Tommasi öppnar dörren för nya smaker

Den norditalienska vinmakarfamiljen är mest känd för sin klassiska amarone i Sverige. Men efter tjugo års expansion är företaget i dag aktivt i fyra av Italiens viktigaste vinregioner. Det lär resultera i ett pärlband av nya viner från Tommasi Wine Estates under de närmaste åren. Först ut är prestigemärket Paternoster. Ett mäktigt rött vin som lovar gott inför framtiden, enligt Pierangelo Tommasi, som representerade den fjärde generationen vid ett Stockholmsbesök nyligen.

Tommasi är en av Italiens mest respekterade vinmakarfamiljer. Vinföretaget har sin bas i byn Pedemonte i norr om Verona. Historien började när förra seklet fortfarande var ungt, då bonden Giacomo Tommasi 1902 köpte en egen liten vingård på tio hektar i hjärtat av Valpolicella. Familjeföretaget har sedan dess genomgått en enorm utveckling.

En del av de italienska vinmakarfamiljerna är så grundade i sin ursprungliga miljö att de aldrig skulle komma på tanken att odla och tillverka vin på någon annan plats än den där man varit verksam i generationer. Ofta är det traditionen som styr.

Men Tommasi är annorlunda. Även om vinföretaget med stolthet förvaltar och förädlar framställningen av familjens kännemärke, den klassiska amaronen, har verksamheten också under de två senaste decennierna vuxit. Familjen är i dag aktiv i fyra av Italiens mest välrenommerade vinregioner med sex vinhus. Den medvetna tillväxtambitionen med verksamhet från norr till syd har stärkt Tommasis affär, spridit risken och ökat den ekonomiska potentialen, men ambitionen att ständigt utveckla verksamheten har också tillfört nya smaker till sortimentet.

Vinföretaget Tommasi Family Estates ägs och drivs i dag av nio familjemedlemmar, syskon och kusiner, i den fjärde generationen. Vinföretaget är verksamt i Venetien, Lombardiet, Toscana, Apulien och Basilicata.  

Tommasi Amarone Valpolicella Classico Docg – Årgång: 2012 Art nr: 22350 Pris: 295 kr
Paternoster Don Anselmo – Årgång: 2013 Art nr: 95262 Pris: 349 kr
Tommasi Viticoltori är kärnan i familjeföretaget. Vinhuset består av 195 hektar som lämpar sig väl för odling av klassiska lokala druvor som efter varsam behandling blir till amarone av hög kvalitet, men här framställs även viner som valpolicella och ripasso. Nära hälften av odlingsarealen består av druvor från den eftertraktade Valpolicella Classico-regionen.

Tommasis senaste förvärv, Casisano, ligger i Montalcino i Toscana, där brunellovinerna produceras på 100 procent sangiovese grosso. I Maremma i södra Toscana äger familjen gården Poggio al Tufo, där familjen producerar viner med druvor från en ovanligt stenrik jord. I Lombardiet ligger det stora godset Caseo, där pinot noir och moscatoviner produceras.

Tommasi har flera verksamheter i södra Italien. För drygt ett år sedan förvärvade familjeföretaget majoriteten av andelarna i Paternoster, ett av de mest spännande tillskotten i vinportföljen. Paternoster är ett exklusivt och aktat vinhus med osedvanligt gott rykte. Tanken är att Tommasi ska fortsätta att verka i grundarfamiljens anda tillsammans med den yngre brodern, utveckla vinhuset och göra det karaktärsfyllda vinet känt i världen. Paternosters vin framställs till 100 procent av aglianico, favoritdruvan i den lilla regionen Basilicata. En stor del av vingårdens 20 hektar befinner sig på den slocknade vulkanen Vultures sluttningar. Vinregionen ligger i slutet av Appeninerna och har långa och kalla vintrar. Klimatet är mer som i norra Italien. Den svarta druvan växer i svart lavarik jord och utvecklas under varma dagar och svala nätter under odlingssäsongen som sträcker sig ända in i oktober. Aglianicovinet kallas södra Italiens barolo. Vinet är ett smakäventyr, komplext, elegant och med en utpräglad karaktär.

