
Vin med karaktär från vinmakarens trädgård
Xavier Vignon har efter en lång karriär som vinmakare på uppdrag bestämt sig för att satsa ännu mer på sitt eget lilla vinhus med rötterna i södra Rhônedalen. Med kärlek till vinet och regionen har hans cuvèer gjort stort avtryck i vinvärlden. Och det är bara början.

Xavier är sedan mer än två decennier en erkänt skicklig konsult och vinmakare för många producenter på konsultbasis. Det ger honom ypperliga möjligheter att köpa druvor från odlare och göra sina egna cuvéer. Kunskapen, erfarenheten och känslan för vinmakeriet har resulterat i en rad välrenommerade viner under hans eget namn, Xavier Vignon.
– Jag gör viner som jag själv tycker om. I mitt arbete som vinmakare utgår jag från de fyra grundsmakerna sötma, sälta, syra och beska, och den femte, umami. Jag provar alla mina viner blint regelbundet och försöker utforma en fin linje av sälta och mineralitet, som är ett typiskt uttryck för södra Rhônedalens terroir, säger Xavier.
Kärleken till vin, hantverket och Rhône är grunden. Xavier kom till regionen i mitten av 1990-talet och fann ett underskönt landskap som var perfekt för druvodling. Det fanns odlingar på olika hög höjd, klimatet var svalt och det fanns tillräckligt med vatten. Xavier lyssnade inte på kollegorna som inte förstod sig på södra Rhônes potential på den tiden. Istället träffade han och samtalade med äldre odlare och vinmakare i området.
– Jag lärde mig mycket av människorna i Rhône och inspirerades av landskapet. Här finns femtio olika terroirer och trettio druvsorter. Det är paradiset på jorden. Min trädgård, säger han.
Xaviers egna viner ska alla återspegla regionen och de lokala druvorna. I vinerna finns det ofta tanniner, finstämd fruktsötma, syra och tydlig mineralitet. Vinerna har karaktär, men är samtidigt i harmonisk balans.
– Jag gillar varken socker eller beska i vin. Inte heller smak av fat. Tanniner älskar jag, men jag vill inte att de ska kännas i vinet. Tanninerna finns bara där för att ge vinet komplexitet. Genom att experimentera och prova mig fram med olika blandningar söker jag efter ett djup i vinet. Det ska vara tillräckligt komplext, men inte svårt, säger han.

Xavier Vignons viner har uppmärksammats över världen för ursprungligheten och den genomgående höga kvaliteten på den sparsmakade produktionen. Några exempel på kvalitetsviner i serien Arcane är Le Diable, som är en cuvée på 100 procent mourvèdre från druvor som vuxit på mycket gamla stockar (några är över 100 år). Le Soleil är gjord på grenache med kompletterande inslag av mourvèdre (80 år) och syrah (50 år). La Lune utgörs av en cuvée av syrahdruvor från yngre stockar.
På det sättet gör terroiren tydliga avtryck i vinerna.
Xavier Vignon har en lång relation med Sverige som är en av vinhusets viktigaste marknader. Allt började med att Systembolaget sökte en Châteaunef-du-Pape av ett särskilt slag och Xavier vann offertförfarandet. Sedan dess har den egna verksamheten vuxit i betydelse. Även i vinvärlden, inte minst efter höga betyg i Guide Hachette och The Wine Advocate.
Men vinerna präglas förstås också av vinmakarens vägval, erfarenhet, filosofi och personlighet. Som ung läste Xavier kemi och oeonologi i Reims i Champagne och efter studierna lärde han sig det klassiska vinhantverket under en tioårig Tour de France. Han skördade druvor och gjorde vin i Champagne, Bordeaux, Bourgogne, Alsace och Provence, men också i Australien.
Xaviers ingång till vinmakeriet var kemin och naturvetenskapen. Han förhöll sig fri till den gamla franska vinmakartraditionen och använde moderna metoder. Inte sällan var det i labbet som de framgångsrika cuvéerna skapades, även om han också hade förståelse för arbetet på vingården. Med tiden gjorde hans förmåga att skapa populära cuvéer honom till en välbetald vinmakare på konsultbasis. De erfarenheterna har Xavier nytta av idag när han gör sitt eget vin.
– Men jag är ingen magiker. Det är terroiren och klimatet i Rhône som gör det mesta av jobbet. Jag lärde mig att göra cuvéer i Champagne och tog till mig det arbetssättet. För mig är vinmakeri som att komponera musik. Det gäller att hitta balans och harmoni i vinet, precis som i musiken, säger han.
Att göra vin är också ett sätt för Xavier att ge av sin kunskap och dela tankar och erfarenheter med andra. Inte minst när det gäller hans eget vinhus. Till slut handlar ju vin om människor, menar han. Det är bara mötena mellan människor som gör det värt att göra vin i en värld som har så många utmaningar idag. Det berikar oss alla.

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell
Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré
Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax
Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad
Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk
Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett
Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic
Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...
PRENUMERERA
Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration
498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer
Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!
Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.
Betala på faktura, kort eller Swish.
KLICKA HÄR!

Digital prenumeration
39 kr/månad, löpande
390 kr/helår
Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.
Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.
KLICKA HÄR!