Svensk taco med dovhjort, västerbottenost och syltade kantareller

Taco blir något alldeles extra när du fyller den med smaker från svensk skog. I det här receptet består tacokryddan av enbär, timjan, rosmarin, salt och svartpeppar vilket ger utrymme för köttets genuina smak. Tillsammans med Västerbottenmajonnäs, stekt endivsallad, syltade kantareller, silverlök och friterad persilja ger det en härlig helhet. Det är enkelt att göra hemgjorda bröd, men det fungerar bra med köpta tacobröd också. Den svenska tacon bjuder in till samtal och småplock. Det är en god rätt som är enkelt att göra och lätt ställa fram på bordet så att gästerna kan sätta ihop sina egna tacos. 

BRÖD
5 dl vetemjöl
50 gram smör
En nypa salt
3 dl kokande vatten 

KRYDDMIX
Enbär
Salt
Svartpeppar
Timjan
Rosmarin 

FYLLNING
Dovhjort eller annat vilt
Ägg
Vitvinsvinäger
Dijonsenap
Rapsolja
Västerbottenost
Endivsallad
Persilja
Silverlök
Kantareller
Ättika
Socker

  1. Blanda mjöl och salt och smula i smöret i mjölet så det är fint fördelat. Slå över kokande vatten och rör till en deg. Rulla små bollar som du sedan kavlar ut till tortilla. Stek i torr panna ca 30 sek på båda sidor. Förvara i en handduk till servering.
  2. Putsa kantarellerna och lägg i en 1-2-2 lag (ättika, socker, vatten) Låt ligga i minst 20 min men gärna mer.
  3. Mixa enbär, salt, svartpeppar, timjan och rosmarin till en kryddmix. Spara till senare.
  4. Gör en majonnäs med ägg, dijonsenap, vinäger och olja. När majonnäsen gått ihop adderar du riven västerbottenost och mixar slät. Smaka av med salt.
  5. Dela endivsallad i 6 klyftor och stek i lite olja i en panna. Salta.
  6. Strimla köttet så tunt du kan. Krydda rikligt med kryddmixen och stek i lite olja på hög värme tills det fått färg.
  7. Stek persilja i olja på medelhög värme i 1–2 min. Lägg över på hushållspapper och låt rinna av. Salta.
  8. Lägg salladsklyftan i botten, på med majonnäsen, köttet, kantarellerna, löken, lite mer majonnäs och toppa med friterad persilja. 

Recept av Swedishfoodie 

Passande vin till tacon
Abrie Beeslaar har utsetts till världens främste vinmakare flera gånger. Hans och Kanonkops signaturdruva är pinotage. Det är en svårbemästrad druva som generationer av vinmakare på det sydafrikanska vinhuset lyckats framställa ett alldeles eget vin av. Det kan du läsa mer om i Vin&Bar nr 5 2018. Kanonkop Kadette 2016 är en stiltypiskt vin gjort på 100 procent pinotage. Doften är bärig och här finns mörka bär, plommon och skogsbär, men också inslag av vanilj och fat. Smaken är fruktig med björnbär, hallon, en liten ton av lakrits och en subtil kryddighet. Eftersmaken dröjer sig kvar med lätta tanniner och varsam vanilj.

Kanonkop Kadette 2016 – Rött vin. Art nr 77036. Pris 129 kr

Taste of Gotland en mat- och dryckesresa

Taste of Gotland en mat- och dryckesresa

En specialkomponerad tredagarstur som erbjuder exklusiva smakupplevelser hos Gotlands finaste producenter. Boka en minnesvärd resa 27-29 september! Resan inkluderar färja till och från Visby med boende på Solhem Hotell i Visby samt mat och dryck. Du möts upp av vår...

Säsong för påsköl

Säsong för påsköl

Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...

10 nyårsbubbel

10 nyårsbubbel

Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...

Färskostbollar med Västerbottensost

Färskostbollar med Västerbottensost

Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...

10 glögg att njuta av

10 glögg att njuta av

Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...

Gindrinkar att ha koll på!

Gindrinkar att ha koll på!

David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy 08-121 062 37

vinochbar@flowyinfo.se