MAGASINET OM DRYCK OCH MAT FÖR LIVSNJUTARE

 

RÖTT, VITT, ROSÉ ELLER CHAMPAGNE?

Häng med Anders Ström på kändisreportage, besök på vingårdar och vinodlare. Lyssna och lär av vår champagnekung Fredrik Schelin som berättar om mousserande viner och tipsar oss med fingertoppskänsla om vin kombinerat med mat. Missa inte heller Anders Levander som genom vinskolan tipsar om säsongens vintrender.

Häng med Anders Ström på kändisreportage, besök på vingårdar och vinodlare. Lyssna och lär av vår champagnekung Fredrik Schelin som berättar om mousserande viner och tipsar oss med fingertoppskänsla om vin kombinerat med mat. Missa inte heller Anders Levander som genom vinskolan tipsar om säsongens vintrender.

Mousserande bergsvin från Italien

Mousserande bergsvin från Italien

Det italienska familjenamnet Ferrari har länge förknippats med lyxiga bilar och prestige. Men för varje årgång blir vinproducenten med samma namn från Trentino i norra Italien alltmer uppmärksammad. Ferrari tillverkar torrt, friskt och lätt fruktigt mousserande vin av...

I år dricker vi  Brunello di Montalcino

I år dricker vi Brunello di Montalcino

Vi går ut från vårt lilla charmiga hotell mitt i byn Montalcino. Kullerstenar i sikte. Små trattorior och skyltar med Enoteca kantar de smala gränderna. Nypa-sig-i-armen-pittoreskt. Här bor bara omkring femtusen människor, men Montalcino är så levande. Mycket tack...

Konsten att kombinera mat och vin

Konsten att kombinera mat och vin

Varför smakade vinet du drack på restaurangen häromdagen mycket bättre än när du själv bjuder på det? Hur kombinerar man mat och vin för bästa resultat? Efter många år som krögare och vinkännare vet Fredrik hur det går till. I själva verket är det ganska enkelt. Om...

Fredriks bubblande nyårstips!

Fredriks bubblande nyårstips!

  Champagne mycket mer än en festlig välkomstdrink. Champagne är ett vin som passar utmärkt ihop med mat. Man kan med fördel servera ett glas champagne som den perfekta aperitifen. Låt sedan vinet följa med in i middagsserveringen. När mat och champagne...

Vill göra Champagne folklig

Vill göra Champagne folklig

Prova, prova, prova är den bästa vägen till att hitta sin egen favorit, menar Fredrik Schelin som ägnat mer än två decennier åt champagne. Nu har han samlat sina erfarenheter i en inspirerande bok om de gyllene bubblorna.Fredrik Schelin har vigt en stor del av sitt...

Portia – tjockare skal ger ökad koncentration

Portia – tjockare skal ger ökad koncentration

Några av Spaniens bästa röda viner produceras i området Ribera del Duero. Nu kommer ett nytt rött vin från Bodegas Portia som är det sjunde vineriet inom Faustino-gruppen, ett av de mest välrenommerade vinföretagen i landet.Duero är en flod på den Iberiska halvön som...

Lamm! Vad dricker vi till?

Lamm! Vad dricker vi till?

Eftersom lammkött är relativt fett så behöver du både syra och alkohol för att balansera det. Men tänk på att det ofta är tillbehören som avgör. Om du väljer lammstek med klassiska tillbehör så passar ett vin med mycket frukt, medelhög syra och en balanserad ek och...

Portvin – en smakresa med överraskningar

Portvin – en smakresa med överraskningar

Vid ett Sverigebesök presenterade chefsvinmakaren Luis Sottomayor några väl utvalda portviner från Portugals äldsta producent, Sandeman. Det blev en överraskande smakresa under en lunch på Gondolen. Vin&Bar var med.Portvin tillhör inte precis kioskvältarna i...

Vin på torkad druva med mer smak

Vin på torkad druva med mer smak

Att göra vin på torkade druvor är en gammal tradition som används på flera platser i vinvärlden. I Sverige har amaronevinerna från Italien fått mest uppmärksamhet. Men det finns mycket mer än det. Här går vi igenom tekniken och tipsar om några favoritviner som görs på...

