Vin med agenda
Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller kan dricka alkohol.

Oddbird grundandes 2013 av Moa Gürbüzer. Innan hon blev producent och vinmakare arbetade hon som socionom och familjeterapeut i mer än tjugo år. I sitt arbete fick hon se de skadliga effekterna av alkohol på nära håll. Barnen var alltid de som drabbades värst. Hennes mission bottnar i en stark drivkraft till förändring:
– Jag vill rädda så många barn som möjligt i Sverige genom att ta fram och sälja kvalitetsvin utan alkohol. En julafton utan alkohol kan rädda många familjer. För mig var det en självklarhet från början. Jag ville skapa förändring och visa att det andra val att göra. Man måste inte följa normen, där alkoholen är ett måste och en del av både vardag och fest, säger Moa Gürbüzer när vi träffas på mässan Sthlm Food & Wine i Älvsjö en bit in i november för ett samtal om smärta, hjärta och kvalitet.
Oddbird är vad de heter, en udda fågel, som hade en av de hedervärda monterplatserna i Avenue de Champagne bland välkända champagnevarumärken. Där fick hennes alkoholbefriade mousserande och stilla viner uppmärksamhet för sin kvalitet.
Oddbird är ännu en utmanare, en aktör som vill sticka ut och förändra status quo.
– Vi vill bryta ny mark och ger oss inte förrän Oddbird har tagit sig in på dryckesmarknaden på allvar. Det kan vi bara göra genom att arbeta med kvalitet och ta fram viner med ett tydligt ursprung. När vi startade för knappt tio år sedan var det inte många vinmakare som ville diskutera alkoholbefriat vin med oss. Men idag träffar vi alltfler oenologer och vinmakare som delar vår vision.
Trenderna mindre alkohol och noll alkohol växer sig allt starkare i världen, särskilt i Storbritannien och USA. Konsumenternas efterfrågan styr marknaden. USA kommer att vara ledande i skiftet som ligger framför oss, tror hon. Oddbird är mån om sin hemmaplan, Norden och Europa. Det är ju också klassisk vinmark.
– Idag har vi ett internationellt institut i Alsace i Frankrike. Där ska vi se till att knäcka koden till rött vin utan alkohol. Det kommer att ta ett tag, men jag är övertygad om att vi kommer att klara det med hjälp av vårt tvärvetenskapliga projekt där vi samarbetar med bland annat vinmakare och forskare.
Mötet med nya generationer, där fokus ofta är på hållbarhet, lokalt producerade råvaror och hälsa, stärker Moa Gürbüzer i hennes övertygelse. Hon är trygg med sin värderingskompass.
Samtidigt är Moa Gürbüzer medveten om att Oddbird är en liten spelare i en gigantisk värld. Därför måste de arbeta ännu hårdare för att nå sina mål. Bredd i sortimentet är en nyckel till framgång. Det räcker inte långt med ett enda alkoholbefriat vin.
– Vi är en utmanare som bryter ny mark och tar fram alkoholbefriade viner som också är riktigt bra viner. På det sättet kan vi spela en allt viktigare roll på marknaden och bidra till en förändring av våra dryckesvanor.
För att kunna skapa moderna viner utan alkohol krävs mycket arbete, hantverk och omtanke. Vinerna kommer från utvalda vingårdar i Frankrike och Italien. Druvorna plockas vid rätt mognadsgrad, och vinet lagras på fat i upp till 12 månader. Allt för att uppnå full potential i smak, doft och karaktär. Genom en unik och patenterad metod befrias sedan vinet från alkoholen, samtidigt som de naturliga aromerna bevaras utan konstgjorda tillsatser.
Oddbird är en pionjär och innovatör inom alkoholbefriat, med bland annat världens första och enda alkoholfria naturviner i sitt sortiment. Redan idag är man Skandinaviens ledande aktör inom alkoholbefriade kvalitetsviner. Ändå är det bara början.

ORGANIC BLANC DE BLANCS ALCOHOL FREE
Art nr 19041. 250 ml. Pris 28 kr
Lätt pärlande och friskt alkoholfritt vin gjort på ekologiska chardonnaydruvor odlade i Langeudoc. Härlig fräschör med smak av gröna äpplen, lime, citronskal, honung och örter. Äntligen ett fint alkoholfritt alternativ på hyllan som smakar riktigt gott!

LOW INTERVENTION ORGANIC RED Nº 1.
Pris 109 kr. Oddbird.com
Världspremiär för detta röda alkoholbefriade ekologiska naturvin. Med ursprung i byn Breganze har man med druvorna merlot och pinot noir skapat detta utsökta vin. Inslag av björnbär, blåbär, körsbär, plommon och integrerat ekfat. Kanske världens bästa alkoholfria röda vin!

BLANC DE BLANCS NON ALCOHOLIC SPARKLING WINE
Art nr 1979. Pris 88 kr
Citrusfriskt med fina toner av rosa grape, smultron, lite honung och örter. Utmärkt alkoholfritt alternativ som fungerar fint som aperitif eller till förrätter som skagen och gravad lax.

SPUMANTE NON ALCOHOLIC
Art nr 19019. Pris 88 kr
Välgjort och välkommande bubbel för den som vill avstå alkoholen. Druvan glera – som har huvudrollen i prosecco – bjuder på friska päron, gröna äpplen och vita vinbär. Rent, snyggt och prydligt!

WHITE NO 1 ALCOHOL FREE
Art nr 19043. Pris 109 kr
Oddbird är känt för sina alkoholbefriade viner. Denna nyhet klassas även som ett naturligt vin, gjort på druvorna garganega och vespaiola – givetvis med en ekologisk certfiering. Musten spontantjäste och genomgick därefter en avalkoholisering. Det är friskt, rent, livligt och fyllt med lime, grapefrukt, citron, gröna äpplen och mandarin. Ambitiöst!
Text Anders Ström

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell
Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré
Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax
Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad
Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk
Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett
Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic
Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...
PRENUMERERA
Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration
498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer
Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!
Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.
Betala på faktura, kort eller Swish.
KLICKA HÄR!

Digital prenumeration
39 kr/månad, löpande
390 kr/helår
Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.
Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.
KLICKA HÄR!