Vinlåda – Exklusiva viner från Baskien och Rioja

Det var hos Marqués de Riscal som det moderna riojavinet skapades av Don Camilo Hurtado de Amézaga 1858. Med inspiration från Bordeaux byggde han upp en bodega med moderna metoder och lagring av vinet på ekfat. Det hade man aldrig gjort tidigare i Rioja. Marqués de Riscal ägs än idag av ättlingar till grundaren, och i de mörka källarvalven i det som kallas katedralen lagras tiotusentals flaskor med årgångar som sträcker sig tillbaka till 1800-talet.

Denna blandade låda innehåller två nya viner från innovatören Marqués de Riscal – tre flaskor vardera av det vita vinet Marqués de Riscal Txakoli och det röda vinet Reserva XR. Lådan erbjuds till ett specialpris som endast är tillgängligt för Vin&Bars läsare.

 

Marqués de Riscal Txakoli 2019

Som en av de äldsta producenterna i den baskiska delen av Rioja var det logiskt att Marqués de Riscal en dag skulle lägga den baskiska specialiteten Txakoli till sitt sortiment. Vinet produceras i samarbete med lokala producenter i D.O. Getariako Txakolina.

Getariako Txakolina har totalt inte mer än knappt 450 hektar vingårdar, inklämda mellan Pyrenéerna och Biscayabukten. Ett helt unikt och bedövande vackert område, där alla vingårdar har havsutsikt.

Txakoli (Txakolina på baskiska) är ett vin som inte smakar som något annat. Det är mycket friskt och helt torrt med inslag av päron och citrus, och med en lång, komplex, aromatisk eftersmak med kryddiga toner. Det perfekta vinet till allt gott från havet – både skaldjur och fisk.

Vinet är gjort på 100 procent hondarabbi zuri, en druvsort som bara odlas i Baskien. Druvorna är skördade för hand, och efter jäsning på ståltank har vinet lagrats fem månader på fällningen för komplexitet och krämighet.

 

Marqués de Riscal Reserva XR 2015

I källarna hos Marqués de Riscal i Rioja var det en tradition för vinmakarna i mer än hundra år, fram till 1964, att märka ut de bästa faten av reservavinerna genom att skriva ”XR” (Extra Reserva) med vit krita på dem. Dessa fat hade helt enkelt en extra kvalitet.

Marqués de Riscal Reserva XR 2015 är den första årgången av det här vinet. I och med det tar man upp denna tradition igen. Vinet är gjort på ett strikt urval av de bästa faten av reserva.

Marqués de Riscal Reserva XR 2015 har en komplex, mörkfruktig smak med balanserad strävhet och inslag av mogna körsbär och kryddnejlika. Lång, elegant eftersmak med tydlig fatkaraktär. Avnjutes till en mustig gryta eller en grillad entrecôte.

Druvsorterna är 95 procent tempranillo och 5 procent graciano från Rioja Alavesa. Årgången 2015 i Rioja med en torr, varm sensommar och höst gjorde att druvorna nådde perfekt mognad och gav årgången den officiella klassificeringen Muy Bueno. Druvorna är skördade för hand och efter jäsning på ståltank är vinet lagrat i 24 månader på fat av amerikansk ek. 

Erbjudande – Art nr 7784709

Blandlådan Marqués De Riscal 6 x 750 ml med artikelnummer 7784709 kostar 996 kr. Beställ enkelt och smidigt via Systembolaget online eller i din närmaste butik. Erbjudandet är tidsbegränsat och gäller så länge lagret räcker.

Beställ vinet här » 

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting

Mustig svampsoppa med sting

De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

Mousserande bergsvin från Italien

Mousserande bergsvin från Italien

Det italienska familjenamnet Ferrari har länge förknippats med lyxiga bilar och prestige. Men för varje årgång blir vinproducenten med samma namn från Trentino i norra Italien alltmer uppmärksammad. Ferrari tillverkar torrt, friskt och lätt fruktigt mousserande vin av...

Humlerikt öl från Hedemora

Humlerikt öl från Hedemora

Oppigårds är ett småskaligt hantverksbryggeri som ligger på en bondgård och på bygdens gamla fotbollsplan i södra Dalarna. Grundaren Björn Falkeström är småskalig och lokal som företagare, men han är nationell i sin ambition att tillverka och sälja öl. Efter 17 år är...

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

Den klassiska drinken Negroni har ett bittert bett som klöser det bästa ur röd vermouth och Campari. Lika delar gin, vermouth och Campari. Svårare behöver det inte vara att göra en elegant klassiker. Negroni har kommit i ropet igen. Det är inte så konstigt. Drinken är...

HÄRLIGA HUSMANSKOST

HÄRLIGA HUSMANSKOST

Den blivande klassikern i kokboksgenren Husmanskost - svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske ges ut i egen regi.Med en respektfull blinkning till kocklegendarer som Tore Wretman, Erik Lallerstedt och Leif Mannerström har Pontus Frithiof och Tor...

I år dricker vi  Brunello di Montalcino

I år dricker vi Brunello di Montalcino

Vi går ut från vårt lilla charmiga hotell mitt i byn Montalcino. Kullerstenar i sikte. Små trattorior och skyltar med Enoteca kantar de smala gränderna. Nypa-sig-i-armen-pittoreskt. Här bor bara omkring femtusen människor, men Montalcino är så levande. Mycket tack...

Köksdrömmar på italienska

Köksdrömmar på italienska

För livsnjutare med fäbless för mat, vin och samtal är köket ofta den naturliga samlingspunkten. Det fungerar i både fest och vardag. På senare år har form och funktion från restaurangköken hittat in i svenska hem. Det italienska familjeföretaget Smeg lever upp till...

Konsten att kombinera mat och vin

Konsten att kombinera mat och vin

Varför smakade vinet du drack på restaurangen häromdagen mycket bättre än när du själv bjuder på det? Hur kombinerar man mat och vin för bästa resultat? Efter många år som krögare och vinkännare vet Fredrik hur det går till. I själva verket är det ganska enkelt. Om...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!

ETT ÅR 360 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 620 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se