Mustig svampsoppa med sting

De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har bland annat varit matsvampsexpert i Nyhetsmorgon på TV4.

Hennes pappa var sovjetisk mästare i störtlopp under åttiotalet och de tillbringade mycket tid i bergen tillsammans. I backen serverades karpatisk svampsoppa i en kopp för att värma kropp och själ inför nästa åk. Hon minns också barndomens marknader i Lviv där stånden dignade av svamp från de karpatiska skogarna. Sextio procent av den vuxna befolkningen i dagens Ryssland plockar svamp varje år. Där har vi i Sverige mycket mer att göra.

Hennes bok är en inspirerande och personlig guide till de tjugo godaste matsvamparna i Sverige. Här finns också spännande och välsmakande recept. Vad sägs om Schnitzel på stolt fjällskivling, Filodegsrullar med svamp och fetaost eller Rysk svampsallad? Nog vattnas det i munnen.

De läckra recepten är vegetariska och går att göra på både färsk och torkad svamp. Det gör det till en året runt-bok.

En av Elles favoriträtter är Kokosgryta med quinoa och trattkantarell. Till den värmande höstgrytan med lite sting använder hon torkade trattkantareller. Den lite kryddiga smaken passar bra ihop med övriga ingredienser och lyfter maträtten tillsammans med ingefära och chili.

Kokosgryta med quinoa och trattkantarell

ingredienser, 4 portioner
3 dl quinoa
3 dl tärnad butternut squash
En näve torkade trattisar (eller några nävar färska)
7 dl vatten
2 dl kokosmjölk
1 tärning grönsaksbuljong
2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 skivad färsk chili
En skvätt citron eller vinäger
Salt och peppar
Olja till stekning
 

Gör så här

  1. Blötlägg trattisarna i lite vatten i cirka 15 minuter.
  2. Fräs sedan svampen i en gryta och tillsätt vitlök och ingefära mot slutet.
  3. Tillsätt quinoa, butternut squash, grönsaksbuljong och vatten och låt det koka upp.
  4. Låt sjuda i cirka 15 minuter för att sist tillsätta kokosmjölken. Låt grytan koka ihop i några minuter till.
  5. Smaka av med salt och peppar och kläm i en skvätt citron eller vinäger för att balansera sötman i grytan. Detta blir en sopp-gryta. Vill du ha en tjockare konsistens, minska mängden vatten till 6 dl och tillsätt kokosmjölken tidigare i processen. 
  6. Garnera med den färska chilin och njut av en fusiongryta, framtagen med kärlek och inspirerad av tre olika kontinenter.  

District 7 Pinot Noir 2018
Art nr 6578. Pris 139 kr

Krämig och flörtig pinot noir från soliga Kalifornien med varmmulliga smaker av hallon, jordgubbar, rostat kaffe och söta kryddor. Mycket pinot för pengarna!

Vintips av Fredrik Schelin

Titel: Svampbok för matälskare – plocka och laga våra 20 godaste matsvampar
Författare och recept: Elle Nikishkova
Foto: Rania Rönntoft
Förlag: Calazo

 

Biodynamisk pionjär i Languedoc-Roussillon

Biodynamisk pionjär i Languedoc-Roussillon

Gérard Bertrand går i spetsen för utvecklingen av ekologisk och biodynamisk vinframställning i Europa. Det varma och havsnära läget i sydfrankrike intill södra Rhône och Provence har gjort kvalitetsrevolutionen möjlig. Men det är vinmakarens övertygelse som har fällt...

La Tour öppnar upp Le Bar

La Tour öppnar upp Le Bar

Pontus Frithiof med team fortsätter att utveckla La Tours vin- och cocktailbar på hög höjd. Le Bar har en härlig utsikt över Riddarfjärden. Nu har baren också fått generösare öppettider med drop-in och nya menyer för både cocktails och mat.Sedan sensommaren 2020 har...

Mästerligt vin från Baskien

Mästerligt vin från Baskien

Mot alla odds gjorde Alain Brumont druvan tannat till en världsstjärna. Vinerna passar lika bra till lokala maträtter som till gastronomin på många ställen i världen. Inte minst i Sverige.Alain Brumont ärvde 1979 egendomen Château Bouscassé i Madiran som ligger i...

Spendrups Signatur

Spendrups Signatur

Familjebryggeriet Spendrup har satt sitt namn på ett nytt öl. Det var länge sedan sist. Vi har talat med vd Fredrik Spendrup och Lantmännens vd Magnus Kagevik om satsningen på att odla kornmalt och att brygga öl för nya generationer, där hållbarhet är en...

Pinot noir i Bourgogne

Pinot noir i Bourgogne

Albert Bichot är ett av de större familjeägda vin-husen i Bourgogne. Kärleken till druvan pinot noir har kommit för att stanna. Den ger ett alldeles eget uttryck. VIN&BAR fick en pratstund med Albéric Bichot som månar om både sina vingårdar och naturen. På många...

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Chiara Condello utsågs förra året till Italiens bästa vinmakare under 35 år av Food & Wine Italia. På kort tid har hon blivit erkänd för sina terroirdrivna viner gjorda på sangiovese. I Emilia-Romagna står maten i centrum. Den tätbefolkade regionen i norr med de...

Excellens i Rhônedalen

Excellens i Rhônedalen

Familjefirman Domaine E. Guigal har under nära åttio år byggt ett av världens mest välrenommerade vinhus. Mest känt är Guigal för de ikoniska La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Den 17 augusti kl 10 kommer de exklusiva vinerna till Sverige i litet antal via...

Hartenberg

Hartenberg

Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen

Matmagi i svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se