Triss i julbord

Tre av Stockholms mest delikata julbord hittar man på Kungliga Djurgården (Villa Godthem), på Norr Mälarstrand (Trattorian) och vid Stureplan (East). Här står upplevelsen av mat och dryck i centrum och varje restaurang har sitt eget koncept som utvecklas i takt med tiden.
Klassiskt julbord på Villa Godthem

Restaurangen från 1800-talet i svensk klassisk skärgårdsstil ligger vackert på Kungliga Djurgården precis vid vattnet. På Villa Godthem hedrar man den svenska matkulturen, arvet och jultraditionen, där recepten gått från generation till generation. Alla läckerheterna på det klassiska julbordet är hemlagade.

– Det som skiljer vårt julbord från många andras är att vi gör allt från grunden. Det finns inga genvägar till perfektion. Vi gör inlagda sillar och strömming, röker laxen och bakar pastejerna själva, berättar driftschefen Andreas Ahlqvist. För oss är det viktigt att gästerna blir väl omhändertagna, känner av den familjära stämningen och får en trevlig smakupplevelse här. Man ska helt enkelt känna sig som hemma på Villa Godthem.

I villan från 1897 med vacker trädgård serveras ett traditionellt svenskt julbord med moderniserade smaker. Klassiska rätter som Janssons frestelse samsas med ett stort urval av vegetariska och veganska rätter.  Här gifter sig gamla och nya smaker:

– Vår köksmästare, Antonio Molina som jobbat på olika stjärnkrogar i Madrid, är en magiker när det gäller att få ihop smakerna med balans och harmoni. Det märks särskilt på de olika sillarna. Vi har bland annat en spännande gin och tonic-sill och varje år tar vi fram årets sillsmak. I år är det apelsin och peppar.

Till maten kan man få allt från julöl, lageröl och glögg till ett stort urval av olika snapsar, men också särskilt utvalda premiumviner. Andreas själv gillar klassikerna; prinskorv, köttbullar, skinka och risgrynsgröt, men också det allra enklaste:

– Inget går upp emot en enkel knäckemacka med skinka och senap, menar han.

Italienskt julbord på Trattorian

Miljön på Trattorian är rustik och brokig med en varm och skön stämning. Inte minst lockande är det i slutet av året när vänner och kollegor vallfärdar till restaurangen på Norr Mälarstrand för att njuta av ett annorlunda julbord med italienska smaker och specialiteter:

– En av våra populäraste maträtter är Tryffelrisotton. På julbordet har vi klassiker med en italiensk twist, men också omsorgsfullt utvalda charkuterier från Italien, kött grillat i vedugn och ett helt bord med veganska rätter, säger Johan Ringkrans som ansvarar för driften på Trattorian.

Även sillen har en italiensk touch. Restaurangen har också ett gediget ostutbud från olika områden i Italien. Och på den unika glassvagnen finns det gelato med många olika smaker. På det här sättet bjuder Trattorian på en gastronomisk resa genom Italiens kulinariska regioner. Det gäller även dryckerna:

– Julölen är italiensk, snapsen och glöggen har vi kryddat själva och vår egen limoncello blir fantastisk i år. Utöver det har vi förstås vår vanliga vinlista.

Johan är inne på sitt femte italienska julbord på Trattorian. Det öppnade sent i november och har sin grand finale på julafton. Det är nästan fullbokat, så det om något är ett tecken på att det är väl värt ett besök.

Asiatiskt julbord på East

I år är det 25-årsjubileum för julbordet på East, som är en av Stureplans hetaste restauranger. Här ställs det fram ett brett urval av rätter som bygger på restaurangens sedvanliga remix av det pan-asiatiska köket. Det är lyxigt, fräscht och snyggt:

– Vårt julbord ska man inte se som en traditionell buffé. Allt serveras i små portioner för att man ska få plats med allt, både på tallriken och i magen. Det är en ständig ruljans på rätterna och vi jobbar endast med råvaror av toppkvalitet, säger Josephine Pagmar som är driftschef på East.

Om man vill äta ett gott och nyttigt julbord är det här ett av stans bästa och lättaste alternativ. På East finns ett stort utbud av veganska och vegetariska rätter. Den bästa upplevelsen får man om man väljer lite i taget och tar maten i rätt ordning. Gärna i fyra turer; sushi, smårätter, varmrätter och desserter.

