Svensk taco med dovhjort, västerbottenost och syltade kantareller
Taco blir något alldeles extra när du fyller den med smaker från svensk skog. I det här receptet består tacokryddan av enbär, timjan, rosmarin, salt och svartpeppar vilket ger utrymme för köttets genuina smak. Tillsammans med Västerbottenmajonnäs, stekt endivsallad, syltade kantareller, silverlök och friterad persilja ger det en härlig helhet. Det är enkelt att göra hemgjorda bröd, men det fungerar bra med köpta tacobröd också. Den svenska tacon bjuder in till samtal och småplock. Det är en god rätt som är enkelt att göra och lätt ställa fram på bordet så att gästerna kan sätta ihop sina egna tacos.
BRÖD
5 dl vetemjöl
50 gram smör
En nypa salt
3 dl kokande vatten
KRYDDMIX
Enbär
Salt
Svartpeppar
Timjan
Rosmarin
FYLLNING
Dovhjort eller annat vilt
Ägg
Vitvinsvinäger
Dijonsenap
Rapsolja
Västerbottenost
Endivsallad
Persilja
Silverlök
Kantareller
Ättika
Socker
- Blanda mjöl och salt och smula i smöret i mjölet så det är fint fördelat. Slå över kokande vatten och rör till en deg. Rulla små bollar som du sedan kavlar ut till tortilla. Stek i torr panna ca 30 sek på båda sidor. Förvara i en handduk till servering.
- Putsa kantarellerna och lägg i en 1-2-2 lag (ättika, socker, vatten) Låt ligga i minst 20 min men gärna mer.
- Mixa enbär, salt, svartpeppar, timjan och rosmarin till en kryddmix. Spara till senare.
- Gör en majonnäs med ägg, dijonsenap, vinäger och olja. När majonnäsen gått ihop adderar du riven västerbottenost och mixar slät. Smaka av med salt.
- Dela endivsallad i 6 klyftor och stek i lite olja i en panna. Salta.
- Strimla köttet så tunt du kan. Krydda rikligt med kryddmixen och stek i lite olja på hög värme tills det fått färg.
- Stek persilja i olja på medelhög värme i 1–2 min. Lägg över på hushållspapper och låt rinna av. Salta.
- Lägg salladsklyftan i botten, på med majonnäsen, köttet, kantarellerna, löken, lite mer majonnäs och toppa med friterad persilja.
Recept av Swedishfoodie
Passande vin till tacon
Abrie Beeslaar har utsetts till världens främste vinmakare flera gånger. Hans och Kanonkops signaturdruva är pinotage. Det är en svårbemästrad druva som generationer av vinmakare på det sydafrikanska vinhuset lyckats framställa ett alldeles eget vin av. Det kan du läsa mer om i Vin&Bar nr 5 2018. Kanonkop Kadette 2016 är en stiltypiskt vin gjort på 100 procent pinotage. Doften är bärig och här finns mörka bär, plommon och skogsbär, men också inslag av vanilj och fat. Smaken är fruktig med björnbär, hallon, en liten ton av lakrits och en subtil kryddighet. Eftersmaken dröjer sig kvar med lätta tanniner och varsam vanilj.

Kanonkop Kadette 2016 – Rött vin. Art nr 77036. Pris 129 kr

Matmagi i den svenska fjällen
Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda
Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner
Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker
Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Drinkar från Norrbotten
Blanda till drinkarna med smak av natur och skog. Här bjuder vi på tre härliga drinkrecept:BEES KNEES Detta är ett bra sätt att njuta av Mountain Dry Gin. Honungens lena smak passar perfekt tillsammans med citrus och den uppfriskande peppriga eftersmaken ger mersmak....

Med smak och doft från svenska fjällen
Norrbottens nya stjärnskott siktar på den globala marknaden för premiumgin. Med inspiration från naturen i landskapet vid Kalix älv är destilleriet på god väg. Norrbottens destilleris första produkter, Mountain och Forest, ger mersmak.Dennis Bejedal är vd och master...

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône
Familjefirman Domaine E. Guigal har under 75 år byggt en av världens mest erkända vinhus. Mest känt är Guigal för de exklusiva La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Det är fine wine på riktigt.Philippe och Marcel Guigal.Ingen annan producent har skapat fler...

Klassiska drinkar Cuba Libre
Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting
De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!
ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.se
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649