Vin med agenda

Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller kan dricka alkohol.

Oddbird grundandes 2013 av Moa Gürbüzer. Innan hon blev producent och vinmakare arbetade hon som socionom och familjeterapeut i mer än tjugo år. I sitt arbete fick hon se de skadliga effekterna av alkohol på nära håll. Barnen var alltid de som drabbades värst. Hennes mission bottnar i en stark drivkraft till förändring:

– Jag vill rädda så många barn som möjligt i Sverige genom att ta fram och sälja kvalitetsvin utan alkohol. En julafton utan alkohol kan rädda många familjer. För mig var det en självklarhet från början. Jag ville skapa förändring och visa att det andra val att göra. Man måste inte följa normen, där alkoholen är ett måste och en del av både vardag och fest, säger Moa Gürbüzer när vi träffas på mässan Sthlm Food & Wine i Älvsjö en bit in i november för ett samtal om smärta, hjärta och kvalitet.

Oddbird är vad de heter, en udda fågel, som hade en av de hedervärda monterplatserna i Avenue de Champagne bland välkända champagnevarumärken. Där fick hennes alkoholbefriade mousserande och stilla viner uppmärksamhet för sin kvalitet.

Oddbird är ännu en utmanare, en aktör som vill sticka ut och förändra status quo.

– Vi vill bryta ny mark och ger oss inte förrän Oddbird har tagit sig in på dryckesmarknaden på allvar. Det kan vi bara göra genom att arbeta med kvalitet och ta fram viner med ett tydligt ursprung. När vi startade för knappt tio år sedan var det inte många vinmakare som ville diskutera alkoholbefriat vin med oss. Men idag träffar vi alltfler oenologer och vinmakare som delar vår vision.

Trenderna mindre alkohol och noll alkohol växer sig allt starkare i världen, särskilt i Storbritannien och USA. Konsumenternas efterfrågan styr marknaden. USA kommer att vara ledande i skiftet som ligger framför oss, tror hon. Oddbird är mån om sin hemmaplan, Norden och Europa. Det är ju också klassisk vinmark.

– Idag har vi ett internationellt institut i Alsace i Frankrike. Där ska vi se till att knäcka koden till rött vin utan alkohol. Det kommer att ta ett tag, men jag är övertygad om att vi kommer att klara det med hjälp av vårt tvärvetenskapliga projekt där vi samarbetar med bland annat vinmakare och forskare.

Mötet med nya generationer, där fokus ofta är på hållbarhet, lokalt producerade råvaror och hälsa, stärker Moa Gürbüzer i hennes övertygelse. Hon är trygg med sin värderingskompass.

Samtidigt är Moa Gürbüzer medveten om att Oddbird är en liten spelare i en gigantisk värld. Därför måste de arbeta ännu hårdare för att nå sina mål. Bredd i sortimentet är en nyckel till framgång. Det räcker inte långt med ett enda alkoholbefriat vin.

– Vi är en utmanare som bryter ny mark och tar fram alkoholbefriade viner som också är riktigt bra viner. På det sättet kan vi spela en allt viktigare roll på marknaden och bidra till en förändring av våra dryckesvanor. 

För att kunna skapa moderna viner utan alkohol krävs mycket arbete, hantverk och omtanke. Vinerna kommer från utvalda vingårdar i Frankrike och Italien. Druvorna plockas vid rätt mognadsgrad, och vinet lagras på fat i upp till 12 månader. Allt för att uppnå full potential i smak, doft och karaktär. Genom en unik och patenterad metod befrias sedan vinet från alkoholen, samtidigt som de naturliga aromerna bevaras utan konstgjorda tillsatser.

Oddbird är en pionjär och innovatör inom alkoholbefriat, med bland annat världens första och enda alkoholfria naturviner i sitt sortiment. Redan idag är man Skandinaviens ledande aktör inom alkoholbefriade kvalitetsviner. Ändå är det bara början.

