Vin med karaktär från vinmakarens trädgård

Xavier Vignon har efter en lång karriär som vinmakare på uppdrag bestämt sig för att satsa ännu mer på sitt eget lilla vinhus med rötterna i södra Rhônedalen. Med kärlek till vinet och regionen har hans cuvèer gjort stort avtryck i vinvärlden. Och det är bara början.

Xavier är sedan mer än två decennier en erkänt skicklig konsult och vinmakare för många producenter på konsultbasis. Det ger honom ypperliga möjligheter att köpa druvor från odlare och göra sina egna cuvéer. Kunskapen, erfarenheten och känslan för vinmakeriet har resulterat i en rad välrenommerade viner under hans eget namn, Xavier Vignon.

– Jag gör viner som jag själv tycker om. I mitt arbete som vinmakare utgår jag från de fyra grundsmakerna sötma, sälta, syra och beska, och den femte, umami. Jag provar alla mina viner blint regelbundet och försöker utforma en fin linje av sälta och mineralitet, som är ett typiskt uttryck för södra Rhônedalens terroir, säger Xavier.

Kärleken till vin, hantverket och Rhône är grunden. Xavier kom till regionen i mitten av 1990-talet och fann ett underskönt landskap som var perfekt för druvodling. Det fanns odlingar på olika hög höjd, klimatet var svalt och det fanns tillräckligt med vatten. Xavier lyssnade inte på kollegorna som inte förstod sig på södra Rhônes potential på den tiden. Istället träffade han och samtalade med äldre odlare och vinmakare i området.

– Jag lärde mig mycket av människorna i Rhône och inspirerades av landskapet. Här finns femtio olika terroirer och trettio druvsorter. Det är paradiset på jorden. Min trädgård, säger han.

Xaviers egna viner ska alla återspegla regionen och de lokala druvorna. I vinerna finns det ofta tanniner, finstämd fruktsötma, syra och tydlig mineralitet. Vinerna har karaktär, men är samtidigt i harmonisk balans.

– Jag gillar varken socker eller beska i vin. Inte heller smak av fat. Tanniner älskar jag, men jag vill inte att de ska kännas i vinet. Tanninerna finns bara där för att ge vinet komplexitet. Genom att experimentera och prova mig fram med olika blandningar söker jag efter ett djup i vinet. Det ska vara tillräckligt komplext, men inte svårt, säger han. 

Xavier Vignons viner har uppmärksammats över världen för ursprungligheten och den genomgående höga kvaliteten på den sparsmakade produktionen. Några exempel på kvalitetsviner i serien Arcane är Le Diable, som är en cuvée på 100 procent mourvèdre från druvor som vuxit på mycket gamla stockar (några är över 100 år). Le Soleil är gjord på grenache med kompletterande inslag av mourvèdre (80 år) och syrah (50 år). La Lune utgörs av en cuvée av syrahdruvor från yngre stockar.

På det sättet gör terroiren tydliga avtryck i vinerna.

Xavier Vignon har en lång relation med Sverige som är en av vinhusets viktigaste marknader. Allt började med att Systembolaget sökte en Châteaunef-du-Pape av ett särskilt slag och Xavier vann offertförfarandet. Sedan dess har den egna verksamheten vuxit i betydelse. Även i vinvärlden, inte minst efter höga betyg i Guide Hachette och The Wine Advocate.

Men vinerna präglas förstås också av vinmakarens vägval, erfarenhet, filosofi och personlighet. Som ung läste Xavier kemi och oeonologi i Reims i Champagne och efter studierna lärde han sig det klassiska vinhantverket under en tioårig Tour de France. Han skördade druvor och gjorde vin i Champagne, Bordeaux, Bourgogne, Alsace och Provence, men också i Australien.

Xaviers ingång till vinmakeriet var kemin och naturvetenskapen. Han förhöll sig fri till den gamla franska vinmakartraditionen och använde moderna metoder. Inte sällan var det i labbet som de framgångsrika cuvéerna skapades, även om han också hade förståelse för arbetet på vingården. Med tiden gjorde hans förmåga att skapa populära cuvéer honom till en välbetald vinmakare på konsultbasis. De erfarenheterna har Xavier nytta av idag när han gör sitt eget vin.