– Ett klassiskt svenskt julbord kräver inte så mycket, men för att få ut maximalt av det asiatiska kan det vara bra med lite vägledning från oss. Vi ger gärna tips och råd när det gäller dryckeskombinationer  med till exempel vårt breda utbud av sake. Rätt sorts japanskt risbryggt vin förhöjer smakerna. Till desserten kan man bland annat njuta av sött plommonvin eller en halvsöt lagrad sake.

Josephines personliga favoriter är vårrullar och Easts sashimi, som går utöver det mesta:

– Hos oss får man väldigt hög kvalitet på maten och vi ger gästerna möjlighet att smaka på rätter som vi inte har på den vanliga menyn. Det gör att det blir en spännande smakupplevelse att äta julbord hos oss.

När man är mätt och vill runda av kvällen kan man ta en drink i en av Easts tre barer. En av dem är utomhus. Om man vill hänga kvar länge har East öppet sent varje kväll i veckan, ända till klockan 3.

 

Boka gärna i god tid:

Villa Godthem, klassiskt julbord t.o.m. 26.12
Rosendalsvägen 9, Stockholm.
Tel: 08-611 49 59. E-post: reservation@villagodthem.se
Internet: https://villagodthem.se/julbord/

Trattorian, italienskt julbord t.o.m. 24.12
Adress: Norr Mälarstrand Kajplats 464, Stockholm.
Tel: 08-684 238 70. E-post: reservation@trattorian.se
Internet: https://trattorian.se/restauranger/julbord-2018/

East, asiatiskt julbord t.o.m. 24.12
Adress: Stureplan 13, Stockholm.
Tel: 08-611 49 59. E-post: bord@east.se
Internet: https://east.se/#christmas-buffet

Detta är ett sponsrat inlägg

Biodynamisk pionjär i Languedoc-Roussillon

Biodynamisk pionjär i Languedoc-Roussillon

Gérard Bertrand går i spetsen för utvecklingen av ekologisk och biodynamisk vinframställning i Europa. Det varma och havsnära läget i sydfrankrike intill södra Rhône och Provence har gjort kvalitetsrevolutionen möjlig. Men det är vinmakarens övertygelse som har fällt...

La Tour öppnar upp Le Bar

La Tour öppnar upp Le Bar

Pontus Frithiof med team fortsätter att utveckla La Tours vin- och cocktailbar på hög höjd. Le Bar har en härlig utsikt över Riddarfjärden. Nu har baren också fått generösare öppettider med drop-in och nya menyer för både cocktails och mat.Sedan sensommaren 2020 har...

Mästerligt vin från Baskien

Mästerligt vin från Baskien

Mot alla odds gjorde Alain Brumont druvan tannat till en världsstjärna. Vinerna passar lika bra till lokala maträtter som till gastronomin på många ställen i världen. Inte minst i Sverige.Alain Brumont ärvde 1979 egendomen Château Bouscassé i Madiran som ligger i...

Spendrups Signatur

Spendrups Signatur

Familjebryggeriet Spendrup har satt sitt namn på ett nytt öl. Det var länge sedan sist. Vi har talat med vd Fredrik Spendrup och Lantmännens vd Magnus Kagevik om satsningen på att odla kornmalt och att brygga öl för nya generationer, där hållbarhet är en...

Pinot noir i Bourgogne

Pinot noir i Bourgogne

Albert Bichot är ett av de större familjeägda vin-husen i Bourgogne. Kärleken till druvan pinot noir har kommit för att stanna. Den ger ett alldeles eget uttryck. VIN&BAR fick en pratstund med Albéric Bichot som månar om både sina vingårdar och naturen. På många...

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Chiara Condello utsågs förra året till Italiens bästa vinmakare under 35 år av Food & Wine Italia. På kort tid har hon blivit erkänd för sina terroirdrivna viner gjorda på sangiovese. I Emilia-Romagna står maten i centrum. Den tätbefolkade regionen i norr med de...

Excellens i Rhônedalen

Excellens i Rhônedalen

Familjefirman Domaine E. Guigal har under nära åttio år byggt ett av världens mest välrenommerade vinhus. Mest känt är Guigal för de ikoniska La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Den 17 augusti kl 10 kommer de exklusiva vinerna till Sverige i litet antal via...

Hartenberg

Hartenberg

Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen

Matmagi i svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se