Svensk kvalitet en del av Tonictrenden
Det har blivit bättre, men fortfarande är det så att långt större möda läggs på att hitta den där alldeles speciella ginen, medan det slarvas med tonicen. – En flaska Hendrick’s för 449 kronor på Systembolaget, alldeles utmärkt så långt, men en dålig tonic dödar alla de fina smakerna och nyanserna i den fina ginen, säger Gustaf Ytander, grundare och vd på Swedish Tonic.

Tonicens betydelse är uppenbar: 70 procent av vätskan i en GT utgörs av tonic. På Swedish Tonic – som vuxit explosionsartat sen starten sommaren 2016 – kan man räkna:
– Vi hade ginboomen i ryggen samtidigt som marknaden för tonics kändes helt förstörd, sönderkommersialiserad. Vår tanke, utifrån ett gammalt intresse för mat och dryck, var att det behövdes en kvalitetstonic, en tonic som den gjordes förr, men i modern tappning, säger Gustaf.
Bob Dylan sa nån gång att han aldrig hade nån ambition att skriva egna låtar, men en dag stod han där och hade sjungit alla låtar han ville sjunga som var skrivna av andra, och då gjorde han dygd av nödvändigheten och började skriva själv, med känt resultat. Samma sak här.
– Vi kunde inte hitta nån tonic vi gillade, därför fick vi skapa den själva, säger Gustaf.
Hemligheten är enkel, förnämliga råvaror: riktig kinabark – varur kininet, det bittra i tonicen, utvinns, det som historiskt sett adderades för att förebygga malaria – färskpressad citrus, agave för sötma, samt enbär och andra kryddor för de mörkare smakerna. Inget socker.
– Helt enkelt så få konstigheter som möjligt, säger Gustaf.
De flesta genombrott, oavsett vad det handlar om, bygger på tre saker: tur, talang, tajmning. Swedish Tonic uppfyller dessa villkor och av allt att döma kommer redan mycket bra tider snart gå till bättre än bra.
– För första gången i historien får man i år fler träffar om man googlar på ”gin” än om man gör det på ”vodka”. Det dricks mer Gin & Tonic än aldrig förr. Vi har skapat ett coolt varumärke och den organiska marknadsföringen via sociala medier har hjälpt oss mycket för att synas och komma ut med vårt budskap.
Målet för framtiden – att växa, Europa, världen … En lång och spännande resa … Det har börjat så smått med Danmark och Tyskland och nästa år väntar Norge.
Det kommer med all säkerhet alltid drickas mest tonic ihop med gin, men det finns, berättar Gustaf, också en tonicboom i sig, fristående från ginen.
– Det är en tydlig trend och den tilltar från år till år. Folk vill gå ut mitt i veckan och vara sociala, men utan att slippa dagen efter-effekterna på jobbet. Det blir allt fler alkoholfria alternativ på barernas drinklistor.
Sommaren 2017 vann Swedish Tonic en stor gincocktailtävling i London. Ett kvitto på kvaliteten. Produkterna som saluförs är två: Swedish Tonic (syrup) där man själv ska tillsätta kraftigt kolsyrat vatten för önskad smak, samt Swedish Tonic Water (där det kolsyrade vattnet redan är tillsatt när man handlar).
– Det är coolare med syrup. Då kan man sätta sin personliga touch på det. Men det är bara min åsikt, somliga vill ha det klart och fixat, säger Gustaf.
På det sättet rustar sig Swedish Tonic för en spännande framtid.

LYXIGT
2 cl Swedish Tonic Syrup
1 cl Fläderblomssaft
4 cl Gin
Gör så här:
Fyll glaset rikligt med is och 10 cl kolsyrat vatten. Garnera med grape och
en kvist rosmarin.

Biodynamisk pionjär i Languedoc-Roussillon
Gérard Bertrand går i spetsen för utvecklingen av ekologisk och biodynamisk vinframställning i Europa. Det varma och havsnära läget i sydfrankrike intill södra Rhône och Provence har gjort kvalitetsrevolutionen möjlig. Men det är vinmakarens övertygelse som har fällt...

La Tour öppnar upp Le Bar
Pontus Frithiof med team fortsätter att utveckla La Tours vin- och cocktailbar på hög höjd. Le Bar har en härlig utsikt över Riddarfjärden. Nu har baren också fått generösare öppettider med drop-in och nya menyer för både cocktails och mat.Sedan sensommaren 2020 har...

Mästerligt vin från Baskien
Mot alla odds gjorde Alain Brumont druvan tannat till en världsstjärna. Vinerna passar lika bra till lokala maträtter som till gastronomin på många ställen i världen. Inte minst i Sverige.Alain Brumont ärvde 1979 egendomen Château Bouscassé i Madiran som ligger i...

Spendrups Signatur
Familjebryggeriet Spendrup har satt sitt namn på ett nytt öl. Det var länge sedan sist. Vi har talat med vd Fredrik Spendrup och Lantmännens vd Magnus Kagevik om satsningen på att odla kornmalt och att brygga öl för nya generationer, där hållbarhet är en...

Pinot noir i Bourgogne
Albert Bichot är ett av de större familjeägda vin-husen i Bourgogne. Kärleken till druvan pinot noir har kommit för att stanna. Den ger ett alldeles eget uttryck. VIN&BAR fick en pratstund med Albéric Bichot som månar om både sina vingårdar och naturen. På många...

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott
Chiara Condello utsågs förra året till Italiens bästa vinmakare under 35 år av Food & Wine Italia. På kort tid har hon blivit erkänd för sina terroirdrivna viner gjorda på sangiovese. I Emilia-Romagna står maten i centrum. Den tätbefolkade regionen i norr med de...

Excellens i Rhônedalen
Familjefirman Domaine E. Guigal har under nära åttio år byggt ett av världens mest välrenommerade vinhus. Mest känt är Guigal för de ikoniska La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Den 17 augusti kl 10 kommer de exklusiva vinerna till Sverige i litet antal via...

Hartenberg
Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen
Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.
ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.se
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649