätt citron eller vinäger
Salt och peppar
Olja till stekning
Gör så här
- Blötlägg trattisarna i lite vatten i cirka 15 minuter.
- Fräs sedan svampen i en gryta och tillsätt vitlök och ingefära mot slutet.
- Tillsätt quinoa, butternut squash, grönsaksbuljong och vatten och låt det koka upp.
- Låt sjuda i cirka 15 minuter för att sist tillsätta kokosmjölken. Låt grytan koka ihop i några minuter till.
- Smaka av med salt och peppar och kläm i en skvätt citron eller vinäger för att balansera sötman i grytan. Detta blir en sopp-gryta. Vill du ha en tjockare konsistens, minska mängden vatten till 6 dl och tillsätt kokosmjölken tidigare i processen.
- Garnera med den färska chilin och njut av en fusiongryta, framtagen med kärlek och inspirerad av tre olika kontinenter.

District 7 Pinot Noir 2018
Art nr 6578. Pris 139 kr
Krämig och flörtig pinot noir från soliga Kalifornien med varmmulliga smaker av hallon, jordgubbar, rostat kaffe och söta kryddor. Mycket pinot för pengarna!
Vintips av Fredrik Schelin

Titel: Svampbok för matälskare – plocka och laga våra 20 godaste matsvampar
Författare och recept: Elle Nikishkova
Foto: Rania Rönntoft
Förlag: Calazo

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell
Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré
Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax
Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad
Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk
Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett
Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic
Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...
PRENUMERERA
Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration
498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer
Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!
Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.
Betala på faktura, kort eller Swish.
KLICKA HÄR!

Digital prenumeration
39 kr/månad, löpande
390 kr/helår
Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.
Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.
KLICKA HÄR!