Svensk taco med dovhjort, västerbottenost och syltade kantareller

Taco blir något alldeles extra när du fyller den med smaker från svensk skog. I det här receptet består tacokryddan av enbär, timjan, rosmarin, salt och svartpeppar vilket ger utrymme för köttets genuina smak. Tillsammans med Västerbottenmajonnäs, stekt endivsallad, syltade kantareller, silverlök och friterad persilja ger det en härlig helhet. Det är enkelt att göra hemgjorda bröd, men det fungerar bra med köpta tacobröd också. Den svenska tacon bjuder in till samtal och småplock. Det är en god rätt som är enkelt att göra och lätt ställa fram på bordet så att gästerna kan sätta ihop sina egna tacos. 

BRÖD
5 dl vetemjöl
50 gram smör
En nypa salt
3 dl kokande vatten 

KRYDDMIX
Enbär
Salt
Svartpeppar
Timjan
Rosmarin 

FYLLNING
Dovhjort eller annat vilt
Ägg
Vitvinsvinäger
Dijonsenap
Rapsolja
Västerbottenost
Endivsallad
Persilja
Silverlök
Kantareller
Ättika
Socker

  1. Blanda mjöl och salt och smula i smöret i mjölet så det är fint fördelat. Slå över kokande vatten och rör till en deg. Rulla små bollar som du sedan kavlar ut till tortilla. Stek i torr panna ca 30 sek på båda sidor. Förvara i en handduk till servering.
  2. Putsa kantarellerna och lägg i en 1-2-2 lag (ättika, socker, vatten) Låt ligga i minst 20 min men gärna mer.
  3. Mixa enbär, salt, svartpeppar, timjan och rosmarin till en kryddmix. Spara till senare.
  4. Gör en majonnäs med ägg, dijonsenap, vinäger och olja. När majonnäsen gått ihop adderar du riven västerbottenost och mixar slät. Smaka av med salt.
  5. Dela endivsallad i 6 klyftor och stek i lite olja i en panna. Salta.
  6. Strimla köttet så tunt du kan. Krydda rikligt med kryddmixen och stek i lite olja på hög värme tills det fått färg.
  7. Stek persilja i olja på medelhög värme i 1–2 min. Lägg över på hushållspapper och låt rinna av. Salta.
  8. Lägg salladsklyftan i botten, på med majonnäsen, köttet, kantarellerna, löken, lite mer majonnäs och toppa med friterad persilja. 

Recept av Swedishfoodie 

Passande vin till tacon
Abrie Beeslaar har utsetts till världens främste vinmakare flera gånger. Hans och Kanonkops signaturdruva är pinotage. Det är en svårbemästrad druva som generationer av vinmakare på det sydafrikanska vinhuset lyckats framställa ett alldeles eget vin av. Det kan du läsa mer om i Vin&Bar nr 5 2018. Kanonkop Kadette 2016 är en stiltypiskt vin gjort på 100 procent pinotage. Doften är bärig och här finns mörka bär, plommon och skogsbär, men också inslag av vanilj och fat. Smaken är fruktig med björnbär, hallon, en liten ton av lakrits och en subtil kryddighet. Eftersmaken dröjer sig kvar med lätta tanniner och varsam vanilj.

Kanonkop Kadette 2016 – Rött vin. Art nr 77036. Pris 129 kr

Prenumerera och få 6 nr direkt hem i brevlådan! 
Årsprenumeration 360 kr
Tvåårsprenumeration 620 kr
Anmäl dig här!

 

Psst... nu finns vi även på instagram! @vinochbar

 

Förlaget VB Journalen AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

 

Kundtjänst/prenumeration:

Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se