Brynt Smör Daiquiri

Daiquiri är min personliga favoritcocktail. Enkel och god, precis som jag vill ha det. Men hur är det egentligen med strawberry daiquiri och ska det vara is eller inte? Vilka varianter finns det och hur beställer man i baren för att få det man vill? Dessa frågor och en del annat ska jag försöka svara på här.

 

Drinken sägs komma från Kuba, där Daiquiri mining company skulle göra en drink till en grupp av VIP-personer. Det man hade var rom och lime, som man balanserade upp med socker. Man fick då en fantastisk drink som gjorde omedelbar succé. Detta ska ha hänt på den kubanska krogen La Floridita i Havanna. Om man vill ha originalet, så är det dit man ska resa.

En daiquiri är en rom sour med lime istället för citron. Den förväxlas tyvärr ofta med smaksatta varianter som innehåller syntetiska frukter och krossad is. I dessa går det knappt att känna spritbasen. 

Ett bra standardrecept på en daiquiri är 50 ml ljus rom, 30 ml limejuice (nypressad) och 20 ml sockerlag. Skaka allt med is och sila upp i ett cocktailglas. Sedan är cocktailen redo att serveras.

En strawberry daiquiri är exakt samma sak. Om du tillsätter en eller två jordgubbar i
shakern, skakar och silar upp i ett cocktailglas, så får du en daiquiri som smakar jordgubb. 

Som med alla klassiska cocktails finns det mängder av varianter. En av de mest kända är frozen daiquiri som ofta är med frukt eller bär. Här gör man precis som ovan men blandar allt i en blenderkanna och tillsätter is. Sedan mixas allt tills det blir en slät fin drink. Häll gärna upp i ett större cocktailglas. 

En annan av de mer kända varianterna är Hemingway daiquiri och den är uppkallad efter författaren Ernest Hemingway. Han var som många andra en fantast av daiquiri, men han var diabetiker och ville ha minimalt med socker och maximalt med sprit. Så för dig som gillar en fruktig variant med hög syra kan det här vara rätt variant. Blanda 50 ml ljus rom, 20 ml limejuice, 20 ml maraschinolikör och 25 ml grapefruktjuice. Skaka och sila upp i cocktailglas.

Nu hoppas jag att du har fått lite större klarhet i vad daiquiri är och fortsätt att lek på där hemma. Kom ihåg att det inte finns några regler som du måste följa. Varför inte testa att tillsätta en sked blåbärssylt? Det kan ju bli en jättegod blåbärsdaiquiri.

Nertill kan du ta del av ett recept på en grym twist på daiquiri. Testa gärna att blanda till den!

 

BRYNT SMÖR DAIQUIRI

50 ml smörtvättad rom
30 ml lime
20 ml sockerlag

Smärtvättad Rom
300 g smör
150 g råsocker
1 flaska rom eller valfri sprit

  1. Lägg 300 g smör i en kastrull, sätt på värmen och låt smöret smälta. Häll sedan i 150 g råsocker och rör runt tills sockret löst upp sig utan att det bränner. Låt det stå och småputtra under omrörning. Ta bort från spisen, så att det slutar koka, och häll i en flaska rom (eller valfri sprit). Rör runt ordentligt och häll upp i en plastlåda eller liknande. Ställ in i kylen eller frysen över natten.
  2. Ta ut lådan dagen efter. Då ska smöret ha stelnat på ytan och spriten finns under.
  3. Gör hål genom smöret i ena hörnet och häll av spriten genom en sil ner i en flaska. Färdigt.
  4. Detta fungerar perfekt till julbordet som en îkn‰ckî-snaps. Serveras kyld.

Gör så här
Skaka 50 ml smörtvättad rom, 30 ml lime och 20 ml sockerlag. Sila upp detta i ett kylt cocktailglas och servera. 

Säsong för påsköl

Säsong för påsköl

Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...

10 nyårsbubbel

10 nyårsbubbel

Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...

Färskostbollar med Västerbottensost

Färskostbollar med Västerbottensost

Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...

10 glögg att njuta av

10 glögg att njuta av

Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...

Gindrinkar att ha koll på!

Gindrinkar att ha koll på!

David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...

Drinken Cointreau Hot

Drinken Cointreau Hot

Gräddig varm choklad med whiskytoner till kyligare kvällar!Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som...

Grythyttans Polkaglögg

Grythyttans Polkaglögg

Nu är det juletider och självklart vill man ha varma glöggdrinkar i glasen! Grythyttan bjuder på en härlig polkavariant.Ingredienser75 cl Grythyttans SkogsglöggSkalet av 3 citroner10 g kanelstång8 cl Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple Rum3 dl vispgrädde2 msk malen...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se