Svensk kvalitet en del av Tonictrenden
Det har blivit bättre, men fortfarande är det så att långt större möda läggs på att hitta den där alldeles speciella ginen, medan det slarvas med tonicen. – En flaska Hendrick’s för 449 kronor på Systembolaget, alldeles utmärkt så långt, men en dålig tonic dödar alla de fina smakerna och nyanserna i den fina ginen, säger Gustaf Ytander, grundare och vd på Swedish Tonic.

Tonicens betydelse är uppenbar: 70 procent av vätskan i en GT utgörs av tonic. På Swedish Tonic – som vuxit explosionsartat sen starten sommaren 2016 – kan man räkna:
– Vi hade ginboomen i ryggen samtidigt som marknaden för tonics kändes helt förstörd, sönderkommersialiserad. Vår tanke, utifrån ett gammalt intresse för mat och dryck, var att det behövdes en kvalitetstonic, en tonic som den gjordes förr, men i modern tappning, säger Gustaf.
Bob Dylan sa nån gång att han aldrig hade nån ambition att skriva egna låtar, men en dag stod han där och hade sjungit alla låtar han ville sjunga som var skrivna av andra, och då gjorde han dygd av nödvändigheten och började skriva själv, med känt resultat. Samma sak här.
– Vi kunde inte hitta nån tonic vi gillade, därför fick vi skapa den själva, säger Gustaf.
Hemligheten är enkel, förnämliga råvaror: riktig kinabark – varur kininet, det bittra i tonicen, utvinns, det som historiskt sett adderades för att förebygga malaria – färskpressad citrus, agave för sötma, samt enbär och andra kryddor för de mörkare smakerna. Inget socker.
– Helt enkelt så få konstigheter som möjligt, säger Gustaf.
De flesta genombrott, oavsett vad det handlar om, bygger på tre saker: tur, talang, tajmning. Swedish Tonic uppfyller dessa villkor och av allt att döma kommer redan mycket bra tider snart gå till bättre än bra.
– För första gången i historien får man i år fler träffar om man googlar på ”gin” än om man gör det på ”vodka”. Det dricks mer Gin & Tonic än aldrig förr. Vi har skapat ett coolt varumärke och den organiska marknadsföringen via sociala medier har hjälpt oss mycket för att synas och komma ut med vårt budskap.
Målet för framtiden – att växa, Europa, världen … En lång och spännande resa … Det har börjat så smått med Danmark och Tyskland och nästa år väntar Norge.
Det kommer med all säkerhet alltid drickas mest tonic ihop med gin, men det finns, berättar Gustaf, också en tonicboom i sig, fristående från ginen.
– Det är en tydlig trend och den tilltar från år till år. Folk vill gå ut mitt i veckan och vara sociala, men utan att slippa dagen efter-effekterna på jobbet. Det blir allt fler alkoholfria alternativ på barernas drinklistor.
Sommaren 2017 vann Swedish Tonic en stor gincocktailtävling i London. Ett kvitto på kvaliteten. Produkterna som saluförs är två: Swedish Tonic (syrup) där man själv ska tillsätta kraftigt kolsyrat vatten för önskad smak, samt Swedish Tonic Water (där det kolsyrade vattnet redan är tillsatt när man handlar).
– Det är coolare med syrup. Då kan man sätta sin personliga touch på det. Men det är bara min åsikt, somliga vill ha det klart och fixat, säger Gustaf.
På det sättet rustar sig Swedish Tonic för en spännande framtid.

LYXIGT
2 cl Swedish Tonic Syrup
1 cl Fläderblomssaft
4 cl Gin
Gör så här:
Fyll glaset rikligt med is och 10 cl kolsyrat vatten. Garnera med grape och
en kvist rosmarin.

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell
Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré
Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax
Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad
Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk
Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett
Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic
Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...
PRENUMERERA
Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration
498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer
Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!
Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.
Betala på faktura, kort eller Swish.
KLICKA HÄR!

Digital prenumeration
39 kr/månad, löpande
390 kr/helår
Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.
Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.
KLICKA HÄR!