Mustig svampsoppa med sting

De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har bland annat varit matsvampsexpert i Nyhetsmorgon på TV4.

Hennes pappa var sovjetisk mästare i störtlopp under åttiotalet och de tillbringade mycket tid i bergen tillsammans. I backen serverades karpatisk svampsoppa i en kopp för att värma kropp och själ inför nästa åk. Hon minns också barndomens marknader i Lviv där stånden dignade av svamp från de karpatiska skogarna. Sextio procent av den vuxna befolkningen i dagens Ryssland plockar svamp varje år. Där har vi i Sverige mycket mer att göra.

Hennes bok är en inspirerande och personlig guide till de tjugo godaste matsvamparna i Sverige. Här finns också spännande och välsmakande recept. Vad sägs om Schnitzel på stolt fjällskivling, Filodegsrullar med svamp och fetaost eller Rysk svampsallad? Nog vattnas det i munnen.

De läckra recepten är vegetariska och går att göra på både färsk och torkad svamp. Det gör det till en året runt-bok.

En av Elles favoriträtter är Kokosgryta med quinoa och trattkantarell. Till den värmande höstgrytan med lite sting använder hon torkade trattkantareller. Den lite kryddiga smaken passar bra ihop med övriga ingredienser och lyfter maträtten tillsammans med ingefära och chili.

Kokosgryta med quinoa och trattkantarell

ingredienser, 4 portioner
3 dl quinoa
3 dl tärnad butternut squash
En näve torkade trattisar (eller några nävar färska)
7 dl vatten
2 dl kokosmjölk
1 tärning grönsaksbuljong
2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 skivad färsk chili
En skvätt citron eller vinäger
Salt och peppar
Olja till stekning
 

Gör så här

  1. Blötlägg trattisarna i lite vatten i cirka 15 minuter.
  2. Fräs sedan svampen i en gryta och tillsätt vitlök och ingefära mot slutet.
  3. Tillsätt quinoa, butternut squash, grönsaksbuljong och vatten och låt det koka upp.
  4. Låt sjuda i cirka 15 minuter för att sist tillsätta kokosmjölken. Låt grytan koka ihop i några minuter till.
  5. Smaka av med salt och peppar och kläm i en skvätt citron eller vinäger för att balansera sötman i grytan. Detta blir en sopp-gryta. Vill du ha en tjockare konsistens, minska mängden vatten till 6 dl och tillsätt kokosmjölken tidigare i processen. 
  6. Garnera med den färska chilin och njut av en fusiongryta, framtagen med kärlek och inspirerad av tre olika kontinenter.  

District 7 Pinot Noir 2018
Art nr 6578. Pris 139 kr

Krämig och flörtig pinot noir från soliga Kalifornien med varmmulliga smaker av hallon, jordgubbar, rostat kaffe och söta kryddor. Mycket pinot för pengarna!

Vintips av Fredrik Schelin

Titel: Svampbok för matälskare – plocka och laga våra 20 godaste matsvampar
Författare och recept: Elle Nikishkova
Foto: Rania Rönntoft
Förlag: Calazo

 

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mousserande bergsvin från Italien

Mousserande bergsvin från Italien

Det italienska familjenamnet Ferrari har länge förknippats med lyxiga bilar och prestige. Men för varje årgång blir vinproducenten med samma namn från Trentino i norra Italien alltmer uppmärksammad. Ferrari tillverkar torrt, friskt och lätt fruktigt mousserande vin av...

Humlerikt öl från Hedemora

Humlerikt öl från Hedemora

Oppigårds är ett småskaligt hantverksbryggeri som ligger på en bondgård och på bygdens gamla fotbollsplan i södra Dalarna. Grundaren Björn Falkeström är småskalig och lokal som företagare, men han är nationell i sin ambition att tillverka och sälja öl. Efter 17 år är...

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

Den klassiska drinken Negroni har ett bittert bett som klöser det bästa ur röd vermouth och Campari. Lika delar gin, vermouth och Campari. Svårare behöver det inte vara att göra en elegant klassiker. Negroni har kommit i ropet igen. Det är inte så konstigt. Drinken är...

HÄRLIGA HUSMANSKOST

HÄRLIGA HUSMANSKOST

Den blivande klassikern i kokboksgenren Husmanskost - svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske ges ut i egen regi.Med en respektfull blinkning till kocklegendarer som Tore Wretman, Erik Lallerstedt och Leif Mannerström har Pontus Frithiof och Tor...

I år dricker vi  Brunello di Montalcino

I år dricker vi Brunello di Montalcino

Vi går ut från vårt lilla charmiga hotell mitt i byn Montalcino. Kullerstenar i sikte. Små trattorior och skyltar med Enoteca kantar de smala gränderna. Nypa-sig-i-armen-pittoreskt. Här bor bara omkring femtusen människor, men Montalcino är så levande. Mycket tack...

Köksdrömmar på italienska

Köksdrömmar på italienska

För livsnjutare med fäbless för mat, vin och samtal är köket ofta den naturliga samlingspunkten. Det fungerar i både fest och vardag. På senare år har form och funktion från restaurangköken hittat in i svenska hem. Det italienska familjeföretaget Smeg lever upp till...

Konsten att kombinera mat och vin

Konsten att kombinera mat och vin

Varför smakade vinet du drack på restaurangen häromdagen mycket bättre än när du själv bjuder på det? Hur kombinerar man mat och vin för bästa resultat? Efter många år som krögare och vinkännare vet Fredrik hur det går till. I själva verket är det ganska enkelt. Om...

Vin med karaktär från vinmakarens trädgård

Vin med karaktär från vinmakarens trädgård

Xavier Vignon har efter en lång karriär som vinmakare på uppdrag bestämt sig för att satsa ännu mer på sitt eget lilla vinhus med rötterna i södra Rhônedalen. Med kärlek till vinet och regionen har hans cuvèer gjort stort avtryck i vinvärlden. Och det är bara...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!

ETT ÅR 360 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 620 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se