Svensk kvalitet en del av Tonictrenden

Det har blivit bättre, men fortfarande är det så att långt större möda läggs på att hitta den där alldeles speciella ginen, medan det slarvas med tonicen. – En flaska Hendrick’s för 449 kronor på Systembolaget, alldeles utmärkt så långt, men en dålig tonic dödar alla de fina smakerna och nyanserna i den fina ginen, säger Gustaf Ytander, grundare och vd på Swedish Tonic.

Tonicens betydelse är uppenbar: 70 procent av vätskan i en GT utgörs av tonic. På Swedish Tonic – som vuxit explosionsartat sen starten sommaren 2016 – kan man räkna:

– Vi hade ginboomen i ryggen samtidigt som marknaden för tonics kändes helt förstörd, sönderkommersialiserad. Vår tanke, utifrån ett gammalt intresse för mat och dryck, var att det behövdes en kvalitetstonic, en tonic som den gjordes förr, men i modern tappning, säger Gustaf.

Bob Dylan sa nån gång att han aldrig hade nån ambition att skriva egna låtar, men en dag stod han där och hade sjungit alla låtar han ville sjunga som var skrivna av andra, och då gjorde han dygd av nödvändigheten och började skriva själv, med känt resultat. Samma sak här.

– Vi kunde inte hitta nån tonic vi gillade, därför fick vi skapa den själva, säger Gustaf.

Hemligheten är enkel, förnämliga råvaror: riktig kinabark – varur kininet, det bittra i tonicen, utvinns, det som historiskt sett adderades för att förebygga malaria – färskpressad citrus, agave för sötma, samt enbär och andra kryddor för de mörkare smakerna. Inget socker.

– Helt enkelt så få konstigheter som möjligt, säger Gustaf.

De flesta genombrott, oavsett vad det handlar om, bygger på tre saker: tur, talang, tajmning. Swedish Tonic uppfyller dessa villkor och av allt att döma kommer redan mycket bra tider snart gå till bättre än bra.

– För första gången i historien får man i år fler träffar om man googlar på ”gin” än om man gör det på ”vodka”. Det dricks mer Gin & Tonic än aldrig förr. Vi har skapat ett coolt varumärke och den organiska marknadsföringen via sociala medier har hjälpt oss mycket för att synas och komma ut med vårt budskap.

Målet för framtiden – att växa, Europa, världen … En lång och spännande resa … Det har börjat så smått med Danmark och Tyskland och nästa år väntar Norge.

Det kommer med all säkerhet alltid drickas mest tonic ihop med gin, men det finns, berättar Gustaf, också en tonicboom i sig, fristående från ginen.

– Det är en tydlig trend och den tilltar från år till år. Folk vill gå ut mitt i veckan och vara sociala, men utan att slippa dagen efter-effekterna på jobbet. Det blir allt fler alkoholfria alternativ på barernas drinklistor.

 Sommaren 2017 vann Swedish Tonic en stor gincocktailtävling i London. Ett kvitto på kvaliteten. Produkterna som saluförs är två: Swedish Tonic (syrup) där man själv ska tillsätta kraftigt kolsyrat vatten för önskad smak, samt Swedish Tonic Water (där det kolsyrade vattnet redan är tillsatt när man handlar).

– Det är coolare med syrup. Då kan man sätta sin personliga touch på det. Men det är bara min åsikt, somliga vill ha det klart och fixat, säger Gustaf. 

På det sättet rustar sig Swedish Tonic för en spännande framtid.

LYXIGT

2 cl Swedish Tonic Syrup
1 cl Fläderblomssaft 
4 cl Gin

Gör så här:

Fyll glaset rikligt med is och 10 cl kolsyrat vatten. Garnera med grape och
en kvist rosmarin.

Säsong för påsköl

Säsong för påsköl

Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...

10 nyårsbubbel

10 nyårsbubbel

Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...

Färskostbollar med Västerbottensost

Färskostbollar med Västerbottensost

Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...

10 glögg att njuta av

10 glögg att njuta av

Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...

Gindrinkar att ha koll på!

Gindrinkar att ha koll på!

David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...

Drinken Cointreau Hot

Drinken Cointreau Hot

Gräddig varm choklad med whiskytoner till kyligare kvällar!Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som...

Grythyttans Polkaglögg

Grythyttans Polkaglögg

Nu är det juletider och självklart vill man ha varma glöggdrinkar i glasen! Grythyttan bjuder på en härlig polkavariant.Ingredienser75 cl Grythyttans SkogsglöggSkalet av 3 citroner10 g kanelstång8 cl Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple Rum3 dl vispgrädde2 msk malen...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se