Abrie Beeslaar – världens främste vinmakare

Abrie Beeslaar – världens främste vinmakare

Förra året tilldelades Abrie Beeslaar, chefsvinmakaren hos Kanonkop i Stellenbosch, den ärorika titeln International Winemaker of the Year för tredje året. Trots sin ringa ålder, 44 är, har han under nära två decennier bidragit till utvecklingen och moderniseringen av...

Människorna bakom Mandrarossa

Människorna bakom Mandrarossa

Det sicilianska vinhuset Settesoli har gjort en nystart med sitt vin-varumärke från 1999, Mandrarossa, som redan finns i ett 40-tal länder i världen. I Sverige är Mandrarossa ett relativt nytt begrepp, men sedan några är görs det en rejäl satsning på att försöka...

Två nya röda viner från Paul Jaboulet

Två nya röda viner från Paul Jaboulet

Under vinmakaren Caroline Freys ledning har Paul Jaboulet visat att det välrenommerade vinhuset tillhör vinvärldens toppskikt. Paul Jaboulet genomför sedan ett tiotal år ett medvetet hållbarhetsarbete. Det har resulterat i att man från årgången 2016 certifierar sin...

Prisbelönta viner från Rhônedalen erövrar ny mark

Prisbelönta viner från Rhônedalen erövrar ny mark

 Rött vingårdslägen, satsning på kvalitet och ekologisk odling har lönat sig för Alain Jaume. Med utgångspunkt från Rhônedeltat och Châteauneuf-du-Pape har vinhuset fått toppbetyg för flera av sina kvalitetsviner. Nu kommer de på allvar till Sverige. Côtes du Rhône är...

Greklands viner – så mycket mer än Retsina

Greklands viner – så mycket mer än Retsina

    De flesta som varit på Greklandssemester har druckit den aromatiska anisspriten Ouzo och skålat i Retsina, det härligt söta mörkgula vinet som doftar av kåda. Det hör till. Men idag finns det många fler grekiska viner efter tre decenniers vinrevolution....

Druvor odlade på hög höjd i Anderna ger mersmak

Druvor odlade på hög höjd i Anderna ger mersmak

    I Moët Hennessys affärsområde Estates & Wines finns flera spännande och intressanta viner som inte lämnar någon oberörd. Vin&Bar har provat åtta viner från Nya Zeeländska Cloudy Bay och Terraz de los Andes i Argentina. Det gav mersmak. Särskilt...

Exklusiva viner från Bourgogne som går till historien

Exklusiva viner från Bourgogne som går till historien

I franska Bourgogne produceras några av världens främsta viner. Nu kommer två av den framstående vinmakaren Albert Bichots viner från Premier Crus i Bourgogne till Sverige, det röda vinet Vosne-Romanée 1er Cru Les Malconsorts 2015 på magnumflaska och det vita vinet...

Generös tysk Riesling från hyllad producent i Pfalz

Generös tysk Riesling från hyllad producent i Pfalz

Familjen Kuhn har bott i Laumersheimer i Pfalz sedan 1700-talet, men det var när Philipp Kuhn tog över vingården som familjen började producera riktigt högkvalitativa viner. Redan 1992, när Philipp bara var 20 år, tog han över det operativa ansvaret för...

Vin med karaktär från vinmakarens trädgård

Vin med karaktär från vinmakarens trädgård

Xavier Vignon har efter en lång karriär som vinmakare på uppdrag bestämt sig för att satsa ännu mer på sitt eget lilla vinhus med rötterna i södra Rhônedalen. Med kärlek till vinet och regionen har hans cuvèer gjort stort avtryck i vinvärlden. Och det är bara...

Portvin för finsmakare

Portvin för finsmakare

Underligt nog är portvin ett underskattat vin i Sverige. Det portugisiska dessertvinet får ett uppsving under jul- och nyårshelgen. Det är både portvinets möjlighet och förbannelse. Det är ju ett utmärkt vin att dricka året om. Vi gör det alldeles för sällan. Portvin...

Ströms bubbelfavoriter

Ströms bubbelfavoriter

Årets bästa tid är nu. Tid för möten med människor, utrymme för tankar om året som varit och njutningen av att skissa på planer för framtiden. Viktiga saker som tar form. Annat som avvecklas. Listor, musik och bubbel. Det hör tiden till.  För mig innebär den här...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!

ETT ÅR 360 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 620 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se