Whiskey Sour – vår mest älskade cocktail

Whiskey sour är en av de mest beställda i baren. Det är en klassisk cocktail som också passar perfekt in i vår tid. Man får liksom allt i den här cocktailen. En välgjord sour ger sötma, syra och en härlig textur tack vare äggvitan.

Whiskey sour som vi serverar den idag kom till under den amerikansla förbudstiden 1920–1933. Sedan dess har filmer som Mad men, Den store Gatsby, Sex and the city och Boardwalk empire inspirerat både bartendrar och gäster att uppskatta riktiga cocktails.

Sour är en av drinkfamiljerna som vuxit fram ur punchen. Grundregeln för en sour är att den ska innehålla sprit, syra och sötma, ibland äggvita och ibland bitter. Det finns ett oändligt antal cocktails i den här familjen.

I familjen ingår bland annat Aviation, som är en gin sour med maraschinolikör och viollikör istället för sockerlag, White lady, en gin sour med äggvita och apelsinlikör, Gold Rush, som är en Whiskey sour med honungsvatten, Sidecar som är en cognac sour med apelsinlikör och socker på kanten, Conquistador, en rom och tequila sour med äggvita och orange bitter och Daiquiri, som är en rom sour med lime.

När det gäller Whiskey sour finns det två skolor. Enligt den ena serveras souren i rocksglas med is och enligt den andra i cocktailglas utan is. Jag föredrar den sistnämnda eftersom cocktailen kommer urvattnad och klar från shakern. Med isbitar känns den lite mer som ”nattklubb”. Men en Whiskey sour går lika bra att göra hemma.

Bland bartendrar pratar man också om traditionell och otraditionell Whisky sour. Den traditionella cocktailen har du äggvita i för att få en krämig struktur. Och den andra är utan äggvita. Jag tycker att båda varianterna är bra. Vilken man väljer är en smaksak.

Nu börjar vi göra vår perfekta Whiskey sour. Till att börja med behöver du en amerikansk bourbon av god kvalitet. Det ger en lite bättre kropp i cocktailen än till exempel skotsk whisky. Du behöver färsk citron som ska pressas till juice. Du behöver också  sockerlag. Till sist behöver du äggvita och angostura bitter. Angosturan på liten flaska köper du på Systembolaget (art nr 741) och det är en bra investering om du gör drinkar hemma. Ett par tre droppar blir lite som salt och peppar i matlagningen.

Äggvitan får du bäst om du tar ett ägg och delar det på mitten och silar av vitan från gulan. Spar gulan till matlagningen eller bakningen (till råbiff, carbonara eller varför inte till en god bea). Ett ägg räcker till tre drinkar och det är också vad du får i en standard-
shaker i två delar.

Ingredienser

  • en hel äggvita (20 ml)
  • 30 ml citronjuice
  • 20 ml sockerlag
  • 50 ml bourbon

Gör så här:
Häll allt i en shaker i samma ordning som ovan. Skaka hårt i några sekunder utan is (torrskaka) för att bygga upp texturen. Lägg sedan i is och skaka ytterligare ca 8-12 sekunder (beroende på iskvalitet). Sila sedan upp drinken (gärna genom en finsil med små hål) i ett cocktailglas. Vill man ha cocktailen snygg och ända upp till kanten bör glaset rymma 16-18 cl, inte mer. Droppa avslutningsvis 3-4 droppar angostura på skummet. Servera.

Av Daniel Wasowski

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell

Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré

Lammracks med jordärtskockspuré

Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax

Smördegsflarn med kallrökt lax

Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad

Minestrone med buketter och blad

Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk

Klosterplommon med gräddmjölk

Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett

Persiska Kycklingspett

Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic

Pink Gin & Tonic

Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni

Blodapelsin Negroni

Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger!   Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee

Bushmills Irish Coffee

Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger!  Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...

PRENUMERERA

Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration

498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer

Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!

Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.

Betala på faktura, kort eller Swish.

KLICKA HÄR!

Digital prenumeration

39 kr/månad, löpande
390 kr/helår

Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.

Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.

KLICKA HÄR!

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy 08-121 062 37

vinochbar@flowyinfo.se

Hantera ärenden på Mina Sidor »

VIN&BAR FÖRLAG AB

info@vinochbar.se

BG 5274-7649