– Men jag är ingen magiker. Det är terroiren och klimatet i Rhône som gör det mesta av jobbet. Jag lärde mig att göra cuvéer i Champagne och tog till mig det arbetssättet. För mig är vinmakeri som att komponera musik. Det gäller att hitta balans och harmoni i vinet, precis som i musiken, säger han.

Att göra vin är också ett sätt för Xavier att ge av sin kunskap och dela tankar och erfarenheter med andra. Inte minst när det gäller hans eget vinhus. Till slut handlar ju vin om människor, menar han. Det är bara mötena mellan människor som gör det värt att göra vin i en värld som har så många utmaningar idag. Det berikar oss alla. 

HÄRLIGA HUSMANSKOST

HÄRLIGA HUSMANSKOST

Den blivande klassikern i kokboksgenren Husmanskost - svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske ges ut i egen regi.Med en respektfull blinkning till kocklegendarer som Tore Wretman, Erik Lallerstedt och Leif Mannerström har Pontus Frithiof och Tor...

I år dricker vi  Brunello di Montalcino

I år dricker vi Brunello di Montalcino

Vi går ut från vårt lilla charmiga hotell mitt i byn Montalcino. Kullerstenar i sikte. Små trattorior och skyltar med Enoteca kantar de smala gränderna. Nypa-sig-i-armen-pittoreskt. Här bor bara omkring femtusen människor, men Montalcino är så levande. Mycket tack...

Köksdrömmar på italienska

Köksdrömmar på italienska

För livsnjutare med fäbless för mat, vin och samtal är köket ofta den naturliga samlingspunkten. Det fungerar i både fest och vardag. På senare år har form och funktion från restaurangköken hittat in i svenska hem. Det italienska familjeföretaget Smeg lever upp till...

Konsten att kombinera mat och vin

Konsten att kombinera mat och vin

Varför smakade vinet du drack på restaurangen häromdagen mycket bättre än när du själv bjuder på det? Hur kombinerar man mat och vin för bästa resultat? Efter många år som krögare och vinkännare vet Fredrik hur det går till. I själva verket är det ganska enkelt. Om...

Portvin för finsmakare

Portvin för finsmakare

Underligt nog är portvin ett underskattat vin i Sverige. Det portugisiska dessertvinet får ett uppsving under jul- och nyårshelgen. Det är både portvinets möjlighet och förbannelse. Det är ju ett utmärkt vin att dricka året om. Vi gör det alldeles för sällan. Portvin...

Ströms bubbelfavoriter

Ströms bubbelfavoriter

Årets bästa tid är nu. Tid för möten med människor, utrymme för tankar om året som varit och njutningen av att skissa på planer för framtiden. Viktiga saker som tar form. Annat som avvecklas. Listor, musik och bubbel. Det hör tiden till.  För mig innebär den här...

Nytt år med Vin&Bar

Nytt år med Vin&Bar

Att göra en tidning är som att göra vin. Vi börjar inse det efter två år och tolv nummer med Magasinet Vin&Bar. Med varje årgång vi lämnar bakom oss vill vi göra nästa säsong ännu lite bättre. Terroiren, klimatet och vädret kan vi inte göra mycket åt, men vi kan...

Fredriks bubblande nyårstips!

Fredriks bubblande nyårstips!

  Champagne mycket mer än en festlig välkomstdrink. Champagne är ett vin som passar utmärkt ihop med mat. Man kan med fördel servera ett glas champagne som den perfekta aperitifen. Låt sedan vinet följa med in i middagsserveringen. När mat och champagne...

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR! 6 NR PER ÅR.

Ett år 360 kr, 6 nummer.

Två år 620 kr, 12 nummer.

Psst... nu finns vi även på instagram! @vinochbar

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se