Tommasis familjeföretag äger också hotell, restauranger i Verona och agriturismgården Poggio al Tufo i Toscana, som ligger nära vingården Casisano.

Italienska viner är populära i Sverige. En dryg tredjedel av vinerna som säljs här är från Italien och 40 procent av de röda vinerna är italienska. Den mångåriga amaronehypen har klingat av, men försäljningen ligger fortfarande på en hög nivå. Framgången för amarone och andra klassiska viner från Valpolicella har lyft fram anrika norditalienska vinmakar-familjer som Tommasi. Men premiumvinerna har fått allt större konkurrens av söta viner med lägre pris.

Tommasi ingår tillsammans med familjer som Allegrini och Masi i sammanslutningen Famiglie del Amarone d’Arte, som består av både stora och små vinhus i Valpolicella. Gruppen av vinmakare har tagit fram hårdare regler för framställning av traditionell amarone för att bevara vinets höga kvalitet och status. En amarone av hög kvalitet har ett högre pris än många andra viner. Ofta är det värt det.

Tommasi Amarone della Valpolicella Classico har amaronevinets alla goda egenskaper, men är mer balanserat när det gäller sötma. Familjen Tommasi har dessutom varit förutseende nog att ha gjort sin amarone torrare och med mindre sötma på senare år. Det gör att familjens vinklassiker passar väl in i tidens smak.

Tommasis klassiska amarone togs fram 1959, och flaskan har haft samma gårdsbild på etiketten ända sedan dess. Amaronen introducerades i Sverige i mitten av 1990-talet. Resten är en framgångssaga. Sedan dess har den svenska vinmarknaden blivit allt viktigare för Tommasi.

Framgången för amarone kan paradoxalt nog göra det svårare för ett vinhus som Tommasi att lansera nya viner från andra italienska regioner, även om den italienska trenden är fortsatt stark i Sverige. Här är den norditalienska vinmakarfamiljen mest känd för sina olika sorters viner från Valpolicella.

Vi är inne i ett skede där allt fler vinintresserade svenskar söker efter röda kvalitetsviner med mer karaktär och komplexitet, även om vinet gärna får ha en balanserad ton av fruktighet. Många svenskar är kunniga, nyfikna och villiga att prova nya viner från skickliga vinmakare i oupptäckta delar av Italien och övriga världen. De uppskattar också upplevelser, miljöerna och smakfulla kombinationer av mat och vin. Just därför kan Tommasis nya smakupplevelser vara intressanta för den svenska marknaden.

Text Anders Ström
Foto Rickard L Eriksson

Spendrups Signatur

Spendrups Signatur

Familjebryggeriet Spendrup har satt sitt namn på ett nytt öl. Det var länge sedan sist. Vi har talat med vd Fredrik Spendrup och Lantmännens vd Magnus Kagevik om satsningen på att odla kornmalt och att brygga öl för nya generationer, där hållbarhet är en...

Pinot noir i Bourgogne

Pinot noir i Bourgogne

Albert Bichot är ett av de större familjeägda vin-husen i Bourgogne. Kärleken till druvan pinot noir har kommit för att stanna. Den ger ett alldeles eget uttryck. VIN&BAR fick en pratstund med Albéric Bichot som månar om både sina vingårdar och naturen. På många...

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Chiara Condello utsågs förra året till Italiens bästa vinmakare under 35 år av Food & Wine Italia. På kort tid har hon blivit erkänd för sina terroirdrivna viner gjorda på sangiovese. I Emilia-Romagna står maten i centrum. Den tätbefolkade regionen i norr med de...

Excellens i Rhônedalen

Excellens i Rhônedalen

Familjefirman Domaine E. Guigal har under nära åttio år byggt ett av världens mest välrenommerade vinhus. Mest känt är Guigal för de ikoniska La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Den 17 augusti kl 10 kommer de exklusiva vinerna till Sverige i litet antal via...

Hartenberg

Hartenberg

Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen

Matmagi i svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda

Vin med agenda

Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner

Nyskapande spanska viner

Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se