Excellens i Rhônedalen

Familjefirman Domaine E. Guigal har under nära åttio år byggt ett av världens mest välrenommerade vinhus. Mest känt är Guigal för de ikoniska La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Den 17 augusti kl 10 kommer de exklusiva vinerna till Sverige i litet antal via webblansering.

Kategorier: Vin

Ingen annan producent har skapat fler 100-poängsviner än E. Guigal – mästaren i Rhônedalen. Vinmakaren i tredje generationen, Philippe Guigal, leder familjefirman mot nya framgångar på världsscenen för fine wine.

Mest känt är Guigal för de exklusiva vingårdsvinerna från Côte-Rôtie i norra Rhône. De berömda La-La-La-vinerna – La Mouline, La Turque och La Landonne – är mästerstycken i sin genre. Vinerna har ett gemensamt grundackord men helt olika karaktärer och de skiftar i stil, kraft och elegans från årgång till årgång. Vinerna lagras i 42 månader på nya franska ekfat, som har gjorts av en egen tunnbindare, och kan därefter lagras i vinkällaren där hemma i decennier.

Sparsmakad produktion och stor efterfrågan från konnässörer över stora delar av världen gör att prestigevinerna är svåra att få tag på och betingar ett pris i nivå med det. Till den svenska marknaden allokeras mindre än hundra flaskor per vin. De tar slut på en gång när en ny årgång lanseras. I år är det den högklassiga årgången 2019 som kommer till Sverige i augusti.

Druvorna kommer från tre högt rankade vingårdar i hjärtat av Côte-Rôtie på totalt 4 hektar. Odlingarna ligger i branta, terrasserade kullar med anor från antiken som formats av floden Rhône genom århundradena. Det omsusade vinet La Mouline går under epitetet ”världens bästa vin” efter att ha fått fler fullpoängare av den amerikanska vinskribenten Robert Parker än något annat vin. Vingården är bara på 1 hektar och produktionsvolymen är inte mer än 5 000 flaskor per år. Druvorna som skördas för hand är 89 procent syrah och 11 procent viognier. Stockarna är omkring 75 år gamla. La Landonne är gjort på 100 procent syrah och La Turque på 93 procent syrah och 7 procent viognier.

Navet i verksamheten är 1500-talsslottet Château d’Ampuis, som har renoverats varsamt sedan Philippe Guigals pappa, Marcel, köpte det på nittiotalet. Slottet har bland annat gett namn åt det exklusiva röda vinet Côte-Rôtie Château d’Ampuis, som är något av ett mini-La La La-vin med en mer beskedlig prislapp. Här ligger också vineriet, där en stor del av producentens viner blendas och produceras, och den enorma källaren där det lagras över 5 000 fat på en hektar.

Guigal står också bakom de exklusiva vinerna Ermitage Ex Voto Rouge och Ermitage Ex Voto Blanc.

Côte Rôtie La Mouline 2019

Art nr 93022. Pris 4 349 kr

Webblansering 90 flaskor 17.8 kl 10. Elegans, stringent frukt och en välbalanserad struktur som ger en alldeles egen personlighet.

Côte Rôtie La Turque 2019

Art nr 91244. Pris 4 349 kr

Webblansering 90 flaskor 17.8 kl 10. Komplexitet, karaktär och en extremt variationsrik smakbild.

Côte Rôtie La Landonne 2019

Art nr 90329. Pris 4 349 kr

Webblansering 90 flaskor 17.8 kl 10. Stram, rå och ung med vidunderlig potential efter längre mognad. Tuffingen i trion.

Ermitage Ex Voto Rouge 2019

Art nr 94190. Pris 3 849 kr

Webblansering 60 flaskor 17.8 kl 10. Fylligt och komplext med suverän kraft.

Ermitage Ex Voto Blanc 2020

Art nr 93841. Pris 2 195 kr

Webblansering 60 flaskor 17.8 kl 10. Elegant med frisk fruktighet, mineral, sälta och viss fatkaraktär.

Crozes-Hermitage 2020

Art nr 78977. Pris 229 kr

Från BS till FS 1.9. Friskt och fruktigt med fin struktur och ett torrt kryddigt avslut. Prisvärt!

Hermitage Rouge 2019

Art nr 4663. Pris 739 kr

Från BS till FS 1.9. Fylligt och friskt med finstämd fruktighet, fatkaraktär och bra balans. Lång och torr finish som rundar av stråket av tobak.

Text: Anders Ström

Spendrups Signatur

Spendrups Signatur

Familjebryggeriet Spendrup har satt sitt namn på ett nytt öl. Det var länge sedan sist. Vi har talat med vd Fredrik Spendrup och Lantmännens vd Magnus Kagevik om satsningen på att odla kornmalt och att brygga öl för nya generationer, där hållbarhet är en...

Pinot noir i Bourgogne

Pinot noir i Bourgogne

Albert Bichot är ett av de större familjeägda vin-husen i Bourgogne. Kärleken till druvan pinot noir har kommit för att stanna. Den ger ett alldeles eget uttryck. VIN&BAR fick en pratstund med Albéric Bichot som månar om både sina vingårdar och naturen. På många...

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Chiara Condello utsågs förra året till Italiens bästa vinmakare under 35 år av Food & Wine Italia. På kort tid har hon blivit erkänd för sina terroirdrivna viner gjorda på sangiovese. I Emilia-Romagna står maten i centrum. Den tätbefolkade regionen i norr med de...

Hartenberg

Hartenberg

Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen

Matmagi i svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda

Vin med agenda

Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner

Nyskapande spanska viner

Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Drinkar från Norrbotten

Drinkar från Norrbotten

Blanda till drinkarna med smak av natur och skog. Här bjuder vi på tre härliga drinkrecept:BEES KNEES Detta är ett bra sätt att njuta av Mountain Dry Gin. Honungens lena smak passar perfekt tillsammans med citrus och den uppfriskande peppriga eftersmaken ger mersmak....

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se