Torrt, friskt och fruktigt från Österrike
Det ekologiska vinhuset Lachner-Tinnacher gör spännande viner. Inte minst ett torrt, friskt och lätt fruktigt vin gjort på enbart sauvignon blanc som är nytt i Sverige. Det heter Gamlitz.

Vinproducenten och vinmakaren Katharina Tinnacher driver familjeföretaget Lachner-Tinnacher i österrikiska Steiermark som gränsar till Slovenien. Hon är verksam i ett underskönt landskap vid Alperna som laddar områdets signaturdruva sauvignon blanc med rena och friska smaker. När hon tog över driften av den lilla familjefirman med vinrötterna i 1770-talet införde Katharina successivt från 2007 en ekologisk odling som präglar vinerna härifrån.
Lachner-Tinnacher är tillsammans med elva andra producenter medlem i STK, Steirische Terroir & Klassik, som sedan mitten av åttiotalet har verkat för att lyfta kvaliteten på druvor och vingårdslägen. Organisationen har också bidragit till en ökad satsning på torra viner istället för halvtorra och söta viner som Österrike ofta förknippas med.
Gamlitz från Lachner-Tinnacher är gjort på 100 procent sauvignon blanc, men är långt ifrån något dussinvin i genren.
Det torra, lätt fruktiga och svala vita vinet har ett helt eget humör och en finstämd fräschör med toner av citrus, päron, örter och mineral. Gamlitz är uppfriskande rent och stringent i sin smak. Druvorna har handplockats på branta vingårdar i Südsteiermark.

Klassiska drinkar Cuba Libre
Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting
De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

Mousserande bergsvin från Italien
Det italienska familjenamnet Ferrari har länge förknippats med lyxiga bilar och prestige. Men för varje årgång blir vinproducenten med samma namn från Trentino i norra Italien alltmer uppmärksammad. Ferrari tillverkar torrt, friskt och lätt fruktigt mousserande vin av...

Humlerikt öl från Hedemora
Oppigårds är ett småskaligt hantverksbryggeri som ligger på en bondgård och på bygdens gamla fotbollsplan i södra Dalarna. Grundaren Björn Falkeström är småskalig och lokal som företagare, men han är nationell i sin ambition att tillverka och sälja öl. Efter 17 år är...

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI
Den klassiska drinken Negroni har ett bittert bett som klöser det bästa ur röd vermouth och Campari. Lika delar gin, vermouth och Campari. Svårare behöver det inte vara att göra en elegant klassiker. Negroni har kommit i ropet igen. Det är inte så konstigt. Drinken är...

HÄRLIGA HUSMANSKOST
Den blivande klassikern i kokboksgenren Husmanskost - svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske ges ut i egen regi.Med en respektfull blinkning till kocklegendarer som Tore Wretman, Erik Lallerstedt och Leif Mannerström har Pontus Frithiof och Tor...

I år dricker vi Brunello di Montalcino
Vi går ut från vårt lilla charmiga hotell mitt i byn Montalcino. Kullerstenar i sikte. Små trattorior och skyltar med Enoteca kantar de smala gränderna. Nypa-sig-i-armen-pittoreskt. Här bor bara omkring femtusen människor, men Montalcino är så levande. Mycket tack...

Köksdrömmar på italienska
För livsnjutare med fäbless för mat, vin och samtal är köket ofta den naturliga samlingspunkten. Det fungerar i både fest och vardag. På senare år har form och funktion från restaurangköken hittat in i svenska hem. Det italienska familjeföretaget Smeg lever upp till...

Konsten att kombinera mat och vin
Varför smakade vinet du drack på restaurangen häromdagen mycket bättre än när du själv bjuder på det? Hur kombinerar man mat och vin för bästa resultat? Efter många år som krögare och vinkännare vet Fredrik hur det går till. I själva verket är det ganska enkelt. Om...

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!
ETT ÅR 360 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 620 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.com
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649