Whiskey Sour – vår mest älskade cocktail
Whiskey sour som vi serverar den idag kom till under den amerikansla förbudstiden 1920–1933. Sedan dess har filmer som Mad men, Den store Gatsby, Sex and the city och Boardwalk empire inspirerat både bartendrar och gäster att uppskatta riktiga cocktails.
Sour är en av drinkfamiljerna som vuxit fram ur punchen. Grundregeln för en sour är att den ska innehålla sprit, syra och sötma, ibland äggvita och ibland bitter. Det finns ett oändligt antal cocktails i den här familjen.
I familjen ingår bland annat Aviation, som är en gin sour med maraschinolikör och viollikör istället för sockerlag, White lady, en gin sour med äggvita och apelsinlikör, Gold Rush, som är en Whiskey sour med honungsvatten, Sidecar som är en cognac sour med apelsinlikör och socker på kanten, Conquistador, en rom och tequila sour med äggvita och orange bitter och Daiquiri, som är en rom sour med lime.
När det gäller Whiskey sour finns det två skolor. Enligt den ena serveras souren i rocksglas med is och enligt den andra i cocktailglas utan is. Jag föredrar den sistnämnda eftersom cocktailen kommer urvattnad och klar från shakern. Med isbitar känns den lite mer som ”nattklubb”. Men en Whiskey sour går lika bra att göra hemma.
Bland bartendrar pratar man också om traditionell och otraditionell Whisky sour. Den traditionella cocktailen har du äggvita i för att få en krämig struktur. Och den andra är utan äggvita. Jag tycker att båda varianterna är bra. Vilken man väljer är en smaksak.
Nu börjar vi göra vår perfekta Whiskey sour. Till att börja med behöver du en amerikansk bourbon av god kvalitet. Det ger en lite bättre kropp i cocktailen än till exempel skotsk whisky. Du behöver färsk citron som ska pressas till juice. Du behöver också sockerlag. Till sist behöver du äggvita och angostura bitter. Angosturan på liten flaska köper du på Systembolaget (art nr 741) och det är en bra investering om du gör drinkar hemma. Ett par tre droppar blir lite som salt och peppar i matlagningen.
Äggvitan får du bäst om du tar ett ägg och delar det på mitten och silar av vitan från gulan. Spar gulan till matlagningen eller bakningen (till råbiff, carbonara eller varför inte till en god bea). Ett ägg räcker till tre drinkar och det är också vad du får i en standard-
shaker i två delar.

Ingredienser:
- en hel äggvita (20 ml)
- 30 ml citronjuice
- 20 ml sockerlag
- 50 ml bourbon
Gör så här:
Häll allt i en shaker i samma ordning som ovan. Skaka hårt i några sekunder utan is (torrskaka) för att bygga upp texturen. Lägg sedan i is och skaka ytterligare ca 8-12 sekunder (beroende på iskvalitet). Sila sedan upp drinken (gärna genom en finsil med små hål) i ett cocktailglas. Vill man ha cocktailen snygg och ända upp till kanten bör glaset rymma 16-18 cl, inte mer. Droppa avslutningsvis 3-4 droppar angostura på skummet. Servera.
Av Daniel Wasowski

Matmagi i den svenska fjällen
Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda
Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner
Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker
Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Drinkar från Norrbotten
Blanda till drinkarna med smak av natur och skog. Här bjuder vi på tre härliga drinkrecept:BEES KNEES Detta är ett bra sätt att njuta av Mountain Dry Gin. Honungens lena smak passar perfekt tillsammans med citrus och den uppfriskande peppriga eftersmaken ger mersmak....

Med smak och doft från svenska fjällen
Norrbottens nya stjärnskott siktar på den globala marknaden för premiumgin. Med inspiration från naturen i landskapet vid Kalix älv är destilleriet på god väg. Norrbottens destilleris första produkter, Mountain och Forest, ger mersmak.Dennis Bejedal är vd och master...

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône
Familjefirman Domaine E. Guigal har under 75 år byggt en av världens mest erkända vinhus. Mest känt är Guigal för de exklusiva La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Det är fine wine på riktigt.Philippe och Marcel Guigal.Ingen annan producent har skapat fler...

Klassiska drinkar Cuba Libre
Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting
De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!
ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.se
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649