Vin på torkad druva med mer smak
Att göra vin på torkade druvor är en gammal tradition som används på flera platser i vinvärlden. I Sverige har amaronevinerna från Italien fått mest uppmärksamhet. Men det finns mycket mer än det. Här går vi igenom tekniken och tipsar om några favoritviner som görs på torkad druva.

Att torka druvor och göra vin på det är en teknik som använts länge. Som så mycket annat i historien är det antingen de gamla grekerna eller romarna som haft ett finger med i spelet. Grekerna upptäckte att man genom att torka druvorna före vinpressningen kunde få större koncentration på smaken och högre alkoholhalt. Det har hittats arkeologiska lämningar i form av texter från 700 före Kristus. I en av de första skrifterna om jordbruk tipsade författaren och jordbrukaren Hesiod om att smak och kraft blev bättre om man lät druvorna torka i solen några dagar innan fermenteringen.
Tekniken används än idag för att vinmakaren ska få en större komplexitet i smaken. Det kanske populäraste vinet i Sverige som görs på torkad druva är amarone från apellationen Veneto i norra Italien. Amarone har blivit mycket omtyckt här och för en del hör vinet även ihop med en känsla av kvalitet och lyx. Som så mycket annat som blir populärt har även amaronen fått en del mindre nogräknade kopior som kan verka prisvärda men är av sämre kvalitet.
Om man för en stund reflekterar över den omsorgsfulla produktionen, hur trixigt det är och hur lång tid vinmakaren får vänta på sitt vin är det inte konstigt att dessa viner måste kosta en del. Kontrollera etiketterna eftersom det är stor skillnad på vinerna som produceras i området Veneto Classico, som är mest lämpat för den här sortens vin, och de som inte gör det. Beteckningen DOCG är viktig i sammanhanget. Den innebär att druvorna odlas på klassisk mark och följer de hårt stipulerade reglerna om bland annat tid för torkning och tillåtna druvsorter.
Hur går det då till för att få ut druvmust från de russinliknande druvorna? Först och främst är hanteringen oehört viktig. Druvorna måste vara av hög kvalitet, skalen måste vara hela och det får inte finnas någon påverkan av mögel och röta. I varma och torra klimat kan odlarna låta druvklasarna hänga kvar på sina rankor tills de torkar. Där får de hjälp av sol och vind för att hålla druvorna friska. I fuktigare och svalare klimat handplockas druvorna och läggs i små korgar. Sedan sorteras de en gång till för att man ska vara helt säker på att bara få med druvor av allra högsta kvalitet. Sedan lägger man druvklasarna i backar av strå, trä eller metall. Dessa placeras i speciella torkhus, eller ventilerade utrymmen, där man har full kontroll på hur mycket eller lite luft som cirkulerar. Efter det ligger druvorna där och torkar olika länge beroende på vilket sorts vin man vill göra, vilken typ av druva det är och vilket klimat som råder. Det gäller också olika regler för olika områden.
I den torkande druvan startas en kemisk process som gör att garvsyrorna minskar samtidigt som sockerarter och aromämnen ökar. Dessutom avdunstar vätska. Det gör att man får ut en mindre mängd druvsaft, men den har istället en högre koncentration av olika smakämnen.
PASSITO
Passito, eller apassimento, är en italiensk term för att torka druvor. Passitovin är en variant som görs enbart på torkade druvor. Det kan vara vitt eller rött samt torrt eller sött. Eftersom proceduren med att torka druvor tar tid och därför är mycket kostsam kan dessa viner sällan eller aldrig bli billiga. Det mest kända av de torra passitovinerna är amarone. Men prova gärna också de mindre kända vinerna sfurzat från området Valtellina i Norra Italien. Här odlar man en variant av druvan nebbiolo som i området kallas chiavennasca och får genomgå samma torkningsprocedur innan de pressas försiktigt. Även i Valtellina kan man hitta både torra och söta varianter.

Masi Amarone Costasera
Ett amaronevin med nyanserad smak och doftinslag av mörka körsbär, torkade plommon, kakao och russin. Smakar utmärkt till parmesan eller annan lagrad hårdost och till rätter med nöt- eller viltkött.
Art nr 2345. Pris 299 kr.

