Vin med karaktär från vinmakarens trädgård

Xavier Vignon har efter en lång karriär som vinmakare på uppdrag bestämt sig för att satsa ännu mer på sitt eget lilla vinhus med rötterna i södra Rhônedalen. Med kärlek till vinet och regionen har hans cuvèer gjort stort avtryck i vinvärlden. Och det är bara början.

Xavier är sedan mer än två decennier en erkänt skicklig konsult och vinmakare för många producenter på konsultbasis. Det ger honom ypperliga möjligheter att köpa druvor från odlare och göra sina egna cuvéer. Kunskapen, erfarenheten och känslan för vinmakeriet har resulterat i en rad välrenommerade viner under hans eget namn, Xavier Vignon.

– Jag gör viner som jag själv tycker om. I mitt arbete som vinmakare utgår jag från de fyra grundsmakerna sötma, sälta, syra och beska, och den femte, umami. Jag provar alla mina viner blint regelbundet och försöker utforma en fin linje av sälta och mineralitet, som är ett typiskt uttryck för södra Rhônedalens terroir, säger Xavier.

Kärleken till vin, hantverket och Rhône är grunden. Xavier kom till regionen i mitten av 1990-talet och fann ett underskönt landskap som var perfekt för druvodling. Det fanns odlingar på olika hög höjd, klimatet var svalt och det fanns tillräckligt med vatten. Xavier lyssnade inte på kollegorna som inte förstod sig på södra Rhônes potential på den tiden. Istället träffade han och samtalade med äldre odlare och vinmakare i området.

– Jag lärde mig mycket av människorna i Rhône och inspirerades av landskapet. Här finns femtio olika terroirer och trettio druvsorter. Det är paradiset på jorden. Min trädgård, säger han.

Xaviers egna viner ska alla återspegla regionen och de lokala druvorna. I vinerna finns det ofta tanniner, finstämd fruktsötma, syra och tydlig mineralitet. Vinerna har karaktär, men är samtidigt i harmonisk balans.

– Jag gillar varken socker eller beska i vin. Inte heller smak av fat. Tanniner älskar jag, men jag vill inte att de ska kännas i vinet. Tanninerna finns bara där för att ge vinet komplexitet. Genom att experimentera och prova mig fram med olika blandningar söker jag efter ett djup i vinet. Det ska vara tillräckligt komplext, men inte svårt, säger han. 

Xavier Vignons viner har uppmärksammats över världen för ursprungligheten och den genomgående höga kvaliteten på den sparsmakade produktionen. Några exempel på kvalitetsviner i serien Arcane är Le Diable, som är en cuvée på 100 procent mourvèdre från druvor som vuxit på mycket gamla stockar (några är över 100 år). Le Soleil är gjord på grenache med kompletterande inslag av mourvèdre (80 år) och syrah (50 år). La Lune utgörs av en cuvée av syrahdruvor från yngre stockar.

På det sättet gör terroiren tydliga avtryck i vinerna.

Xavier Vignon har en lång relation med Sverige som är en av vinhusets viktigaste marknader. Allt började med att Systembolaget sökte en Châteaunef-du-Pape av ett särskilt slag och Xavier vann offertförfarandet. Sedan dess har den egna verksamheten vuxit i betydelse. Även i vinvärlden, inte minst efter höga betyg i Guide Hachette och The Wine Advocate.

Men vinerna präglas förstås också av vinmakarens vägval, erfarenhet, filosofi och personlighet. Som ung läste Xavier kemi och oeonologi i Reims i Champagne och efter studierna lärde han sig det klassiska vinhantverket under en tioårig Tour de France. Han skördade druvor och gjorde vin i Champagne, Bordeaux, Bourgogne, Alsace och Provence, men också i Australien.

Xaviers ingång till vinmakeriet var kemin och naturvetenskapen. Han förhöll sig fri till den gamla franska vinmakartraditionen och använde moderna metoder. Inte sällan var det i labbet som de framgångsrika cuvéerna skapades, även om han också hade förståelse för arbetet på vingården. Med tiden gjorde hans förmåga att skapa populära cuvéer honom till en välbetald vinmakare på konsultbasis. De erfarenheterna har Xavier nytta av idag när han gör sitt eget vin.

– Men jag är ingen magiker. Det är terroiren och klimatet i Rhône som gör det mesta av jobbet. Jag lärde mig att göra cuvéer i Champagne och tog till mig det arbetssättet. För mig är vinmakeri som att komponera musik. Det gäller att hitta balans och harmoni i vinet, precis som i musiken, säger han.

Att göra vin är också ett sätt för Xavier att ge av sin kunskap och dela tankar och erfarenheter med andra. Inte minst när det gäller hans eget vinhus. Till slut handlar ju vin om människor, menar han. Det är bara mötena mellan människor som gör det värt att göra vin i en värld som har så många utmaningar idag. Det berikar oss alla. 

Hartenberg

Hartenberg

Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen

Matmagi i svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda

Vin med agenda

Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner

Nyskapande spanska viner

Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Drinkar från Norrbotten

Drinkar från Norrbotten

Blanda till drinkarna med smak av natur och skog. Här bjuder vi på tre härliga drinkrecept:BEES KNEES Detta är ett bra sätt att njuta av Mountain Dry Gin. Honungens lena smak passar perfekt tillsammans med citrus och den uppfriskande peppriga eftersmaken ger mersmak....

Med smak och doft från svenska fjällen

Med smak och doft från svenska fjällen

Norrbottens nya stjärnskott siktar på den globala marknaden för premiumgin. Med inspiration från naturen i landskapet vid Kalix älv är destilleriet på god väg. Norrbottens destilleris första produkter, Mountain och Forest, ger mersmak.Dennis Bejedal är vd och master...

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Familjefirman Domaine E. Guigal har under 75 år byggt en av världens mest erkända vinhus. Mest känt är Guigal för de exklusiva La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Det är fine wine på riktigt.Philippe och Marcel Guigal.Ingen annan producent har skapat fler...

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se