Vin med karaktär från vinmakarens trädgård

Xavier Vignon har efter en lång karriär som vinmakare på uppdrag bestämt sig för att satsa ännu mer på sitt eget lilla vinhus med rötterna i södra Rhônedalen. Med kärlek till vinet och regionen har hans cuvèer gjort stort avtryck i vinvärlden. Och det är bara början.

Xavier är sedan mer än två decennier en erkänt skicklig konsult och vinmakare för många producenter på konsultbasis. Det ger honom ypperliga möjligheter att köpa druvor från odlare och göra sina egna cuvéer. Kunskapen, erfarenheten och känslan för vinmakeriet har resulterat i en rad välrenommerade viner under hans eget namn, Xavier Vignon.

– Jag gör viner som jag själv tycker om. I mitt arbete som vinmakare utgår jag från de fyra grundsmakerna sötma, sälta, syra och beska, och den femte, umami. Jag provar alla mina viner blint regelbundet och försöker utforma en fin linje av sälta och mineralitet, som är ett typiskt uttryck för södra Rhônedalens terroir, säger Xavier.

Kärleken till vin, hantverket och Rhône är grunden. Xavier kom till regionen i mitten av 1990-talet och fann ett underskönt landskap som var perfekt för druvodling. Det fanns odlingar på olika hög höjd, klimatet var svalt och det fanns tillräckligt med vatten. Xavier lyssnade inte på kollegorna som inte förstod sig på södra Rhônes potential på den tiden. Istället träffade han och samtalade med äldre odlare och vinmakare i området.

– Jag lärde mig mycket av människorna i Rhône och inspirerades av landskapet. Här finns femtio olika terroirer och trettio druvsorter. Det är paradiset på jorden. Min trädgård, säger han.

Xaviers egna viner ska alla återspegla regionen och de lokala druvorna. I vinerna finns det ofta tanniner, finstämd fruktsötma, syra och tydlig mineralitet. Vinerna har karaktär, men är samtidigt i harmonisk balans.

– Jag gillar varken socker eller beska i vin. Inte heller smak av fat. Tanniner älskar jag, men jag vill inte att de ska kännas i vinet. Tanninerna finns bara där för att ge vinet komplexitet. Genom att experimentera och prova mig fram med olika blandningar söker jag efter ett djup i vinet. Det ska vara tillräckligt komplext, men inte svårt, säger han. 

Xavier Vignons viner har uppmärksammats över världen för ursprungligheten och den genomgående höga kvaliteten på den sparsmakade produktionen. Några exempel på kvalitetsviner i serien Arcane är Le Diable, som är en cuvée på 100 procent mourvèdre från druvor som vuxit på mycket gamla stockar (några är över 100 år). Le Soleil är gjord på grenache med kompletterande inslag av mourvèdre (80 år) och syrah (50 år). La Lune utgörs av en cuvée av syrahdruvor från yngre stockar.

På det sättet gör terroiren tydliga avtryck i vinerna.

Xavier Vignon har en lång relation med Sverige som är en av vinhusets viktigaste marknader. Allt började med att Systembolaget sökte en Châteaunef-du-Pape av ett särskilt slag och Xavier vann offertförfarandet. Sedan dess har den egna verksamheten vuxit i betydelse. Även i vinvärlden, inte minst efter höga betyg i Guide Hachette och The Wine Advocate.

Men vinerna präglas förstås också av vinmakarens vägval, erfarenhet, filosofi och personlighet. Som ung läste Xavier kemi och oeonologi i Reims i Champagne och efter studierna lärde han sig det klassiska vinhantverket under en tioårig Tour de France. Han skördade druvor och gjorde vin i Champagne, Bordeaux, Bourgogne, Alsace och Provence, men också i Australien.

Xaviers ingång till vinmakeriet var kemin och naturvetenskapen. Han förhöll sig fri till den gamla franska vinmakartraditionen och använde moderna metoder. Inte sällan var det i labbet som de framgångsrika cuvéerna skapades, även om han också hade förståelse för arbetet på vingården. Med tiden gjorde hans förmåga att skapa populära cuvéer honom till en välbetald vinmakare på konsultbasis. De erfarenheterna har Xavier nytta av idag när han gör sitt eget vin.

– Men jag är ingen magiker. Det är terroiren och klimatet i Rhône som gör det mesta av jobbet. Jag lärde mig att göra cuvéer i Champagne och tog till mig det arbetssättet. För mig är vinmakeri som att komponera musik. Det gäller att hitta balans och harmoni i vinet, precis som i musiken, säger han.

Att göra vin är också ett sätt för Xavier att ge av sin kunskap och dela tankar och erfarenheter med andra. Inte minst när det gäller hans eget vinhus. Till slut handlar ju vin om människor, menar han. Det är bara mötena mellan människor som gör det värt att göra vin i en värld som har så många utmaningar idag. Det berikar oss alla. 

Biodynamisk pionjär i Languedoc-Roussillon

Biodynamisk pionjär i Languedoc-Roussillon

Gérard Bertrand går i spetsen för utvecklingen av ekologisk och biodynamisk vinframställning i Europa. Det varma och havsnära läget i sydfrankrike intill södra Rhône och Provence har gjort kvalitetsrevolutionen möjlig. Men det är vinmakarens övertygelse som har fällt...

La Tour öppnar upp Le Bar

La Tour öppnar upp Le Bar

Pontus Frithiof med team fortsätter att utveckla La Tours vin- och cocktailbar på hög höjd. Le Bar har en härlig utsikt över Riddarfjärden. Nu har baren också fått generösare öppettider med drop-in och nya menyer för både cocktails och mat.Sedan sensommaren 2020 har...

Mästerligt vin från Baskien

Mästerligt vin från Baskien

Mot alla odds gjorde Alain Brumont druvan tannat till en världsstjärna. Vinerna passar lika bra till lokala maträtter som till gastronomin på många ställen i världen. Inte minst i Sverige.Alain Brumont ärvde 1979 egendomen Château Bouscassé i Madiran som ligger i...

Spendrups Signatur

Spendrups Signatur

Familjebryggeriet Spendrup har satt sitt namn på ett nytt öl. Det var länge sedan sist. Vi har talat med vd Fredrik Spendrup och Lantmännens vd Magnus Kagevik om satsningen på att odla kornmalt och att brygga öl för nya generationer, där hållbarhet är en...

Pinot noir i Bourgogne

Pinot noir i Bourgogne

Albert Bichot är ett av de större familjeägda vin-husen i Bourgogne. Kärleken till druvan pinot noir har kommit för att stanna. Den ger ett alldeles eget uttryck. VIN&BAR fick en pratstund med Albéric Bichot som månar om både sina vingårdar och naturen. På många...

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Chiara Condello utsågs förra året till Italiens bästa vinmakare under 35 år av Food & Wine Italia. På kort tid har hon blivit erkänd för sina terroirdrivna viner gjorda på sangiovese. I Emilia-Romagna står maten i centrum. Den tätbefolkade regionen i norr med de...

Excellens i Rhônedalen

Excellens i Rhônedalen

Familjefirman Domaine E. Guigal har under nära åttio år byggt ett av världens mest välrenommerade vinhus. Mest känt är Guigal för de ikoniska La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Den 17 augusti kl 10 kommer de exklusiva vinerna till Sverige i litet antal via...

Hartenberg

Hartenberg

Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen

Matmagi i svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se