Vinlåda – Exklusiva viner från Baskien och Rioja
Det var hos Marqués de Riscal som det moderna riojavinet skapades av Don Camilo Hurtado de Amézaga 1858. Med inspiration från Bordeaux byggde han upp en bodega med moderna metoder och lagring av vinet på ekfat. Det hade man aldrig gjort tidigare i Rioja. Marqués de Riscal ägs än idag av ättlingar till grundaren, och i de mörka källarvalven i det som kallas katedralen lagras tiotusentals flaskor med årgångar som sträcker sig tillbaka till 1800-talet.

Denna blandade låda innehåller två nya viner från innovatören Marqués de Riscal – tre flaskor vardera av det vita vinet Marqués de Riscal Txakoli och det röda vinet Reserva XR. Lådan erbjuds till ett specialpris som endast är tillgängligt för Vin&Bars läsare.
Marqués de Riscal Txakoli 2019
Som en av de äldsta producenterna i den baskiska delen av Rioja var det logiskt att Marqués de Riscal en dag skulle lägga den baskiska specialiteten Txakoli till sitt sortiment. Vinet produceras i samarbete med lokala producenter i D.O. Getariako Txakolina.
Getariako Txakolina har totalt inte mer än knappt 450 hektar vingårdar, inklämda mellan Pyrenéerna och Biscayabukten. Ett helt unikt och bedövande vackert område, där alla vingårdar har havsutsikt.
Txakoli (Txakolina på baskiska) är ett vin som inte smakar som något annat. Det är mycket friskt och helt torrt med inslag av päron och citrus, och med en lång, komplex, aromatisk eftersmak med kryddiga toner. Det perfekta vinet till allt gott från havet – både skaldjur och fisk.
Vinet är gjort på 100 procent hondarabbi zuri, en druvsort som bara odlas i Baskien. Druvorna är skördade för hand, och efter jäsning på ståltank har vinet lagrats fem månader på fällningen för komplexitet och krämighet.
Marqués de Riscal Reserva XR 2015
I källarna hos Marqués de Riscal i Rioja var det en tradition för vinmakarna i mer än hundra år, fram till 1964, att märka ut de bästa faten av reservavinerna genom att skriva ”XR” (Extra Reserva) med vit krita på dem. Dessa fat hade helt enkelt en extra kvalitet.
Marqués de Riscal Reserva XR 2015 är den första årgången av det här vinet. I och med det tar man upp denna tradition igen. Vinet är gjort på ett strikt urval av de bästa faten av reserva.
Marqués de Riscal Reserva XR 2015 har en komplex, mörkfruktig smak med balanserad strävhet och inslag av mogna körsbär och kryddnejlika. Lång, elegant eftersmak med tydlig fatkaraktär. Avnjutes till en mustig gryta eller en grillad entrecôte.
Druvsorterna är 95 procent tempranillo och 5 procent graciano från Rioja Alavesa. Årgången 2015 i Rioja med en torr, varm sensommar och höst gjorde att druvorna nådde perfekt mognad och gav årgången den officiella klassificeringen Muy Bueno. Druvorna är skördade för hand och efter jäsning på ståltank är vinet lagrat i 24 månader på fat av amerikansk ek.
Blandlådan Marqués De Riscal 6 x 750 ml med artikelnummer 7784709 kostar 996 kr. Beställ enkelt och smidigt via Systembolaget online eller i din närmaste butik. Erbjudandet är tidsbegränsat och gäller så länge lagret räcker.

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell
Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré
Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax
Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad
Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk
Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett
Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic
Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...
PRENUMERERA
Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration
498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer
Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!
Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.
Betala på faktura, kort eller Swish.
KLICKA HÄR!

Digital prenumeration
39 kr/månad, löpande
390 kr/helår
Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.
Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.
KLICKA HÄR!