Vin med karaktär från vinmakarens trädgård

Xavier Vignon har efter en lång karriär som vinmakare på uppdrag bestämt sig för att satsa ännu mer på sitt eget lilla vinhus med rötterna i södra Rhônedalen. Med kärlek till vinet och regionen har hans cuvèer gjort stort avtryck i vinvärlden. Och det är bara början.

Xavier är sedan mer än två decennier en erkänt skicklig konsult och vinmakare för många producenter på konsultbasis. Det ger honom ypperliga möjligheter att köpa druvor från odlare och göra sina egna cuvéer. Kunskapen, erfarenheten och känslan för vinmakeriet har resulterat i en rad välrenommerade viner under hans eget namn, Xavier Vignon.

– Jag gör viner som jag själv tycker om. I mitt arbete som vinmakare utgår jag från de fyra grundsmakerna sötma, sälta, syra och beska, och den femte, umami. Jag provar alla mina viner blint regelbundet och försöker utforma en fin linje av sälta och mineralitet, som är ett typiskt uttryck för södra Rhônedalens terroir, säger Xavier.

Kärleken till vin, hantverket och Rhône är grunden. Xavier kom till regionen i mitten av 1990-talet och fann ett underskönt landskap som var perfekt för druvodling. Det fanns odlingar på olika hög höjd, klimatet var svalt och det fanns tillräckligt med vatten. Xavier lyssnade inte på kollegorna som inte förstod sig på södra Rhônes potential på den tiden. Istället träffade han och samtalade med äldre odlare och vinmakare i området.

– Jag lärde mig mycket av människorna i Rhône och inspirerades av landskapet. Här finns femtio olika terroirer och trettio druvsorter. Det är paradiset på jorden. Min trädgård, säger han.

Xaviers egna viner ska alla återspegla regionen och de lokala druvorna. I vinerna finns det ofta tanniner, finstämd fruktsötma, syra och tydlig mineralitet. Vinerna har karaktär, men är samtidigt i harmonisk balans.

– Jag gillar varken socker eller beska i vin. Inte heller smak av fat. Tanniner älskar jag, men jag vill inte att de ska kännas i vinet. Tanninerna finns bara där för att ge vinet komplexitet. Genom att experimentera och prova mig fram med olika blandningar söker jag efter ett djup i vinet. Det ska vara tillräckligt komplext, men inte svårt, säger han. 

Xavier Vignons viner har uppmärksammats över världen för ursprungligheten och den genomgående höga kvaliteten på den sparsmakade produktionen. Några exempel på kvalitetsviner i serien Arcane är Le Diable, som är en cuvée på 100 procent mourvèdre från druvor som vuxit på mycket gamla stockar (några är över 100 år). Le Soleil är gjord på grenache med kompletterande inslag av mourvèdre (80 år) och syrah (50 år). La Lune utgörs av en cuvée av syrahdruvor från yngre stockar.

På det sättet gör terroiren tydliga avtryck i vinerna.

Xavier Vignon har en lång relation med Sverige som är en av vinhusets viktigaste marknader. Allt började med att Systembolaget sökte en Châteaunef-du-Pape av ett särskilt slag och Xavier vann offertförfarandet. Sedan dess har den egna verksamheten vuxit i betydelse. Även i vinvärlden, inte minst efter höga betyg i Guide Hachette och The Wine Advocate.

Men vinerna präglas förstås också av vinmakarens vägval, erfarenhet, filosofi och personlighet. Som ung läste Xavier kemi och oeonologi i Reims i Champagne och efter studierna lärde han sig det klassiska vinhantverket under en tioårig Tour de France. Han skördade druvor och gjorde vin i Champagne, Bordeaux, Bourgogne, Alsace och Provence, men också i Australien.

Xaviers ingång till vinmakeriet var kemin och naturvetenskapen. Han förhöll sig fri till den gamla franska vinmakartraditionen och använde moderna metoder. Inte sällan var det i labbet som de framgångsrika cuvéerna skapades, även om han också hade förståelse för arbetet på vingården. Med tiden gjorde hans förmåga att skapa populära cuvéer honom till en välbetald vinmakare på konsultbasis. De erfarenheterna har Xavier nytta av idag när han gör sitt eget vin.

– Men jag är ingen magiker. Det är terroiren och klimatet i Rhône som gör det mesta av jobbet. Jag lärde mig att göra cuvéer i Champagne och tog till mig det arbetssättet. För mig är vinmakeri som att komponera musik. Det gäller att hitta balans och harmoni i vinet, precis som i musiken, säger han.

Att göra vin är också ett sätt för Xavier att ge av sin kunskap och dela tankar och erfarenheter med andra. Inte minst när det gäller hans eget vinhus. Till slut handlar ju vin om människor, menar han. Det är bara mötena mellan människor som gör det värt att göra vin i en värld som har så många utmaningar idag. Det berikar oss alla. 

Säsong för påsköl

Säsong för påsköl

Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...

10 nyårsbubbel

10 nyårsbubbel

Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...

Färskostbollar med Västerbottensost

Färskostbollar med Västerbottensost

Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...

10 glögg att njuta av

10 glögg att njuta av

Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...

Gindrinkar att ha koll på!

Gindrinkar att ha koll på!

David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...

Drinken Cointreau Hot

Drinken Cointreau Hot

Gräddig varm choklad med whiskytoner till kyligare kvällar!Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som...

Grythyttans Polkaglögg

Grythyttans Polkaglögg

Nu är det juletider och självklart vill man ha varma glöggdrinkar i glasen! Grythyttan bjuder på en härlig polkavariant.Ingredienser75 cl Grythyttans SkogsglöggSkalet av 3 citroner10 g kanelstång8 cl Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple Rum3 dl vispgrädde2 msk malen...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se