Vinlåda – Exklusiva viner från Baskien och Rioja

Det var hos Marqués de Riscal som det moderna riojavinet skapades av Don Camilo Hurtado de Amézaga 1858. Med inspiration från Bordeaux byggde han upp en bodega med moderna metoder och lagring av vinet på ekfat. Det hade man aldrig gjort tidigare i Rioja. Marqués de Riscal ägs än idag av ättlingar till grundaren, och i de mörka källarvalven i det som kallas katedralen lagras tiotusentals flaskor med årgångar som sträcker sig tillbaka till 1800-talet.

Denna blandade låda innehåller två nya viner från innovatören Marqués de Riscal – tre flaskor vardera av det vita vinet Marqués de Riscal Txakoli och det röda vinet Reserva XR. Lådan erbjuds till ett specialpris som endast är tillgängligt för Vin&Bars läsare.

 

Marqués de Riscal Txakoli 2019

Som en av de äldsta producenterna i den baskiska delen av Rioja var det logiskt att Marqués de Riscal en dag skulle lägga den baskiska specialiteten Txakoli till sitt sortiment. Vinet produceras i samarbete med lokala producenter i D.O. Getariako Txakolina.

Getariako Txakolina har totalt inte mer än knappt 450 hektar vingårdar, inklämda mellan Pyrenéerna och Biscayabukten. Ett helt unikt och bedövande vackert område, där alla vingårdar har havsutsikt.

Txakoli (Txakolina på baskiska) är ett vin som inte smakar som något annat. Det är mycket friskt och helt torrt med inslag av päron och citrus, och med en lång, komplex, aromatisk eftersmak med kryddiga toner. Det perfekta vinet till allt gott från havet – både skaldjur och fisk.

Vinet är gjort på 100 procent hondarabbi zuri, en druvsort som bara odlas i Baskien. Druvorna är skördade för hand, och efter jäsning på ståltank har vinet lagrats fem månader på fällningen för komplexitet och krämighet.

 

Marqués de Riscal Reserva XR 2015

I källarna hos Marqués de Riscal i Rioja var det en tradition för vinmakarna i mer än hundra år, fram till 1964, att märka ut de bästa faten av reservavinerna genom att skriva ”XR” (Extra Reserva) med vit krita på dem. Dessa fat hade helt enkelt en extra kvalitet.

Marqués de Riscal Reserva XR 2015 är den första årgången av det här vinet. I och med det tar man upp denna tradition igen. Vinet är gjort på ett strikt urval av de bästa faten av reserva.

Marqués de Riscal Reserva XR 2015 har en komplex, mörkfruktig smak med balanserad strävhet och inslag av mogna körsbär och kryddnejlika. Lång, elegant eftersmak med tydlig fatkaraktär. Avnjutes till en mustig gryta eller en grillad entrecôte.

Druvsorterna är 95 procent tempranillo och 5 procent graciano från Rioja Alavesa. Årgången 2015 i Rioja med en torr, varm sensommar och höst gjorde att druvorna nådde perfekt mognad och gav årgången den officiella klassificeringen Muy Bueno. Druvorna är skördade för hand och efter jäsning på ståltank är vinet lagrat i 24 månader på fat av amerikansk ek. 

Erbjudande – Art nr 7784709

Blandlådan Marqués De Riscal 6 x 750 ml med artikelnummer 7784709 kostar 996 kr. Beställ enkelt och smidigt via Systembolaget online eller i din närmaste butik. Erbjudandet är tidsbegränsat och gäller så länge lagret räcker.

Beställ vinet här » 

Spendrups Signatur

Spendrups Signatur

Familjebryggeriet Spendrup har satt sitt namn på ett nytt öl. Det var länge sedan sist. Vi har talat med vd Fredrik Spendrup och Lantmännens vd Magnus Kagevik om satsningen på att odla kornmalt och att brygga öl för nya generationer, där hållbarhet är en...

Pinot noir i Bourgogne

Pinot noir i Bourgogne

Albert Bichot är ett av de större familjeägda vin-husen i Bourgogne. Kärleken till druvan pinot noir har kommit för att stanna. Den ger ett alldeles eget uttryck. VIN&BAR fick en pratstund med Albéric Bichot som månar om både sina vingårdar och naturen. På många...

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Chiara Condello utsågs förra året till Italiens bästa vinmakare under 35 år av Food & Wine Italia. På kort tid har hon blivit erkänd för sina terroirdrivna viner gjorda på sangiovese. I Emilia-Romagna står maten i centrum. Den tätbefolkade regionen i norr med de...

Excellens i Rhônedalen

Excellens i Rhônedalen

Familjefirman Domaine E. Guigal har under nära åttio år byggt ett av världens mest välrenommerade vinhus. Mest känt är Guigal för de ikoniska La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Den 17 augusti kl 10 kommer de exklusiva vinerna till Sverige i litet antal via...

Hartenberg

Hartenberg

Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen

Matmagi i svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda

Vin med agenda

Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner

Nyskapande spanska viner

Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se