Svensk taco med dovhjort, västerbottenost och syltade kantareller

Taco blir något alldeles extra när du fyller den med smaker från svensk skog. I det här receptet består tacokryddan av enbär, timjan, rosmarin, salt och svartpeppar vilket ger utrymme för köttets genuina smak. Tillsammans med Västerbottenmajonnäs, stekt endivsallad, syltade kantareller, silverlök och friterad persilja ger det en härlig helhet. Det är enkelt att göra hemgjorda bröd, men det fungerar bra med köpta tacobröd också. Den svenska tacon bjuder in till samtal och småplock. Det är en god rätt som är enkelt att göra och lätt ställa fram på bordet så att gästerna kan sätta ihop sina egna tacos. 

BRÖD
5 dl vetemjöl
50 gram smör
En nypa salt
3 dl kokande vatten 

KRYDDMIX
Enbär
Salt
Svartpeppar
Timjan
Rosmarin 

FYLLNING
Dovhjort eller annat vilt
Ägg
Vitvinsvinäger
Dijonsenap
Rapsolja
Västerbottenost
Endivsallad
Persilja
Silverlök
Kantareller
Ättika
Socker

  1. Blanda mjöl och salt och smula i smöret i mjölet så det är fint fördelat. Slå över kokande vatten och rör till en deg. Rulla små bollar som du sedan kavlar ut till tortilla. Stek i torr panna ca 30 sek på båda sidor. Förvara i en handduk till servering.
  2. Putsa kantarellerna och lägg i en 1-2-2 lag (ättika, socker, vatten) Låt ligga i minst 20 min men gärna mer.
  3. Mixa enbär, salt, svartpeppar, timjan och rosmarin till en kryddmix. Spara till senare.
  4. Gör en majonnäs med ägg, dijonsenap, vinäger och olja. När majonnäsen gått ihop adderar du riven västerbottenost och mixar slät. Smaka av med salt.
  5. Dela endivsallad i 6 klyftor och stek i lite olja i en panna. Salta.
  6. Strimla köttet så tunt du kan. Krydda rikligt med kryddmixen och stek i lite olja på hög värme tills det fått färg.
  7. Stek persilja i olja på medelhög värme i 1–2 min. Lägg över på hushållspapper och låt rinna av. Salta.
  8. Lägg salladsklyftan i botten, på med majonnäsen, köttet, kantarellerna, löken, lite mer majonnäs och toppa med friterad persilja. 

Recept av Swedishfoodie 

Passande vin till tacon
Abrie Beeslaar har utsetts till världens främste vinmakare flera gånger. Hans och Kanonkops signaturdruva är pinotage. Det är en svårbemästrad druva som generationer av vinmakare på det sydafrikanska vinhuset lyckats framställa ett alldeles eget vin av. Det kan du läsa mer om i Vin&Bar nr 5 2018. Kanonkop Kadette 2016 är en stiltypiskt vin gjort på 100 procent pinotage. Doften är bärig och här finns mörka bär, plommon och skogsbär, men också inslag av vanilj och fat. Smaken är fruktig med björnbär, hallon, en liten ton av lakrits och en subtil kryddighet. Eftersmaken dröjer sig kvar med lätta tanniner och varsam vanilj.

Kanonkop Kadette 2016 – Rött vin. Art nr 77036. Pris 129 kr

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting

Mustig svampsoppa med sting

De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

Mousserande bergsvin från Italien

Mousserande bergsvin från Italien

Det italienska familjenamnet Ferrari har länge förknippats med lyxiga bilar och prestige. Men för varje årgång blir vinproducenten med samma namn från Trentino i norra Italien alltmer uppmärksammad. Ferrari tillverkar torrt, friskt och lätt fruktigt mousserande vin av...

Humlerikt öl från Hedemora

Humlerikt öl från Hedemora

Oppigårds är ett småskaligt hantverksbryggeri som ligger på en bondgård och på bygdens gamla fotbollsplan i södra Dalarna. Grundaren Björn Falkeström är småskalig och lokal som företagare, men han är nationell i sin ambition att tillverka och sälja öl. Efter 17 år är...

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

Den klassiska drinken Negroni har ett bittert bett som klöser det bästa ur röd vermouth och Campari. Lika delar gin, vermouth och Campari. Svårare behöver det inte vara att göra en elegant klassiker. Negroni har kommit i ropet igen. Det är inte så konstigt. Drinken är...

HÄRLIGA HUSMANSKOST

HÄRLIGA HUSMANSKOST

Den blivande klassikern i kokboksgenren Husmanskost - svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske ges ut i egen regi.Med en respektfull blinkning till kocklegendarer som Tore Wretman, Erik Lallerstedt och Leif Mannerström har Pontus Frithiof och Tor...

I år dricker vi  Brunello di Montalcino

I år dricker vi Brunello di Montalcino

Vi går ut från vårt lilla charmiga hotell mitt i byn Montalcino. Kullerstenar i sikte. Små trattorior och skyltar med Enoteca kantar de smala gränderna. Nypa-sig-i-armen-pittoreskt. Här bor bara omkring femtusen människor, men Montalcino är så levande. Mycket tack...

Köksdrömmar på italienska

Köksdrömmar på italienska

För livsnjutare med fäbless för mat, vin och samtal är köket ofta den naturliga samlingspunkten. Det fungerar i både fest och vardag. På senare år har form och funktion från restaurangköken hittat in i svenska hem. Det italienska familjeföretaget Smeg lever upp till...

Konsten att kombinera mat och vin

Konsten att kombinera mat och vin

Varför smakade vinet du drack på restaurangen häromdagen mycket bättre än när du själv bjuder på det? Hur kombinerar man mat och vin för bästa resultat? Efter många år som krögare och vinkännare vet Fredrik hur det går till. I själva verket är det ganska enkelt. Om...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!

ETT ÅR 360 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 620 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se