Excellens i Rhônedalen

Familjefirman Domaine E. Guigal har under nära åttio år byggt ett av världens mest välrenommerade vinhus. Mest känt är Guigal för de ikoniska La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Den 17 augusti kl 10 kommer de exklusiva vinerna till Sverige i litet antal via webblansering.

Kategorier: Vin

Ingen annan producent har skapat fler 100-poängsviner än E. Guigal – mästaren i Rhônedalen. Vinmakaren i tredje generationen, Philippe Guigal, leder familjefirman mot nya framgångar på världsscenen för fine wine.

Mest känt är Guigal för de exklusiva vingårdsvinerna från Côte-Rôtie i norra Rhône. De berömda La-La-La-vinerna – La Mouline, La Turque och La Landonne – är mästerstycken i sin genre. Vinerna har ett gemensamt grundackord men helt olika karaktärer och de skiftar i stil, kraft och elegans från årgång till årgång. Vinerna lagras i 42 månader på nya franska ekfat, som har gjorts av en egen tunnbindare, och kan därefter lagras i vinkällaren där hemma i decennier.

Sparsmakad produktion och stor efterfrågan från konnässörer över stora delar av världen gör att prestigevinerna är svåra att få tag på och betingar ett pris i nivå med det. Till den svenska marknaden allokeras mindre än hundra flaskor per vin. De tar slut på en gång när en ny årgång lanseras. I år är det den högklassiga årgången 2019 som kommer till Sverige i augusti.

Druvorna kommer från tre högt rankade vingårdar i hjärtat av Côte-Rôtie på totalt 4 hektar. Odlingarna ligger i branta, terrasserade kullar med anor från antiken som formats av floden Rhône genom århundradena. Det omsusade vinet La Mouline går under epitetet ”världens bästa vin” efter att ha fått fler fullpoängare av den amerikanska vinskribenten Robert Parker än något annat vin. Vingården är bara på 1 hektar och produktionsvolymen är inte mer än 5 000 flaskor per år. Druvorna som skördas för hand är 89 procent syrah och 11 procent viognier. Stockarna är omkring 75 år gamla. La Landonne är gjort på 100 procent syrah och La Turque på 93 procent syrah och 7 procent viognier.

Navet i verksamheten är 1500-talsslottet Château d’Ampuis, som har renoverats varsamt sedan Philippe Guigals pappa, Marcel, köpte det på nittiotalet. Slottet har bland annat gett namn åt det exklusiva röda vinet Côte-Rôtie Château d’Ampuis, som är något av ett mini-La La La-vin med en mer beskedlig prislapp. Här ligger också vineriet, där en stor del av producentens viner blendas och produceras, och den enorma källaren där det lagras över 5 000 fat på en hektar.

Guigal står också bakom de exklusiva vinerna Ermitage Ex Voto Rouge och Ermitage Ex Voto Blanc.

Côte Rôtie La Mouline 2019

Art nr 93022. Pris 4 349 kr

Webblansering 90 flaskor 17.8 kl 10. Elegans, stringent frukt och en välbalanserad struktur som ger en alldeles egen personlighet.

Côte Rôtie La Turque 2019

Art nr 91244. Pris 4 349 kr

Webblansering 90 flaskor 17.8 kl 10. Komplexitet, karaktär och en extremt variationsrik smakbild.

Côte Rôtie La Landonne 2019

Art nr 90329. Pris 4 349 kr

Webblansering 90 flaskor 17.8 kl 10. Stram, rå och ung med vidunderlig potential efter längre mognad. Tuffingen i trion.

Ermitage Ex Voto Rouge 2019

Art nr 94190. Pris 3 849 kr

Webblansering 60 flaskor 17.8 kl 10. Fylligt och komplext med suverän kraft.

Ermitage Ex Voto Blanc 2020

Art nr 93841. Pris 2 195 kr

Webblansering 60 flaskor 17.8 kl 10. Elegant med frisk fruktighet, mineral, sälta och viss fatkaraktär.

Crozes-Hermitage 2020

Art nr 78977. Pris 229 kr

Från BS till FS 1.9. Friskt och fruktigt med fin struktur och ett torrt kryddigt avslut. Prisvärt!

Hermitage Rouge 2019

Art nr 4663. Pris 739 kr

Från BS till FS 1.9. Fylligt och friskt med finstämd fruktighet, fatkaraktär och bra balans. Lång och torr finish som rundar av stråket av tobak.

Text: Anders Ström

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell

Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré

Lammracks med jordärtskockspuré

Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax

Smördegsflarn med kallrökt lax

Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad

Minestrone med buketter och blad

Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk

Klosterplommon med gräddmjölk

Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett

Persiska Kycklingspett

Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic

Pink Gin & Tonic

Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni

Blodapelsin Negroni

Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger!   Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee

Bushmills Irish Coffee

Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger!  Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...

PRENUMERERA

Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration

498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer

Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!

Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.

Betala på faktura, kort eller Swish.

KLICKA HÄR!

Digital prenumeration

39 kr/månad, löpande
390 kr/helår

Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.

Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.

KLICKA HÄR!

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy 08-121 062 37

vinochbar@flowyinfo.se

Hantera ärenden på Mina Sidor »

VIN&BAR FÖRLAG AB

info@vinochbar.se

BG 5274-7649