Vinlåda – Exklusiva viner från Baskien och Rioja

Det var hos Marqués de Riscal som det moderna riojavinet skapades av Don Camilo Hurtado de Amézaga 1858. Med inspiration från Bordeaux byggde han upp en bodega med moderna metoder och lagring av vinet på ekfat. Det hade man aldrig gjort tidigare i Rioja. Marqués de Riscal ägs än idag av ättlingar till grundaren, och i de mörka källarvalven i det som kallas katedralen lagras tiotusentals flaskor med årgångar som sträcker sig tillbaka till 1800-talet.

Denna blandade låda innehåller två nya viner från innovatören Marqués de Riscal – tre flaskor vardera av det vita vinet Marqués de Riscal Txakoli och det röda vinet Reserva XR. Lådan erbjuds till ett specialpris som endast är tillgängligt för Vin&Bars läsare.

 

Marqués de Riscal Txakoli 2019

Som en av de äldsta producenterna i den baskiska delen av Rioja var det logiskt att Marqués de Riscal en dag skulle lägga den baskiska specialiteten Txakoli till sitt sortiment. Vinet produceras i samarbete med lokala producenter i D.O. Getariako Txakolina.

Getariako Txakolina har totalt inte mer än knappt 450 hektar vingårdar, inklämda mellan Pyrenéerna och Biscayabukten. Ett helt unikt och bedövande vackert område, där alla vingårdar har havsutsikt.

Txakoli (Txakolina på baskiska) är ett vin som inte smakar som något annat. Det är mycket friskt och helt torrt med inslag av päron och citrus, och med en lång, komplex, aromatisk eftersmak med kryddiga toner. Det perfekta vinet till allt gott från havet – både skaldjur och fisk.

Vinet är gjort på 100 procent hondarabbi zuri, en druvsort som bara odlas i Baskien. Druvorna är skördade för hand, och efter jäsning på ståltank har vinet lagrats fem månader på fällningen för komplexitet och krämighet.

 

Marqués de Riscal Reserva XR 2015

I källarna hos Marqués de Riscal i Rioja var det en tradition för vinmakarna i mer än hundra år, fram till 1964, att märka ut de bästa faten av reservavinerna genom att skriva ”XR” (Extra Reserva) med vit krita på dem. Dessa fat hade helt enkelt en extra kvalitet.

Marqués de Riscal Reserva XR 2015 är den första årgången av det här vinet. I och med det tar man upp denna tradition igen. Vinet är gjort på ett strikt urval av de bästa faten av reserva.

Marqués de Riscal Reserva XR 2015 har en komplex, mörkfruktig smak med balanserad strävhet och inslag av mogna körsbär och kryddnejlika. Lång, elegant eftersmak med tydlig fatkaraktär. Avnjutes till en mustig gryta eller en grillad entrecôte.

Druvsorterna är 95 procent tempranillo och 5 procent graciano från Rioja Alavesa. Årgången 2015 i Rioja med en torr, varm sensommar och höst gjorde att druvorna nådde perfekt mognad och gav årgången den officiella klassificeringen Muy Bueno. Druvorna är skördade för hand och efter jäsning på ståltank är vinet lagrat i 24 månader på fat av amerikansk ek. 

Erbjudande – Art nr 7784709

Blandlådan Marqués De Riscal 6 x 750 ml med artikelnummer 7784709 kostar 996 kr. Beställ enkelt och smidigt via Systembolaget online eller i din närmaste butik. Erbjudandet är tidsbegränsat och gäller så länge lagret räcker.

Beställ vinet här » 

10 nyårsbubbel

10 nyårsbubbel

Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...

Färskostbollar med Västerbottensost

Färskostbollar med Västerbottensost

Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...

10 glögg att njuta av

10 glögg att njuta av

Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...

Gindrinkar att ha koll på!

Gindrinkar att ha koll på!

David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...

Drinken Cointreau Hot

Drinken Cointreau Hot

Gräddig varm choklad med whiskytoner till kyligare kvällar!Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som...

Grythyttans Polkaglögg

Grythyttans Polkaglögg

Nu är det juletider och självklart vill man ha varma glöggdrinkar i glasen! Grythyttan bjuder på en härlig polkavariant.Ingredienser75 cl Grythyttans SkogsglöggSkalet av 3 citroner10 g kanelstång8 cl Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple Rum3 dl vispgrädde2 msk malen...

Ljummen pumpakräm och Cointreaukräm på farinkaka

Ljummen pumpakräm och Cointreaukräm på farinkaka

En härlig dessert som inte är så söt! Med kryddiga toner av pomerans, muskot, vanilj och kola.Alkohol i maten lyfter smaker och ger rätter en ny prägel! Min inspiration till att använda alkohol i maten fick jag på Oaxen skärgårdskrog. Där använde vi spritdrycker både...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se