Whiskey Sour – vår mest älskade cocktail

Whiskey sour är en av de mest beställda i baren. Det är en klassisk cocktail som också passar perfekt in i vår tid. Man får liksom allt i den här cocktailen. En välgjord sour ger sötma, syra och en härlig textur tack vare äggvitan.

Whiskey sour som vi serverar den idag kom till under den amerikansla förbudstiden 1920–1933. Sedan dess har filmer som Mad men, Den store Gatsby, Sex and the city och Boardwalk empire inspirerat både bartendrar och gäster att uppskatta riktiga cocktails.

Sour är en av drinkfamiljerna som vuxit fram ur punchen. Grundregeln för en sour är att den ska innehålla sprit, syra och sötma, ibland äggvita och ibland bitter. Det finns ett oändligt antal cocktails i den här familjen.

I familjen ingår bland annat Aviation, som är en gin sour med maraschinolikör och viollikör istället för sockerlag, White lady, en gin sour med äggvita och apelsinlikör, Gold Rush, som är en Whiskey sour med honungsvatten, Sidecar som är en cognac sour med apelsinlikör och socker på kanten, Conquistador, en rom och tequila sour med äggvita och orange bitter och Daiquiri, som är en rom sour med lime.

När det gäller Whiskey sour finns det två skolor. Enligt den ena serveras souren i rocksglas med is och enligt den andra i cocktailglas utan is. Jag föredrar den sistnämnda eftersom cocktailen kommer urvattnad och klar från shakern. Med isbitar känns den lite mer som ”nattklubb”. Men en Whiskey sour går lika bra att göra hemma.

Bland bartendrar pratar man också om traditionell och otraditionell Whisky sour. Den traditionella cocktailen har du äggvita i för att få en krämig struktur. Och den andra är utan äggvita. Jag tycker att båda varianterna är bra. Vilken man väljer är en smaksak.

Nu börjar vi göra vår perfekta Whiskey sour. Till att börja med behöver du en amerikansk bourbon av god kvalitet. Det ger en lite bättre kropp i cocktailen än till exempel skotsk whisky. Du behöver färsk citron som ska pressas till juice. Du behöver också  sockerlag. Till sist behöver du äggvita och angostura bitter. Angosturan på liten flaska köper du på Systembolaget (art nr 741) och det är en bra investering om du gör drinkar hemma. Ett par tre droppar blir lite som salt och peppar i matlagningen.

Äggvitan får du bäst om du tar ett ägg och delar det på mitten och silar av vitan från gulan. Spar gulan till matlagningen eller bakningen (till råbiff, carbonara eller varför inte till en god bea). Ett ägg räcker till tre drinkar och det är också vad du får i en standard-
shaker i två delar.

Ingredienser:

  • en hel äggvita (20 ml)
  • 30 ml citronjuice
  • 20 ml sockerlag
  • 50 ml bourbon

Gör så här:
Häll allt i en shaker i samma ordning som ovan. Skaka hårt i några sekunder utan is (torrskaka) för att bygga upp texturen. Lägg sedan i is och skaka ytterligare ca 8-12 sekunder (beroende på iskvalitet). Sila sedan upp drinken (gärna genom en finsil med små hål) i ett cocktailglas. Vill man ha cocktailen snygg och ända upp till kanten bör glaset rymma 16-18 cl, inte mer. Droppa avslutningsvis 3-4 droppar angostura på skummet. Servera.

Av Daniel Wasowski

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR! 6 NR PER ÅR.

Ett år 360 kr, 6 nummer.

Två år 620 kr, 12 nummer.

Psst... nu finns vi även på instagram! @vinochbar

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se