Vin med PH-stil

Lena Philipsson har fått lovord för två viner i hennes serie PH Style. Valet att välja två olika kvalitetsproducenter i Spanien bidrar till framgången.

Kategorier: Vin

För att välja ut det röda vinet åkte Lena Philipsson till vindistriktet Jumilla som ligger i bergen en dryg timme från Alicante i Spanien. Målet var höghöjdsvingårdarna hos en av områdets mest välrenommerade vinproducenter, Bodegas Juan Gil.
    – Jag var ute efter ett smakrikt och gott rött vin och självklart med en bra prislapp. Efter att ha provat igenom ett stort antal viner visade det sig att jag hade fastnat för druvan monastrell, eller mourvèdre som den kallas i Frankrike. Vinet är härligt smakrikt och samtidigt lite örtigt med inslag av skogshallon, mörka körsbär och björnbär, säger hon.

Vinet PH Style Monastrell är ekologiskt och tappat på en lättare glasflaska för att minska klimatavtrycken. Det borde fler producenter ta efter. Vinhuset Juan Gil använder sig av en kombination av traditionellt sätt att arbeta i området och sinnrika tekniska lösningar. Omsorgen om miljö är en bärande del av filosofin och familjefirman är en pionjär när det gäller ekologisk druvodling och hållbar produktion, där socialt ansvar är en av grundstenarna. 
    Det mousserande vinet Cava PH Style är producerat av den välrenommerade cavaspecialisten Perelada. Druvorna kommer från området Pendés, en timmes bilkörning söder om Barcelona. Området sträcker sig från den kustnära bergskedjan Garraf-massivet och fortsätter några kilometer inåt landet från Medelhavets svalka. Cavan är en blend av de klassiska cava-druvorna xarel-lo, macabeo och parellada. Cavan är frisk, lätt fruktig och krispig.

Perelada gör både stilla viner och cava. Ägarfamiljen har ett stort kulturintresse och anordnar varje år e musikfestival i slottsparken. För en tid sedan invigdes Pereladas nya vineri i Empordà, där man kan lära känna vinproduktionen i en museiliknande vandring från vingården till tappningen på flaska. Det är ett utmärkt exempel på en kvalitetsinriktad producent som vill bjuda in till en intuitiv upplevelse där hållbarhet är ett av de viktigaste ledorden.

Text: Anders Ström

10 nyårsbubbel

10 nyårsbubbel

Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...

Färskostbollar med Västerbottensost

Färskostbollar med Västerbottensost

Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...

10 glögg att njuta av

10 glögg att njuta av

Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...

Gindrinkar att ha koll på!

Gindrinkar att ha koll på!

David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...

Drinken Cointreau Hot

Drinken Cointreau Hot

Gräddig varm choklad med whiskytoner till kyligare kvällar!Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som...

Grythyttans Polkaglögg

Grythyttans Polkaglögg

Nu är det juletider och självklart vill man ha varma glöggdrinkar i glasen! Grythyttan bjuder på en härlig polkavariant.Ingredienser75 cl Grythyttans SkogsglöggSkalet av 3 citroner10 g kanelstång8 cl Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple Rum3 dl vispgrädde2 msk malen...

Ljummen pumpakräm och Cointreaukräm på farinkaka

Ljummen pumpakräm och Cointreaukräm på farinkaka

En härlig dessert som inte är så söt! Med kryddiga toner av pomerans, muskot, vanilj och kola.Alkohol i maten lyfter smaker och ger rätter en ny prägel! Min inspiration till att använda alkohol i maten fick jag på Oaxen skärgårdskrog. Där använde vi spritdrycker både...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se