ORGANIC BLANC DE BLANCS ALCOHOL FREE
Art nr 19041. 250 ml. Pris 28 kr

Lätt pärlande och friskt alkoholfritt vin gjort på ekologiska chardonnaydruvor odlade i Langeudoc. Härlig fräschör med smak av gröna äpplen, lime, citronskal, honung och örter. Äntligen ett fint alkoholfritt alternativ på hyllan som smakar riktigt gott!

LOW INTERVENTION ORGANIC RED Nº 1.
Pris 109 kr. Oddbird.com

Världspremiär för detta röda alkoholbefriade ekologiska naturvin. Med ursprung i byn Breganze har man med druvorna merlot och pinot noir skapat detta utsökta vin. Inslag av björnbär, blåbär, körsbär, plommon och integrerat ekfat. Kanske världens bästa alkoholfria röda vin!

BLANC DE BLANCS NON ALCOHOLIC SPARKLING WINE
Art nr 1979. Pris 88 kr

Citrusfriskt med fina toner av rosa grape, smultron, lite honung och örter. Utmärkt alkoholfritt alternativ som fungerar fint som aperitif eller till förrätter som skagen och gravad lax.

SPUMANTE NON ALCOHOLIC 
Art nr 19019. Pris 88 kr

Välgjort och välkommande bubbel för den som vill avstå alkoholen. Druvan glera – som har huvudrollen i prosecco – bjuder på friska päron, gröna äpplen och vita vinbär. Rent, snyggt och prydligt!

WHITE NO 1 ALCOHOL FREE
Art nr 19043. Pris 109 kr

Oddbird är känt för sina alkoholbefriade viner. Denna nyhet klassas även som ett naturligt vin, gjort på druvorna garganega och vespaiola – givetvis med en ekologisk certfiering. Musten spontantjäste och genomgick därefter en avalkoholisering. Det är friskt, rent, livligt och fyllt med lime, grapefrukt, citron, gröna äpplen och mandarin. Ambitiöst!

Text Anders Ström

Spendrups Signatur

Spendrups Signatur

Familjebryggeriet Spendrup har satt sitt namn på ett nytt öl. Det var länge sedan sist. Vi har talat med vd Fredrik Spendrup och Lantmännens vd Magnus Kagevik om satsningen på att odla kornmalt och att brygga öl för nya generationer, där hållbarhet är en...

Pinot noir i Bourgogne

Pinot noir i Bourgogne

Albert Bichot är ett av de större familjeägda vin-husen i Bourgogne. Kärleken till druvan pinot noir har kommit för att stanna. Den ger ett alldeles eget uttryck. VIN&BAR fick en pratstund med Albéric Bichot som månar om både sina vingårdar och naturen. På många...

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Chiara Condello utsågs förra året till Italiens bästa vinmakare under 35 år av Food & Wine Italia. På kort tid har hon blivit erkänd för sina terroirdrivna viner gjorda på sangiovese. I Emilia-Romagna står maten i centrum. Den tätbefolkade regionen i norr med de...

Excellens i Rhônedalen

Excellens i Rhônedalen

Familjefirman Domaine E. Guigal har under nära åttio år byggt ett av världens mest välrenommerade vinhus. Mest känt är Guigal för de ikoniska La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Den 17 augusti kl 10 kommer de exklusiva vinerna till Sverige i litet antal via...

Hartenberg

Hartenberg

Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen

Matmagi i svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Nyskapande spanska viner

Nyskapande spanska viner

Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Drinkar från Norrbotten

Drinkar från Norrbotten

Blanda till drinkarna med smak av natur och skog. Här bjuder vi på tre härliga drinkrecept:BEES KNEES Detta är ett bra sätt att njuta av Mountain Dry Gin. Honungens lena smak passar perfekt tillsammans med citrus och den uppfriskande peppriga eftersmaken ger mersmak....

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se