5 Stelle Sfursat
Ett vin från Valtellina i Lombardiet som är gjort på en lokal variant av druvan nebbiolo som kallas chiavennasca i området. Vinet har komplex och intensiv smak och doft med inslag av björnbär och jordgubbar, men här finns även toner av torkad mörk frukt, choklad och kryddor. Drick gärna vinet till smakrika rätter med viltkött.
Art nr 95083. Pris 499 kr.
RIPASSO
Ripassovinerna är ofta lite billigare. Här använder man druvresterna från passitotekniken. Ripasson toppas med rester från amaroneproduktionen. I dessa finns en del smak och doft kvar och vissa producenter tar vara på dem. Man blandar druvresterna med årgångens vin och sedan får det jäsa om. Ripassovinerna kan därför uppfattas som lite mer fruktiga och friska än sina kusiner, passitovinerna.

Monti Garbi
Ett kryddigt och fruktigt vin som doftar och smakar av torkade körsbär och söta skogshallon men även hårda julkryddor
som kanel, nejlika och vanilj.
Art nr 5328. Pris 124 kr.

Tommasi Palanca
Även i detta vin smakar och doftar det av mörka körsbär, russin, kaffe, tobak och lakrits.
Art nr 2133. Pris 149 kr.

SÖTT VIN PÅ TORKADE DRUVOR
Ibland stannar producenten av jäsningen av de torra druvorna medan det fortfarande finns ganska mycket fruktsocker kvar i musten och då bildas ett sött vin. Den här sortens vin finns runt om i världen, bland annat i Veneto, där det kallas recioto. Men du hittar även en variant av passito de Pantelleria från den spännande lilla ön med samma namn, Pantelleria, som ligger mellan Tunisien och Sicilien. Här kan producenten dra nytta av den varma vinden som kommer söder-ifrån och vinet får en karamelliserad smak och vacker bronsfärg.
En annan ö som drar nytta av varma vindar och sol är grekiska Santorini. Här frodas druvor i solen och torkningsprocessen går mycket fortare här på grund av det varma klimatet. Även på ön Cypern skiner solen ordentligt och här görs ett lite bortglömt vin som funnits länge i Sverige. Commanderia görs delvis av druvor som torkat under den heta solen.
Det görs också söta viner på torkade druvor i svalare områden. Det mest kända är nog det gyllengula och simmiga tokaj från Ungern. Här låter man druvorna hänga kvar på rankorna och torka. Men man vill också att druvorna ska bli påverkade av ädelröta för att få den speciella smaken av kvitten, honung och saffran. När druvorna är påverkade av både torka och ädelröta plockar man druvorna försiktigt för hand. Plockningen görs i omgångar och man plockar bara druvorna som är perfekt mogna. Sedan låter man de simmiga dropparna rinna långsamt ner i karen där de ska jäsa. Prova gärna också en variant på tokaj från Western Cape i Sydafrika. Nederburg Noble Late Harvest är prisvärd och kan drickas på en gång, men vinet klarar även av lång lagring.

Nederburg Noble Late Harvest
Söt men frisk smak med inslag av gula russin, honung och aprikoskärnor. Smaka det till grönmögelost eller desserter med mycket frukt och bär.
Art nr 2741. Flaska 375 ml. Pris 89 kr.

Commandaria
Detta vin har en söt och lite bränd, karamelliserad smak av russin och nötter. Det smakar vidunderligt gott till choklad och nötdesserter.
BS. Art nr 77120. Pris 105 kr.

Ben Ryé
Det här söta, silkeslena och bärnstensfärgade vinet doftar av apelsin, honung och russin men har även en mycket frisk fruktig smak av aprikos och citrus. Vinet passar fint till tarte med aprikoser och vaniljkräm eller bara som det är.
Art nr 86883. Flaska 375 ml. Pris 349 kr.
Av Anette Rosvall Foto Masi

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell
Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré
Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax
Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad
Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk
Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett
Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic
Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...
PRENUMERERA
Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration
498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer
Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!
Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.
Betala på faktura, kort eller Swish.
KLICKA HÄR!

Digital prenumeration
39 kr/månad, löpande
390 kr/helår
Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.
Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.
KLICKA HÄR!