Triss i julbord

Tre av Stockholms mest delikata julbord hittar man på Kungliga Djurgården (Villa Godthem), på Norr Mälarstrand (Trattorian) och vid Stureplan (East). Här står upplevelsen av mat och dryck i centrum och varje restaurang har sitt eget koncept som utvecklas i takt med tiden.
Klassiskt julbord på Villa Godthem

Restaurangen från 1800-talet i svensk klassisk skärgårdsstil ligger vackert på Kungliga Djurgården precis vid vattnet. På Villa Godthem hedrar man den svenska matkulturen, arvet och jultraditionen, där recepten gått från generation till generation. Alla läckerheterna på det klassiska julbordet är hemlagade.

– Det som skiljer vårt julbord från många andras är att vi gör allt från grunden. Det finns inga genvägar till perfektion. Vi gör inlagda sillar och strömming, röker laxen och bakar pastejerna själva, berättar driftschefen Andreas Ahlqvist. För oss är det viktigt att gästerna blir väl omhändertagna, känner av den familjära stämningen och får en trevlig smakupplevelse här. Man ska helt enkelt känna sig som hemma på Villa Godthem.

I villan från 1897 med vacker trädgård serveras ett traditionellt svenskt julbord med moderniserade smaker. Klassiska rätter som Janssons frestelse samsas med ett stort urval av vegetariska och veganska rätter.  Här gifter sig gamla och nya smaker:

– Vår köksmästare, Antonio Molina som jobbat på olika stjärnkrogar i Madrid, är en magiker när det gäller att få ihop smakerna med balans och harmoni. Det märks särskilt på de olika sillarna. Vi har bland annat en spännande gin och tonic-sill och varje år tar vi fram årets sillsmak. I år är det apelsin och peppar.

Till maten kan man få allt från julöl, lageröl och glögg till ett stort urval av olika snapsar, men också särskilt utvalda premiumviner. Andreas själv gillar klassikerna; prinskorv, köttbullar, skinka och risgrynsgröt, men också det allra enklaste:

– Inget går upp emot en enkel knäckemacka med skinka och senap, menar han.

Italienskt julbord på Trattorian

Miljön på Trattorian är rustik och brokig med en varm och skön stämning. Inte minst lockande är det i slutet av året när vänner och kollegor vallfärdar till restaurangen på Norr Mälarstrand för att njuta av ett annorlunda julbord med italienska smaker och specialiteter:

– En av våra populäraste maträtter är Tryffelrisotton. På julbordet har vi klassiker med en italiensk twist, men också omsorgsfullt utvalda charkuterier från Italien, kött grillat i vedugn och ett helt bord med veganska rätter, säger Johan Ringkrans som ansvarar för driften på Trattorian.

Även sillen har en italiensk touch. Restaurangen har också ett gediget ostutbud från olika områden i Italien. Och på den unika glassvagnen finns det gelato med många olika smaker. På det här sättet bjuder Trattorian på en gastronomisk resa genom Italiens kulinariska regioner. Det gäller även dryckerna:

– Julölen är italiensk, snapsen och glöggen har vi kryddat själva och vår egen limoncello blir fantastisk i år. Utöver det har vi förstås vår vanliga vinlista.

Johan är inne på sitt femte italienska julbord på Trattorian. Det öppnade sent i november och har sin grand finale på julafton. Det är nästan fullbokat, så det om något är ett tecken på att det är väl värt ett besök.

Asiatiskt julbord på East

I år är det 25-årsjubileum för julbordet på East, som är en av Stureplans hetaste restauranger. Här ställs det fram ett brett urval av rätter som bygger på restaurangens sedvanliga remix av det pan-asiatiska köket. Det är lyxigt, fräscht och snyggt:

– Vårt julbord ska man inte se som en traditionell buffé. Allt serveras i små portioner för att man ska få plats med allt, både på tallriken och i magen. Det är en ständig ruljans på rätterna och vi jobbar endast med råvaror av toppkvalitet, säger Josephine Pagmar som är driftschef på East.

Om man vill äta ett gott och nyttigt julbord är det här ett av stans bästa och lättaste alternativ. På East finns ett stort utbud av veganska och vegetariska rätter. Den bästa upplevelsen får man om man väljer lite i taget och tar maten i rätt ordning. Gärna i fyra turer; sushi, smårätter, varmrätter och desserter.

– Ett klassiskt svenskt julbord kräver inte så mycket, men för att få ut maximalt av det asiatiska kan det vara bra med lite vägledning från oss. Vi ger gärna tips och råd när det gäller dryckeskombinationer  med till exempel vårt breda utbud av sake. Rätt sorts japanskt risbryggt vin förhöjer smakerna. Till desserten kan man bland annat njuta av sött plommonvin eller en halvsöt lagrad sake.

Josephines personliga favoriter är vårrullar och Easts sashimi, som går utöver det mesta:

– Hos oss får man väldigt hög kvalitet på maten och vi ger gästerna möjlighet att smaka på rätter som vi inte har på den vanliga menyn. Det gör att det blir en spännande smakupplevelse att äta julbord hos oss.

När man är mätt och vill runda av kvällen kan man ta en drink i en av Easts tre barer. En av dem är utomhus. Om man vill hänga kvar länge har East öppet sent varje kväll i veckan, ända till klockan 3.

 

Boka gärna i god tid:

Villa Godthem, klassiskt julbord t.o.m. 26.12
Rosendalsvägen 9, Stockholm.
Tel: 08-611 49 59. E-post: reservation@villagodthem.se
Internet: https://villagodthem.se/julbord/

Trattorian, italienskt julbord t.o.m. 24.12
Adress: Norr Mälarstrand Kajplats 464, Stockholm.
Tel: 08-684 238 70. E-post: reservation@trattorian.se
Internet: https://trattorian.se/restauranger/julbord-2018/

East, asiatiskt julbord t.o.m. 24.12
Adress: Stureplan 13, Stockholm.
Tel: 08-611 49 59. E-post: bord@east.se
Internet: https://east.se/#christmas-buffet

Detta är ett sponsrat inlägg

Hartenberg

Hartenberg

Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen

Matmagi i svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda

Vin med agenda

Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner

Nyskapande spanska viner

Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Drinkar från Norrbotten

Drinkar från Norrbotten

Blanda till drinkarna med smak av natur och skog. Här bjuder vi på tre härliga drinkrecept:BEES KNEES Detta är ett bra sätt att njuta av Mountain Dry Gin. Honungens lena smak passar perfekt tillsammans med citrus och den uppfriskande peppriga eftersmaken ger mersmak....

Med smak och doft från svenska fjällen

Med smak och doft från svenska fjällen

Norrbottens nya stjärnskott siktar på den globala marknaden för premiumgin. Med inspiration från naturen i landskapet vid Kalix älv är destilleriet på god väg. Norrbottens destilleris första produkter, Mountain och Forest, ger mersmak.Dennis Bejedal är vd och master...

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Familjefirman Domaine E. Guigal har under 75 år byggt en av världens mest erkända vinhus. Mest känt är Guigal för de exklusiva La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Det är fine wine på riktigt.Philippe och Marcel Guigal.Ingen annan producent har skapat fler...

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se